agost,dies… · 12 d’agost de 2011 n. 521 1,50 € dl cs-04-01 / issn 1578-3529 territori...

32
12 d’agost de 2011 n. 521 1,50 € DL CS-04-01 / ISSN 1578-3529 territori carnavaler Agost, Agost, Una infraestructura de 180 tones al port de Vinaròs Cardigan Bridge ompli de lirisme el santuari

Upload: others

Post on 30-Aug-2020

0 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

Page 1: Agost,dies… · 12 d’agost de 2011 n. 521 1,50 € DL CS-04-01 / ISSN 1578-3529 territori carnavaler Agost, Una infraestructura de 180 tones al port de Vinaròs Cardigan Bridge

12 d’agost de 2011 n. 521 1,50 €D

L C

S-0

4-0

1 /

ISS

N 1

578

-352

9

territori carnavalerAgost, territori carnavaler

Agost, Agost, Agost, territori carnavaler

Agost, territori carnavaler

Agost,

Una infraestructura de 180 tones al port de Vinaròs

Cardigan Bridge ompli de lirisme el santuari

Page 2: Agost,dies… · 12 d’agost de 2011 n. 521 1,50 € DL CS-04-01 / ISSN 1578-3529 territori carnavaler Agost, Una infraestructura de 180 tones al port de Vinaròs Cardigan Bridge

2

n. 521 - 12 dÕ agost de 2011

EDITORIAL ÍNDEXActualitat 3

Opini— 11Vinar˜ s Viu 13

La vostra simpatia 14Cultura 18

Hor˜ scop 24Esports 25Societat 30

DireccióAlicia Coscollano Masip

SubdireccióJulián Zaragozá Baila

Consell de redaccióJaime Casajuana, Carlos Catalán, Vicent Beltran

Col·laboradorsSalvador Quinzá, Alfredo Gómez Acebes, Joan Gost, Jordi Romeu, Consell d’Esports, J. M. Palacio, Emili Fonollosa, Gaspar Redó, A. Rodríguez, Marcos Gascón, Juanma Beltrán, Lola Monreal, Juan Chaler, Carlos Catalán, Noemí Polls, Jesús Arnau, Joaquim Arnau, Enric Pla

Secció d’esportsRedacció

CorreccióRaimon Collet

FotografiesArts, Reula, Difo’s, Alfonso, Francesc, Fotoprix, Prades II, @paricio, www.fotogrames.cat i Pablo Batalla

PublicitatPubli-VaquerC/ dels Franciscans, 4 entresueloTel. 964 45 19 35

EditaEditorial AntineaTel. 964 45 45 25Fax 964 45 20 12E-mail: [email protected]

ImprimixA.G. Castell Impresores S.L.Dr. Fleming nº6Tel. 964 45 00 85E-mail: [email protected]

E s t a p u b l i c a c i ó n o e s f a responsable de les opinions dels seus col∙laboradors ni les accepta com a seues. Com a setmanari independent, estem oberts a qualsevol opinió sempre que es mantinguen unes mínimes normes de respecte i educació. Els escrits no poden superar un full a màquina a doble espai. No s’acceptaran escrits si no estan signats i amb fotocòpia del DNI. La direcció no es compromet a publicar tot el que li arriba.

alicia coscollano

El faristol

Un agost atípic

2

En altres mesos d’agost, hi havia temps per a activitats lleugeres, divertiments, cultura, festes del llagostí, nits de les reines, passejar arran de mar... Per omplir les pàgines d’actualitat política havies de buscar temes sota les pedres, circumstància que també era d’agrair perquè et permetia descansar una mica el cervell i els ànims de la cosa política, que tot no han de ser assumptes de la cort. Però aquest agost s’ha convertit en un mes d’estiu atípic. Convocatòries de rodes de premsa, Plenaris in extremis, imaginaris partits de tennis amb el tema econòmic convertit en pilota d’un Roland Garrós en terra batuda al qual assistim com a públic expectant. Serà cert que estem en fallida tècnica? Encara que no sigui aquesta la intenció, i donada la situació internacional de col·lapse, les manifestacions massa vehements no deixen de crear situacions que generen una certa taquicàrdia. Un estat de neguit que es reprodueix a una altra escala, quan persones amb un cert protagonisme polític realitzen declaracions desafortunades en l’àmbit econòmic fora de les fronteres estatals que no deuen ser, imaginem, per desmotivar el turisme i les inversions, perquè tots volem que la cosa funcioni. No sé si les declaracions de que estem en fallida poden emmarcar-se dins d’un exercici de patriotisme local, però el que sí semblaria aconsellable, per tranquil·litzar la població, resoldre els dubtes seriosos i la preocupació que està generant el tema al carrer, és que un equip competent que no tingui vinculació política demostrable amb cap dels partits implicats en la baralla de xifres, pogués fer un estudi del tema en qüestió. Una iniciativa que segurament clarificaria quina és la situació real, perquè les dues situacions financeres plantejades pel govern local i l’oposició no poden coexistir en un mateix Ajuntament. Materialment, volem dir.

Tornant a un apartat més amable, aquesta setmana hem tingut opcions de nivell per gaudir del temps lliure, els amics i la nit vinarossenca. Una de les propostes, amb vinculació personal, era la que es desenvolupava als porxos del santuari. L’actuació de la cantautora gallega Cardigan Bridge seduïa el públic amb una veu escalant i conquerint els cors i una estètica senzilla però potent reforçada pel tocado de l’amiga Marta Stella. L’altra cita cultural es desenvolupava en els indrets més místics de la ciutat, i pel gran nombre de persones que participaven, podríem deduir un fet, tant constatat com un dels miracles confirmats en una època de lògies i levitacions: que la gent té moltes ganes de coneixements històrics. Respecte als divertimentos socials, la gran convocatòria tenia lloc al passeig Fora del Forat, i aglutinava entorn d’una passarel·la a multitud de visitants que assistien a una mostra del carnaval d’hivern. Himnes a banda, hi ha opinions per a tots els gustos al respecte, els apassionats per la percussió en directe aplaudim la incorporació amb protagonisme de la batucada a la desfilada. Sembla que, finalment, la proposta va aconseguir el que s’esperava per part de l’organització, oferir una alternativa durant una nit d’agost per tal de viure el carnaval d’hivern, ara sí, amb una temperatura totalment tropical. Tot i que, a molts, ens agrada més parlar del terme estiu enlloc de summer, sobretot, què hi farem, perquè hi ha paraules per les quals sentim més feeling.

L’Associació de Veïns Migjorn ens ha fet arri-bar aquesta setmana una queixa entorn al servei de recollida de residus urbans. Migjorn apunta a la negligència en la reco-llida d’escombraries a la zona de l’avinguda Jau-me I, i es pregunta si és l’empresa la que està fallant o és el propi consistori, “o bé han de posar més contenidors o han de netejar més sovint”. Des de l’associació s’han manifestat en contra del pagament de la taxa, ja que el resultat en la neteja i la recollida de residus, per a l’associació de veïns, no és l’adequada.

· D’altra banda, des d’El Faristol felicitem la iniciativa de l’Ajuntament en el canvi d’ubicació dels contenidors de les zones costeres de Vinaròs. Segurament, molts conductors ho agrairan.

Page 3: Agost,dies… · 12 d’agost de 2011 n. 521 1,50 € DL CS-04-01 / ISSN 1578-3529 territori carnavaler Agost, Una infraestructura de 180 tones al port de Vinaròs Cardigan Bridge

3

n. 521 - 12 dÕ agost de 2011 actualitat

Desde el área de Cultura del Ayuntamiento de Vinaròs se presentaba la programación conjunta organizada con el Pub Oscar’s, una programación que se inició en julio y que, como explicaban el edil Lluís Gandia y el responsable del Pub, Miguel Ángel García, se ha ampliado al mes de agosto debido a su buena acogida.

Así, las novedades de la programación conjunta del Ayuntamiento de Vinaròs y el Pub Oscar’s nos dejan actuaciones como la de Joan Tena del domingo día 7, a las 22 horas, un artista que versiona clásicos españoles de la década de los 80. El jueves día 11, el guitarrista profesional David Espinosa ofrecerá un repertorio musical de calidad. La agenda veraniega continuará el jueves 28 con la actuación de Emili Vinaixa, un “rodamons” que ofrecerá versiones de grandes temas del rock and roll de artistas como Dylan o la banda The

Rolling Stones con una introducción preliminar que sitúa el tema en un contexto. La programación finaliza con el showman Muniato Xou, (Emilio Esteve) conocido en estas comarcas por sus espectáculos de humor.

El edil de Cultura precisaba que ya existía un acuerdo entre Cultura, el Patronato de Turismo y el conocido Pub que se ha ampliado dado el “notable éxito conseguido”, un acuerdo que desde el consistorio se contempla con buenos ojos debido a la manera de integrar iniciativa privada y municipal, una fórmula que sería la adecuada para la consecución de objetivos que apuestan, como indicaba el responsable del Oscar’s por “dar ambiente al pueblo”.

Además, se podría estudiar la posibilidad de continuar con esta fórmula en iniciativas culturales “de calidad” que podría desarrollarse durante el invierno.

Cultura y el Pub Oscar’s presentan su agenda cultural conjunta

A.C

La concejal de Turismo y Playas en el Ayuntamiento de Vinaròs, Elisabet Fernández, ha destacado la importancia de celebrar la IX edición del Concurso de Cocina Aplicada al Langostino.

La responsable de Turismo y Playas ha añadido que este concurso quiere continuar por el camino de la promoción de una gastronomía de calidad relacionada con los productos locales, principalmente el langostino.

Una de las razones fundamentales de la consolidación y pujanza del concurso es el de haber servido para poder dar a conocer en el ámbito estatal un destino turístico como es Vinaròs. En este sentido, la edil Elisabet Fernández ha indicado que uno de los reclamos del concurso es la participación en el mismo de referentes del mundo de la gastronomía como Martín Berasatégui, Carme Ruscalleda, Jordi Roca o Ricard Camarena, entre los más destacados.

“Animo a la participación en este concurso por parte de los cocineros que consideren que acudir a Vinaròs puede ayudarles a su consolidación en el mundo de la gastronomía”, ha apuntado.

Un concurso que, por su parte, tendrá lugar el próximo 19 de septiembre con un jurado calificador presidido por el cocinero valenciano Vicente Patiño, actuando como vocales Enric Ribera, Javi Antoja de la Rosa y José Aguilar.

Fernández destaca el nivel de alcanzado por el Concurso de Cocina Aplicada al Langostino

Page 4: Agost,dies… · 12 d’agost de 2011 n. 521 1,50 € DL CS-04-01 / ISSN 1578-3529 territori carnavaler Agost, Una infraestructura de 180 tones al port de Vinaròs Cardigan Bridge

4

n. 521 - 12 dÕ agost de 2011

A.C.

La remodelación de la zona portuaria veía esta semana el nuevo remolcador, una gran infraestructura metálica con un peso de 180 toneladas que servirá para extraer embarcaciones y que dará servicio a la nueva zona del puerto que acogerá el antiguo varadero, un área en la que se están ultimando los detalles antes del traslado definitivo. El alcalde de Vinaròs, Juan Bta. Juan, junto al diputado autonómico Mariano Castejón y el responsable de la empresa Varaderos Vinaròs, Batiste Panís, trasladaban su satisfacción desde el área industrial del puerto, cuyo proyecto inicial de remodelación contaba con un presupuesto que se elevaba a 8’8 millones de euros y dará impulso al sector, ya que aunque actualmente trabajan 7 personas en el Varadero Vinaròs, “tenemos previsto colocar a cuatro o seis personas más porque harán falta, ya que aparte de esta grúa instalaremos una pluma náutica de 16 toneladas que puede ascender

a barcas pequeñas”. La zona pesquera está actualmente

siendo utilizada como base logística por el Proyecto Castor, aunque, como concretaba Juan, la zona industrial ya tenía los usos reservados “con esta infraestructura Vinaròs gana un servicio en calidad comparativa con puertos como Castelló y Tarragona”. El nuevo servicio de extracción de embarcaciones cuenta con una magnitud de 250 toneladas y la empresa adjudicataria de la conexión es “la misma que estaba en el antiguo varadero, es la que prestará el servicio durante 30 años”. Juan remarcaba la importancia de contar con este servicio dentro del puerto de Vinaròs, ya que se podrán acoger no sólo el servicio de extracción de embarcaciones de pesca, sino de otras embarcaciones de mayores dimensiones. El servicio se pondrá en marcha en breve, como anunciaba Juan y se podrá, por tanto, liberar otras instalaciones del muelle de costa.

Se ultiman los detalles del nuevo varadero en el puerto de VinaròsActualmente se está instalando una gran infraestructura metálica de 180 toneladas para la extracción y remolque de barcos de grandes dimensiones

Panís, por su parte, manifestaba su alegría por el traslado a una nueva zona “en el varadero, ahora tenemos una capacidad para cuatro barcos, y aquí tendremos capacidad para 16 o 18 embarcaciones”, indicaba. Además, la máquina puede hacerse cargo de hasta 250 toneladas, “es súper moderna y con unas grandes instalaciones”. Otras ventajas adquiridas respecto a otros puertos son, según Panís, que las infraestructuras de este tipo que actualmente existen en Tarragona y Gandia pueden acoger a barcos con una manga -ancho de 9’20 metros-, cuando en Vinaròs se podrán remolcar barcos hasta de 11’60 metros de manga, “una ventaja muy grande para barcos como catamaranes y barcos grandes”.

El propietario del Varadero Vinaròs apuntaba que ahora queda vallar el área, actuación que confiaba en que se realizara con prontitud, “seguramente para octubre o noviembre vendrá, porque ya se han apuntado algunas barcas”. “Será una buena empresa en el futuro para Vinaròs”, afirmaba Panís. La máquina tiene un coste de 1.200.000 euros. “Hemos decidido no trasladar nada más del otro varadero para ofrecer una imagen moderna y bonita para Vinaròs”.

La superficie de área es, en un principio, de 6.300 metros, aunque existe la opción, según afirmaba Panís, de instalar una nave prefabricada de 250 metros cuando la base del Proyecto Castor ya no sea necesaria, “en la zona industrial existen 29.000 metros”, señalaba Panís. “La ampliación depende del trabajo que tengamos, si necesitamos más espacio, la Generalitat ya nos ha dicho que los metros que hagan falta”. Los trabajos que podrán llevarse a cabo son regeneración de los barcos con el pintado y la reparación de la fibra y también se contará con un taller mecánico. La nueva zona del varadero cuenta con una depuradora propia.

Al Varadero Vinaròs acuden barcos que provienen, por ejemplo, de la ciudad de Roses, “aquí hay talleres muy acreditados”, además de localidades como Sant Carles de La Ràpita, L’Atmella, Benicarló o Tarragona, ciudad esta última donde existen unos atuneros que están estudiando la posibilidad de venir a nuestra ciudad, ya que el canal actual se ensanchará para conseguir el acceso al varadero de los barcos de mayores dimensiones. La concesión a Varaderos Vinaròs tendrá una duración de 30 años, según informaba Panís.

Características de la infraestructuraLas infraestructuras de este tipo que actualmente existen en Tarragona y Gandia pueden acoger a barcos con una manga -ancho de 9’20 metros-, cuando en Vinaròs se podrán remolcar barcos hasta de 11’60 metros de manga

Juan, Panís y Castejón junto a la máquina de 180 toneladas

Parte de la infraestructura

La gran máquina cuenta con un sistema de poleas

Page 5: Agost,dies… · 12 d’agost de 2011 n. 521 1,50 € DL CS-04-01 / ISSN 1578-3529 territori carnavaler Agost, Una infraestructura de 180 tones al port de Vinaròs Cardigan Bridge

5

n. 521 - 12 dÕ agost de 2011

A.C.

actualitat

El responsable de Economía y Hacienda del Ayuntamiento de Vinaròs, Ernesto Molinos, avanzaba que el consistorio está negociando la posibilidad de obtener un anticipo de Diputación a coste cero en concepto de IBI, del total de 10 millones de euros que, según apuntaba Molinos, le corresponden a nuestra ciudad.

El edil popular apuntaba que el estado “real” de Tesorería se cifra actualmente en un total de 3.093.000 euros para hacer frente a las obligaciones del total de 6’2 millones de euros que el anterior equipo de gobierno afirmaba que quedaba en caja. Molinos indicaba que esto suponía que en 7 semanas, Tesorería había sufrido un descenso del 50%, “lo peor es que la previsión realizada por este equipo de gobierno en cuanto a obligaciones exigibles en un plazo inmediato de aquí a septiembre, hasta el día 1, da como resultado un saldo negativo, quiere decir que hasta que no llegue el dinero de recaudación del IBI a mediados de septiembre, el Ayuntamiento transitoriamente tendrá problemas de liquidez, que tendremos que ver dónde vamos a buscar”. De la cantidad

anteriormente apuntada por Molinos, 3.093.000 euros, se deben sumar, según explicaba el edil popular, los 1.796.000 euros destinados a financiar el Centro de día, además de restar los 883.000 euros destinados a nóminas y el valor de las facturas aprobadas que aún deben pasar por Junta de gobierno durante el mes de agosto valoradas en 60.000 euros, o los 155.000 euros del primer pago de la primera cuota de la sentencia del Caso Vandowska, que se hará efectiva a principios de septiembre. Molinos puntualizaba que deben restarse además la cifra extraída de todas aquellas facturas con dotación presupuestaria que deben aprobarse durante el mes de agosto, facturas que se traducen en 367.000 euros, de los que, según apuntaba Molinos, se debe hacer frente durante el mes de agosto a 147.000 euros. El responsable de Hacienda explicaba que de los 54.000 euros por valor de facturas paralizadas en el Ayuntamiento “las que serían exigibles para pagar durante el mes de agosto se elevarían a 148.000 euros, de aquí también tenemos que restar la contabilización de la última factura de electricidad por valor

de 34.000 euros, lo que da como resultado los 3’4 millones de euros que hacen falta, como mínimo, en base a estas previsiones efectuadas desde Tesorería para hacer frente a todas las obligaciones que tiene este consistorio”. Aunque Molinos informaba de que el pasado 1 de agosto se recibió un ingreso por parte de Diputación correspondiente al IBI, cuyo valor se sitúa en 20.000 euros, esta cifra no palía el déficit, que se sitúa en un saldo negativo de alrededor de 100.000 euros para atender todas estas obligaciones, “y eso es una valoración hecha siendo bastante optimista”, sentenciaba Molinos.

