acta de la sessiÓ del ple de l’ajuntament del dia 12 de...

16
ACTA DE LA SESSIÓ DEL PLE DE L’AJUNTAMENT DEL DIA 12 de desembre de 2017 Identificació de la sessió: Núm. PLE2017000015 Caràcter: Sessió Ordinària Data: 12 de desembre de 2017 Hora d’inici: 19:30 h Hora de fi: 21:30 h Lloc: Sala de plens ASSISTENTS Alcalde Xavier Codina Casas (ERC) Tinents d’Alcalde Agustí Comas Guitó (ERC) Núria Barba Bosch (ERC) Josep Illa Antich (ERC) Judit Raja Delgado (ERC) Regidors/es Laura Tarradellas Font (ERC) Antoni Valverde Oliva (ERC) Ferran Balcells Picart (ERC) Montserrat Claret Tapias (CIU) Antoni Puiggròs Colldeforn (CIU) David Casellas Gaja (PM-AP) S’excusa l’assistència Roser Llobera Polo (CIU) Josefina Rodríguez Pérez (PM-AP) La Secretària acctal. Roser Espinalt Castellana A Santpedor, el dia 12 de desembre de 2017, a les 19:30 hores, prèvia l’oportuna convocatòria i sota la Presidència de l’Alcalde, XAVIER CODINA CASAS, a la CAPELLA SANT ANDREU estan reunits per tal de celebrar sessió número 2017/15 del Ple de la Corporació, amb caràcter ordinari en primera convocatòria els regidors i regidores més amunt esmentats. El Sr. Alcalde dóna la benvinguda a tots els regidors i al públic assistent, els quals se’ls lliura una fotocòpia de l’ordre del dia per poder seguir el Ple amb facilitat, i seguidament declara oberta la sessió per tractar els assumptes de l’ordre del dia que es transcriu a continuació:

Upload: others

Post on 30-Sep-2020

1 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

Page 1: ACTA DE LA SESSIÓ DEL PLE DE L’AJUNTAMENT DEL DIA 12 de …media.seu-e.cat/acteca/819230008/2017/dd80a12d-c4f4-4103... · 2018. 1. 11. · Es posa a votació l’acta del Ple ordinari

ACTA DE LA SESSIÓ DEL PLE DE L’AJUNTAMENT DEL DIA 12 de desembre de 2017

Identificació de la sessió: Núm. PLE2017000015 Caràcter: Sessió Ordinària Data: 12 de desembre de 2017 Hora d’inici: 19:30 h Hora de fi: 21:30 h Lloc: Sala de plens ASSISTENTS Alcalde Xavier Codina Casas (ERC) Tinents d’Alcalde Agustí Comas Guitó (ERC) Núria Barba Bosch (ERC) Josep Illa Antich (ERC) Judit Raja Delgado (ERC) Regidors/es Laura Tarradellas Font (ERC) Antoni Valverde Oliva (ERC) Ferran Balcells Picart (ERC) Montserrat Claret Tapias (CIU) Antoni Puiggròs Colldeforn (CIU) David Casellas Gaja (PM-AP) S’excusa l’assistència Roser Llobera Polo (CIU) Josefina Rodríguez Pérez (PM-AP) La Secretària acctal. Roser Espinalt Castellana A Santpedor, el dia 12 de desembre de 2017, a les 19:30 hores, prèvia l’oportuna convocatòria i sota la Presidència de l’Alcalde, XAVIER CODINA CASAS, a la CAPELLA SANT ANDREU estan reunits per tal de celebrar sessió número 2017/15 del Ple de la Corporació, amb caràcter ordinari en primera convocatòria els regidors i regidores més amunt esmentats. El Sr. Alcalde dóna la benvinguda a tots els regidors i al públic assistent, els quals se’ls lliura una fotocòpia de l’ordre del dia per poder seguir el Ple amb facilitat, i seguidament declara oberta la sessió per tractar els assumptes de l’ordre del dia que es transcriu a continuació:

Page 2: ACTA DE LA SESSIÓ DEL PLE DE L’AJUNTAMENT DEL DIA 12 de …media.seu-e.cat/acteca/819230008/2017/dd80a12d-c4f4-4103... · 2018. 1. 11. · Es posa a votació l’acta del Ple ordinari

Ordre del dia

1. Aprovació de les actes anteriors 2. Dictàmens 2.1 Dictamen sobre l’aprovació del Pla Normatiu Municipal 2018.

2.2 Dictamen sobre la cessió de contracte del servei d’atenció domiciliària de l’Ajuntament de Santpedor.

2.3 Dictamen donar de baixa el punt propi d’entrada de factures electròniques i establir com a punt general d’entrada de factures electròniques la plataforma e-FACT.

