presentación sapere aude

Post on 13-Aug-2015

132 Views

Category:

Technology

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

TRANSCRIPT

Javi Paya

Curso 2010-2011

1. L’origen de la Humanítat.

2. Cultura grega i romana

3. Època medieval.4. Època moderna 5. Època

contemporànea.

• Des de l’origen de la humanitat, les persones s’han preocupat per interpretar el món que els emvolta i donar resposta a preguntes relacionades amb la seua existencía.

Moltísimes prreguntes no tirnr una resposta racional per exemple les malalties o fenòmens de lanatura ( eclipses, terratrèmols….)

Així que la resposta era de caràrcter màgic o mític-religios

Cultura grega i romana:La cultura grega i romana van intentar utilizar no sols la interpretació mítica sinó també els seus pensadors buscaven respostes aplicant la raó:

Zeus Neptuno

Thales de Mileto va preveure un eclipse l’any 585 a.C. i així va demostrar que la Natura tenia unes lleis internes de funcionament i no eraq capritx des deus.

Thales de

mileto

Época Medieval:s’abadona el pensament racional a favor del pensament teocèntric on Déu i el cristianisme exolicaven el món, primer utilitzaran la fe cristiana i després la raó.

Tribunal de la inquisició:

Castigaba als que incorrien “delictes de fe cristian:

Condenes molt dures :

• Tortures • Preso

• Cremats a la fogera

• Blasfemia.• Bruixeria.

• Carácter sexual.• Dubtar o cuestionar.

Època moderna:Al final de l’Edat Mitjana va iniciar-se un canvi de pensament amb el Renaixement on es considera que les persones poden transformar la seua vida i ser protagonistes del seu destí no ha d’estar conformant-se amb el que deu els done.

Aquest període també es va anomenar Humanisme, en ell es creu que les persones poden ser felices i lliures en la Terra sense haver d’esperar arribar al zel.

Aquest nou pensament també va aconseguir molts avanços tecnològics i científics.

Època Contemporànea : Després de l’humanisme en el Renaixement,

començà el període de la Il·lustració que va ser el període de la història de la humanitat que més va contribuir a molts canvis revolucionaris.

Inisiats per la burgesia en ascenso i enfrontada al poder de l’aristocràcia i al de l’església.

Moltes supersticions desaparegueren, les monarquies obsolutes van se eliminades o qüestionades, el poder de l’església es va separa de govern de l’estat, els privilegis de les classes poderoses començaren a desaparèixer.

LA ciència avançava en medicina, tecnologio, matemàtiques, astronomia…..Realment a partir des s. XVIII es produeixen molts canvis que han fonamentat la nostra vida actual.

Un pensador il·lustrat, Kant, va resumir el significat de la il·lustració amb la seua fòrmula dient:”sapere aude “o atreveix-te a pensar per tu mateix, es a dir atrevix te a vore les coses tal i com són i nbo com te le han inculcat, o com es pensa a en general. Forma el teu criteri utilitzant el teu enteniment i la teua experiència.

Època contemporànea:Els il·lustrats, per exemple, Eren tan inovadores que defensaven aspectes que nosaltres ara no apliquem al 100% No creien en en el “

pecat original “ del cristianisme.Sobre l’univers afirmaven que tenia unes lleis internes que calia respectar i nosaltres amb el “ canvi climatic “no esta respectar-lo.

top related