Además, el edil popular trasladaba que se había dado cuenta a todas las agrupaciones municipales de la situación económica, y que “el modelo de gestión del anterior equipo de gobierno era un modelo caduco”.

Vinaròs pedirá un anticipo de 1 millón de euros a Diputación para reflotar la economía municipalMolinos afirma que hasta que no se ingrese el total del IBI de Diputación el Ayuntamiento tendrá “problemas transitorios de liquidez”

El alcalde de Vinaròs, Juan Bta. Juan, recordaba la pasada semana que el expolio en Les Soterranyes continúa en los juzgados al objeto de “depurar responsabilidades”. Al margen de la situación producida, según Juan, el Ayuntamiento, en base a un posible proyecto no ejecutado y que debería estar hecho, y que en tiempo récord debería como mínimo estar disponible el 15 de septiembre, se planteó una memoria valorada para el desarrollo de la ribera de la zona conocida como el Barranc del Peturrero. En base a esta solicitud se destinó una ayuda para esta regeneración que debía comportar obligatoriamente la redacción de un proyecto y la petición de los informes pertinentes

a Conselleria y a la Confederación Hidrográfica del Júcar. La ayuda en principio se ha concedido, según Juan, con un importe de 400.000 euros, con un concepto de subvención de 196.000 euros, lo que significaría que 204.000 euros irían a cargo del consistorio. En este sentido, Juan afirmaba que “dadas las circunstancias en las que nos encontramos, esta ayuda y subvención finaliza el 31 de diciembre, que tendría que estar ejecutada y pagada”. Juan indicaba que, aunque podría solicitarse una prórroga hasta junio, se estudiaría “si técnicamente es viable poder ejecutar esta subvención, o si tenemos plazo suficiente para poder tramitar el proyecto”. Juan señalaba que

no hay actualmente disponibilidad para aportar la cantidad económica que corresponde al Ayuntamiento, “si los informes indican que no hay viabilidad, deberemos renunciar a esta subvención”, manifestaba el alcalde.

Actuación en la avenida LibertadRespecto a la actuación que está teniendo lugar

en la avenida de Barcelona, en su cruce con avenida Libertad en el que se estaba trabajando en la instalación del colector de pluviales, Juan informaba de que se va a proceder a la pavimentación provisional, y que la pavimentación final se llevará a cabo en septiembre, con una rebaja de 14 centímetros y señalización completa en la avenida Libertad. Además, esta semana debían reimplantarse en esta zona las señalizaciones viarias correspondientes.

Caseta de Información y TurismoPor otro lado, Juan, a colación de las críticas recibidas por la nueva Oficina de Información

y Turismo, explicaba que se había solicitado a Servicios Técnicos la información acerca de qué autorizaciones se habían dado a partir del día 11 de junio que afectaran a decisiones del proyecto del paseo marítimo “debo decir que ninguna, por lo que a todas esas críticas dejar bien claro que lo que se ha estado realizando en el paseo marítimo hasta ahora es competencia del proyecto que tiene en manos el Ministerio y que el anterior equipo de gobierno ha estado consintiendo”, concretaba Juan. La propuesta, indicaba Juan, no cumplía los requisitos como para poder mantener el mismo rango de calidad que se tenía hasta la fecha. Además, Juan informaba de que se había informado al resto de partidos políticos que con la actual disposición y planteamiento realizado desde la Dirección General de Costas, el proyecto se concreta en la ampliación de la caseta en la parte izquierda, junto a la zona de ventiladores, con dos terceras partes acristaladas y buscando un conjunto estructural estéticamente más aceptable.

El expolio en Les Soterranyes continúa en los juzgados

A.C.

Page 6: Agost,dies… · 12 d’agost de 2011 n. 521 1,50 € DL CS-04-01 / ISSN 1578-3529 territori carnavaler Agost, Una infraestructura de 180 tones al port de Vinaròs Cardigan Bridge

6

n. 521 - 12 dÕ agost de 2011

A. C.‘Vinaròs esotèric’, proposta que prenia forma

des de la Confraria de Jesús Natzarè i del Sant Sepulcre i era recollida per l’arxiver municipal, Xavier Palomo, es desenvolupava el passat dimarts a la nit pels indrets més “esotèrics” de la ciutat. La cita guiada aconseguia batir rècords i aglutinar al voltant de 250 persones interessades en alguns dels aspectes més curiosos de la història de Vinaròs, el dels miracles, les beates i les pràctiques màgiques. Palomo es basava en dades històriques, “no em puc inventar res, puc fer les coses més atractives, però sempre amb un fonament històric”, apuntava, “per això vaig brindar la possibilitat de realitzar una visita guiada al Vinaròs més màgic considerant la realitat documentada”. Així, Palomo oferia un repàs per la tradició de miracles i aparicions, de col·lectius, “una mica al marge de la legalitat que actualment anomenaríem sectes però que en el seu moment van ser molt importants”.

La visita guiada començava a la plaça de l’Ajuntament, lloc on relatava “el miracle de Sant Vicent al segle XVIII, reconegut com un fet històric durant la plaga de la llagosta”. “Invocant a Sant Vicent Ferré, el sant va aparèixer volant acompanyat per corbs i, planejant per damunt del terme, va acabar amb les llagostes”. La visita continuava parlant del miracle d’Anna Costa, “una vinarossenca molt popular que era cega, molt religiosa, que al Nadal de 1781 va implorar a Sant Valent que li tornés la visió, i de fet, va recuperar-la ja per a tota la vida”. Un fet documentat? “Sí, fet pel qual es destaca, a més, que havia recuperat miraculosament la visió, tot i que podríem trobar 10.000 explicacions”. Continuant amb el circuit esotèric, Palomo realitzava una aproximació al número 1 del carrer Sant Francesc, a un altra de les “grans figures místiques de Vinaròs”, Teresa Ferrer Salom, una de les poques beates amb un fons

espiritual i teològic important, “era una mística que levitava quan estava en oració, tenia impreses al cos les nafres de la crucifixió de Crist i una ferida al costat que va rajar sang durant tota la vida, a més de tindre dislocades totes les costelles a conseqüència de la flagel·lació”. “Probablement tenia una patologia psiquiàtrica, però es va viure, en aquella època, com si fos una veritable santa i mossèn Bono va, inclús, iniciar expedient per la seua beatificació, tot i que mai no ho va aconseguir”. Una mística a la qual es va venerar com a santa que tenia la capacitat de la bilocassió , “assistia a dos misses a l’hora, una a Sant Jordi i una altra a Vinaròs”.

D’altra banda, Palomo explicava que Vinaròs, al ser una ciutat portuària -sempre tornem al port, lloc on atraquem sentiments i una manera de veure la vida. “Quan a la resta de l’estat espanyol tal vegada encara no es parlava, aquí hi havia una lògia de masons molt establerta, la Lògia Padilla, i s’havien instaurat els Rosacruces, hi havia molta influència dels teosofistes. “La Lògia Padilla tenia la seu al carrer Socors, just al Palau Febrer de la Torre, on es va obrir el carrer Arxipreste Bono”. “La façana de l’edifici lluïa el nom Agrupación Benéfica Masónica Padilla, no era cap secret”. Respecte a si aquestes associacions o col·lectius duien a terme alguna pràctica esotèrica, l’arxiver apuntava que “tenien una creença paral·lela a l’església oficial, llavors sí creien en una força universal que havia creat el món, el Gran Arquitecte, i pensaven en una justícia universal, en una bonhomia de l’ésser humà universal”. Uns col·lectius als quals pertanyien persones provinents de professions liberals, amb un nivell adquisitiu mitjà-alt, “la burgesia necessitava tindre unes creences fermes i als quals el catolicisme se’ls quedava massa enrere”. “El catolicisme, en aquella època, era una

pràctica religiosa molt fosca i ells s’interessaven per la Filosofia, per la Natura, pels seus beneficis, per la medicina alternativa... era una alternativa a l’oficialitat del moment”. Una alternativa que de vegades es disfressava amb un bri d’esoterisme “tot i que creien en la força dels objectes, en una realitat més enllà de la física, en l’esperit o l’ànima, però no eren per a res les ordes juevo-masòniques de Franco, que posteriorment es vendrien com una cosa malèvola, simplement eren associacions avançades per a la seua època i que, per damunt de tot, defenien la llibertat universal de l’home”. Al segle XIX, doncs, no era habitual trobar-se amb persones que mostraren aquestes idees i tarannà, per la qual cosa tot i el seu esperit progressista, conformaven grups tancats, “no entrava qualsevol”. Palomo destaca, a més, que aquest col·lectius creien també “en la necessitat de la redempció de les classes socials menys afavorides”. La visita guiada, desprès de visitar el carrer de l’Àngel o el passatge Doctor Santos, concloïa novament a la plaça de l’Ajuntament, lloc on el cofrare major Tony Riolobos, feia lliurament d’un detall a l’arxiver municipal.

Així, la visita guiada ens conduïa pel “submón” de l’església oficial de la ciutat de finals del segle XVIII i segle XIX que també passava, evidentment, per la proximitat de la mar, per fer referència a dos elements significatius de la cultura vinarossenca, “fa poc va morir la Tia Taina, una enciclopèdia de Vinaròs i una de les últimes persones, juntament amb el Tio Faixa, que “tallava les mànigues”, que feien el ritual mariner, una experiència màgica”. La Tia Taina es dedicava, doncs, a una de les tasques vinculades al món mariner, que va generar pràctiques màgiques

de protecció. “Una màniga és un tifó”, concreta Palomo. Així, la tradició indicava que havien de sortir les dones, “perquè els homes estaven a la mar, posteriorment s’hi dedicaven els homes més vells”. “es situaven despullats, davant la mar, amb un ganivet, i resant una oració realitzaven creus tallant l’aire, i amb això creien que desfeien les mànigues, tallant els tifons i evitant els naufragis”. Un altre espectacle natural amb explicació científica eren “les llums de Sant Telm”, que ballaven al voltant del pal major dels vaixells durant les tempestes amb fort aparell elèctric.

‘Vinaròs esotèric’, el Vinaròs més màgic de la mà de la confraria de Jesús NatzarèMístics, miracles, levitacions i lògies: apunts d’una proposta que condueix l’arxiver municipal, Xavi Palomo, durant la visita guiada

Lògies masòniques i Rosacruces

‘Tallar les mànigues’, una pràctica vinculada al món mariner

Page 7: Agost,dies… · 12 d’agost de 2011 n. 521 1,50 € DL CS-04-01 / ISSN 1578-3529 territori carnavaler Agost, Una infraestructura de 180 tones al port de Vinaròs Cardigan Bridge

7

n. 521 - 12 dÕ agost de 2011

Noemí Polls

Route 66

A.C.

actualitat

See you soon

La sesión de Pleno extraordinario era convocada con un único punto en el orden del día, la propuesta de aprobación del expediente de modificación presupuestaria por un importe de 310.344 euros relacionado con el caso Vandowska. Un punto del Pleno del que el PP y el BLOC ratificaban la urgencia. La propuesta de aprobación del expediente de modificación presupuestaria, por un importe de 31.344 euros, como pago de las cuotas de la anualidad correspondientes al primer semestre, del total de 2’3 millones que la sentencia del TSJCV obliga a abonar al Ayuntamiento de Vinaròs a la empresa Vandowska, actual Nou Temple, recibía el apoyo favorable de los ediles del PP y del BLOC, la abstención del PSPV-PSOE y PVI y el voto en contra de EV. Además del cruce de reproches entre los ediles, el edil popular Ernesto Molinos apuntaba que era necesario aprobar esta medida antes de septiembre, un punto que obliga, como indicaba el edil popular, a reducir la cantidad económica, 6 millones de euros, que se había reservado para construir el auditorio. En este sentido, el edil responsable de Economía del gobierno local destacaba que con el “elevado endeudamiento” en el que actualmente se encuentra el Ayuntamiento no se había podido adoptar como solución acogerse a otro crédito.

En este punto, el edil de EV señalaba que también debía decidirse “si nos saltamos la normativa” ya que ponía en duda que la ley permitiera que los ingresos procedentes de bienes patrimoniales pudieran destinarse a la financiación de un gasto corriente como subsanar el pago generado por la sentencia del “lamentable” caso Vandowska.

Por su parte, la edil independiente, Mª Dolores Miralles, realizaba una aproximación cronológica del caso para situar la responsabilidades políticas en el año 2001, con la aprobación por mayoría absoluta del PP del PGOU. Miralles recordaba que aún quedaban otros asuntos pendientes gravosos para el consistorio de Vinaròs, como el caso Arizmendi o la zona verde, que, sumados, hacían que la cifra se situara en 21 millones de euros.

Miralles daba paso a las palabras del edil del BLOC, Domènec Fontanet, que repartía responsabilidades entre los principales partidos por la derivación de este caso, algo

que el portavoz socialista, Jordi Romeu, negaba en su turno de palabra, recordando que los socialistas no votaron a favor del PGOU en el 2001 que había generado, según indicaba Romeu, la sentencia del caso Vandowska. Romeu, además, lamentaba que la convocatoria del primer Pleno hubiera servido para “el aumento” de los sueldos, el segundo para la reimplantación de la tasa de basuras y en esta ocasión se presentase una modificación presupuestaria.

La réplica de Molinos llegaba cuando señalaba que el crédito solicitado en un primer término se solicitó cuando estaban gobernando el PSPV-PSOE y el PVI. Molinos, quien repicaba a Batalla que en otras ocasiones ya se habían destinado bienes patrimoniales a subsanar gasto corriente, se preguntaba dónde habían ido a parar los derechos urbanísticos de esos 8 años de mandato, y argumentaba que lo que pretendía el gobierno local era dar solución a la resolución de la sentencia. Romeu recordaba, posteriormente, que Vinaròs ya había pagado 5 millones de euros al justiprecio por diferentes temas, y pedía al edil Molinos y al portavoz del BLOC que tuvieran en cuenta los temas pendientes, como el caso Arizmendi o los recursos actualmente planteados en la Costa Norte.

El alcalde de Vinaròs, Juan Bta. Juan, puntualizaba que la responsabilidad de la gestión en el caso de la zona verde recaía en la etapa del equipo de gobierno anterior, y afirmaba que si en los años de bonanza se hubieran previsto estos pagos derivados de sentencias, “no nos encontraríamos en esta tesitura”. Juan recordaba que se está manteniendo un recurso de amparo en el Juzgado “porque pensamos que se ha realizado un atropello” y trasladaba su extrañeza por el hecho de que la empresa hubiera esperado dos años para reclamar , “como mínimo resulta extraño”, concluía.

Se aprueba la modificación de 310.344 euros destinados a Vandowska con los votos del PP y del BLOC

El PSPV-PSOE y el PVI se abstienen y EV vota en contra de la modificación presupuestaria que debe hacer frente al pago de las cuotas de la anualidad correspondientes al primer semestre

Alguna cosa es trenca dins teu quan una amistat marxa lluny, quan saps que la distància farà que ja no puguis compartir xerrades sense judicis, de les que et maten les males hores i et carreguen de bons pensaments. Alguna cosa important perds quan la possibilitat d’improvisar un café en hores baixes o un footing matutí a les 6’30, quan la ciutat encara dorm, desapareix. Una bona amistat és molt difícil de trobar, n’hi ha molt poques. En sobren de falses. Tenir-ne d’autèntiques és tenir un vertader tresor.

Aquesta setmana Vinaròs ha inaugurat la nova zona naval pesquera i industrial que ha suposat una ampliació del port, fruit de l’execució del projecte Castor. Durant molt de temps el port de la ciutat va ser un dels més importants del Mediterrani. Un port és un punt d’obertura al mar, de comerç, de connexió amb altres pobles, de comunicació. Un port marca el caràcter d’una població. I Vinaròs és una ciutat comunicativa. Amb mi ho ha estat, i és aquest caràcter el que m’ha permès topar amb gent interessant, amb bones amistats. Tenir bones comunicacions fa tenir la ment oberta, amplia horitzons, facilita les relacions de tot tipus, millora les comercials i enriqueix les personals. Aquest caràcter comerciant, comunicatiu, que el context històric ha donat a la ciutat, ha calat a les famílies vinarossenques. Vinaròs no deixarà mai de ser un centre de comerç a la zona. Potser aquesta nova dàrsena de gran calat obre noves oportunitats comercials i es converteix en un punt fonamental pel creixement econòmic de la ciutat.

