activitats pronoms febles

Post on 31-Jan-2016

46 Views

Category:

Documents

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

Actividades pronoms febles

TRANSCRIPT

37

ACTIVITATS 1.Exercici de substitució de complements per pronoms febles. 1. Carme comprarà dues corbates al seu pare. 2. Cristina ha comprat les flors per a Empar. 3. Encomana les sabates per a la teua filla. 4. Escriure les cartes per a vosaltres. 5. He comprat la llibreta per a tu. 6. Ahir vaig portar el nostre gat a les teues nebodes. 7. Conta (a mi) el que varen dir. 8. El teu germà cuida els geranis (a nosaltres). 9. Ell ha portat el paquet a nosaltres. 10. Han enviat les entrades per a la teua amiga. 11. Portarem molts caramels per als seus nebots. 12. No volia portar caramels a les seues nebodes. 13. Va traure les sabates del calaix. 14. La mare porta el berenar per a mi. 15. El meu germà ha comprat el disc per a mi. 16. El mestre explica la lliçó a mi. 17. La professora pregunta la lliçó a elles. 18. El pare compra els llibres per a tu. 19. Jordi va dir la veritat a ella. 20. Ja he donat els caramels a ells. 2.Ompli els espais buits amb EL, LA, ’L, L’, -LO, -LA, LI, -LI segons convinga.

1. El quadre, _____ vaig despenjar per portar _____ al restaurador. 2. Compra _____ un llibre i convida _____ a berenar. 3. A Joan, _____ amaguen el resultat perquè diuen que no _____ convé saber-lo. 4. Maria, van veure _____ al bar però no _____ van dir res. 5. A la modista, _____ aprecien molt però no volen pagar _____ res. 6. _____ teníem trencada i per això volíem arreglar _____. 7. Abans de tornar _____ el pinzell, neteja _____ bé. 8. _____ hem vista trista i per això _____ hem cantat una cançó. 9. Demana _____ el cotxe, que el nostre vam portar _____ ahir al taller. 10. Aquest tema, estudia _____ amb més atenció i explica _____ a tothom. 11. A Clara, volen convidar _____ a venir per poder _____ demanar solucions. 12. No _____ importa gens de perdre el partit, només _____ voldria guanyar si jugares tu. 13. El paper, _____ vols blanc o vols comprar _____ reciclat?

3.Substitueix els complements subratllats per pronoms febles:

1. L’enginyer ha donat el projecte al seu col·laborador. 2. El forner fa pastissos per a la festa. 3. Pere va marcar un gol amb el cap. 4. M’he comprat una camisa en les rebaixes. 5. Demana (tu) els bitllets als viatgers. 6. M. Àngels regala el tapís a la seua amiga. 7. Joan va collir moltes bresquilles al matí.

38

8. Enric exposa els resultats als clients. 9. Compra (tu) això a ells. 10. El jardiner fa clots per a les plantes. 11. Porta (tu) joguets a nosaltres. 12. Pere ha deixat el bolígraf a mi. 13. Ell deixava els discos a nosaltres. 14. El mariner ha vingut del port per l’avinguda. 15. Ell t’ha portat la carpeta. 16. Ells s’han deixat els llibres a la biblioteca. 17. Lluís deixa els pantalons als germans. 18. Dóna (tu) a nosaltres el llibre. 19. El mestre ha donat la llibreta a l’alumne. 20. Ell amaga la veritat a nosaltres. 21. L’entrenador dóna consells als jugadors. 22. Porta (tu) el llapis a la taula. 4. Ompliu els espais buits amb HO, LO o EL: a) Comprem l’esmorzar ara o ______ comprarem després? b) Això, ______ donarem als mestres. c) On vols comprar______, el jersei? d) El que vull és que _____ expresseu tot amb claredat. e) ______ tinc guardat a l’armari, el vestit. f) ______ comprens clarament, tot ______ que et vull dir? g) Al pobre Pere, van enviar ______ al soterrani. h) Tot allò de la pila, volen tirar ______ a la foguera. i) No ______ diré, el que pense. j) ______ necessitaven, el seu informe, perquè volien saber______ tot. k) ______ anunciaré amb temps, així tothom podrà saber ______. l) ______ posaràs al garatge o vols deixar ______ fora, el cotxe? 5. Ompliu els espais buits següents amb els pronoms personals febles EN, HO i EL,

LA, ELS, LES, segons corresponga: - Porta barret Miquel? —Sí que ______ porta. - Porta el barret Miquel? — Sí que ______ porta. - Porta allò Miquel? —Sí que ______ porta. - Rep visites, el governador?— Sí que______ rep. - Rep les visites que esperava, el governador?— Sí que ______ rep. - Rep tot el que esperava, el governador? —Sí que ______ rep- - Ven carn la carnissera? —Sí, sí que ______ ven. - Ven la carn la carnissera? —Sí, sí que ______ ven. - Ven això la carnissera? —Sí, sí que ______ ven. - Sempre diu que vindrà prompte? —Sí, sempre ______ diu. - Sempre diu mentides? —Sí, sempre ______ diu. - Sempre diu la veritat? —Sí, sempre ______ diu. - Llig el llibre, Pere? —Sí que ______ llig. - Llig poemes Pere? —Sí que ______ llig. - Llig tot el que vol, Pere? —Sí que ______ llig.