2.4 Dictamen aprovació modificació de crèdit 12/2017 en la modalitat de suplement i crèdit extraordinari finançats amb baixes de crèdits d’altres aplicacions.

2.5 Dictamen aportació extraordinària mancomunitat de sanejament del Bages 2016.

3. Donar compte dels acords adoptats contraris a les objeccions formulades durant el període d’octubre a novembre de 2017. 4. Control i fiscalització dels acords adoptats per la junta de govern local i resolucions d'alcaldia. 5. Informe de Regidories 6. Precs i preguntes

1.- APROVACIÓ ACTES ANTERIORS.- Se sotmeten a la consideració dels membres de la Corporació l’aprovació de l’acta de la sessió de caràcter ordinari del 14 de novembre i l’acta de la sessió de caràcter extraordinari del 23 de novembre, que s’han lliurat als regidors i regidores juntament amb la convocatòria, i l’Alcalde pregunta si hi ha alguna observació a formular respecte el seu contingut. Es posa a votació l’acta del Ple ordinari del 14 de novembre que queda aprovada per UNANIMITAT. Es posa a votació l’acta del Ple extraordinari del 23 de novembre que queda aprovada per UNANIMITAT. Seguidament es passa a la votació de la urgència del dictamen sobrevingut, per incloure en l’ordre del dia. Es trasllada el contingut del dictamen als assistents i es vota la seva inclusió a l’ordre del dia, que queda aprovada per 11 vots a favor. 2.- DICTÀMENS 2.1.- DICTAMEN SOBRE APROVACIÓ DE PLA NORMATIU MUNICIPAL 2018 L'article 129 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques imposa en l'exercici de la potestat reglamentària l'aplicació dels

Page 3: ACTA DE LA SESSIÓ DEL PLE DE L’AJUNTAMENT DEL DIA 12 de …media.seu-e.cat/acteca/819230008/2017/dd80a12d-c4f4-4103... · 2018. 1. 11. · Es posa a votació l’acta del Ple ordinari

principis de bona regulació: necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica,

transparència i eficiència. L’article 132 de la citada Llei ha incorporat l’obligació de totes les administracions d’aprovar i fer públic al Portal de Transparència el seu Pla Normatiu anual, que ha de contenir les iniciatives legals o reglamentàries que es prevegi elevar a la seva aprovació. La potestat reglamentària en l’àmbit municipal està atribuïda als òrgans de govern locals d'acord amb la Constitució, l'Estatut d'Autonomia i la Llei reguladora de les Bases del Règim Local.

La voluntat del Pla normatiu, és millorar la qualitat de les ordenances i reglaments, sota els principis de la bona regulació, planificació i avaluació normativa, així com garantir l'audiència i la participació ciutadana en l’elaboració de les normes i assolir la predictibilitat i l’avaluació pública com a garantia de seguretat jurídica.

Els Serveis municipals han informat de les necessitats normatives de les respectives àrees, que s’inclouen en el pla amb caràcter enunciatiu i no limitatiu.

Pels fets i fonaments exposats, es proposa al Ple de la Corporació l’adopció del següent

ACORD:

Primer.- Aprovar el Pla Normatiu Municipal 2018 de l’Ajuntament de Santpedor, que s’adjunta al present Dictamen, i que inclou les actuacions normatives previstes per al 2018.

Segon.- Publicar el Pla Normatiu en el Portal de Transparència i comunicar-lo als responsables de les àrees municipals.

La Sra. Raja informa que el document entregat és un annexa incorporat en el dictamen en el que s’ha afegit el procediment de funcionament que seguirà el Casal de Joves. Explica que seguint el Portal de Transparència s’aprova el Pla Normatiu les actuacions normatives en les quals es té previst treballar l’any 2018, i en el cas, que s’hagués d’afegir alguna normativa es podria fer una modificació. Reincideix explicant que el Portal de Transparència demana a un any vista les normatives que es portaran a terme durant l’any. El Sr. Puiggròs demana si abans no hi havia un Pla Normatiu. Manifesta que el seu grup votarà a favor d’aquest dictamen, atès que està bé que s’estipuli uns terminis per planificar les actuacions de l’Ajuntament i que els ciutadans ho puguin consultar al Portal de Transparència. Aprofitant que es parla del Portal de Transparència, i que el seu grup fa temps que ho demana, el regidor reclama un mitjà de transparència audiovisual dels Plens. La Sra. Raja respon que internament redactaven els reglaments amb els que hi treballarien, però ara s’han d’exposar al Portal de Transparència. Sobre el sistema audiovisual de Plens comenta que aquest any no ha pogut ser perquè no s’havia pressupostat, i espera que l’any vinent entri dintre del pressupost i sigui possible. El Sr. Casellas manifesta que el seu grup s’abstindrà per la incloncuencia que hi ha entre la constitució i l’estatut.