Però avui el port m’ha fet pensar en una altra imatge, la de grans vaixells amb passatgers marxant i gent acomiadant-se. Un comiat és difícil, i més si qui marxa és una bona amistat, i amb ella la possibilitat de convertir un mal moment en una gran rialla. Trobaré a faltar aquelles sortides a córrer per deixar enrere tots aquells neguits. Prometo no deixar de fer-ho. Vam fer una mitja. Prometo no deixar de somiar amb la Marató. Potser la correrem a una ciutat amb port, qui sap si fins i tot sigui Vinaròs.

Page 8: Agost,dies… · 12 d’agost de 2011 n. 521 1,50 € DL CS-04-01 / ISSN 1578-3529 territori carnavaler Agost, Una infraestructura de 180 tones al port de Vinaròs Cardigan Bridge

8

n. 521 - 12 dÕ agost de 2011

A.C.

8

n. 521 - 12 dÕ agost de 2011

A qui creiem, a uns o als altres ?

J.Z.

Amb el que tinc, m’entretinc

Romeu anuncia que el PSPV-PSOE presentará alegaciones en base a la enmienda presentada por el partido durante el Pleno, que demandaba una atención especial a los jubilados y personas en el paro

Desde la sede de los socialistas en Vinaròs, el secretario general y el portavoz de los socialistas, Juan Antonio Beltrán y Jordi Romeu, respectivamente, defendían la actuación en materia económica del anterior equipo de gobierno, situando las últimas declaraciones “alarmistas” efectuadas desde el gobierno local en el contexto de una estrategia elaborada con la intención última de aumentar la presión fiscal sobre la ciudadanía. Así, Beltrán afirmaba que “el PP está creando alarma social en materia económica”, unas manifestaciones ante las que Beltrán declaraba que “tenemos la obligación de clarificar a los ciudadanos que nada de lo que se dice es cierto”. La transmisión de datos “incorrectos” según el exedil de Hacienda, está causando “asombro” en Beltrán, sobre todo porque es “titulado”, y “mezcla unas cosas con otras”. Así, la liquidez que se está actualmente cuestionando no es otra cosa que “asistir a una situación normal de todos los veranos”, según Beltrán, quien añadía que “los ingresos del Ayuntamiento de Vinaròs son los que se presupuestan cada año, y son exactos, y se ve cuando se liquida el presupuesto, ingresos garantizados que garantizan a lo largo de los 12 meses la liquidez del Ayuntamiento para hacer frente a todos aquellos gastos presupuestados”. Beltrán apuntaba que la mayor parte de los ingresos se producen durante la segunda parte del año, “ha sido siempre así”. Beltrán lamentaba que esta circunstancia fuera utilizada políticamente, destacando que el cobro del IBI da comienzo el día 14 de julio, “la Diputación tendría a final de julio de hacer liquidación de lo que se ha cobrado, que podría ser 6 o 7 millones de euros”. Por otro lado, la deuda, a 31 de diciembre pasado, Beltrán recordaba que afirmó en el Pleno de presupuestos que la deuda era de 27 millones de euros, “con todos los decimales”. Ahora, después de siete meses, la deuda se aproxima a los 25 millones de euros con los que cerrará el ejercicio, según Beltrán, muy lejos de la cifra que ha sido publicada.

Beltrán avanzaba, además, que el “famoso” plan de ajuste económico anunciado por el gobierno local “no lo veremos, porque no serán capaces de rebajar nada, simplemente están alarmando a la ciudadanía para cargarla de impuestos”.

Alegaciones A las críticas de Beltrán se unía Romeu, quien

opinaba que el actual edil de Hacienda, Ernesto Molinos, no hablaría en los términos económicos que utiliza para hablar del Ayuntamiento si se tratase de su propia empresa. Además, Romeu señalaba que esta manera de proceder era “un dictado del PP”, ya que en el mes de agosto un ciudad como València había “cuadriplicado” la tasa de basuras, y en “Benicàssim se está hablando de algo parecido”. Una manera de solucionar las cosas que no requería “de grandes estudios económicos”. Así, en base a la enmienda presentada en el Pleno, el PSPV-PSOE presentará alegaciones al respecto ya que lamentan la precipitación y una serie de carencias que existen en la propia ordenanza respecto a los colectivos como los jubilados y gente en el paro”. Una alegación que deberá debatirse y ser o no aprobada en Pleno. Romeu invitaba a aquellos partidos y colectivos a que, ahora que está publicada la ordenanza, procedan a su estudio. Además, el portavoz socialista remarcaba que el hecho de que la Diputación avance un anticipo no supone un favor, ya que el dinero de Vinaròs “está en una caja o en una entidad generando intereses”. Para Romeu hablar en términos de quiebra de la economía de Vinaròs es una “irresponsabilidad”.

El PSPV-PSOE acusa al PP de utilizar la estrategia del miedo en materia económica

El beneficio ascendió a un total de 10.865,20 euros

La edil de fiestas del Ayuntamiento de Vinaròs, Carla Miralles, presentaba el pasado día 10 en la comisión informativa del área social la liquidación definitiva de la barra de fiestas de San Juan y San Pedro 2011.

Miralles informaba que “la recaudación ascendió a un total de 26.114,00 euros mientras que los gastos fueron de 15.248,80 euros, lo que representa un beneficio total de 10.865,20 euros.” La edil ha indicado que “tal y como anunciamos en finalizar las fiestas de San Juan la comisión informativa serían los primeros en conocer los números de la barra

de fiestas y así ha sido.” Según la edil de fiestas “los gastos incluyen la gestión y servicio, gastos de papelería, el hielo, bebidas alcohólicas y refrescos. De todo este desglose se ha informado a la comisión porque como dijimos los números están claros y no tenemos nada que esconder.” La Comisión de Fiestas encargó a la Associació d’Hosteleria de Vinaròs la gestión de la barra de fiestas y tal y como se anunció en su día “el beneficio repercutirá en el Carnaval de Vinaròs.” Miralles señala que “la cifra es muy buena si tenemos en cuenta que este año tuvimos un fin de semana menos de lo habitual que es cuando más vinarocenses acuden a la Carpa de fiestas a disfrutar de las verbenas, mientras que los beneficios son similares a años anteriores.”

La edil de fiestas presenta en comisión la liquidación de la barra de fiestas de San Juan

Difícil és manar però pitjor és creure, i és que entre la ciutadania s’ha armat un guirigall entre els números de l’Ajuntament i la situació en què es troba. Perquè si escoltes a l’equip de govern del PP no hi ha diners, mentre que el principal partit de l’oposició, és a dir, el PSOE, diu que sí que n’hi han, pel que comprenc que són moments de confusió entre el veïns de la nostra ciutat, i és que tombant i girant, una bona solució podria ser una auditoria per clarificar el tema, ja que els números apuntats en papers a vegades, a la realitat, poden fallar involuntàriament i els diners són del poble i no ens podem passar el dia a dia d’este començament de legislatura entre acusacions. A banda, la neteja de la ciutat no està passant pels millors moments, i és que no hi ha dret la imatge que el passat dissabte pel matí oferien, entre d’altres artèries Jaume I, Sant Sebastià, Remei, Locella i Cruz així com Sant Pasqual, ja que no s’havien netejat i estaven completament brutes, sí que hi pot haver gent que no es comporte, però l’empresa encarregada de la neteja de Vinaròs ha d’estar més a l’aguait, i si fa falta més personal que el pose, perquè inclús hi ha papereres plenes durant molts de dies i això tampoc està massa clar, i més ara que torna el rebut de les escombraries, pel que l’Ajuntament ha d’estar per damunt perquè el que es danya és la imatge de Vinaròs, i sobretot en uns dies on la ciutat està plena de turistes i visitants. A més, cal destacar que en el decurs de la setmana que ara finalitzem s’ha presentat un nou servei portuari al nostre port, amb un travelift de grans dimensions per al nou varadero de l’esplanada industrial del dic de ponent, i que per a la tardor podria entrar en funcionament i donar així més activitat al nostre port -el primer que es va construir a la província de Castelló. Ara entrem ja cap a la segona quinzena d’agost, però el dia 15 és la festa gran de l’església arxiprestal de l’Assumpció, i enguany, tal com es va avançar, a l’hora de la processó hi haurà l’acompanyament dels Nanos i Gegants, per tant, serà tota una novetat tot i que històricament ja es feia així i sempre és bo recuperar les nostres tradicions, vinguen d’on vinguen. I sobretot recordeu que “el sol de l’Assumpció fa el vi millor” i que “per l’agost, després de sant Roc el gos”; això sí, aneu en compte i que no us mossegue.

Page 9: Agost,dies… · 12 d’agost de 2011 n. 521 1,50 € DL CS-04-01 / ISSN 1578-3529 territori carnavaler Agost, Una infraestructura de 180 tones al port de Vinaròs Cardigan Bridge

9

n. 521 - 12 dÕ agost de 2011 actualitat

El equipo de gobierno del Ayuntamiento de Vinaròs ha anunciado hoy que “se ha procedido a cambiar de ubicación algunos contenedores de residuos sólidos existentes en las zonas turísticas de nuestra ciudad con el objetivo de mejorar la visibilidad de los conductores y aumentar la seguridad vial de la zona turística norte y sur de Vinaròs”.

En concreto se ha modificado “1 contenedor en la carretera de la zona sur y 9 en la zona norte que invadían parte de la calzada con el consiguiente peligro para los peatones, ciclistas y conductores”.

Dentro de esta misma actuación se señala que “es el inicio de un plan global que mejorará en su conjunto la ubicación de los contenedores y por eso se señalizarán con marcas viales el punto donde exista un contenedor, al igual que se marcarán todos los contenedores con reflectarios para una mejor visualización”.

Desde el Consistorio se solicita a los vecinos “que utilicen los contenedores correctamente y no dejen las bolsas de basura en los lugares donde estaban anteriormente ubicados dichos contenedores”.

La Concejalía de Gobernación realiza mejoras en la seguridad vial de las zonas turísticasSe han modificado diversos contenedores de residuos para mejorar la circulación

caminada popular

Dis

seny

i im

pres

sió:

amb

el s

upOr

t

patr

Ocin

a: ConsellMunicipald’Esports

maraTÓaQuÀTica

20 d’agost de 2011VinarÒs 11.00 h

platJa FOra FOrat. 200 metrestel. informació 964 454 608

inscripcions a partir de l’1 d’agost

cOl·

labO

ra:

dia dE la Bici

maraTÓ popular

C A M P A N Y A D ’ E S P O R T P O P U L A R

Octu

bre

cam

ina

da p

opul

ar

Disseny i impressió:

amb el supOrt

patrOcina:

Consell

Municipal

d’Espo

rts

ma

raT

ÓaQ

uÀTi

ca

20 d

’ago

st d

e 20

11Vi

narÒ

s 11

.00

hpl

atJa

FOr

a FO

rat.

200

met

res

tel.

info

rmac

ió 9

64 4

54 6

08in

scrip

cion

s a

part

ir de

l’1

d’ag

ost

cOl·labOra:

dia

dE

la B

ici

ma

raT

Ó po

pula

r

CA

MP

AN

YA

D’E

SP

OR

T P

OP

UL

AR

cam

ina

da p

opul

ar

Disseny i impressió:

amb el supOrt

patrOcina:

Consell

Municipal

d’Espo

rts

ma

raT

ÓaQ

uÀTi

ca

20 d

’ago

st d

e 20

11Vi

narÒ

s 11

.00

hpl

atJa

FOr

a FO

rat.

200

met

res

tel.

info

rmac

ió 9

64 4

54 6

08in

scrip

cion

s a

part

ir de

l’1

d’ag

ost

cOl·labOra:

dia

dE

la B

ici

ma

raT

Ó po

pula

r

CA

MP

AN

YA

D’E

SP

OR

T P

OP

UL

AR

El regidor i portaveu de BLOC-Compromís a l’Ajuntament de Vinaròs, Domènec Fontanet, ha enviat un comunicat per denunciar l’augment desmesurat en el preu de les taxes universitàries que ha proposat el govern valencià del PP per al curs 2011/2012.

Segons ha indicat Fontanet, “el govern valencià del PP ha posat sobre la taula una proposta per incrementar les taxes universitàries per a estudis de grau i llicenciatura en un 7,6% respecte al curs anterior. Tenint en compte la variació interanual de l’IPC, que només ha pujat un 3,6%, això es tradueix en què el PP

valencià vol augmentar quatre punts per sobre de l’IPC el preu d’aquestes taxes a l’alumnat universitari. Es tracta d’una decisió que ens sembla inadequada donades les dificultats econòmiques que estan patint les famílies”.

No obstant això, Fontanet ha volgut matisar que “el Govern de l’Estat del PSOE també és responsable d’aquest increment que es vol aplicar a les taxes universitàries”, ja que segons ha explicat l’edil del BLOC-Compromís “el Ministeri d’Educació permet a les Comunitats Autònomes incrementar el valor d’aquestes taxes, com a mínim, en el

mateix percentatge de l’IPC i, com a màxim, incrementant quatre punts per sobre d’aquest percentatge, que és just el que ha fet el PP per les universitats públiques valencianes”.

Des del BLOC-Compromís a Vinaròs han responsabilitzat al govern central i al govern de la Generalitat per “permetre pujades tan fortes a les famílies que tenen fills en edat estudiantil, quan seria lògic que les taxes no augmentessin per sobre de l’IPC”. Fontanet apuntava a l’actual situació econòmica que no és, segons opinava, la millor època per plantejar un augment d’aquest tipus.

Malestar del BLOC davant l’increment de les taxes universitàries

Redacció

Els nacionalistes de Vinaròs s’oposen a que el govern de la Generalitat del PP augmente al màxim permès per la llei les taxes als estudiants

Page 10: Agost,dies… · 12 d’agost de 2011 n. 521 1,50 € DL CS-04-01 / ISSN 1578-3529 territori carnavaler Agost, Una infraestructura de 180 tones al port de Vinaròs Cardigan Bridge

10

n. 521 - 12 dÕ agost de 2011

Mª Dolores MIralles

Pots enviar les teues fotodenúncies, queixes o propostes constructives a l’adreça de correu eletrònic de 7dies Actualitat de Vinaròs a: [email protected] Abans de cada dimarts a migdia. Deuen acompanyar-se de nom complet, firma i DNI.

Gràcies, Moody’s

Noche del domingo al lunes, o sea, del 7 al 8 del presente mes, sobre la 1 de la madrugada, en la calle Baix Maestrat, un coche-cuba regando los árboles. El coche, como es natural, parado unos minutos delante del árbol con el motor en marcha y, como no entiendo de estas cosas, mi pregunta de siempre, ¿no hay otra hora que la mencionada para no despertar a los vecinos en un tiempo en el que están todas las ventanas abiertas por el calor? Es la primera vez que veo regar los árboles de esta calle, pensaba que tenían debajo de las piedrecitas un riego goteo, en fin, sea como sea considero que la hora era la menos adecuada, dudo que quedara ningún vecino dormido.

El pasado sábado día 6 fui con la Coral García Julbe a cantar a Xert, llegamos con algo de anticipación, fuimos a casa de unos amigos, lo que hizo que paseáramos un poco por el pueblo, y lo que más nos llamó la atención, lo que casi siempre ocurre, la limpieza de las calles y sin ninguna florecita de los acompañantes. Cuando escribo este comentario en la calle donde resido, la citada anteriormente por el riego había dos florecitas que adornaban la acera, lo del entrenador de moda, ¿por qué, por qué? Estas diferencias no me digan que es debido a la pequeñez del pueblo, me imagino que también tendrán menos personal de limpieza y quizá lo haga que al no existir edificios y ser todo casas unifamiliares, cada uno se limpia lo que está al frente de su vivienda, lo que ocurre en las calles de esta clase de casa de nuestra ciudad, son las más limpias, ves a los vecinos que uno de sus primeros trabajos es barrer la calle frente a su vivienda.

Como tantas veces opinaré sobre algo que no entiendo y que supongo haré el ridículo, pero soy así de atrevido, me refiero a los nuevos señores que ocupan el gobierno de nuestra ciudad y me llama poderosamente la atención la lluvia de críticas sobre su actuación, y por aquello de no entenderlo, otra pregunta ¿Con tan poco tiempo ya pueden tener conocimiento de cómo estaba todo y actuar en consecuencia? La verdad que me asombra, cuando haya pasado un año se tendrán que hacer semanarios extra solo para poder recoger todos los comentarios. Como aficionado al fútbol haré, quizá, una mala comparación: Recuerden cuando en los dos primeros partidos de la liga el Barcelona de seis puntos solo hizo uno, le ganó en casa un equipo que, al final, bajó de categoría, pues miren por dónde aquel año el Barça fue campeón y los pronósticos de principio de temporada comentaban que aquel año no se clasificaría para la Champions.

Lluís Batalla/Ignasi Llorente

Gràcies Moody’s, gràcies Lehman Brothers, gràcies Standard& Poor’s. Gràcies Fons Monetari Internacional, gràcies Rodrigo Rato per la part que et toca. Gràcies a totes les agències, organismes, institucions i governs, (gràcies Jose Mari), que durant anys vàreu afirmar que no existia cap bombolla immobiliària ni financera. Gràcies, entitats financeres, que vàreu contribuir a generar una falsa sensació de seguretat al voltant d’un model econòmic basat en el totxo.

