la il.lustració

Post on 03-Jul-2015

1.539 Views

Category:

Education

5 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

El moviment il.lustrat. Idees i pensadors. Presentació dels alumnes per a l'exposició a classe.

TRANSCRIPT

LA IL·LUSTRACIÓLA IL·LUSTRACIÓ

Gilda Valentina Oyono

Tamara Villena Rodríguez

1r de Batxillerat

IntroduccióEsquema La Il·lustracióMoviment Il·lustratIdees fonamentalsFilòsofs Il·lustratsConclusió

La Ilustració és un moviment intel.lectual que es va produir durant el segle XVIII i que criticava l’ Antic Règim i defensava principalment l’ús de la raó

Els seus autors més importants foren

Montesquieu, Rousseau i Voltaire.

IL·LUSTRACIÓsegle XVIII

“EL SEGLE DE LES LLUMS”

Corrent francesa d’ inspiració

britànica

Moviment Intel.lectual basat en la confiança en l’ús de la raó, la llibertat i la tolerància.

FILÒSOFS IMPORTANTS•Voltaire•Montesquieu•Rousseau

Origen del moviment: Fou desenvolupat en el segle XVIII, prové de la filosofia empírica anglesa i de l’esperit científic difós per Newton. Té una inspiració britànica encara que els seus filòsofs més importants són francesos.

Enciclopèdia: Compendi dels nous coneixements obtinguts per la raó que pretenia ser un mitjà per a difondre les idees il·lustrades. Es publicà en toms a partir del segle XVIII i fou un gran èxit.

Racionalisme: Solament és real allò que pot ser entès per la raó. Tot el que no siga racional deu ser considerat como fals i inútil.

Búsqueda de la felicitat: basada en la propietat privada, la llibertat i la igualtat en la política i la llei.

Creença en la bondat natural de l’home: Els filòsofs de l’època creien que l’home és bo per naturalesa.

Optimisme: Es pensava que la natura era com una màquina perfecta que ho feia tot bé i per tant hi ha motius per a sentir-se optimista. També es pensava que amb el pas del temps l’home s’anava perfeccionant fins arribar a la societat perfecta.

Laicisme: És una cultura al marge del cristianisme i en molts aspectes anticristiana. La Il·lustració és la primera cultura laica en la història d’ Europa. Empren la paraula filantropia en lloc de caritat per a fer referència a l’amor a l’home per l’home mateix.

Voltaire (1694-1778) Defensava apassionadament la llibertat de pensament, criticava el fanatisme i la intolerància, criticava a les religions que perseguien a qui no les practicava i defensava les possibilitats de la raó.

Rousseau (1712-1778) Defensava que el poder no tenia origen diví i que el poder resideix en tots i cadascun dels membres del poble. Creia en els drets naturals de l’home. Era partidari de fundar un nou sistema polític basat en la sobirania nacional.

Montesquieu (1689-1755) Defensava la divisió del poder de l’estat en tres poders (legislatiu,judicial i executiu) per així evitar l’abús. La seua obra L’Espèrit de les Lleis (1748) i les seues idees van tindre una gran influència en la societat.

El propòsit de la I.llustració era difondre la importància de l’ús de la raó, la llibertat i la tolerància principalment.

Gràcies a les idees d’alguns autors d’aquest període s’eliminà la societat i el sistema polític de l’Antic Règim.

top related