Page 4: ACTA DE LA SESSIÓ DEL PLE DE L’AJUNTAMENT DEL DIA 12 de …media.seu-e.cat/acteca/819230008/2017/dd80a12d-c4f4-4103... · 2018. 1. 11. · Es posa a votació l’acta del Ple ordinari

El dictamen es posa a votació i obté el resultat següent: Vots a favor: 8 (ERC) 2 (CIU) Abstencions: 1 (PM-CP) 2.2.- DICTAMEN SOBRE LA CESSIÓ DE CONTRACTE DEL SERVEI D'ATENCIÓ DOMICILIÀRIA DE L'AJUNTAMENT DE SANTPEDOR

En data 18 d’octubre de 2017, la societat CLECE SA va comunicar l’escissió parcial de l’activitat vinculada als serveis socials a Catalunya a favor de la societat ACCENT SOCIAL SL i va demanar que la nova societat fos la titular del contracte de serveis d’atenció domiciliària subscrit amb l’Ajuntament de Santpedor, signat en data 27 d’octubre de 2016 i vigent fins a 26 d’octubre de 2018.

L’article 85 del RDL 3/2011, que aprova el text refós de la Llei de contractes del Sector Públic preveu que quan una empresa contractista s’escindeix, pot atribuir el contracte a la nova empresa constituïda, la qual quedarà subrogada en els drets i obligacions del contracte, sempre que tingui la solvència que va ser exigida en el moment de l’adjudicació o bé que la societat originària es responsabilitzi solidàriament de l’execució del contracte.

En data 23 de novembre de 2017, a requeriment municipal, la societat CLECE SA ha aportat el compromís de responsabilitat solidària amb ACCENT SOCIAL SL del compliment del contracte de serveis d’atenció domiciliària subscrit amb l'Ajuntament de Santpedor.

I en base al fets exposats, es proposa al Ple de la Corporació l’adopció del següent

ACORD

PRIMER. Tenir per formulada la comunicació de l’escissió de la societat CLECE SA amb atribució a ACCENT SOCIAL SL de la titularitat del contracte subscrit amb l’Ajuntament de Santpedor del serveis d’atenció domiciliària, amb expressa acceptació de la responsabilitat solidària de la societat CLECE SA en l’íntegre compliment del citat contracte en tots els seus aspectes, inclosa la garantia constituïda davant de la Corporació.

SEGON. Notificar aquest acord a les dues societats, ACCENT SOCIAL SL com a titular del contracte i a CLECE SA com a responsable solidària del seu compliment. La Sra. Tarradellas explica que a partir d’ara la part de serveis socials que realitza Clece S.A. a Catalunya passarà a ser d’Accent Social S.L., i que aquesta empresa és independent i mantindrà el mateix personal. Informa que Accent Social no ha presentat la seva solvència però que Clece l’avalarà i respondrà. El Sr. Puiggròs manifesta que en aquest dictamen el seu grup s’abstindrà perquè no veuen correcte l’estratègia empresarial, atès que fa un any van entrar en aquest

Page 5: ACTA DE LA SESSIÓ DEL PLE DE L’AJUNTAMENT DEL DIA 12 de …media.seu-e.cat/acteca/819230008/2017/dd80a12d-c4f4-4103... · 2018. 1. 11. · Es posa a votació l’acta del Ple ordinari

conveni i ara el modifiquen, i això els hi genera dubtes. El regidor entén que les clàusules i el terminis no canviaran i que no suposarà cap cost afegit per a l’Ajuntament. El Sr. Casellas informa que el seu grup s’abstindrà atès que no han vist el contingut del traspàs. El dictamen es posa a votació i obté el resultat següent: Vots a favor: 8 (ERC) Abstencions: 2 (CIU) 1 (PM-CP) 2.3.- DICTAMEN DONAR DE BAIXA EL PUNT PROPI D’ENTRADA DE FACTURES ELECTRÒNIQUES I ESTABLIR COM A PUNT GENERAL D’ENTRADA DE FACTURES ELECTRÒNIQUES LA PLATAFORMA e-FACT (X2017002034). El Ple de l’Ajuntament, en sessió de data 13 de gener de 2015, va acordar la creació d’un Punt Propi d’entrada de Factures electròniques.