En canvi, no us estem agraïts per l’actitud escapista que heu demostrat els darrers mesos eludint tota responsabilitat sobre la situació que pateixen milers i milers de persones que ara no poden pagar unes hipoteques basades en unes taxacions exagerades. No us estem agraïts per la manca de valor a l’hora de reconèixer els errors comesos i acceptar la vostra part de culpa. I, de cap manera, es pot perdonar que ara vulgueu fer pagar els plats trencats a les classes més desafavorides.

Però sí us podem estar agraïts per haver ajudat a acabar amb les veritats absolutes sobre l’economia. Quan uns anys enrere hi havia qui parlava de la dació en el pagament d’hipoteques o parlava d’introduir la taxa Tobin per gravar les inversions especulatives, o senzillament apostava per introduir debats com el decreixement o la renda bàsica universal, no mostràveu cap pietat a l’hora de qualificar d’utopies o il·lusions aquestes propostes.

El temps ha posat tothom al seu lloc, i resulta evident que els il·lusos éreu els que pensàveu que el vostre model econòmic era infal·lible. Ha quedat clar que les vostres veritats absolutes eren una entelèquia. I de pas ha demostrat que aquells que creiem en un altre model no estàvem tan equivocats.

Gràcies, doncs, per haver contribuït de forma decisiva a fer caure els tòpics sobre propostes que ja són damunt la taula. I ara ningú pot desqualificar-les, i menys els que estàveu tan equivocats sobre la marxa de l’economia.

Totes les revolucions del pensament han començat fent caure dogmes anteriors, i vosaltres ens heu aplanat el camí. Gràcies per aquesta part de la feina, ara toca construir un nou model!

L’any 2003, quan el sr. Javier Balada va ser l’alcade de Vinaròs, en el Ple del mes de novembre del mateix any, es va aprovar la supressió de la taxa d’escombraries a les vivendes dels ciutadans de Vinaròs. Aquesta mesura es va adoptar perquè el govern municipal anterior, on governava el PP quan el Sr. Jacinto Moliner va ser l’alcalde, es van incrementar de forma desmesurada l’IBI, que es coneix com “el famoso catastrazo”. Les contribucions urbanes es van augmentar en més del 90% i vostés, srs. del PP, van donar mostres de la seua insensibilitat cap als vinarossencs, ja que van aplicar el famós “rodillo” de la majoria

absoluta.Ara vostés, amb bones paraules, carregats de

bones intencions, després de 8 anys van i tornen a augmentar la pressió fiscal al vinarossencs amb l’aprovació de la taxa d’escombraries. Han estat una vegada més insensibles amb els vinarossencs, i sobretot amb els més desafavorits, com són els jubilats, molts d’ells amb problemes financers per arribar a final de mes, amb els aturats de llarga duració, amb els que no reben cap tipus de prestació social, pensem que haurien d’estar exclosos del pagament de la taxa d’escombraries. Per este motiu les seues sigles expressen:

PP: Increment de la pressió fiscal als

vinarossencs. Ho van demostrar al 2001 (famós catastrazo) i 8 anys després ho tornen a demostrar, implantant la taxa d’escombraries.

Per tant, el nostre partit està totalment en contra de tornar a aplicar la taxa d’escombraries i vull remarcar que nosaltres, que vàrem formar part de l’equip de govern durant 8 anys, no augmentarem els impostos i per suposat que si forméssem part del govern muncipal la taxa no s’aplicaria. Si aquesta és la forma de governar de vostés que vinga Déu i que ens ajude, perquè el més fàcil per governar és augmentar els impostos, el més difícil és buscar alternatives que no ens foraden les butxaques als ciutadans.

Continuació...

Page 11: Agost,dies… · 12 d’agost de 2011 n. 521 1,50 € DL CS-04-01 / ISSN 1578-3529 territori carnavaler Agost, Una infraestructura de 180 tones al port de Vinaròs Cardigan Bridge

11

n. 521 - 12 dÕ agost de 2011

Mariano Castejón

Era de esperar que con el PSOE en la oposición tuvieran más tiempo para escribir y opinar. Y así ha sido, opinan los concejales y quienes dejaron de serlo. Escriben socialistas que deberían estar informados aunque hacen gala de permanecer en la inopia. Los socialistas continúan con su estrategia política del engaño y de las dos caras. Así lo dejó escrito el sr. Beltrán, quien tiene la insolencia de asegurar que “la mentira como sistema político funciona, al menos durante algún tiempo”. Ya le descubrimos hace tiempo y por eso su etapa pasó. Y del “jubilado” Beltrán al otro “jubilado” Bordes pasando por el afanoso Alsina; todos pretenden ser alumnos aventajados de Rubalcaba, el mismo que promete en Twitter el contrato de formación que rechazó cuando lo

propuso el Partido Popular. Lo que Rubalcaba esconde es que quiere maquillar las cifras del paro juvenil porque es incapaz de crear empleo y lo que los jóvenes necesitan es trabajo y no más engaños ni artificios estadísticos.

Los ocho años con gobierno del PSOE-PVI en Vinaròs nos ha resultado tan negativo como los siete años en el gobierno de Rubalcaba respecto a los jóvenes. Por mucho que los socialistas lo quieran ocultar, uno de cada tres jóvenes no termina la enseñanza obligatoria. Casi uno de cada dos jóvenes no tiene trabajo. Más de la mitad de los jóvenes que sí trabajan tienen contrato temporal, lo que el PSOE antes llamaba “contrato basura”. Uno de cada tres no consigue empleos acordes a su formación. El joven con empleo debe destinar más de la mitad de su sueldo a pagar la hipoteca de su vivienda, 10 puntos más que en 2004.

Los jóvenes no se dejan engañar por Rubalcaba y por eso el PP aventaja en 16 puntos al PSOE entre los jóvenes, según el último CIS.

Ni los jóvenes ni los mayores se dejan engañar ya, y todavía nadie comprende como los socialistas, comenzando por Romeu y acabando por Beltrán, siguen criticando las asignaciones cuando son ellos los que han presentado un contencioso contra el propio Ayuntamiento con el único objetivo de poder recuperar los milenarios sueldazos que ellos se aprobaron, a los que no quisieron renunciar y sobre los que siguen pleiteando para ver si los pueden recuperar con efecto retroactivo, tanto Romeu, Balada como Beltrán. Eso tiene un nombre, que no voy a citar, pero que toda la ciudadanía ya conoce y que crea indignación y rechazo contra los “socialistos” que pregonan lo que no creen, ni practican.

Los socialistas pregonan lo que no practican

No puc estar passiu enfront les notícies aparegudes quasi cada setmana de morts per violència de gènere. Vull expressar el nostre rebuig més ferm davant d’una problemàtica social tan greu com és la violència de gènere. Una violència malauradament encara present en la nostra societat, que lesiona els drets fonamentals de les dones i la seva llibertat. Una violència basada en la desigualtat, que qüestiona els drets de la ciutadania i el desenvolupament democràtic. Una violència que interpel·la les dones i homes que volem construir unes relacions personals i socials basades en el reconeixement, el respecte i la igualtat, i que volem fer, dels nostres pobles i ciutats, espais de convivència i de pluralitat, on la violència vers les dones no hi sigui present.

Per lluitar contra la violència vers les dones fins aconseguir la seva eradicació cal sensibilitzar, prevenir, i sobretot, donar suport a les dones que la pateixen. Posar tots els mitjans possibles al seu abast, estar en tot moment informats i saber on anar en aquest casos és primordial. Al nostre país hi ha hagut un increment notable de dones mortes a mans de les seves parelles o exparelles en el últims anys i, en especial, han crescut molt les denúncies, fet que denota que les dones van perdent la por a denunciar i adquireixen més consciència. La necessitat d’avançar en la prevenció de la violència vers les dones. La prevenció és la clau per evitar la seua repetició. S’han de continuar generant activitats educatives, preventives i de sensibilització adreçades a nens i nenes, joves,

homes i dones, que ens permetin la detecció precoç de la problemàtica, avançar en altres models relacionals i identitaris i superar el fenomen i les seves arrels. S’ha d’aconseguir un compromís comú de dones i homes en el rebuig social de la violència de gènere.

Cal, des de les institucions, les entitats, la societat civil, etc., continuar lluitant contra aquestes agressions, parlar del problema, denunciar-lo i sobretot, fer pedagogia de la cultura de la pau, la solidaritat i la no violència.

Vull acabar expressant la meua solidaritat amb totes les dones que pateixen i han patit la violència i recordar especialment a totes aquelles que al llarg d’aquests anys han mort assassinades pels seus companys o excompanys sentimentals. Per a totes elles el meu reconeixement i homenatge.

Erradiquem la violència vers les donesJordi Moliner Calventos

Aquesta setmana passada he llegit en la premsa local un article del Partit Socialista en el que criticava el caos circulatori a Vinaròs. També baixos de vivendes bruts, sense tancar, caques de gossos i… Jo, desprès d’haver llegit aquest article he pensat que ha estat bé que el Partit Socialista estiga en l’oposició, perquè així s’adonen dels problemes que patix el poble de Vinaròs, ja que quan han estat governant no s’assabentaren.

Com he dit, aquests temes esmentats i altres són els mateixos que ve patint el poble de fa molt de temps. Els que no són els mateixos són els que ara estan en l’oposició i durant molt de temps ens han estat governant i no els veien.

Espere que amb el temps que falta de legislatura i estant en l’oposició també s’assabenten del que diuen que són d’esquerres i que actuen com a

esquerres i en els vuit anys de govern municipal tampoc s’han assabentat.

També vaig llegir un article del representant del BLOC local, Sr. Jordi Moliner, en el que exposava la davallada electoral del Partit Socialista en alguns pobles de la província de Castelló. I segons manifestava eixa davallada no ha sigut degut a la crisi sinó mes bé per la mala gestió socialista en els pobles esmentats en l’article.

En el mateix article ens exposa l’augment de vots del BLOC en alguns dels pobles esmentats.

En aquests casos aquest que escriu fa patent el refrany: “En el país dels cecs el tort és el rei”.

Perquè tots sabem que moltes vegades en política un no guanya pel que ha fet, sinó pel que els altres no han fet.

És cert que en les eleccions municipals passades el BLOC va augmentar el número de vots en Vinaròs,

sent un partit que la legislatura anterior tenia la clau de la governabilitat. No va acceptar formar part de l’equip de govern. No va voler competències ni responsabilitats, es va passar tota la legislatura fent de portaveu de problemes sense aportar solucions i més de la meitat de la legislatura fent de gos pigall del Partit Popular, i així i tot augmenta en vots.

Aquesta legislatura disposa de dos regidors, però està en l’oposició, no té la clau de la governabilitat, i sense competències ni responsabilitats. Segurament seguirà fent de portaveu de problemes sense aportar solucions. Encara que això ja ho anirem comprovant. El que sí que ja hem pogut comprovar és que seguix fent de gos pigall del Partit Popular.

Serà eixa la política del “Baix cap a dalt” per a guanyar vots?

(El que s’ha de vore)

El que s’ha de voreManuel Villalta

No permitir que sesguen los debates leales mediante cargos que blinden un poder protegido, es decir, democratizar los partidos, eliminar la cultura del nepotismo para recuperar la confianza, los gestos son importantes, si son sinceros estimulan la fe de las personas, aceptar las criticas internas de los partidos.

¿Han castigado al PSOE o han premiado al PP? Creo que los votos en blanco significan desconfianza generalizada, los políticos deben reflexionar, reconocer que los castigos electorales son dados por sus malas políticas, nunca por la oposición.

Presiento en beneficio de la democracia, que los españoles hemos aprendido a premiar o castigar la gestión, la haga quien lo haga. Las políticas que

fomentan radicalismos son nefastas, tenemos la experiencia histórica y la vivimos actualmente.

Todos quieren fomentar empresas, es loable, aunque son necesarios emprendedores y estos los han quemado lo demás es palabrería. A mi entender, para crear empresas tienen que hacer gestos efectivos que tienen que ver con la regeneración política. Las empresas están escépticas, practican economía sumergida, ¡qué remedio!, ¡con el ejemplo de las prebendas y sueldazos escalofriantes! No es posible financiar estos desmanes ¡Los hay que son verdadera desgracia para el País! Si fueran (trabajadores) serían despedidos. Bildu, es portador de radicalismo... Se me revuelven las tripas pensar que la justicia está sumisa al “régimen”, “desde que

volvió el partido de los cien años de honradez” y “asesinaron” a Montesquieu no hay institución que cumpla las sentencias. Sin justicia no saldremos de la decadencia actual, copia de la histórica del año 3l al 36. Entonces movilizaron a los anarquistas y a todos los radicales que existían, el país destrozado y sin justicia, se padeció hambre en la posguerra. Ahora gracias a las leyes Zapateriles, en el mundo nos ven tercermundistas. En cambio la transición fue admirada y ejemplarizante para todo el mundo.

La remodelación de nuestro puerto, con mayores ingresos para el Ayuntamiento, la más adecuada según los marineros, prueba es que todos los que la boicotearon ahora se la adjudican como propia. Vergonzoso para los “espabilados”.

¡Regeneración política!Tomás Caudet Roca

Page 12: Agost,dies… · 12 d’agost de 2011 n. 521 1,50 € DL CS-04-01 / ISSN 1578-3529 territori carnavaler Agost, Una infraestructura de 180 tones al port de Vinaròs Cardigan Bridge

12

n. 521 - 12 dÕ agost de 2011

A.M. Mota Sainero

4ª dècada. Ens mantindrem fidels per sempre més al servei d’aquest poble

Ramon Puig

Tenim un passeig fantàstic, que quan vas passejant per ell, tot el que escoltes dir és que és una

obra molt ferma. Llàstima que a última hora algú ha posat la poteta, doncs l’Oficina d’Informació i Turisme no és la que tocava, la que tocava era una que, segons van explicar, serviria per intentar camuflar la sortida d’aire dels ventiladors del pàrquing, i ara, la veritat siga dita, el seu punt i final és un desastre i sense saber exactament qui és el culpable. Esperem i desitgem que en primer lloc l’Ajuntament en ple, i amb el suport de la ciutadania, puga aconseguir tombar aquesta caseta i fer allò que s’havia de fer, tal com estava en els plànols del senyor arquitecte, adjuntem croquis de com havia de ser.

I sobre el tema dels xiringuitos, creiem per la

nostra part que després d’haver acabat el passeig no es poden posar unes barraques que semblen tretes d’un enderroc, sense cap estètica i l’únic que fan és donar mala imatge a la platja. El que està al costat de la duna, el que són els dipòsits per les defecacions són sis bidons de plàstic enterrats al terra de la platja, amb unes quantes canyes per sobre, una lona i dos pals per aguantar-ho, i si un xiquet aixeca la lona jugant, no podrà prendre mal? Que no ens venguen i ens diguen allò de que aquests xiringuitos “forman parte de la cultura veraniega de nuestro pueblo y un atractivo turístico más”.

Unes preguntes més, de què ens serveix tenir la bandera blava i la Q de qualitat? Ens ho van donar abans o després de tenir els xiringuitos?

Per a quan el 2on ambulatori?

Quan els nous col·legis?www.avmigjorn.org.Adjuntem detall del que havia de ser l’Oficina

d’Informació i Turisme.

El moviment dels indignats, diuen, es desfà com un terrós de sucre. Això és una veritat a mitges, perquè encara hi ha resistència i perquè una part s’ha organitzat localment per tractar els temes més propers. El cert és que un sector s’ha acostat a les posicions dels partits neo-PSOE, actius en conduir les aigües del 15-M cap al seu molí, i també és cert que ha desaparegut l’espectació que donava vida al moviment. Tanmateix, el més interessant és que una minoria significativa, conscient de la maniobra partidista i de la manipulació dels mitjans de comunicació, s’ha refermat en la idea que una nova vida no és possible des de dins de l’Estat.

No es tracta de discutir si allò que els representants del moviment demanen és just, sinó que els punts més “destacats” del manifest només aspiren a

canviar la llei electoral. Des d’aquesta perspectiva, la resta ja no té sentit. Els portantveus del moviment s’esforçaren per reconduir el debat vers una reforma parlamentària que posés fi al bipartidisme; les discussions sobre la revolució humanística, la negació del consumisme, l’exigència d’un canvi dels valors materials pels espirituals o si el problema eren els polítics o l’Estat, passaren a un segon terme.

Els fanàtics de l’Estat s’han carregat l’esperança d’un canvi radical de la situació, dirigint els debats, ocupant el buit de poder que deixava un moviment espontani, desitjós d’opinar i amb la voluntat d’aprofundir els debats per trobar una sortida del sistema i sortir de la confusió.

Els oportunistes han desplegat totes les energies a simplificar el debat i reduir-lo a una absurda modificació de la llei electoral amb la pretensió

de “democratitzar” el divorci entre governants i governats amb la demanda d’un Congrés de diputats més pluripartidista. Doncs no; la democràcia no permet apel·latius. O la sobirania del poble és autogestionària i sense intermediaris polítics professionals o el que hi ha és una dictadura encoberta de partits.

La sacralització de l’Estat, fomentada per l’esquerranisme, és la bena que entela els ulls dels indignats. Si l’esquerra creu que l’Estat es pot canviar des de dins, que s’ajunte al PSOE i el canvie. El projecte d’una nova esquerra és una maniobra per distreure la ignorància i intensificar l’agonia de l’esperança, a cops de realitat quotidiana. Els indignats han sorgit de fora dels partits i, criminalitzats pel periodisme institucional, són com l’arbre de la dignitat que intenta créixer en terres àrides.

Democràcia real o monàrquica?

