alba zamudio mateos 1r a

Click here to load reader

Post on 07-Jun-2015

500 views

Category:

Documents

4 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

  • 1. DRETS DELS INFANTS
    ALBA ZAMUDIO MATEOS 1rA ESO

2. DECLARACI DELS DRETS HUMANS
Tot i que no va ser fins a l'octubre del 1945 quan va nixer oficialment l'Organitzaci de les Nacions Unides, ja al gener del 1942, i enmig de la II Guerra Mundial, el president dels Estats Units, Franklin D. Roosevelt, va utilitzar per primera vegada aquest nom. I des de la seva creaci, una de les preocupacions principals de l'Organitzaci de les Nacions Unides ha estat el benestar i els drets dels infants. Tant s aix que un dels primers actes de l'Assemblea General de les Nacions Unides va ser la creaci del Fons de les Nacions Unides per a la Infncia .
Nacions Unides tamb ha volgut crear instruments legals que protegeixin els drets dels infants. Ja a la Declaraci Universal dels Drets Humans, adoptada l'any 1948, es reconeix que la infncia ha de ser objecte d'especial cura i atenci. Posteriorment a aquesta Declaraci, Nacions Unides ha tractat els drets de la infncia als Pactes Internacionals de Drets Humans a travs de dos instruments legals especficament dedicats a la infncia: la Declaraci dels Drets dels Infants de 1959 i la Convenci dels Drets dels Infants de 1989
La Declaraci dels Drets dels Infants de 1959, constitueix una referncia moral per a la defensa dels drets de la infncia i una guia d'actuaci per als poders pblics i privats.
3. ARTICLE 1
Tots els ssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i en drets. Sn dotats de ra i de conscincia, i els cal mantenir-se entre ells amb esperit de fraternitat.
4. ARTICLE 2
Qualsevol persona pot prevaler-se de tots els drets i de totes les llibertats que aquesta Declaraci proclama, sense cap distinci de raa, de color, de sexe, de llengua, de religi, d'opini poltica o d'altra mena, d'origen nacional o social, de fortuna, de naixement o de qualsevol altra classe. Hom no far tampoc cap distinci fonamentada en l'estatut poltic, administratiu i internacional del pas o territori del qual depengui jurdicament la persona tant si es tracta d'un pas o territori independent com si est sota tutela, encara que no sigui autnom o que estigui sotms a qualsevol limitaci de sobirania.
5. ARTICLE 3
Totindividu t dret a la vida, a la llibertat i a la seguretat de la seva persona.
6. ARTICLE 4
Cap persona no est sotmesa a esclavitud o servatge; l'esclavitud i el trficd'esclaussnprohibits en totes llurs formes.
7. ARTICLE 5
Cap persona no ser sotmesa a tortura ni a penes o tractes cruels, inhumans o degradants.
8. ARTICLE 6
Tothom i en tot lloc t dret al reconeixement de la prpia personalitat jurdica.
9. ARTICLE 7
Tothom s igual davant la llei i t dret d'obtenir-ne la mateixa protecci sense distincions. Tothom t dret a una mateixa protecci contra qualsevol discriminaci que violi la present Declaraci i contra tota provocaci a una tal discriminaci.
10. ARTICLE 8
Tota persona t dret a un recurs efectiu prop de les competents jurisdiccions nacionals, contra aquells actes que violin els drets fonamentals reconeguts per la constituci o la llei.
11. ARTICLE 9
Ning no pot sser arrestat, detingut ni exiliat arbitrriament.
12. ARTICLE 10
Tota persona t dret, en rgim d'igualtat, que la seva causa sigui portada equitativament i imparcialment en un tribunal independent i imparcial el qual decidir tant sobre els seus drets i les seves obligacions com sobre el fonament de tota acusaci adreada contra ella en matria penal.
13. ARTICLE 26
Tota persona t dret a l'educaci. L'educaci ser gratuta, si ms no, en el grau elemental i fonamental. L'ensenyament elemental s obligatori. Cal que l'ensenyament tcnic i professional sigui generalitzat, i que s'obri a tothom l'accs als estudis superiors amb plena igualtat per a tots amb atenci al mrit de cadasc. L'educaci ha de tendir al ple desenvolupament de la personalitat humana i al reforament del respecte dels Drets Humans i de les llibertats fonamentals. Ha d'afavorir la comprensi, la tolerncia i l'amistat entre totes les nacions i tots els grups socials o religiosos, i la difusi de les activitats de les Nacions Unides per al manteniment de la pau. Els pares tenen, amb prioritat, dret a escollir la classe d'educaci de llurs fills.