evolució de la moda

Post on 25-Jul-2015

1.452 Views

Category:

Lifestyle

1 Downloads

Preview:

Click to see full reader

TRANSCRIPT

Ariadna Bruguera

L’evolució de la moda de

l’any 1900 fins al 2010

Any 1900

• Comença el segle amb l'anomenada silutea S pel cotilla que empeny el bust cap amunt, estreny la cintura, i la faldilla s'ajusta al maluc. El vestit s'eixampla en forma de campana en arribar a terra. La moda només es seguia a la classe alta.

Any 1910

• Sorgeixen les classes de sastre i el tall amb influència masculina per a dones que comencen a incorporar-se al món laboral. Silueta molt més recta, sense marcar la cintura. El look unisex es generealiza. S'elimina la faldilla llarga.

Any 1920

• Es deixa d'utilitzar el cotilla, neix el sostenidor. El cabell es porta curt, a l’estil dels nois. Chanel imposa les peces unisex, els vestits sencers amb serrells i butxaques petites. Les peces s'escurcen per sobre del turmell.

Any 1930

• La roba comença a ser molt més pràctica. La silueta torna a canviar, torna la cintura a la seva posició anatòmica, i s'eixamplen les espatlles. Es popularitza el vestit de jaqueta per al carrer. Es porta per a ser o semblar més alta.

Any 1940

• És la dècada de la guerra i això es nota en la moda: els teixits es tornen pobres, les noies vesteixen vestits de jaquetes amb el mínim de roba. El vestit s'eleva per sota del genoll i es popularitzen els “pantis”. El look es militaritza, les gorres són diminutes i molt senzilles.

Any 1950

• Torna l'esplendor. La silueta es torna a forçar amb una cintura molt petita, la "dona vespa". Les dones estaven cansades de l'estil masculí i tornen a les corbes. Comença el culte per la bellesa. Les sabates s'estilitzen i són més puntxegudes, abrics de drap, bolsos petits al colze i els més elegants: barrets o pameles.

Any 1960

• Dècada de gran revolució: comença el culte a la joventut i es deixa enrere tot el luxe burgès. Es posa de moda la roba extravagant, la lliure sexualitat, el rock and roll i la moda unisex. Paral·lelament la cultura de tipus musical marca tendències amb estampats acolorits, flower power. La silueta es torna més llisa i neix la minifaldilla.

Any 1970

• Es porten diversos estils alhora: la cultura de la músca i les drogues crea el look psicodèlic, la moda “disco”, les plataformes, els pantalons de campana, les melenes. També el punk i en els més arriscats en look militaritzat. La silueta torna a macar les formes de cos i cenyeix com mai, encara que només en els joves.

Any 1980

• Tot per la porta gran: pentinats voluminosos, maquillatge recarregat, joies grans, grans hombreras, faldilles rectes i talons alts. Michael Jackson va causar furor amb les jaquetes de cuir. Madonna va crear la devoció pels crucifixos, les cadenes de stras i polseres de cautxú. Els texans van començar a fer-se comuns.

Any 1990

• La moda continua dominada per l'estil “grounge”. L'aspecte general era descuidat, s'utilitzava roba de segona mà: texans trencats, camises de quadres a l'estil llenyataire, sabatilles Converse. El cabell es portava despentinat, tenyit amb colors extranys.

Any 2000

• Chic-burgués. Torna el glamour i els colors vius. Mor el minimalisme, reneixen formes femenines, ajustades, pells o teixits amb estampats de pitó, cocodril o llangardaix. El característic d'aquesta època són els pantalons ajustats.

Any 2010• Vestits de tot tipus de llarg, encara que hi ha certa

preferència cap als curts. Les teles que s'utilitzen són seda, florals, escocessos, i estampats “animal print”. Colors molt variats, encara que el to en V és el més utilitzat. Encara es veuen pantalons de tir curt, però el més chic és tir alt.

top related