Ja sabem que és molt demanar, i que potser molts no ho fem perquè pensem que no estem prou preparats o per qualsevol altra causa. Ara demanem des de l’Associació Jaume I la col·laboració dels nostres

lectors per augmentar, corregir, o simplement fer crítica de tot allò que anem escrivint. La nostra visió potser quede molt localista, feta només des de la comarca del Sénia. Però també sabem que el 7 Dies es reparteix per tot arreu i cobreix totes les terres, com a mínim de la nostra parla.

Però nosaltres que som molt més modestos parlarem avui només dels pobles que coneixem de la nostra àrea lingüística que comencen per “AL-“, que creiem que és un article àrab, i encara que originalment anava separat, nosaltres l’hem transformat en un prefix que escrivim tot junt.

Exemples: albesans.- Albesa (La Noguera)alboraiers.- Alboraia (l’Horta)alcorins.- L’Alcora (L’Alcalatén) alcudiencs.- Alcúdia (Mallorca septentrional)alteans-. Altea (Marina Baixa)alacantins-. Alacant (l’Alacantí)almassorins-. Almassora (Plana Alta)algaidins-. Algaida (Mallorca Oriental)alcampellans-. Alcampell (La Llitera, a la Franja)alcoverencs-. Alcover (Baix Camp) I naturalment molts més, però a Alcalà de Xivert

son xivertins i popularment se’ls coneix com a gaspatxers. Ara bé, a les nostres comarques hem pogut localitzar tres pobles que no tenen en la parla popular, almenys de les persones grans, el “Al-“, encara que oficialment el mantenen i són:

Alcanar (Montsià) on la gent no tan jove diu Lo

Canà i el gentilici també el perden: canareu/evaAlbocàsser (Alt Maestrat) on diuen Lo Bocasse i

els del poble son Bocassins/ines.Alcossebre (Baix Maestrat) on diuen la gent més

vella, Lo Cossebre i la gent són Cossebrers/eres.I una miqueta mes lluny d’ací, concretament a

La Safor (capital Gandia) tenim un poble anomenat Almiserà, el gentilici del qual es miseratí/na

També aquí a prop, a Aldover (Baix Ebre) al costat de Tortosa són doverencs.

Perquè passa això que uns pobles el mantinguen i altres no? Sempre ens referim a la parla del carrer, no als noms oficials.

Com que és un tema prou interessant, com dèiem en un principi, agrairíem molt la vostra col·laboració.

P.S. Acabant aquest article sento per la ràdio “L’Ajuntament de Benicarló arreglarà lo camí Calà”.

Els noms dels nostres pobles i dels pobladors

El bache económico de Vinaròs se acentúa... luego es un bache. Es decir, un socavón en la tesorería municipal.

Quién iba a pensar que de las elecciones municipales, últimamente habidas, el PSOE-Vinaròs saldría reconfortado. Sabiéndose que el rojo faroleado que ilumina el paseo marítimo ¡perdón! Frase cancelada. Teniéndose además en cuenta que las lumbreras del puño -que alumbran a sus cuadrillas, mientras éstas van socavando los fundamentos españoles hasta enviar a España a hacer puñetas- no sabían como enfocarle al PSOE-Vinaròs para que éste, electoralmente, presentara su lado menos oscuro.

A pesar del marketing al que las lumbreras del puño recurrieron, al PSOE-Vinaròs se le veía sobrecargado, cansino y malhumorado. Por lo que

el electorado, un tanto sensibilizado, le exoneró del cargo gubernamental. Y, por consiguiente, también se le liberó de la carga extra que durante dos legislaturas le fuera doblando el espinazo. Y es que el PVI es un partido muy pesado. Puesto que Vinaròs no es un modesto pueblecito en el que todo el mundo se conoce. Sino un señor pueblo que, demográficamente, requiere una Concejalía de Cultura con una visión plus ultra; que, turísticamente, requiere una Concejalía cuya hoja de ruta no sea solamente gastronómica, sino también artística, educativa y original; que, urbanísticamente, requiere una Concejalía con visión comarcal, innovadora, inplagiadora, osada y, valga la redundancia, revolucionaria; y una Alcaldía sensata, cuya política no sea, dicho en román palatino la de “culo veo, culo quiero”. Sino una política en la que Vinaròs tire del carro comarcal y

comarcalmente se eviten repeticiones, en cuanto a edificaciones se refiere (auditorios, palacios de congresos, campos de golf, etc.). Al fin y al cabo los 8.000 municipios españoles, más pronto que tarde, deberán ser reducidos a la cuarta parte; con las consiguientes mejoras infraestructurales, por supuesto.

Al PSOE-Vinaròs, una vez liberado de su cargo y de su carga, se le va viendo más suelto, más campechano y más ufano. Quizás él mismo se sienta ahora más socialdemócrata que puñetero socialista. Por lo que un pacto a la alemana entre el PP-Vinaròs y el PSOE-Vinaròs no sería algo inviable y desaconsejable.

El terreno de Les Soterrayes podría rentabilizarse a medio plazo. ¿O no es posible explotarlo como parque ecológico - asentamiento de casas de madera?

Page 13: Agost,dies… · 12 d’agost de 2011 n. 521 1,50 € DL CS-04-01 / ISSN 1578-3529 territori carnavaler Agost, Una infraestructura de 180 tones al port de Vinaròs Cardigan Bridge

Vinaròs Viu, sempre atractiu

Vinaròs Viu, sempre atractiu

Vinaròs Viu, sempre atractiu

Vinaròs Viu, sempre atractiu

Vinaròs Viu, sempre atractiu

Vinaròs Viu, sempre atractiu

Vinaròs Viu, sempre atractiu

Vinaròs Viu, sempre atractiu

Vinaròs Viu, sempre atractiu

Vinaròs Viu, sempre atractiu

Vinaròs Viu, sempre atractiu

Vinaròs Viu, sempre atractiu

Vinaròs Viu, sempre atractiu

Vinaròs Viu, sempre atractiu

Vinaròs Viu, sempre atractiu

Vinaròs Viu, sempre atractiu

Vinaròs Viu, sempre atractiu

Vinaròs Viu, sempre atractiu

Vinaròs Viu, sempre atractiu

Vinaròs Viu, sempre atractiu

Vinaròs Viu, sempre atractiu

Vinaròs Viu, sempre atractiu

Vinaròs Viu, sempre atractiu

Vinaròs Viu, sempre atractiu

Vinaròs Viu, Vinaròs Viu, sempre atractiu

Vinaròs Viu,

Vi- naròs

Vinaròs Viu, sempre atractiu

Vinaròs Viu, sempre atractiu

Vinaròs Viu, sempre atractiu

Vinaròs Viu, sempre atractiu

Vinaròs Viu, sempre atractiu

Vinaròs Viu, sempre atractiu

Vinaròs Viu, sempre atractiu

Vinaròs Viu, sempre atractiu

Vinaròs Viu, sempre atractiu

13

Vinaròs Viu, sempre atractiu

Page 14: Agost,dies… · 12 d’agost de 2011 n. 521 1,50 € DL CS-04-01 / ISSN 1578-3529 territori carnavaler Agost, Una infraestructura de 180 tones al port de Vinaròs Cardigan Bridge

Al voltant de 600 comparsers van participar de la desfilada que el dissabte tenia lloc en les immediacions del passeig Fora del Forat. Una mostra del que és el carnaval a l’hivern, que traslladava part del seu entramat entre una temperatura que sí representava el tròpic en aquesta ocasió, a

causa de l’elevat índex de calor del dissabte. Amb el passeig Fora del Forat al límit a banda i banda de les valles col·locades per les desfilades, Vinaròs es preparava per al carnaval d’estiu amb el so rítmic i contagiós de la batucada d’Els Povals, que donaven un segell d’autenticitat amb la percussió

en directe. Desprès, la colorista comitiva amb les 12 carrosses, els comparsers i les reines, a més de la carrossa de les Drag queen acompanyada pel multicolor confeti. El carnval convertia, així, el dia 6 d’agost en territori carnavaler, iniciant una llarga nit que culminava a altes hores de la matinada.

Agost, territori carnavalerA.C.

14

Page 15: Agost,dies… · 12 d’agost de 2011 n. 521 1,50 € DL CS-04-01 / ISSN 1578-3529 territori carnavaler Agost, Una infraestructura de 180 tones al port de Vinaròs Cardigan Bridge

201115

Page 16: Agost,dies… · 12 d’agost de 2011 n. 521 1,50 € DL CS-04-01 / ISSN 1578-3529 territori carnavaler Agost, Una infraestructura de 180 tones al port de Vinaròs Cardigan Bridge

+ imatges en http://photocall.carnavaldevinaros.org

del Carnaval de Vinaròs

+ imatges en http://photocall.carnavaldevinaros.org+ imatges en http://photocall.carnavaldevinaros.org

16

Page 17: Agost,dies… · 12 d’agost de 2011 n. 521 1,50 € DL CS-04-01 / ISSN 1578-3529 territori carnavaler Agost, Una infraestructura de 180 tones al port de Vinaròs Cardigan Bridge

17

5 cèntims de... per J.Zaragozá

Déu n’hi do la que es va liar el passat dissabte al passeig de Fora del Forat, fins i tot la reina i dames de la Fira i Festes s’ho van passar força bé degut al contagi de la marxa de les comparses, en una nit màgica i espectacular tal com marca la llei festera de Vinaròs.

La nova junta directiva de la COC que encapçala Elke Fernandez són un equip molt innovador. La desfilada d’estiu de les comparses va agradar molt, ara una vegada passat el mes d’agost ja es posaran a treballar de valent de cara al Carnaval de Vinaròs 2012, on se celebrarà el trenta aniversari de la recuperada festa que tants visitants aporta a la nostra ciutat.

Nous reptes per al Carnaval de Vinaròs

Molta participació d’arreu de l’Estat va haver-hi a l’onzena edició de la Mostra d’Oficis celebrada a Sant Jordi, on hi havien 120 estands; entre aquests cal destacar la presència dels de Vinaròs. Per a l’any que ve, degut a l’èxit, no es descarta ampliar la mostra amb un carrer més.

XI Mostra d’Oficis a

Sant Jordi

Vinaròs municipi marxós

Page 18: Agost,dies… · 12 d’agost de 2011 n. 521 1,50 € DL CS-04-01 / ISSN 1578-3529 territori carnavaler Agost, Una infraestructura de 180 tones al port de Vinaròs Cardigan Bridge

La cantautora gallega seduce en Vinaròs durante un concierto en el que luce un tocado de Marta Stella

Cardigan Bridge llega justo a tiempo para probar el sonido antes de su primer concierto en el santuario. Se ha traído la sonrisa de Galicia y un vestido vaporoso cuyo blanco inmaculado rompe el carmín rojo de sus labios y su corto cabello negro.

Con Gonzalo Montero, su guitarrista, aterriza entre las paredes de piedra del santuario con la mirada concentrada de la persona que debe planificar hasta el más mínimo detalle de su trabajo. Con la guitarra en la mano, y el acordeón mirando desde el suelo, Carlos Eloduy, responsable de Stockderock, que ha traído a Cardigan hasta Vinaròs, prueban notas, voz, acordes, micros…

Marta Stella y yo esperamos en la terraza. La pintora y diseñadora se ha traído uno de sus tocados, imprescindibles en cada actuación de Cardigan, con tules casi etéreos que contrastan con la densidad de los colores escogidos, fuertes, con carácter. Como la música de esta cantautora gallega que pisa por primera vez Vinaròs. Marta Stella coloca con delicadeza el tocado

Cardigan Bridge llena de lirismo las bóvedas del santuario

que lucirá Cardigan durante el concierto sobre el cabello de la cantautora, ultima los detalles, observa atenta, corrige la posición. “Antes de que los tocados de Marta salieran en la última película de Almodóvar, yo ya los llevaba en los conciertos”, comenta la cantautora gallega, señalándose a sí misma, como para remarcar que los descubrió antes que el director manchego. Unos tocados que también lució durante sus conciertos en Broadway.

Suenan los primeros acordes bajo los porches abovedados, junto a las caballerizas del antiguo santuario, un lugar con mucha historia. El tiempo se ha portado bien y ha aguantado, con el vientre hinchado, todos los pronósticos que anunciaban lluvia, hasta que el día ha derivado en un atardecer de plomo. Un paisaje ideal para la actuación de la gallega, cuya voz, inesperadamente, se alza bajo la bóveda. Cardigan es puro lirismo, y ya antes del concierto consigue que el público llene las butacas. “Diez minutos y empezamos”, confirma Carlos Elorduy. Nos colamos en las caballerizas, fotos de prensa y algunas preguntas precederán la puesta en escena de la gallega, sencilla pero potente.

Cardigan se inicia con la primera de una serie de piezas oníricas entre las que desgrana el nudo emocional, el tejido del que están compuestas, que se funde con el tul del tocado de nuestra pintora y diseñadora. La voz, por momentos se desgarra con gran precisión técnica,

alicia coscollano

18

Cárdigan Bridge y Gonzalo Montero durante el concierto

La nieta, acordeonista, homenajenado a su abuelo

El público, encantado

Page 19: Agost,dies… · 12 d’agost de 2011 n. 521 1,50 € DL CS-04-01 / ISSN 1578-3529 territori carnavaler Agost, Una infraestructura de 180 tones al port de Vinaròs Cardigan Bridge

19

Editorial Antinea

Dóna suport a Cáritascomprant el llibre

p r o j e c t e c o l ∙ l e c t i up r o j e c t e c o l l e c t i uSolidaritat

euros

per nomes

Editorial Antinea agraeix la implicaci— de:

∙ Ca Massita (Pla• a Tres Reis)∙ Panaderia Farga (C/ Sant Crist˜ fol∙ Pastisseria Macip (C/ Socors)∙ Els Diaris (Pla• a Jovellar)á I nosaltres mateixaÉ∙ Antinea (C/ Doctor Fleming)

Per convertir-se en punts de venda del llibre Projecte Colá lectiu Solidaritat

Cardigan, esta noche actúas en un territorio que compartes con Marta Stella.

Que Stockderock me diese la oportunidad de traer mi trabajo a Vinaròs, donde no había estado nunca, para mí es una oportunidad, y estoy super contenta, además, por ser el lugar de donde viene la diseñadora de mis tocados. Compartir con ella escenario hace que sea un concierto especial.

Compones música muy onírica, lírica. Este entorno, ¿también acompaña?

Vivo en un entorno rodeada de naturaleza, para mí las energías, el ambiente en el que estas creando o compartiendo tu trabajo son muy importantes, en lugares como estos, en los que hay tanta historia, tanto arte y una arquitectura fantástica, tienen una energía especial y te

inspiran para vivir el concierto de otra manera.

Como estás viviendo el trajín de la gira?

Si sabes compaginar bien y estructurarlo va bien, de todos modos, el tipo de conciertos que hago no son en salas, ni discotecas, ni son conciertos que se extiendan a altas horas de la noche, así que eso me permite hacer bondad, y no trasnocho.

Gonzalo Montero te acompaña en este concierto.

Es mi guitarrista y me ha acompañado durante toda la gira. Tenemos una conexión especial, es un gran guitarrista, me encanta cuando puedo hacer acústicos acompañados por él. Así que esta noche me sentiré muy bien, por el lugar, por estar acompañada de Gonzalo y por la compañía.

sobre todo en las mezclas más norteñas. Se explica a través de su nombre artístico, Cardigan Bridge, una traducción del suyo propio, Rebeca Ponte, pasado al inglés, idioma en el que también compone todas sus canciones. Dedica un tema, Angels, a un colectivo que rescata y recupera caballos, grupo al que va a parar un tanto por ciento de las ventas de sus CD, e introduce otro tema recordando a su abuelo, que deseaba tener “un hijo acordeonista o gaiteiro y, mira por donde, le salió una nieta cabaretera”. El público aplaude, sigue a la voz que se eleva y asciende, que baja y atraca en el puerto de una melodía dulce que te lleva de la mano hasta la playa de Las Catedrales. Con Marta Estella, hacemos fotos, aplaudimos y nos emocionamos con el abuelo de la gallega, que también es un poco el nuestro, porque, como ella dice, lucharon para ofrecer una vida mejor a sus hijos. Con el último tema dedicado al primer amor, al primer beso, nos subimos “en aquellas bicis BH sin frenos por las que rodábamos por las cuestas” y entramos en la parte final del concierto. La gente le pide un bis y Cardigan generosa, le cede espacio a Gonzalvo, que se marca los acordes magníficos de un blues. Al finalizar el concierto, besos, venta de CD, que se agotan, y firmas y dedicatorias. Nos quedamos en la terraza del ermitorio, con la brisa que llega de la costa cercana de Vinaròs. Hay prisa por descansar y regresar a la Galicia rural, base de operaciones, en un viaje de vértigo. La paella queda aplazada, finalmente. Cardigan sonríe.