6. Ompliu els espais buits amb els pronoms –LO o HO (- HO):

a) Ja vols portar _______, allò?

39

b) On voleu deixar ______, el cotxe? c) Ricard m’ha telefonat; quan ______ sàpia Dolors... d) Això no queda bé ací, canvieu _______ de lloc. e) Aquest aparell destorba. Lleveu ______ d’ací. f) Encara no ______ sé, si vindrà o no vindrà. g) Si el veus trist, no en faces cas: sempre ______ està. h) Aquest clau s’ha despuntat i no puc clavar_______. i) Li vaig demanar que m’embolicàs bé el rellotge, però no va voler fer______. j) Jo diria que era espavilat; si més no, ______ semblava.

7. Ompliu els espais buits amb els pronoms EN o HI:

a) Voleu visitar el museu? Doncs demà ______ anirem. b) Aquesta taula no la toques; ______ treballe jo. c) Vas a la botiga? No _____ vages, perquè jo______ vinc i està tancada. d) Aquest llit és nou. ______ has dormit bé? e) La paret del despatx està molt buida. Per què no ______ poses un quadre? f) L’àvia es ficava la mà a l’enorme butxaca del davantal i sempre ______ treia algun

caramel. g) Va agafar un paper per a escriure ______ el seu nom. h) El Montseny és molt bonic. Quan ______ aniràs? i) T’he comprat un bloc perquè ______ apuntes coses noves. j) És un camp d’aviació menut. Només ______ poden aterrar un parell d’avions. k) Aquest jardí sembla un desert, des que ______ vas arrancar l’herba. l) La muntanya russa és perillosa. Vigila quan ______ puges.

8.Ompli els espais buits amb EL, LA, ’L, L’, -LO, -LA, LI, -LI segons convinga. 1. El quadre, _____ vaig despenjar per portar _____ al restaurador. 2. Compra _____ un llibre i convida _____ a berenar. 3. A Joan, _____ amaguen el resultat perquè diuen que no _____ convé saber-lo. 4. Maria, van veure _____ al bar però no _____ van dir res. 5. A la modista, _____ aprecien molt però no volen pagar _____ res. 6. _____ teníem trencada i per això volíem arreglar _____. 7. Abans de tornar _____ el pinzell, neteja _____ bé. 8. _____ hem vista trista i per això _____ hem cantat una cançó. 9. Demana _____ el cotxe, que el nostre vam portar _____ ahir al taller. 10. Aquest tema, estudia _____ amb més atenció i explica _____ a tothom. 11. A Clara, volen convidar _____ a venir per poder _____ demanar solucions. 12. No _____ importa gens de perdre el partit, només _____ voldria guanyar si jugares tu. 13. El paper, _____ vols blanc o vols comprar _____ reciclat?

9.Substitueix els complements per pronoms febles.

40

-Aquest matí he anat a l’agència de viatges. -Ahir vaig veure el partit de futbol. -El metge va dir a en Joan el secret. -El seu cotxe és vermell. -No vaig anar al cinema. -No tinc jersei blau. -Voldria que aprovasses. -No tinc son. -He vist la professora. -Compreu la novel.la. -Vindràs al parc? -Tira el paper.

10.Substitueix els complements directes de les següents oracions.

-La dona té mal de queixal. -No té les notes encara. -Allí veurem eixe pont tan antic. -No vaig veure la casa de l’anglés. -No penses més això. -Sempre descobreix alguna cosa nova. -Els científics ja han descobert l’antídot. -No crec que vulga tornar. -Té tres filles. -Hem de comprar les entrades per al concert. -No duré més dolços. Compreu els entrepans de mortadel.la. -El meu germà llig el diari tots els dies. 11.Substitueix els complements indirectes de les següents oracions.

-Ell telefonava a sa mare totes les setmanes. Donarem aquestos regals als xiquets guanyadors. -Deixa diners als amics! -Hem acomanat flors als nuvis. -M’agrada contar pel.lícules als meus amics. -Faran una festa a la seua amiga Teresa. -Encara no he corregit els exàmens als meus alumnes. -Torna el bolígraf al teu company! -Torna els llibres a les xiques! -Carles ha demanat les claus de casa a son pare. 12.Substitueix els complements circumstancials de lloc de les següents oracions.

-Anirem a la platja demà. -Ell amaga els diners dins la cambra. -Encara no tornen de la cantina? -Els alumnes ja han arribat a París. -Dormirem en un alberg. -Tu tornaves de l’institut més tard.

top related