Vist que l’Ajuntament està adherit a la plataforma e.FACT, del Consorci AOC, que posa a disposició de les administracions públiques catalanes i dels seus proveïdors sistemes d'emissió, recepció i intercanvi de factures electròniques, s’ha iniciat per l’Alcaldia el procediment per establir l’e.FACT com a Punt General d'Entrada de Factures Electròniques..

Vist l’informe emès per la Secretaria en relació amb el procediment i la legislació aplicable.

Vista l'obligació de totes les Entitats Locals de disposar d'un Punt d'Entrada de Factures, es proposa a l'Ajuntament Ple l'adopció del següent ACORD:

PRIMER. Donar de baixa el punt propi d’entrada de Factures Electròniques aprovat pel ple de 13 de gener de 2015.

SEGON. Establir com a Punt General d'Entrada de Factures Electròniques la plataforma e.FACT, disponible en l'adreça URL http://www.santpedor.cat, en el qual la recepció de factures tindrà els mateixos efectes que els que es derivin de la presentació de les mateixes en el registre administratiu.

TERCER. Establir que els codis DIR3 d'aquest Ajuntament, d'acord amb la seva estructura organitzativa, són:

• Codi de l'oficina comptable: L01081923.

• Codi de l'òrgan gestor: L01081923.

• Codi de la unitat de tramitació: L01081923.

Aquests codis seran indispensables per a la remissió de totes les factures electròniques.

Page 6: ACTA DE LA SESSIÓ DEL PLE DE L’AJUNTAMENT DEL DIA 12 de …media.seu-e.cat/acteca/819230008/2017/dd80a12d-c4f4-4103... · 2018. 1. 11. · Es posa a votació l’acta del Ple ordinari

QUART. Remetre l'acord d’establiment del Punt General d'Entrada de Factures Electròniques e.FACT, per a la seva difusió i coneixement als proveïdors, tal com estableix la Disposició addicional 6ª de la Llei 25/2013, de 27 de desembre, de impuls de la factura electrònica i creació del registre comptable de les factures en el Sector Públic, al Butlletí Oficial de la Província, i a la seu electrònica.

CINQUÈ. Remetre el present l'acord al Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques pels mitjans telemàtics habilitats a aquest efecte.

La Sra. Raja explica que al gener de 2015 es va aprovar per Ple la creació d’un Punt Propi d’entrada de factures i ara també s’haurà de donar de baixa per Ple, atès que el Consorci dóna l’opció d’entrar les factures per la plataforma e.FACT. Es posa a votació el dictamen que queda aprovat per UNANIMITAT. 2.4.- DICTAMEN APROVACIO MODIFICACIO DE CREDIT 12/2017 EN LA MODALITAT DE SUPLEMENT I CREDIT EXTRAORDINARI FINANÇATS AMB BAIXES DE CRÈDITS D’ALTRES APLICACIONS (X2017002178) Considerant que existeixen despeses, que no poden demorar-se fins a l'exercici següent, per les quals no existeix crèdit, i atès que es disposa de crèdits d’altres aplicacions, es fa necessària la concessió d'un suplement de crèdit i un crèdit extraordinari finançats amb càrrec a baixes de crèdits d’altres aplicacions.

En data 24 de novembre de 2017 s’ha emes Memòria de l'Alcaldia.

Vist l’informe de la Secretaria sobre la Legislació aplicable i el procediment a seguir.

Vist l’informe de la intervenció i realitzada la tramitació legalment establerta, la Regidora Delegada d’Hisenda i Règim Intern proposa al Ple l'adopció del següent.

