elements visuals punt linia pla forma textura

Post on 13-Apr-2017

438 Views

Category:

Art & Photos

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

TRANSCRIPT

El punt com a element compositiuEl punt aïllat és un element visual estàtic. Només quan marquem un punt sobre un pla o el situem en un espai determinat, es creen tensions visuals que suggereixen direcció i moviment.

Un punt situat en el centre d’un pla atrau la nostra atenció i deixem de percebre l’espai que ll’envolta. Aquesta posició produeix una sensació visual d’ordre i equilibri

Si desplacem el punt fora del centre, apareix un gran espai buit, de manera que es produeix una sensació visual de tensió i moviment cap a l’extrem del pla on se situa el punt.

CARACTERÍSTIQUES ESTRUCTURALS: Forma, gruix, color i textura.

CLASSIFICACIÓ:•LÍNIES SIMPLES: són les línies rectes o les corbes. Formades per un sol traç, es perceben directament amb una sola mirada.•LÍNIES COMPOSTES: Es tracta de les línies trencades, ondulades o mixtes ( les que combinen trencades i ondulades). Formades per fragments de dues o més línies corves o ondulades, no es perceben amb una sola mirada, ja que la vista s’ha de desplaçar en una o més direccions per tal d’apreciar-les.

• LA LÍNIA Es defineix en l’expressió plàstica com un punt en moviment.Té posició i direcció en l’espai; i una de les funcions de la línia és delimitar el

contorn de les formes.

Com a element compositiu: horitzontals, verticals, inclinades.Com a element gràfic: per crear sensació de volum i transmetre emocions.

La línia ha estat aplicada en l’art per crear ombres, volum i espai. tres obres d’artistes que han utilitzat la línia com a element de representació. Analitza les imatges i explica si han emprat la línia per crear ombra, volum o espai.

Fernando Botero, Dona i lloro, 1973. Juan Gris, L’escocesa, 1910. Leonardo da Vinci, Autoretrat, c. 1513.

La línia com a valor expressiu

•Tota línia té una direcció i una tensió que exerceix sobre ella una força que li dóna vigor i fermesa.

•La línia en ocasions es torna subtil i delicada, creant línies suaus que generen moviment

•Les diferents posicions que poden adoptar les línies en el pla creen diferents sensacions en l’espectador.

Així, les línies verticals donen sensació d’equilibri. La línia vertical és activa i tendeix cap a l’elevació més que cap a la caiguda.

La línia horitzontal és el repós absolut, la màxima estabilitat. Determina en l’espectador la sensació de calma, repós, serenitat, tranquilitat, placidesa, etc.És per tant una línia estàtica.

La línia oblíqua tendeix a la caiguda i és inestable. A causa de la seva inestabilitat determina dinamisme i acció. És una línia activa, genera moviment i en ocasions és agressiva i violenta.

Les línies que convergeixen en un punt tendeixen a expandir-se i generen sensació de profunditat

ImportantImportant

El plaSuperfície de dues dimensions, alçària i amplària, que té posició i direcció en l’espai. Teòricament, el pla és infinit, però per poder descriure’l visualment se li posen límits i això dóna lloc a les formes planes.Hi ha diveres maneres de delimitar un pla:

Pla delimitat per una línia de contorn

Pla delimitat per la textura de la seva superfície

Classificació de les formes planes:

• FORMES PLANES GEOMÈTRIQUES

• Obeeixen a lleis matemàtiques, i és per aquest motiu que arriben a donar gran sensació d’ordre i d’estabilitat. Hi ha tres formes geomètriques bàsiques: quadrat, cercle i triangle equilàter.

• FORMES PLANES ORGÀNIQUES• Obeeixen a lleis naturals i poden

adoptar infinites aparences. La sensació visual que produeixen és de més dinamisme que la de les formes geomètriques.

Per definir aquest pla, s’ha emprat una tinta plana de diferent color que el fons.

Relació figura Fons

FORMES PLANES ORGÀNIQUES

FORMES PLANES GEOMÈTRIQUES

LA TEXTURA: és una qualitat de les superfícies deguda a l’estructura material de l’objecte i que produeix diferents sensacions visuals i tàctils.

ES DEFINEIX COM ASPPECTE VISUAL O LA SENSACIÓ

TÀCTIL DE LES SUPERFÍCIES.

SEGONS L’ORIGEN ES CLASSIFIQUEN EN:

TEXTURES NATURALS: les que es troben a la natura.

TEXTURES ARTIFICIALS: les elaborades per mitjans manuals.

Les textures tàctils, són les que es poden percebre per mitjà del tacte.

Les textures gràfiques o visuals: són les que només es perceben amb la vista.

top related