Poco antes del concierto

Los tocados de la pintora y diseñadora, también protagonistas

Cárdigan, Rebeca, junto a Gonzalo

Marta Stella y Cardigan Bridge compartiendo territorio artístico

Page 20: Agost,dies… · 12 d’agost de 2011 n. 521 1,50 € DL CS-04-01 / ISSN 1578-3529 territori carnavaler Agost, Una infraestructura de 180 tones al port de Vinaròs Cardigan Bridge

20

n. 521 - 12 dÕ agost de 2011

Al bell mig del repinyol de la segona planta de la Casa Membrillera, seu de la Fundació Caixa Vinaròs, ja es pot contemplar des del passat dimecres una col·lecció de moneda antiga espanyola, l’última donació realitzada a l’entitat de mans de la família Barreda Callau, representada durant l’acte de donació per Emili i Àngela, que, com indicava el president de la Fundació Caixa Vinaròs, Manuel Molinos, materialitzaven “el desig i propòsit que els seus pares van iniciar fa molts anys”. Un propòsit que es va allargar durant vints anys, temps durant el qual van aconseguir formar la col·lecció que ha sigut ara donada a la Fundació. “Els exemplars que completen la col·lecció per a nosaltres mai no han sigut per a ús comercial, i sí per a ús

numismàtic”, indicava Molinos. Descartat doncs l’ús comercial, ja que estan encunyades a partir del 1.800, les característiques més destacables de les 91 peces que integren la col·lecció resideix en que algunes d’elles semblen, desprès d’una primera aproximació, iguals, però no ho són, ja que cadascuna conserva, per exemple, una data, “s’ha de ser una mica especialista per a vore-ho”, indicava Emili Barreda, “ja que són detalls”.

Per la seua part, Àngela Barreda Callau assenyalava com a curiositat que la primera moneda de la col·lecció no és autèntica, “és d’argent, igual que les altres, però aquesta és la mostra, el prototip”, precisava. El valor de les monedes fluctua de les cinc pessetes, el

valor de les més grans, fins als cinc cèntims les més menudes, com apuntava Emili Barreda. La primera moneda encunyada correspon a l’any 1869, “es calcula que tan sols n’hi ha 10 en tot el món, no se sap qui les té”. “Qui la té sap que val molt i no l’amolla, la persona numismàtica adora les peces, les estima”. La col·lecció s’ha conformat, com afirmaven des de la família Barreda Callau, gràcies a la dedicació del pares, i, també, amb “molta paciència i constància per anauscant-les”.

La família compleix, així, un deure “la il·lusió era dels pares i durant molt de temps, 20 anys, van intentar poder-la aconseguir”. “Malauradament no estan ells aquí, però esperem que haguem complert el seu desig, per a nosaltres és una satisfacció”, manifestava Emili Barreda Callau.

Molinos agraïa que la família hagi pensat en la Fundació per tal de que les monedes estiguen exposades a la seu de l’entitat, “que fili la Fundació el lloc adequat per tal de presentar la col·lecció al poble de Vinaròs”, “una col·lecció que ha anat evolucionant i que, per aquesta raó, s’ha mantingut durant molts anys, intentarem seguir el mateix propòsit de la família, i exposar-ho

a la societat de la ciutat, com succeeix en altres col·leccions que estan presents a la seu de la fundació”, manifestava Molinos. El presi de la Fundació recordava que des de que la Casa Membrillera va ser inaugurada, fa aproximadament any i mig, han tingut lloc diverses donacions, “el fet que aquesta sigui tant important per a nosaltres fa que ens sentim orgullosos del

camí emprés fa temps, intentar apostar per la cultura perquè sigui revertida al capital humà de Vinaròs part de la història amb la que estem vinculats. Donacions com aquestes fa que ens sentim recolzats a continuar endavant”. “Vostès han dedicat molt d’afecte i il·lusió en mantindre-ho i col·leccionar-ho, nosaltres intentarem fer igual perquè la societat ho puga gaudir”.

“Orgullosos del camí emprés”

Clases y traducciones de italianoProfesora nativa, con casi 10 años de experiencia impartiendo clases y también como interprete para el juzgado y traductora para empresas, imparte clases de italiano para particulares y empresas de conversación y/o gramática.También se hacen cursos intensivos y preparación a los exámenes, así como traducciones de catálogos y escritos. Posibilidad de contratar horas de conversación a través de Skype. Disponible de lunes a sábado.

Contácteme para más informacionesTel. 610822977 E-mail: [email protected]

La fundació Caixa Vinaròs rep una col·lecció numismàtica de la família Barreda Callau

A.C.

Page 21: Agost,dies… · 12 d’agost de 2011 n. 521 1,50 € DL CS-04-01 / ISSN 1578-3529 territori carnavaler Agost, Una infraestructura de 180 tones al port de Vinaròs Cardigan Bridge

cultura

Macaulay Connor és l´Enric Pla

Fora de campLes cròniques de Macaulay Connor

21

La síndrome de Xina

“Témer a l’energia nuclear és com tindre por als eclipsis de lluna o de sol” (Miguel Sebastián, ministre d’Indústria, Turisme i Comerç)

En el llunyà 1978 es va estrenar La síndrome de Xina (The China Syndrome, J. Bridges), pel·lícula en què una militant Jane Fonda i un jove Michael Douglas eren testimonis d’un accident en una central nuclear. L’expressió “síndrome de Xina” fa al·lusió a la hipòtesi que, al fondre’s el nucli d’una central dels Estats Units poguera travessar la terra fins a les antípodes (associades allà popularment, de forma errònia, amb la Xina). La pel·lícula va ser titllada d’alarmista, però dos setmanes després de la seua estrena es va produir el greu accident d’Harrisburg que va fondre part del reactor, encara que sense víctimes. No es va poder provar que fóra responsabilitat de la Colúmbia, però el succés va disparar les taquilles del film i la síndrome de Xina va entrar a formar part del vocabulari popular (en la realitat sols s’ha produït en algun episodi dels Simpson).

En 1986 va explotar la central de Txernòbil matant a 31 persones mentre altres 200.000 van rebre dosis excessives de radiació i els efectes van afectar a milions. El cine no ha donat encara una gran pel·lícula sobre aquesta catàstrofe, només telefilms com Chernobyl: the Final Warning (A. Pages, 1991). No obstant, en l’imaginari popular, Txernòbil, aprofitant que el desastre havia ocorregut en l’URSS en plena “Guerra Freda”, va romandre com a sinònim de mala gestió d’una crisi per negligència política o interessos d’Estat.

Si algú creia que això era marca del socialisme d’Estat, l’accident de Fukushima ha demostrat que el sistema neoliberal no es queda arrere a l’ora de gestionar en contra de la gent quan hi ha interessos econòmics pel mig. I això en el país que té el passat més tràgic que existix en relació amb la capacitat mortífera de l’energia atòmica: a Hiroshima i Nagasaki 220.000 japonesos, civils en la seua majoria, van ser assassinats en nom de la llibertat, un dels grans crims contra la humanitat que seguixen impunes.

Els japonesos van somatitzar durant dècades la seua por en aquelles pel·lícules de monstres sorgits d’algun accident nuclear. Godzilla va nàixer en 1954 i ha tingut 28 aparicions en la gran pantalla encara que, segurament, els espectadors mai imaginaren que el que provocaria el pànic fins a Tòquio seria un mal sense escates ni urpes.

Però el més esgarrifós de Fukushima és com ha radiografiat (permeten-me la ironia) la levitat i inconsistència de la nostra societat civil. Quatre mesos després del tsunami, la central ha desaparegut de portades i telenotícies, malgrat que és ara quan està en la seua pitjor situació, segons podem llegir en la lletra (molt) xicoteta d’alguns diaris. Ah! i les fugues afecten una àrea major que la que separa la nostra ciutat de les nuclears d’Ascó i Vandellós, prorrogades aquest mes quasi clandestinament per deu anys més.

Mai una dita popular ha pogut estar més errada,

ja que als Nanos i Gegants de Vinaròs ens van convidar, el passat 2 d’agost, a participar en la Setmana Cultural de Rossell, que enguany ja arriba a la seva 13 edició. Cal dir que des d’un bon principi vam ser molt ben rebuts pels rossellans i rossellanes, i sobretot pels xiquets i xiquetes, on la gran majoria d’ells mai havien vist ni a un nano ni a un gegant. Va ser molt curiós veure les seves cares, mentre les figures vinarossenques, tan els nanos com els gegants, ballaven al so de la dolçaina i del tabal.

La cercavila que van fer pels carrers de Rossell va ser seguida per una multitud de pares, mares, iaios i iaies, i sobretot per xiquets i xiquetes. Desprès d’estar un bona estona fent la cercavila i de deixar gaudir el temps que fes falta als menuts de Rossell, ens en vam anar a sopar. Un bon entrepà de pernil i beguda que no en falte!

Sobre les 10 de la nit, quan ja havíem fet el caferet post-soparet, i ja havíem

guardat els nanos i el gegants, la colla de dolçainers i tabaleters vam anar a la porta de l’ajuntament de la vila; de repent, quan vam començar a tocar, s’apagaren les llums de tot el poble i de tots els racons i de totes les bandes van aparèixer xiquets, xiquetes, més menuts, més grans, però tots portaven a la mà un fanalet, un fanalet de meló de moro, un fanalet que cada xiquet ha fet a casa i que desprès el passeja amb orgull per tot el poble amb el so de la dolçaina i tabal, que bonic! Desprès de la cercavila, a cadascú que ha portat un fanalet i ha participat a la cercavila li donen un diploma, un conte i un gelat. I tots contents i feliços.

Com a resum una gran sortida dels nanos i gegants, i ens quedem amb un gran record de Rossell.

PS: Recordem que aquest cap de setmana, el dia 14 d’agost, tindrà lloc la 1ª Trobada de gegants a les Cases d’Alcanar. A les 12 del matí plantada i a les 18h cercavila. I el dilluns dia 15 d’agost, tornem a sortir a la processó de l’Assumpció a Vinaròs. Us esperem a tots i a totes!

Rossell, ni dona ni porcell

Page 22: Agost,dies… · 12 d’agost de 2011 n. 521 1,50 € DL CS-04-01 / ISSN 1578-3529 territori carnavaler Agost, Una infraestructura de 180 tones al port de Vinaròs Cardigan Bridge

22

n. 521 - 12 dÕ agost de 2011

22

n. 521 - 12 dÕ agost de 2011

Carlos Catalán Font (Licenciado en Historia del Arte)

Victoria

Se encuentra ubicado en la calle de Santa Rita, nº 2. Está situado sobre el dintel de la puerta de la capilla de santa Victoria, en una hornacina acabada en arco de medio punto.

Se trata de una excelente reproducción del antiguo retablo realizada el año 2001 por la artista pintora Dª Lola Torres. El plafón original data de finales del siglo XVIII (1780-1790) y está manufacturado en València. Las dimensiones del panel cerámico son de 6 x 3 = 18 azulejos cuadrados de 21 x 21 cms. de lado. El extremo de los azulejos que forman el perímetro de la estampa se decora con banda jaspeada violeta y junquillo amarillo y naranja, imitando un marco. En la iconografía de santa Victoria

ésta aparece vestida con túnica a la romana y manto imperial de armiño. Con sus manos sujeta una palma de mártir. A su lado, y sobre una mesa cubierta con tapete verde, vemos una calavera y un cetro sobre un cojín rojo, símbolos de penitente. Lleva los pies calzados con sandalias. Su cabeza aparece cubierta con una corona real abierta y una aureola de santidad. Desde los hombros surgen unas nubes en círculo que resaltan su rostro. La escena se ubica en un paisaje campestre, con dos montañas sobre el horizonte y un árbol al fondo. En la parte de abajo del cuadro hay una cartela con la inscripción “Santa Vitoria Vn. y Mr”.

Retablo original de Santa Victoria (propiedad Ayuntamiento de Vinaròs)

Copia moderna del retablo original.

El significado de este nombre procede del verbo latino vincere (vencer). Los romanos heredaron de los pueblos itálicos el culto a la diosa Victoria, que se convirtió en oficial el año 294 a. J. C. El emperador Augusto hizo construir en el Senado romano un altar a la Victoria, en el que los senadores quemaban incienso en honor de la diosa.

A partir de ahí creció extraordinariamente el culto de la Victoria, tanto en Roma como en provincias, se le erigieron templos, se esculpieron estatuas representándola de diversas formas, y se la asoció con otros dioses, especialmente con el dios de la guerra, Marte. También conoció un

culto intenso a la diosa Victoria, a la que llamaban Nikel, la cual contaba con innumerables estatuas y templos (es muy conocida la Victoria de Samotracia, del Museo del Louvre).

Santa Victoria mártir española del siglo III, nació en León, hija de Marcelo y Nona, los cuales debido a las persecuciones religiosas tuvieron que huir a Córdoba. Pero allí el gobernador romano también obligó a los habitantes de la ciudad a rendir culto a los dioses paganos. Cuentan las leyendas populares que Victoria, al negarse, fue sometida a torturas. No hay que confundirla con Nuestra Señora de la Victoria, advocación de la Virgen en conmemoración de grandes victorias.

Capilla de santa Victoria En Vinaròs, la antigua iglesia parroquial de

San Agustín Obispo, actualmente Auditorio Municipal, es un edificio construido en 1749. Esta iglesia es lo único que se conserva del convento de los Agustinos que se desamortizó en 1835 y fue derribado (la parte conventual) a principios del siglo XX para construir el mercado.

La iglesia pasó a ser propiedad municipal para usos diversos. Se trata de un edificio neoclásico de una sola nave con capillas laterales entre contrafuertes, con paso entre las mismas. La nave esta dividida en cuatro tramos cubierta con bóveda de cañón con lunetos. Los brazos del crucero y las naves laterales también se cubren con bóveda de cañón, y en el centro del crucero se sitúa una cúpula sobre pechinas. Al exterior su fachada es simétrica, con un cuerpo central flanqueado por dos torres de

planta cuadrada y dos cuerpos separados por una línea de cornisa. La puerta de acceso es adintelada con un óvulo en la parte superior.

En el año 1786 se empezó a construir una capilla adosada al templo, dedicada a Santa Victoria, cuyas obras concluyeron en el año 1788. El proyecto y dirección estuvo a cargo de Fray Pere Gonell, de Vinaròs. Levantada también en estilo neoclásico, se encuentra al lado del Evangelio de la iglesia, su planta es de doble cruz griega, cubierta en la parte de los pies por una cúpula y en la cabecera con un casquete esférico. Decoración original a base de estucos y pinturas de inspiración pompeyana. Tiene un acceso a través del interior de la iglesia y otra puerta directa recayente a la calle de Santa Rita, en cuyo dintel figura tallado el “Año 1788”, sobre éste se encuentra una hornacina con la reproducción del antiguo retablo cerámico de la Santa de finales del siglo XVIII.

Retablo actual de santa Victoria

Page 23: Agost,dies… · 12 d’agost de 2011 n. 521 1,50 € DL CS-04-01 / ISSN 1578-3529 territori carnavaler Agost, Una infraestructura de 180 tones al port de Vinaròs Cardigan Bridge

23

n. 521 - 12 dÕ agost de 2011

23

Ser humano y entornoJesús Arnau ha publicado:Agenda del huerto y el jardin ecológicosEl huerto jardín ecológico, ambos con RBAhttp://huertojardinecologico.blogspot.com/

cultura

El valor nutritivo de los productos ecológicos

Los productos de la agricultura química pueden parecer iguales, pues llegan a los mercados perfectos y relucientes. Solo se les exige que “parezcan” de calidad.

Pero a nivel nutritivo son muy inferiores. De hecho, a través de los años, multitud de estudios comparativos han demostrado que de media suelen contener más agua, o sea, menos materia seca y menos nutrientes, debido sobre todo a que el exceso de fertilizantes nitrogenados obliga a la planta a absorber mucha agua. Además, estas hortalizas son forzadas a crecer en un tiempo mucho más corto al de su ciclo natural y no tienen tiempo de realizar la vital y necesaria fotosíntesis, que les permite acumular minerales y sustancias fitoprotetoras

En repetidos análisis se ha constatado que el exceso de agua y la falta de sustancias antioxidantes y vitaminas, dificulta la conservación y propicia que se pudran con mucha más facilidad.

Los productos ecológicos tienen un contenido en minerales más equilibrado y las plantas tienen más fortaleza. Se ha observado, por ejemplo, que un nivel adecuado de sodio y sales minerales retrasa el marchitamiento en periodos de sequía, manteniendo el potencial osmótico celular, además de proporcionar mayor color y aroma..

Superioridad nutricional de los productos ecológicos

El equilibrio mineral y biológico del producto ecológico, favorece la absorción de olgoelementos como el hierro por el organismo, ya que tienen mayor biomilación.

Los productos procedentes de cultivo ecológico contienen entre el 10 y el 50% más de metalbolitos secundarios. Estas sustancias son sintetizadas por las plantas, y tienen propiedades promotoras de la salud. Acción antioxidante antimicrobial, inmunomodular, antiinflamatoria, anticancerígena. (Ej. Poli fenoles).

Experimentos con gallinas y conejos muestran que pudiendo elegir entre alimentos de los dos tipos consumían más de dos terceras partes de procedentes de cultivo ecológico. Con ratas aproximadamente tres quintas partes.

La leche de cultivo ecológico tiene 50 % más de vitamina E, 75% más de beta-caroteno y 2 o 3 veces más de antioxidantes y ácidos grasos omega 3.

En los huevos ecológicos se detecta un 5.5% más de proteína y una proporción de ácidos grasos mono insaturados un 11% superiores.

En las manzanas ecológicas se hallan porcentajes de más del doble de magnesio que en las manzanas convencionales.

Los productos biológicos pueden tener hasta un 30% más de materia seca, un 50% más de hierro, un 80 % más de magnesio, y en general un 40% más de principios nutritivos y sustancias fotoprotectoras como: ácido salicílico, carotenos, revesteratrol o licopeno –todas ellas asociadas al refuerzo del sistema inmunitario humano y con efectos antimutagenos bien reconocidos.

