passejant pel modernisme de sant pol

Post on 24-May-2015

189 Views

Category:

Education

1 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

Breu passejada pels edificis modernistes de Sant Pol de Mar.

TRANSCRIPT

Passejant pel modernisme

El modernisme és un moviment europeu, de finals del segle XIX i primer terç del segle XX, que recupera per a l’arquitectura tots els oficis artesans. A les seves obres incorpora el treball de fusters, ceramistes, guixaires, ferrers, vidrers, estucadors, pintors…

A Sant Pol disposem de bellíssims exemples d’edificis modernistes, majoritàriament obres de l´arquitecte local Ignasi Mas Morell.

Modernista vs modern

No és el mateix modern que modernista

Les escolesSituació: Santa Clara, 2Any: 1907/1910Arquitecte: Ignasi Mas i MorellDescripció:La primera pedra fou col.locada el 1907 i Ignasi Iglesias composà per a l’ocasió el poema “La primera pedra” un cant a la cultura i a la seva promoció.Un bon exemple d’edifici modernista d’inicis del segle XX dissenyat per a disposar d´un lloc digne per a les escoles públiques de nens i nenes. Construït per subscripció popular.

La seva decoració amb trencadís, pedres de riu i petxines i la seva bona lluminositat el fan un dels edificis més estimats de la població.A l’interior hi podem veure encara uns bells exemplars de ceràmica decorativa.En l´ornamentació de l´edifici, a més de la torre o colomar hi destacava la imatge, actualment desapareguda, d´un àngel custodi. El mobiliari, malauradament desaparegut, fou portat des dels Estat Units i el centre dotat amb els materials didàctics més novedosos.

Les tribunes

Can PlaniolSituació: Abat Deàs Any: 1910Arquitecte: Ignasi Mas i MorellDescripció:Edifici modernista concebut com a habitatge de la familia Planiol.A la façana destaca el treball de decoració amb trencadís de color blau i blanc i un bellíssims treballs de forja a reixes i balcons.

Cal doctor FernándezSituació: Passeig de la Punta ( Dr. Furest ) Arquitecte: Ignasi Mas MorellAny: primer terç del segle XX

Ca la MònicaSituació: Carrer de Plaça Any: primer terç del segle XXArquitecte: Ignasi Mas i MorellDescripció: Edifici concebut per a habitatge en estil modernista i amb decoració de rajoles ceràmiques. En els seus baixos hi havia una botiga de queviures i un petit pati.

Edifici RieraSituació: La Riera Any: darreries del segle XIXDescripció:Bonic edifici construït com a casa d’estiuejants o de segona residència que disposa d’un petit jardí davant. Molt a la vora hi havia la primera pista de tennis coneguda com “Law Tennis Club”, al servei dels primers estiuejants.

Edifici RieraSituació: La Riera Any: primer terç del segle XXDescripció:Bonic edifici modernista amb reminiscències medievals en forma d´espitlleres i decoració ceràmica.Ampli jardí totalment integrat a l´edifici i grans balconades amb vistes al mar.Com d´altres, elevat sobre el nivell del carrer per a evitar humitats,inundacions de la riera i per a millorar la visió de les platges.

Hotel SolàriumSituació: Plaça Anselm Clavé o “de l´Hotel” Any: primer terç del segle XXDescripció:Edifici desaparegut destinat a hotel

Torre MorellSituació: La Riera Any: primer terç del segle XXDescripció:Edifici desaparegut

top related