ACORD

PRIMER. Aprovar inicialment l'expedient de modificació de crèdits núm. 12/2017 del Pressupost vigent, en la modalitat de suplement de crèdit i crèdit extraordinari finançat amb càrrec a baixes de crèdits d’altres aplicacions segons es detalla:

Altes en aplicacions de despeses

partida CONCEPTE IMPORT A INCORPORAR

41,1522,61907 PROJECTE FONT DE LES ESCALES 20.000,00

45,171,63501 PROJECTE ESCULTURA PL DE LA PAU 2.500,00

TOTAL TRANSFERENCIES POSITIVES 22.500,00

Page 7: ACTA DE LA SESSIÓ DEL PLE DE L’AJUNTAMENT DEL DIA 12 de …media.seu-e.cat/acteca/819230008/2017/dd80a12d-c4f4-4103... · 2018. 1. 11. · Es posa a votació l’acta del Ple ordinari

Aquesta modificació es finança amb càrrec a baixes de crèdits d’altres aplicacions segons el següent detall:

Baixes en aplicacions de despeses

partida CONCEPTE IMPORT A MODIFICAR

13,929,50000 FONTS DE CONTINGENCIES 20.000,00

52,333,21200 MANTEMIMENT CAL LLOVET 2.500,00

TOTAL TRANSFERENCIES NEGATIVES 22.500,00

A més, queda acreditat el compliment dels requisits que estableix l'article 37.2, apartats a) i b), del Capítol I del Títol VI de la Llei 39/1988, de 28 de desembre, Reguladora de les Hisendes Locals, en matèria de pressupostos, desenvolupat pel Reial decret 500/1990, de 20 d'abril, que són els següents:

a) El caràcter específic i determinat de la despesa a realitzar i la impossibilitat de demorar-ho a exercicis posteriors.

b) La inexistència o insuficiència en l'estat de despeses del Pressupost de crèdit destinat a aquesta finalitat específica en el nivell de vinculació jurídica.

SEGON. Exposar aquest expedient al públic mitjançant anunci inserit en el Butlletí Oficial de la Província, per quinze dies, durant els quals els interessats podran examinar-ho i presentar reclamacions davant el Ple. L'expedient es considerarà definitivament aprovat si durant el citat termini no s'haguessin presentat reclamacions; en cas contrari, el Ple disposarà d'un termini d'un mes per resoldre-les.

La Sra. Raja comenta que aquest dictamen és una modificació d’unes partides per unes altres del mateix import. Explica que a principis d’any es deixa uns diners al fons de contingència que van destinats als pressupostos participatius, ja que en el moment de realitzar el pressupost no se sap quin és el projecte guanyador, i per tant, no es pot aplicar la partida corresponent. Diu que l’altre partida és la rehabilitació de l’escultura de la Plaça la Pau. El Sr. Puiggròs manifesta el seu desacord amb el procés participatiu que es va dur a terme l’any passat en els pressupostos participatius, atès que va ser mig imposat per l’equip de govern. Sobre el tema de l’escultura demana si la suma total del projecte són 7.500 euros, atès que ja hi ha una partida de 5.000 euros per realitzar actuacions i ara s’afegeix aquesta altra. El Sr. Comas explica que no és l’import de les actuacions sinó que és l’escultura, i quan es va realitzar el projecte es va acordar amb l’artista un tipus de pedra, i un cop

Page 8: ACTA DE LA SESSIÓ DEL PLE DE L’AJUNTAMENT DEL DIA 12 de …media.seu-e.cat/acteca/819230008/2017/dd80a12d-c4f4-4103... · 2018. 1. 11. · Es posa a votació l’acta del Ple ordinari

finalitzat s’ha incorporat algun element més, i això, ha fet que s’hagi incrementat 2.500 euros més, atès que ha necessitat més material del que havia previst. El Sr. Puiggròs demana si en els 5.000 euros que s’havien destinat estaven incloses les actuacions de la brigada. El Sr. Comas reincideix dient que l’escultor va realitzar una previsió de material, aquest va plantejar la incorporació de nous elements, això va fer que el pressupost pugés una mica més degut a la compra de material. El Sr. Puiggròs demana que aprofitant les actuacions que s’estan realitzant en la plaça s’aprofiti per realitzar una normativa vial, i sobretot, incorporar voreres i treure els arbustos que no deixen que hi hagi visibilitat pels vianants i els conductors en la cantonada. El Sr. Casellas informa que el seu grup s’abstindrà en aquest dictamen, atès que entenen que aquesta modificació és una decisió de l’equip de govern. El dictamen es posa a votació i obté el resultat següent: Vots a favor: 8 (ERC) Abstencions: 2 (CIU) 1 (PM-CP) 2.5.- DICTAMEN APORTACIÓ EXTRAORDINÀRIA MANCOMUNITAT DE SANEJAMENT DEL BAGES 2016 (X2017002055) L’Assemblea General de la Mancomunitat de Municipis del Bages per al Sanejament va aprovar, en sessió ordinària de data 25 de setembre de 2017, l’aportació dels municipis integrants de la Mancomunitat amb sistema de sanejament de les seves aigües residuals, destinada a cobrir el dèficit d’explotació corresponent al 2016 dels sistemes de sanejament que gestiona la Mancomunitat, xifrat en 369.085,50 euros.

