sa n t jo a n d e le s j o r n a d a d ' e s t u d i i d i v u l g a c i … · 2017. 6....

Post on 03-Sep-2020

4 Views

Category:

Documents

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

TRANSCRIPT

Sant Joan de les abadesses,

mil anys d'absència1017, extinció del primer monestir femení

J O R N A D A D ' E S T U D I I D I V U L G A C I Ó

DESCOBREIX-HO!

JOSEP MARIA SALRACH MARÈS

Catedràtic d'història medieval a la Universitat Pompeu Fabra. Ha exercit la docència a la Universitat de Barcelona i a la Universitat de París VII, i actualment és professor emèrit de la Universitat Pompeu Fabra. La seva extensa producció científica s'emmarca en l'estudi de la història medieval a Catalunya, on destaquen obres com Justícia i poder a Catalunya abans de l’any mil (2013), La fam al món: passat i present (2009) o Catalunya a la fi del primer mil·lenni (2004), entre d'altres.

VÍDEO del professor Salrach parla sobre el monestir de Santa Maria de Ripoll i el comte Guifré (a partir del minut 1:30).

Font: harca.org

TERESA VINYOLES VIDAL

Professora d'història medieval de la Universitat de Barcelona i membre fundadora del Centre Dudoda de la mateixa universitat. Les seves línies d'investigació es focalitzen en l'estudi de la dona i la societat medieval a Catalunya. De la seva prolífica producció escrita destaquen les obres Història de les dones a la Catalunya medieval (2005), Mirada a la Barcelona Medieval des de les finestres gòtiques (2002), i aportacions com Civilizadoras de frontera (2007), entre moltes altres.

VÍDEO de la conferència de la professora Vinyoles sobre El paper de la dona a la societat catalana medieval (Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona, juny 2016).

Font: AjSúria, Nació Digital

NÚRIA JORNET BENITO

VÍDEO de la intervenció Monacat i urbanisme: dones construint la ciutat medieval de Núria Jornet(7es Jornades de Cultures Medievals. Monestir de Santa Maria de Pedralbes, maig 2012).

Font: Spiritual Landscape

Professora titular del Departament de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona i co-investigadora principal del projecte d'I+D Paisatges espirituals.  Les seves línies de recerca es mouen en l'àmbit de la gestió de la memòria en la història, els arxius de dones i la història de l’espiritualitat femenina a l’època medieval. Entre les seves publicacions destaca Un monestir a la cruïlla. Els inventaris de sagristia del monestir de Sant Antoni i Santa Clara de Barcelona (2014), La pregària diària femenina: els llibres d’hores catalans (2012) o El monestir de Sant Antoni de Barcelona : l'origen i l'assentament del primer monestir de clarisses a Catalunya (2007), entre d'altres.

JOAN FERRER GODOY

Director de l'Arxiu Històric de Girona i arxiver de l'Arxiu del Monestir de Sant Joan de les Abadesses.  Les seves línies d'estudi i recerca es centren en la història del monestir i la col·legiata de Sant Joan de les Abadesses en època medieval i moderna, així com en la història del poble de Sant Joan de les Abadesses. Destaca entre les seves publicacions Actes i resolucions. Sant Joan de les Abadesses en època moderna (1630-1859) (2013) i el Diplomatari del monestir de Sant Joan de les Abadesses (995-1273) (2009), entre d'altres.

Font: @david_b_fricker

MONTSERRAT PAGÈS PARETAS

Doctora en història de l'art per la Universitat de Barcelona i exconservadora d'art romànic del Museu Nacional d'Art de Catalunya. Els seus àmbits de recerca són l'arquitectura preromànica i romànica i la pintura romànica en l'àmbit català, especialment la pintura mural romància a Catalunya. Entre les seves publicacions destaquen obres com Pintura mural sagrada i profana, del romànic al primer gòtic (2012), Sobre pintura romànica catalana. Noves aportacions (2009) o El temps del romànic (1995), entre d'altres.

VÍDEO de Montserrat Pagès explicant l'absidiola de Sant Esteve d'Andorra la Vella (enciclopèdia.cat, 2015).