Estos olivos milenarios, que brotan sobre la tierra, que irrumpen con fuerza y señorío desde lo más profundo de la tierra... Estos olivos cuyas raíces en forma de voluptuosa melena seducen nuestros ojos e inquietan nuestras almas... Estos olivos, que desde tiempos inmemoriales llegaron a nuestra tierra de forma casual o intencionada... ¡que más da! Estos olivos, ancianos de la tribu, sabios entre sabios, pacientes y dolentes... Estos olivos, testigos de nuestra formación, de nuestros triunfos y derrotas... Estos olivos que

de forma elegante destruyen las fronteras geográficas de nuestro país para agruparse en torno a una comarca propia... Estos olivos que, antes de ser tales, fueron simples acebuches... y que a fuerza de darnos la paz en sus ramas, alcanzaron estatura de gigantes... Estos olivos son los que, llorando, nos ofrecen el más preciado tesoro de su sangre... sangre que celebra la dicha y ahoga la desgracia. Sangre que brota y brotará para nosotros y los que nos sucedan. Sangre del alma... del alma de la tierra... del alma de la historia.

Palabras de Juan Echanove en la

Guía gastronómica aceite de olivos

milenarios del Territorio del Sénia...

El passat dissabte 6 d’agost tingué lloc al nostre poble el 16è Aplec d’instruments tradicionals organitzat pel Ball de Dimonis de Vinaròs i la Colla de dolçaina i

tabal de Vinaròs. Enguany hem contat amb la participació de la Colla Jove dolçainers de Tortosa, Gaiters de l’Aguilot de Tortosa, Beata Maria de Bot i Roquetes, Tabalers i grallers Aldowayra d’Aldover, els Grallers d’Ulldecona, Colla de dolçainers i tabaleters de Benicarló, Colla de dolçainers i tabaleters dels Nanos i Gegants de Vinaròs, colla de Santa Magdalena de Polpis, els Sacaires de La Ronda del Bot, l’acordió de Raül Sanchis, els cants de Pere Garcia i, com no, la nostra colla amfitriona la Colla de dolçaina i tabal de Vinaròs.

A les 19h començà la cercavila de totes les colles per carrers i passeig finalitzant a la nova pèrgola, enfront l’antic col·legi Sant Sebastià. Allà cada colla interpretà dues peces del seu repertori. Els assistents van poder sentir gralles, dolçaines, tabalets,

caixes, timbals, castanyoles, panderetes, sacs de gemecs, acordió diatònic i veu.

En acabar s’obsequià a cada colla amb una partitura manuscrita del nou ball de contes de Vinaròs, composada per Pere Garcia, membre de la nostra colla. Aquest ball l’ha recuperat el Ball de Dimonis durant aquest 2011 i forma part d’un projecte més ambiciós de recuperació de balls. Cal remarcar, però, que en la partitura vam posar per error XVII Aplec, quant enguany era el VXI.

L’objectiu dels aplecs és mostrar el que fan les colles però, sobretot, mostrar els instruments que toquen les colles per tal de donar-los a conèixer. És per això que a Vinaròs, ja fa uns anys, vam reconvertir el nostre aplec de dolçaina i gralla en Aplec d’instruments tradicionals per tal de mostrar un ventall més ample d’instruments tradicionals.

Agraïm la col·laboració de l’Ajuntament, especialment de la Regidoria de Cultura i la de Turisme.

Exitós XVI Aplec d’instruments tradicionals a Vinaròs

Page 24: Agost,dies… · 12 d’agost de 2011 n. 521 1,50 € DL CS-04-01 / ISSN 1578-3529 territori carnavaler Agost, Una infraestructura de 180 tones al port de Vinaròs Cardigan Bridge

24

n. 521 - 12 dÕ agost de 2011

FARM

ÀCIA

DE G

UÀRD

IA

De les 24 h a les 8 h podeu trucaral tel. 964 40 77 04 (Policia Local)

12 agost

13 agost

14 agost

15 agost

16 agost

17 agost

18 agost

GUIMERÀ pl. Parroquial, 11

ADELL av. Pius XII (cant. Picasso)

SANZ c. Pont, 83

VALLS zona tur’stica nord MATEU c. Sant Francesc, 103

TORREGROSA av. Llibertat, 9 MARTÍNEZ av. Pa’s Valenci , 15

[email protected]

FGM Cures Auxiliars d’Infermeria

01-09-2011 02-09-2011

9h.-11h, OPA TBE

11h.-13 h. TAO FOL y RET

13h.-15 h. HHL PSI

1º CFGS Dietètica

01-09-2011 02-09-2011

9h.-11h, FAD OGT

11h.-13 h. ALE FOL y RET

13h.-15 h. COA

DEPARTAMENT SANITÀRIA 23-JUNY-2011

Departament d’AutomocióExàmens: 1 i 2 de setembre 2011

CFGM Electromecànica de vehicles.

01-09-2011 02-09-2011

9h-11h CEB FOL-AGC

11h-13h MOT TMM

13h-15h SMV CFDS

CFGS Automoció.

01-09-2011 02-09-2011

9h-11h SESC ING

11h-13h MTSA STFT

13h-15h

Exàmens setembre/2011IES José Vilaplana

EXÀMENS DE SETEMBRE 2011 ESO IES José VilaplanaDIA HORA ASSIGNATURA CURS AULA

1

DE 8:30 A 10:00 MÚSICA2 ESO3 ESO4 ESO

AULADE MÚSICA

DE 10:00 A 11:30 MATEMÀTIQUES

1 ESO2 ESO3 ESO4 ESO

101101103103

DE 11:30 A 13:00CASTELLÀ

1 ESO2 ESO3 ESO4 ESO

111111112112

ÀMBIT SOCIOLINGÜÍSTIC 4 ESO DIVER. 112

DE 13:00 A 14:30 VALENCIÀ

1 ESO2 ESO3 ESO4 ESO

101101103103

DE 14:30 A 15:00 RELIGIÓ (TREBALLS) 1-2-3-4 ESO 101

DE 14:30 A 15:00 PLÀSTICA1 ESO3 ESO4 ESO

101101101

DE 16:00 A 17:30ANGLÈS / FRANCÈS

(1r IDIOMA)

FRANCÈS (2n idioma 4 ESO)

1 ESO2 ESO3 ESO4 ESO4 ESO

101/103101/103101/103101/103

103

DE 17:30 A 18:30 EDUCACIÓ CIUTADANIALLATÍ

2 ESO4 ESO

101103

2

DE 8:30 A 10:00 TECNOLOGIA 1 ESO3 ESO4 ESO

111112112

DE 10:00 A 11:30

CIÈNCIES NATURALS 1 ESO2 ESO

101101

ÀMBIT CIENTÍFIC 4 ESO DIVER. 103

BIOLOGIA I GEOLOGIA 3 ESO4 ESO

103103

DE 11:30 A 13:00 CIÈNCIES SOCIALS1 ESO2 ESO3 ESO4 ESO

126126127127

DE 13:00 A 14:30 FÍSICA I QUÍMICA 3 ESO4 ESO

101101

DE 14:30 A 15:30 EDUCACIÓ ETICOCÍVICA 4 ESO 103DE 16:00 A 17:30 EDUCACIÒ FÍSICA 1-2-3-4 ESO GIMNÀS

DE 17:30 A 18:30OPTATIVES 1-2-3-4 ESO 101

INFORMÀTICA 4 ESO INFORM.1

Page 25: Agost,dies… · 12 d’agost de 2011 n. 521 1,50 € DL CS-04-01 / ISSN 1578-3529 territori carnavaler Agost, Una infraestructura de 180 tones al port de Vinaròs Cardigan Bridge

25

n. 521 - 12 dÕ agost de 2011

Els nadadors del Club Natació Vila-real, Fernando Ferreres Esteller i Ana Molina Herreros, guanyadors absoluts de la travessia gran.

De nou un any més, el primer diumenge d’agost, Vinaròs celebrà la LI Travessia al port de Vinaròs. Ens han acompanyat nadadors de clubs de la província, com el Benicarló, l’Alcalà de Xivert, el Castàlia Castelló, el Vila-real, l’Onda, el Triatló Basiliscus; de la Comunitat com el Fenix-Manises, l’Esports-Gandia, el Rafael-Bunyol, el Quart de Poblet, el Piscis-Mislata, el Delfín de València, el Llíria; d’altres Comunitats com el CN Bajo Aragón, el Tortosa, el Sant Adrià, el Barcelona, el Manyaney de Barcelona, el Mostoles, l’Amaya de Pamplona, l’Atxondo-Vizcaya; també nadadors independents i clubs locals com el Triatló Jiji-Jaja i el Basemad. Un total de 198 nadad@rs que deixaren vore un alt nivell de competició.

XVI Trofeu Ciutat de Vinaròs al guanyador de la prova gran de 2000m. per a Fernando Ferreres del CN Vila-real.

XVI Trofeu Ciutat de Vinaròs a la guanyadora de la prova gran de 2000m. per a Ana Molina del CN

Vila-real.XI Trofeu Caixa Vinaròs al club que primer

classifique 5 nadadors en la prova gran per als nadadors del CN Vinaròs – Cala Montero: Alberto Castañeda, Toni Bordes, Alex Sebastià, David León i Xavi Bordes.

VIII Trofeu Club Natació Vinaròs al club que aporte més participants (excepte CNV), per al Club Natació Vila-real.

VII Trofeu Cala Montero al nadador de menys edat per a Aidan Calvo Ribas del CN Vinaròs – Cala Montero de 5 anyets.

VII Trofeu Cala Montero al nadador de més edat per a Agustí Miralles de 76 anys.

A la travessia mitjana de 700m. els guanyadors van ser Ivan Moreno Navarro del CN Fenix-Manises i Laia Albiol del CN Vinaròs – Cala Montero; a la travessia petita de 250m. van guanyar Santiago Castro del CN Bajo Aragón i Alejandra Perez del CIE Gandia. El millor temps dels participants en natació adaptada a la prova de 250 m. va ser de Jonatan Guardino del Basemad.

El lliurament dels trofeus va comptar amb la presència de la Reina i Dames de Festes, del Sr. alcalde de Vinaròs Juan Bautista Juan Roig, el regidor d’Esport Sr. Lluís Adell, el President del

Club Nàutic Sr. Vicent Bort, els representants de Caixa Vinaròs Sra. Josefa Gondomar i Sr. Manuel Ramirez. També vam comptar amb la presència de representants de tot el consistori vinarossenc.

I bé, un any més agrair la col·laboració del parc de Bombers, la Creu Roja, Protecció Civil, mitjans de comunicació i diverses embarcacions a motor i piragües, així com de totes les persones que col·laboren a nivell individual.

Podeu accedir al llistat complet de resultats a www.cnvinaros.com

LI Travessia al port de Vinaròs XVI Trofeu Ciutat de Vinaròs

Un año más, cerramos la temporada estival con gran éxito en nuestra escuela de verano. Esta escuela se compone de un horario intensivo de natación y talleres de dibujo, manualidades y expresión corporal. Se realiza cada año, en el mes de julio, todas las mañanas de lunes a viernes. Es nuestra sexta temporada de esta escuela intensiva, tan demandada por nuestros usuarios.

Además, durante el año, en  la Escuela de Natación Cervol, realizamos cursos por edades y niveles de aprendizaje, durante la temporada escolar, desde septiembre a junio. En la última temporada contamos con más de 450 alumnos, y desde aquí, aprovechamos para agradecer a todos nuestros usuarios la confianza que depositan en nosotros.

En todos nuestros cursos de natación el objetivo es el aprendizaje de la natación en todos los estilos, priorizando siempre la salud de nuestros niños. Es decir, además de la enseñanza de los estilos, le damos mucho valor a que el niño esté a gusto con la actividad, se divierta aprendiendo y tenga ganas de seguir practicándola en un futuro.

Nuestra intención ha sido siempre, tanto a niños como a adultos, enseñar el gusto por el deporte en si, para que nuestros practicantes aprendan y disfruten al realizar

actividad física por placer personal y con fines saludables.Nuestra escuela de natación cuenta con varios niveles

de especialización. Desde los dos años y medio, que se inician en la natación, hasta los catorce, existen varios niveles separados por edades y niveles de aprendizaje de la técnica...

Desde que comienzan y a medida que avanzan en los cursos, los niños aprenden los estilos de natación, los perfeccionan, y en los cursos y edades más altas se trabaja la resistencia especifica de este deporte. Cuando ya son más mayores se les puede derivar, si es a gusto de ellos, al ámbito del alto rendimiento y la competición, de la mano de nuestro querido Club Natación Vinaròs.

Si por el contrario se quedan con nosotros, por que no quieren dedicarse a la competición, y deciden practicar por gusto personal el deporte de la natación, se sigue trabajando con ellos, como actividad física saludable y disfrutar de su tiempo libre.

En muchas ocasiones trabajamos con fines terapéuticos, pues muchos de nuestros alumnos mayores necesitan entrenamientos especiales en el mismo curso, por problemas de crecimiento o patologías en la columna, tan características en edades adolescentes.

Con más motivo, en este grupo, se les realiza un programa terapéutico personal a fin de rectificar  y

solucionar dichos problemas tan comunes en esta edad.Queda más que sabido que la natación como actividad

física (siempre hablando desde la práctica saludable, no de la natación de rendimiento y competición), es de las actividades físicas más saludables y recomendables por médicos y especialistas.

Por ello creemos y luchamos cada año para esta labor tan importante en los niños que vienen a practicarla, por su salud actual y futura.

Queremos desde aquí agradecer a todos nuestros usuarios que confían en dicha labor, y comparten nuestra filosofía de actividad física  como medio para tener un estilo de vida saludable. 

También no perder la oportunidad de animar a todos aquellos que todavía no conocen nuestra forma de entender el deporte y de conocer nuestro centro.

Por último no dejar de agradecer también al Patronato de Deportes de Vinaròs por dejarnos participar como centro deportivo, en el mes del deporte de junio y promocionar así la actividad física saludable para todos.

La Piscina Cervol, con su Escuela de Natación, abrirá el 1 de septiembre para todos los alumnos que ya permanecen con nosotros.

También a partir del 1 de septiembre, abrimos listas para apuntar alumnos nuevos.

Piscina Cervol Vinaròs – Escuela de Natación Temporada 2011-2012

Nuria Miralles | Director de la instalación.

25

Page 26: Agost,dies… · 12 d’agost de 2011 n. 521 1,50 € DL CS-04-01 / ISSN 1578-3529 territori carnavaler Agost, Una infraestructura de 180 tones al port de Vinaròs Cardigan Bridge

26

n. 521 - 12 dÕ agost de 2011

Como cada año, la Unión Ciclista de Vinaròs participó en la vigésima primera edición de la Quebrantahuesos que se celebra en Sabiñánigo (Huesca).

Más de 10.000 apasionados del ciclismo se dieron cita en la marcha cicloturista más famosa a nivel nacional, que congregó a corredores de más de 20 países diferentes y presidida este año por el exciclista profesional aragonés Fernando Escartín.

Este año la Unión Ciclista Vinaròs estuvo compuesta por: Ignacio Fandos Garriga, Vicente Beltrán, Agustín Millán, Eduardo Belenguer,

Amancio Polo, Rafael Ramos, Miguel Angel Brites, Javier Miralles y Ricardo Franco superando con éxito los puertos de Somport, Marie Blanque, Portalet y Hoz de Jaca con un desnivel de total de 3.500 metros y 205 kilómetros y cuyo ganador fue el valenciano Jose Belda.

Cabe destacar la gran actuación de todos ellos, que a pesar de las adversidades climatológicas en la vertiente francesa y el viento de cara en los últimos kilómetros consiguieron “quebrantahuesos de oro y plata” en sus distintas categorías.

Un año más... Quebrantahuesos 2011, la reina de las marchas

Casino Vinaròs, (Castelló), Club de Regatas de Santander, Ilipool.com (Alacant), Hard Pool (Móstoles) ya tienen plaza para la final de la Liga Española de Clubs (LEC)

5.600 euros en juego en Aranjuez en la finalísima

La Liga Española de Clubes LEC, alcanza sus momentos más emocionantes al tener que decidir qué equipos completan el cuadro para la finalísima de España en el hotel Casino-Barceló de Aranjuez.

El grupo Oeste tiene un clasificado: el Club de Regatas de Santander, que ha dominado con autoridad desde el inicio. La segunda plaza en juego en el grupo se la disputarán el próximo día 6 de agosto en Valladolid los equipos de La Dolce Vita y Pokerlokura.com Billarnet. Los pucelanos parten como favoritos tras mostrarse más sólidos en la fase de grupos.

En el grupo Este el Casino de Vinaròs no ha tenido problemas para presentarse en la finalísima, acabando invicto en su carrera hacia la final. Los equipos del Drink and Pool se jugarán la plaza del play off en Zaragoza contra

Utebo en un duelo zaragozano. La cita para decidir esta plaza es el próximo día 8 de agosto en Zaragoza.

El grupo Centro ya tiene decididos los dos clasificados. Ilipool Alicante se ganó la plaza tras vencer en las dos partidas como visitante en Madrid. El play off fue entre Hard Pool de Móstoles y Billarnetshop.com. El enfrentamiento se disputó en Móstoles donde los locales fueron superiores y se impusieron por 42 a 30.