Un cop coneguda l’atribució definitiva de l’ACA per al 2016 i els costos definitius d’explotació, el dèficit d’explotació del servei s’ha distribuït d’acord amb el volum d’aigua facturat en cada municipi, essent l’aportació resultant de Santpedor de 27.020,87 euros.

Atès que segons l’acord adoptat per la Mancomunitat les aportacions hauran de ser aprovades per cadascun dels plens dels municipis integrants de la Mancomunitat,

Vist l’informe de la intervenció d’existència de consignació pressupostària, es proposa al Ple l’adopció dels següents ACORDS:

Primer.- APROVAR l’aportació del municipi de Santpedor a la Mancomunitat de Municipis del Bages per al Sanejament destinada a cobrir el dèficit d’explotació

Page 9: ACTA DE LA SESSIÓ DEL PLE DE L’AJUNTAMENT DEL DIA 12 de …media.seu-e.cat/acteca/819230008/2017/dd80a12d-c4f4-4103... · 2018. 1. 11. · Es posa a votació l’acta del Ple ordinari

corresponent al 2016 dels sistemes de sanejament que gestiona la mancomunitat, per un import de 27.020,87 euros.

Segon.- COMUNICAR aquest acord a la Mancomunitat de Municipis del Bages per al Sanejament per al seu coneixement i als efectes escaients.

El Sr. Illa explica que en el sistema de depuració d’aigües residuals té un cost degut al funcionament de la depuradora, i que aquesta gestió la realitza la Mancomunitat, la qual, rep de l’ACA un import inferior al cost, i això, genera un dèficit d’explotació que afecta als onze municipis de la Mancomunitat. Diu que el dèficit que s’ha generat a l’any 2016 es xifra en 369.085,50 euros, i que es reparteix en funció del volum d’aigua facturat en cada municipi, i que l’aportació que ha de realitzar Santpedor és de 27.020,87 euros. Reincideix explicant que aquest dèficit es produeix des de que l’ACA va entrar en fallida econòmica, i aquesta va retallar els seus pressupostos i l’aportació econòmica que realitzava a la Mancomunitat, i aquesta va tenir que reduir costos, però no tant com l’ACA volia. Diu que entre la Mancomunitat i l’ACA hi ha interposat diferents recursos contenciosos, atès a les desavinences. El Sr. Puiggròs manifesta que el seu grup està totalment en contra a aquesta aportació extraordinària que es realitza any darrera any. Explica que aquest vot no és en contra del consistori sinó de protesta, atès que aquest afer fa anys que succeeix i sembla que no hi hagi una solució. Diu que els onze municipis que formen la Mancomunitat haurien de posar més ímpetu per poder solucionar aquesta derrama anual. El Sr. Illa diu que el mecanisme que s’ha articulat és aquest recurs contenciós que ha interposat la Mancomunitat, perquè es pensa que té més pes que ho faci la Mancomunitat que no pas cada municipi independent, atès que els onze municipis que formen la Mancomunitat tenen delegada aquesta competència, i per tant, ja els representa. Reincideix explicant la Mancomunitat està en diferents contenciosos amb l’ACA, però que aquests són lents alhora de resoldre, però que la Mancomunitat està vetllant perquè no s’hagi de realitzar aquest tipus d’aportació. Diu que és un servei que s’ha de donar i que està vençut, i per tant, té un cost, el qual, l’Ajuntament consigna uns diners que realment no paga, atès que està a la espera de la resolució del recurs. El Sr. Casellas manifesta que el seu grup a nivell de consistori troben correcte que es faci aquesta pressió, però per ser coherents votaran en contra. El dictamen es posa a votació i obté el resultat següent: Vots a favor: 8 (ERC) Abstencions: 2 (CIU) 1 (PM-CP) 2.6 DICTAMEN APROVACIÓ ADJUDICACIÓ A L'AJUNTAMENT EL PLE DOMINI DE LA FINCA DEL C/ DR VILA 42 PRIMER.- Que és objecte d'aquest acord , l’adjudicació a l’Ajuntament de Santpedor del ple domini de la següent FINCA:

Page 10: ACTA DE LA SESSIÓ DEL PLE DE L’AJUNTAMENT DEL DIA 12 de …media.seu-e.cat/acteca/819230008/2017/dd80a12d-c4f4-4103... · 2018. 1. 11. · Es posa a votació l’acta del Ple ordinari

"URBANA: Casa situada en la calle Reverendo Doctor Antonio Vila, de SANTPEDOR, señalada con el número cuarenta y dos, antes dieciséis de la calle del Pozo, de superficie construida trescientos sesenta y siete metros cuadrados, edificada sobre una porción de terreno de superficie total TRESCIENTOS NOVENTA Y UN METROS CUADRADOS, compuesta de bajos y un piso. LINDA: todo de por junto: al frente, Poniente, con calle Reverendo Doctor Antonio Vila; al fondo, Oriente, con casa de Francisco Arola; a la derecha saliendo, Cierzo, con casa de José Espinalt, mediante un callejón, y a la izquierda Mediodía, con finca de Ramón Claret." REFERÈNCIA CADASTRAL: 3566321 DG0236N-0001/LJ Inscrita en el Registre de la Propietat de Manresa número 2, volum 3.546 de l’arxiu, llibre 212 de Santpedor, foli 152, finca número 924, inscripció 12a. SEGON.- Que de l’expedient administratiu de constrenyiment número T/11-052964/100, seguit a FRANCESC DE PAULA BANÚS TORRENTS, amb NIF. 36459192Y, iniciat en la Unitat del Bages-Berguedà i seguit posteriorment pel Servei de la Unitat Central de Recaptació de l’Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona, contra la part deutora a la Hisenda Pública, Ajuntament de Santpedor, resulta el següent: A. Que per raó dels dèbits contra la Hisenda Pública pels conceptes d’Impost sobre béns immobles i taxa de guals contrets l’exercici 2008 i execucions subsidiàries per obres contretes l’exercici 2010, vençuts els terminis d’ingrés sense haver satisfet les quantitats endeutades es varen expedir les corresponents certificacions de descobert. B. Que pel Tresorer competent es va dictar provisió de constrenyiment, que va ser notificada a l’obligat al pagament conforme al Reglament general de recaptació vigent, en la data de la notificació. C.- Que, no satisfets els dèbits en el termini reglamentari, es va ordenar l’embargament dels drets que ostenta l'obligat al pagament sobre la finca abans descrita, embargament que es va practicar mitjançant diligència de data 13 de setembre de 2011, la qual va ser notificada, en forma reglamentària, a l'obligat al pagament, FRANCESC DE PAULA BANÚS TORRENTS. Que es va expedir Manament al Registre de la propietat corresponent per garantir l’import total de 104.903,80 euros, que va causar l'anotació preventiva d’embargament lletra "B" amb data 29 de setembre de 2011 en el Registre de la propietat Manresa número 2, i que el registrador va expedir l'oportuna Certificació de càrregues. L’anterior anotació lletra "B" va ser prorrogada en dates 19 d'abril de 2013 i 11 de gener de 2017 per les anotacions lletres "C" i "E". Per respondre de dèbits successius es va expedir Manament al Registre de la Propietat corresponent per garantir l’import total de 23.928,19 euros, que va causar l’anotació preventiva d’embargament lletra "D" amb data 20 de setembre de 2016 en el Registre de la propietat de Manresa número 2.

Page 11: ACTA DE LA SESSIÓ DEL PLE DE L’AJUNTAMENT DEL DIA 12 de …media.seu-e.cat/acteca/819230008/2017/dd80a12d-c4f4-4103... · 2018. 1. 11. · Es posa a votació l’acta del Ple ordinari