Font: Amics de l'Art Romànic -IEC

ARACELI ROSILLO LUQUE

Doctora en Història Medieval per la Universitat de Barcelona i tècnica de l'Arxiu-Biblioteca  dels Franciscans de Catalunya. Les seves recerques es mouen en l'àmbit de l'estudi de la dona i l'espiritualitat femenina medieval, amb aportacions com Rezando y sirviendo: las niñas en los monasterios femeninos catalanes durante la Edad Media e inicios de la Edad Moderna (2016) o El monasterio de Santa Clara de Manresa (siglos XIV-XVII). Las clarisas en la Cataluña Central (2016), entre d'altres.

ENTREVISTA a Araceli Rosillo, La  dona medieval no es resignava, lluitava  (El Periódico. Entre tots, 15 març 2017).

Font: Baldiri Barat

MARÍA DOLORES MARTIN TRUTET

Monja benedictina del monestir de Sant Benet de Montserrat. Llicenciada en filosofia per la Universitat de Paris, on exercí la docència fins al seu ingrés a la vida monàstica. Feu el batxillerat en teologia a la Universitat Pontifícia de Comillas i posteriorment es llicencià en teologia a la Universitat d'Estrasburg. És membre de la Societat d'Estudis Monàstics (SEM). Ha impartit cursos sobre els pares i mares de l'Església i les fonts del monacat a Espanya i Amèrica Llatina. Actualment anima sessions sobre teologia i espiritualitat de l'Orient cristià, imparteix classes a Studium de l'abadia de Montserrat i col•labora en la secció de patrística  del projecte editorial internacional La Bíblia i les dones: exegesi, cultura i història.

Font: SAF

FRANCESC FAJULA PELLICER

Doctor en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, arquitecte superior per la Universitat Politècnica de Catalunya i acadèmic corresponent de l’Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi. És professor titular a la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona. Com escultor ha fet exposicions individuals i col·lectives en diferents ciutats de Catalunya, l’Estat espanyol, Itàlia i França. Te obra en col·leccions públiques i privades en diversos països. Ha participat en debats i conferències sobre intervenció en el patrimoni artístic, arquitectònic i paisatgístic. És autor de diverses remodelacions del monestir i el museu de Sant Joan de les Abadesses. 

VÍDEO de l'entrevista a l'escultor Francesc Fajula en el seu taller a Sant Joan de les Abadesses (Televisió del Ripollès, febrer 2017).

Font: Arnau Urgell, Nació Digital

IRENE BRUGUÉS MASSOT

Arxivera en cap del Servei d'Arxius de la Federació Catalana de Monges Benedictines. Llicenciada en Història i màster en Ciències de l'Antiguitat i l'Edat Mitjana per la Universitat Autònoma de Barcelona. Postgrau superior d'Arxivística i Gestió Documental a l'ESAGED. Les seves recerques es mouen en l'àmbit de la producció document, la cultura escrita, els arxius monàstics i el monacat benedictí femení a Catalunya. Actualment està finalitzant la seva tesi doctoral titulada Producció i gestió documental d'un monestir femení. Anàlisi de la funció arxiu i la gestió del claustre a Sant Daniel de Girona (1018-2017).

VÍDEO de la conferència El monestir de Sant Daniel de Girona i el seu arxiu de Irene Brugués (V Congrés d´Història de Girona: Monestirs i convents a Girona, novembre 2015).

Font: Clara Conill

XAVIER COSTA BADIA

Graduat en Història, Màster en Cultures Medievals per la Universitat de Barcelona i becari predoctoral de la mateixa universitat.  Actualment està duent a terme la seva tesi doctoral sobre la implantació i evolució del monacat benedictí en els comtats catalans alt-medievals. Les seves derreres aportacions són: Monacato femenino y paisaje. Los monasterios de clarisas dentro del espacio urbano en la Catalunya medieval (en premsa) i Los monasterios nacidos a través de pactos en los condados catalanes del siglo IX. Reflexiones en torno a la pervivencia de un modelo fundacional visigodo en tiempos de la reforma carolingia (en premsa).

Font: Spiritual Landscape

INSCRIU-TEwww.federaciobenedictines.cat

top related