manuel de pedrolo

Post on 05-Aug-2015

683 Views

Category:

Documents

2 Downloads

Preview:

Click to see full reader

TRANSCRIPT

MANUEL DE PEDROLO

INDÈXBiografiaObres literàriesObres més importants

Joc brutEl mecanoscrit el segon origenMossegar-se la cuaEl trajecte final

BIOGRAFÍA

Manuel de Pedrolo va néixer l'any 1918 a Aranyó. Va estudiar medicina, però no la va seguir. Pedrolo era militant de la CNT, participà en la Guerra Civil en el bàndol dels vençuts, i va acabar en un camp de concentració. Posteriorment es traslladà a viure a Barcelona, on començà a escriure constantment. Es guanyà la vida treballant en una oficina d'informació i amb feines editorials com a assessor literari, corrector i traductor. L'any 1953 va publicar la primera novel·la, Es vessa una sang fàcil. Un anys després guanyà el Premi Joanot Martorell i des de llavors es va convertir en un dels valors més estables de la novel·lística catalana actual; seguidament va escriure Els hereus de la cadira, la seva primera obra teatral. va L'any 1979 va rebre el Premi d'Honor de les Lletres catalanes.

Es pot considerar l'obra de Pedrolo com una de les més importants de la literatura catalana contemporània, per la seva diversitat temàtica i tècnica com per la seva popularitat. Manuel de Pedrolo va morir el 26 de juny de 1990 a Barcelona, als 72 anys.

OBRES LITERÀRIES

Novel·les i contes: Obres teatrals: AltresLa mà contra l'horitzó Cruma Cal protestar fins i Balanç fins a la matinada Homes i no tot quan no serveixCendra per Martina Situació bis de res.Mecanoscrit del segon origen CròniquesJoc brutMossegar-se la cuaCrèdits humansUn camí amb EvaTrajecte final

OBRES MÉS IMPORTANTS

JOC BRUT

Aquesta novel·la conta la història de Xavier que està enamoratde Juna, la qual accepta sortir amb ell. Una volta ja duen molt de temps junts, Juna li confessa que el seu oncle té molts dedoblers i que ella ho heretaria tot en el moment en què morís,així que va convenç Xavier perquè mati el seu oncle.

EL MECANOSCRIT DEL SEGON ORIGENMecanoscrit del segon origen està dividida en cinc parts.Conta l'aventura de n’Alba, una noia jove, i d'en Dídac,un noi de raça negra, que hauran de sobreviure en un món totalment destruït per uns extraterrestres.Passaran diferents situacions, de les quals sortiran compuguin, però sempre junts.

MOSSEGAR-SE LA CUA

Mossegar-se la cua és una novel·la policíaca protagonitzada perJordi Serra, cap d'una agència de detectius, al qual se liencomana investigar un succés. Es tracta de descobrir perquèuna persona que està morta i enterrada porta el nom del'individu que li encarrega la investigació. A partir d'aquí, essucceeixen una sèrie de fets que porten el detectiu a l'inici del'acció.

TRAJECTE FINAL

La Deli viatja en el temps passat i apareix a casa del Joni. Al Jonial principi li costa acceptar-la però al final la deixa quedar-se acasa. A poc a poc es van coneixent fins que s'enamoren,llavors és quan ella li explica que ve del futur. En Joni no s'hopot creure, però com que se l'estima molt, no li importa. Tenenun fill, en Clem. Un dia, en Joni es troba una nota de la Delila dient-li que decideix tornar al futur amb el seu fill.

top related