El grupo Sur (Andalucía) ha optado por disputar las rondas que le faltan en Córdoba el próximo sábado 6 de agosto. Lamentablemente el equipo del Enigma de Olivares se ha retirado de la competición por lo que las dos plazas se las jugarán, Enter Pool de Córdoba, Olimpic de Sevilla y Dingo Pool de Huelva.

La fase final la disputarán los 8 finalistas de esta recién creada liga a nivel de España los próximos 13 y 14 de agosto en el hotel Casino-Barceló de Aranjuez.

Campeón 1.800,00 € Subcamp. 1.000,00 € 3º 800,00 € 4º 600,00 € 5º y 6º 400,00 € 7º y 8º 300,00 €

Billar Pool Final de España de Clubs

X. Linares, J.R. Castillo, J.J. Flores, S. García, J. Mollón

El pasado fin de semana se disputó la final, en las instalaciones del Club de Tenis Vinaròs, del “Torneo de tenis absoluto Cala Montero”, torneo

perteneciente al circuito de tenis absoluto, que se viene disputando por toda la provincia.

El jugador del Club de Tenis Vinaròs, Alex Barreda, se impuso en el torneo, venciendo desde la primera ronda a jugadores con mucho más ranking nacional que él.

Así, en segunda ronda se enfrentó al cabeza de serie nº 1 del torneo José V. Monsonis, jugador nº 386 del ranking nacional, que venció por 7-5 y 6-3,

abriéndose paso hacia la disputa de la final, no sin antes vencer en semifinales a Demetrio Peña 7-5 y 7-5, para acceder a la final, que lo enfrentó a Sergi Forcadell, que había llegado a ella tras vencer a Riky Perez.

La final se resolvió tras tres horas y media de juego, con el resultado de 3-6 6-7 y 6-3, donde se vio un gran espectáculo de juego por ambos contendientes y donde Alex cometió menos errores que su oponente y supo, en el tercer set, imponer sus golpes cruzados, forzando a su adversario a cometer errores uno tras otro, errores graves que al final le llevaron a la victoria.

En definitiva, un valor en alza, que esperamos, dada su corta edad (tan solo 15 años) siga teniendo muchos más éxitos.

Alex Barreda campeón del Torneo Cala Montero

Page 27: Agost,dies… · 12 d’agost de 2011 n. 521 1,50 € DL CS-04-01 / ISSN 1578-3529 territori carnavaler Agost, Una infraestructura de 180 tones al port de Vinaròs Cardigan Bridge

27

n. 521 - 12 dÕ agost de 2011

Escola Futbol Base Vinaròs CF

Éxito de la presentación del equipo Sin límites 4x4 Racing Objetivo Panáfrica en una conocida discoteca de Peníscola, un evento que consiguió un gran poder de convocatoria, tanto de aficionados como de turistas. Los dos pilotos, Sebastián Forner y Antonio Serrano, protagonizaron una

presentación en la que también estuvieron expuestos los vehículos que van a participar en la aventura, para disfrute de curiosos y aficionados. La fiesta se prolongó hasta altas horas de la madrugada. Empezó con una cena, dio paso al PhotoCall, continuó con la presentación del equipo que va a

competir en la Panáfrica y, posteriormente, se efectuó el sorteo con regalos vinculados al mundo del 4x4 donados por sponsors y entidades que subvencionan a este equipo que va a partir desde nuestras tierras hacia África el próximo día 4 de septiembre. ¡Mucha suerte!

Exitosa presentación del equipo Sin límites 4x4 Racing Objetivo Panáfrica

Inicio de entrenos1- Juvenil (1993-1995): Lunes, 22 de agosto a las

20:00h.2- Cadetes (1996-1997): Lunes, 22 de agosto a las

20:00h.2- Infantiles (1998-1999): Lunes, 22 de agosto a las

19:00h.3- Alevines (2000-2001): Martes, 6 de septiembre a

las 19:00h.3- Benjamines (2002-2003): artes, 6 de septiembre

a las 17:15h.3- Prebenjamines. (2004-2005): Miércoles, 7 de

septiembre a las 17:15h. 3- Minibenjamines (2006-2007): Miércoles, 21 de

septiembre a las 17:15h.

EntrenosJuvenil (1993-1995): De 20:30 a 22:00h. lunes,

miércoles y jueves. Cadetes (1996-1997): De 20:30 a 22:00h. lunes,

miércoles y jueves.Infantiles (1998-1999): De 19:00 a 20:30h. lunes,

miércoles y jueves. Alevines (2000-2001): De 19:00 a 20:30h. martes y

viernes.Benjamines (2002-2003): De 17:30 a 19:00h. martes

y viernes.Prebenj. (2004-2005): De 17:30 a 19:00h. miércoles

y viernes.Minibenjamines (2006-2007): De 17:30 a 19:00h.

miércoles y viernes.

Muchos son los nuevos alumnos que se han inscrito a la Escuela Fútbol Base Vinaròs, alumnos de los pueblos de alrededor que han elegido nuestra escuela. Les recordamos que están abiertas las inscripciones para jugar en la Escuela Fútbol Base Vinaròs la temporada 2011/2012, gratuidad para los alumnos nacidos en 2006-2007, para más información pueden llamar al telf. 678 465 495 o en la web www.futbolbasevinaroscf.com. Para el resto de alumnos ya pueden pasar por el Banco Barclays para hacer el ingreso de 100 euros que es la preinscripción. Para más información, telf. 636413803 o en la web www.futbolbasevinaroscf.com

Inicio de temporada y entrenos

Oscar Blasco Flores, es el nuevo coordinador de fútbol-7 de la Escuela Fútbol Base Vinaròs, ya que la escuela ha dividido en 2 partes la coordinación: una fútbol-7 y otra fútbol-11.Para la temporada 2011/2012 la escuela contará con los siguientes equipos: en fútbol-11, 1 amateur, 1 juvenil, 2 cadetes y 2 infantiles. En fútbol-7 contaremos con 3 alevines, 3 benjamines, 3 pre benjamines y 3 mini benjamines.

El próximo sábado día 13, a las 19 horas, en el estadio de la Ciudad Deportiva, tendrá lugar el primer acontecimiento de la temporada:

-Presentación de plantillas-Partido amistoso de confraternidad Vinaròs CF - CD Benicarló

Es la primera oportunidad de ver en acción, aquí, al nuevo Vinaròs, que estrenará nuevo vestuario y por supuesto querrá demostrar que la plantilla será válida para realizar un buen papel en el reencuentro con la categoría de Regional Preferente. Su oponente, el rival vecinal, un Benicarló que, lamentablemente, quedó a las puertas del ascenso y que sin duda volverá a intentarlo

este año. Es un partido que siempre ha sido el partido del año, y que esta vez también lo será por el compromiso de ambas plantillas en demostrar su competencia para alcanzar sus respectivos objetivos.

Para mayor solemnidad, el Club ha invitado personalmente a todo el consistorio vinarocense con el alcalde D. Juan Bautista Juan al frente y, dato importante, también han sido invitados los alcaldes de Benicarló y Peníscola. Dada la gran sintonía política existente entre los tres municipios más importantes del Baix Maestrat, se ha considerado adornar el acto con esta muestra de fraternidad comarcal, siendo, además, personas importantes por su relación y amistad personal. Juan, Domingo y Andrés van a dar mayor esplendor a la fiesta,

pues aparte de la singularidad de este trío de primeras autoridades, su presencia dará realce a la fiesta y, por añadidura, será algo así como una deuda recíproca de simpatía y recuerdos entrañables, más en el caso del alcalde peníscolano que podrá revivir, y con él la afición blanquiazul, recuerdos tan lejanos y cercanos como su integración, durante varias temporadas, como delantero del equipo vinarocense. ¿Quién no recuerda el “Andry” de sus grandes actuaciones, sus récords goleadores, defendiendo nuestros colores?

Se aprovechará la coyuntura para proseguir el esfuerzo de la directiva en dinamizar la campaña de socios, objetivo fundamental para solidificar la vida del Club, presente y futuro.

El sábado 13, presentación

Page 28: Agost,dies… · 12 d’agost de 2011 n. 521 1,50 € DL CS-04-01 / ISSN 1578-3529 territori carnavaler Agost, Una infraestructura de 180 tones al port de Vinaròs Cardigan Bridge

28

n. 521 - 12 dÕ agost de 2011

Com cada any, la Penya Barça Vinaròs celebra molts actes dins de les festes de juny amb molta participació dels socis, com concursos de pintura infantil, la fideuà, la llangostinada, el sopar en honor a la dama de l’entitat i reina de les festes Carla Martin Aulet, així com l’entrega de trofeus al millor jugador del Vinaròs CF i a tot el futbol base, també els concursos “open de guinyot”, manilla y parxís. També es fa un reconeixement a persones que treballen per l’esport vinarossenc.

Els guanyadors del guinyot van ser Sebastián i Eloy.Els campions de manilla van ser Alejandro i Manolo.El campió de parxís va ser Javier Borrás. El trofeu al jugador més regular del Vinaròs se li va atorgar a

Sergio Espinosa A Tomás Blasco

Oms se li va fer un reconeixement per la seva labor dins del futbol base.

També se li

va fer entrega d’una placa a la senyoreta Nerea Rojas Ferré dama de l’entitat de les festes del 2010.

I també la pujà a l’ermita per celebrar la Lliga i la Champions.

Penya Barça Vinaròs

Marató Aquàtica Popular - 20 d’agost - 11:00h. platja Fora del Forat

Ja tenim data per a la tercera de les

proves de la campanya d’esport popular, la Marató Aquàtica, el dissabte dia 20 d’agost a les 11:00 hores a la platja de Fora del Forat, junt a la zona d’esports aquàtics i Creu Roja. Es tracta d’una prova de 200 metres nedant, des d’un costat de la platja fins l’altra, sempre adaptada a les característiques de tots els participants, ja que és una prova oberta a tothom. Al finalitzar la prova tots els participants podran gaudir d’un regal, aigua i fruita cortesia del CME.

Es tracta de la prova amb menys participació de les quatre, i per això demanem la participació de totes les persones que vulguen vindre a passar un dissabte de matí molt esportiu.

Col·labora: 40 Principales, Benihort, Bejis i Club Natació Vinaròs.

Us esperem a tots!

Campionat de volei-platja “Ciutat de Vinaròs”

Finalitza la competició del campionat de volei-platja 3x3 júnior. La competició està dividida en dos grups de 5 equips,

que disputen una primera fase de lligueta i una fase final. El dijous i el divendres es va disputar la fase final amb els següents emparellaments:

Semifinals:Cherta Cherta Assessors Vs. 2+1 -

Guanya Cherta Cherta A. 2-0Gentsana Vs. Taverna - Guanya

Gentsana 2-03er i 4art lloc:2+1 Vs. Taverna - Guanya 2+1 2-0 FinalGentsana Vs. Cherta Cherta A. - Guanya

el campionat júnior l’equip Gentsana Enhorabona als equips del campionat

júnior, ja que cada any sou més i teniu més nivell. Gràcies a tots. I com sempre gràcies a Ian, en especial per la seua col·laboració. La setmana que ve són les finals del campionat de 2x2. Del 15 al 18 d’agost. El dia 18 es farà el lliurament de trofeus als guanyadors de les tres modalitats a l’Oscar’s al voltant de les 00:00 hores.

Us esperem totes les nits al volei! No hi falteu!

Col·labora: ArtCrom, Intersport Piñana, Oscar’s, Peluqueria Hiraldo, Carrefour i Arena de Giovanni

Consell Municipal d’Esports

INFO CME:

El vinarocense Brandon Martín participó en las regatas de Mallorca

Page 29: Agost,dies… · 12 d’agost de 2011 n. 521 1,50 € DL CS-04-01 / ISSN 1578-3529 territori carnavaler Agost, Una infraestructura de 180 tones al port de Vinaròs Cardigan Bridge

El mes de juliol és el més concorregut. Un total de 160 participants omplen les activitats de L’Illa Arts. Per aquest motiu, la festa final d’aquest mes sol ser la més espectacular, ja que són molts els xiquets i xiquetes que hem d’acomiadar i agrair que hagen compartit un trosset del seu estiu amb nosaltres.

L’encarregada d’obrir la festa va ser una “representació còmica” a càrrec dels monitors, on interpretaven els diferents tallers realitzats, tot dins d’un punt d’humor i exageració. Seguidament, vam donar pas al ball, un acte que no sol faltar mai en aquestes festes. El Taller de cuina va oferir crispetes i beguda per a tots els participants. Posteriorment va començar la “Desfilada de moda” dirigida per la dissenyadora vinarossenca Pilar Vidal, on els i les models lluïen la roba i els complements que ells mateixos s’havien realitzat al Taller de Customitzar. I com a colofó final, la Banda Infantil i Juvenil de Vinaròs, ens va delectar amb la seva música, un repertori molt apropiat per a l’edat dels assistents i amb un toc didàctic molt divertit.

Moltes gràcies; a tots els xics i xiques que han desbordat d’alegria cadascuna de les activitats, als pares i mares que han anat col·laborant amb tot el que hem necessitat, als monitors/es que han fet tot el possible per ensenyar divertint, a Pilar Vidal per voler participar en la nostra festa i a José Ramón Renovell i a cadascun dels músics i professors, per fer-nos viure la música.

Àngels Morales Ferràs Coordinadora de L’Escola d’estiu L’Illa Arts

Gran festa final de juliol a

L’Illa Arts compra al mercat

El Taller de Cuina Tradicional és un dels tallers més valorats pels participants de L’Illa Arts. Per aquest motiu, és ja el tercer any consecutiu que aquesta activitat forma part del nostre projecte. Estimular en els xiquets i xiquetes l’interès pel menjar sa, fomentar de manera lúdica l’atenció i la capacitat de planificació, promoure hàbits d’higiene i apropar al xiquet i xiqueta a aquells aliments que no els agraden, d’una manera diferent i atractiva, són alguns del objectius d’aquest taller.

Aquest estiu els participants de L’Illa Arts han gaudit de les noves instal·lacions del Mercat de Vinaròs. Com ja va sent tradició, els cuiners i cuineres de L’Illa visiten el Mercat per tal d’aconseguir productes frescos, per a realitzar les seves receptes.

Truita de patates, pastissets i tartaletes de fruita, són algunes de les saboroses receptes que han aprés a fer els nostres cuiners.

Des de l’organització de L’Illa Arts, donar les gràcies a tots aquells i aquelles que conformen el Mercat de Vinaròs, per la seva col·laboració i amabilitat.

29

Page 30: Agost,dies… · 12 d’agost de 2011 n. 521 1,50 € DL CS-04-01 / ISSN 1578-3529 territori carnavaler Agost, Una infraestructura de 180 tones al port de Vinaròs Cardigan Bridge

3030

Autèntics amants de les illes Columbretes

Aquest passat diumenge dia 7, Creu Roja en Vinaròs va organitzar uns jocs per a xiquets a la “Carpa” de

l’avinguda Atlàntic. Al mateix temps,dins de la campanya que sempre es fa per l’estiu es van repartir

pel passeig unes guies amb consells per evitar els accidents i com actuar si ja han ocorregut. Donem

les gràcies a l’alcalde i als membres dels diferents partits de l’Ajuntament de Vinaròs per assistir a la

presentació d’aquesta campanya.les gràcies a l’alcalde i als membres dels diferents partits de l’Ajuntament de Vinaròs per assistir a la

Sandro Rosell, Presidente del FC Barcelona, con Miriam, Isabel, Sebastian y Felipe en el Camp Nou.

Una cistella amb personalitat

Un instant de principis de la dècada dels anys 60, i abans de iniciar la classe, la mestra Mª Antonieta Guillem va posar amb els seus alumnes del Grup de Baix

Aquest passat diumenge dia 7, Creu Roja en Vinaròs va organitzar uns jocs per a xiquets a la “Carpa” de

l’avinguda Atlàntic. Al mateix temps,dins de la campanya que sempre es fa per l’estiu es van repartir

pel passeig unes guies amb consells per evitar els accidents i com actuar si ja han ocorregut. Donem

les gràcies a l’alcalde i als membres dels diferents partits de l’Ajuntament de Vinaròs per assistir a la les gràcies a l’alcalde i als membres dels diferents partits de l’Ajuntament de Vinaròs per assistir a la

El grupo vinarocense Por amor al arte actua en Vallibonamés fotos a Vallibona.net

Page 31: Agost,dies… · 12 d’agost de 2011 n. 521 1,50 € DL CS-04-01 / ISSN 1578-3529 territori carnavaler Agost, Una infraestructura de 180 tones al port de Vinaròs Cardigan Bridge

societat

Dissabtes pel matí, dies de bons esmorzarets i de bona gent.

Els Romans dels Povals van passar 2 dies al tentadero

de festa amb un parxís de 100%.

Això és el que et mereixies!

A les 6 del matí, a la Carpa Jove es va fer de dia, però encara

amb moltes ganes de festa.

Arribant a bon port

parxís de 100%.

El pasado sábado día 6 de agosto, los jugadores que formaban el equipo de fútbol sala Los Diablos Rojos 85-86 y Ath. Vinarossenc 86-87 se reunieron en una cena, recordaron viejos tiempos, e hicieron entrega de una placa conmemorativa a José María Castell Pruñonosa en agradecimiento a su gran labor desempeñada como entrenador.

31

Una cistella amb personalitat

Page 32: Agost,dies… · 12 d’agost de 2011 n. 521 1,50 € DL CS-04-01 / ISSN 1578-3529 territori carnavaler Agost, Una infraestructura de 180 tones al port de Vinaròs Cardigan Bridge