D.- Que interessada la valoració pels serveis corresponents es va taxar els drets que ostenta l'obligat al pagament sobre la finca embargada en la suma de 317.139,90 euros. L’esmentada taxació va ser notificada FRANCESC DE PAULA BANÚS TORRENTS en la forma reglamentària. E.- Que, en data 20 de setembre de 2016, es va acordar l'alienació mitjançant subhasta pública dels béns embargats en el procediment, fixant-se la seva celebració pel dia 22 de novembre de 2016 a les 11:00 hores, a la seu de l’Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona. F.- L’anunci de subhasta va ser notificat a tots els interessats, publicant-se, a més, els corresponents edictes, en el Butlletí Oficial de la Província de Barcelona amb CVE-Núm. de registre 022016016821, de data 29 de setembre de 2016, contenint els esmentats edictes, dia, hora y lloc de celebració, a banda de la resta de requisits reglamentaris, significant-se el corresponent tipus fixat per a la subhasta i la resta de circumstàncies i condicions dels béns a alienar següents: Lot únic - Valoració de la finca: 317.139,90 euros. - Càrregues existents que han de quedar subsistents: * Substitució fideïcomissària imposada al Sr. Manuel Oliva i Corriols pel Sr. Pablo Oliva Pallarès, segons resulta de la inscripció 3a. de la finca 924 de Santpedor, de data 24-07-1876. * Anotació preventiva cautelar lletra "A", derivada de la tramitació per l'Ajuntament de Santpedor d'un expedient d'execució urbanística dirigit a la realització, per via subsidiària, d'obres de seguretat i salubritat a l'edifici del carrer Doctor Antoni Vila, número 42, practicada en concepte de liquidació provisional per l'execució de les obres assenyalades, d'import 96.711,42 €. Atès que l'alienació forçosa de l'immoble del carrer Doctor Antoni Vila, número 42, de Santpedor, s'acorda per l'ORGT en execució de l'anotació preventiva d'embargament lletra "B", que empara, entre d'altres, part dels deutes en concepte d'execució subsidiària exigits per aquest Organisme en via constrenyiment, objecte de l'anotació preventiva cautelar anterior lletra "A", i que amb el preu que s'obtindria amb l'adjudicació de la finca en subhasta o en venda per gestió i adjudicació directa restaria cobert en la seva totalitat l'import d'aquell deute, no es descompta la quantia d'aquesta càrrega del valor de taxació per fixar el tipus de subhasta. - Total import càrregues que han de quedar subsistents: 0,00 euros. - Tipus de subhasta en primera licitació: 317.139,90 euros. - Trams en primera licitació: 1.000,00 euros. - Tipus de subhasta en segona licitació: 237.854,93 euros.

Page 12: ACTA DE LA SESSIÓ DEL PLE DE L’AJUNTAMENT DEL DIA 12 de …media.seu-e.cat/acteca/819230008/2017/dd80a12d-c4f4-4103... · 2018. 1. 11. · Es posa a votació l’acta del Ple ordinari

- Trams en segona licitació: 1.000,00 euros. G.- Que la subhasta es va celebrar al lloc, dia i hora indicats, resultant deserta en primera i segona licitació, raó per la qual a l'Acta es va deixar constància de l'anunci formulat per la Mesa de subhasta segons el qual s'iniciava el tràmit d'adjudicació directa, a realitzar en el termini màxim de sis mesos a comptar des d'aquell moment, de conformitat amb allò establert a l'article 104.7 del Reglament general de recaptació. H.- Que l’Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona va ultimar les actuacions d’execució forçosa legalment establertes, restant acreditada la impossibilitat d’adjudicar els béns embargats en el procediment seguit a l’obligat al pagament, per manca de postors en la subhasta i d'ofertes admissibles en el posterior tràmit de venda mitjançant adjudicació directa. I.- Que l’Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona, realitza les funcions de recaptació de tributs i altres ingressos de dret públic de l’Ajuntament de Santpedor, en virtut de la delegació de competències prevista a l’article 7 del Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals (aprovat per RD Legislatiu 2/2004, de 5 de març), de conformitat amb el que disposa l’article 5è. dels seus Estatuts, que té plena vigència en la actualitat. En l’àmbit d’aquestes funcions de recaptació, la competència per a la pràctica de les actuacions legalment establertes en la fase d’adjudicació de béns i drets a la hisenda pública en pagament dels deutes no coberts, està fixada per l'article 81.12 de la vigent Ordenança General de Gestió, Inspecció i Recaptació dels ingressos de dret públic municipals, la gestió dels quals ha estat delegada en la Diputació de Barcelona, que textualment diu, “En els casos de procediments d'execució forçosa on no s'hagin adjudicat en subhasta pública i posterior venda mitjançant adjudicació directa béns propietat dels obligats al pagament, un cop ultimades les actuacions, l'ORGT elevarà l'expedient a l'ens creditor a fi que per part del Tresorer municipal pugui formular a l'Alcalde proposta motivada d'adjudicació de béns a la hisenda pública en pagament dels deutes no coberts." En el supòsit que l'ens creditor acordi l'adjudicació dels béns o drets embargats en els termes establerts a la Llei General Tributària i el Reglament general de recaptació, haurà de remetre a l'ORGT certificació estesa pel Secretari de l'Acord d'Adjudicació per tal que l'ORGT pugui practicar la liquidació de l'expedient i l'Ajuntament expedir amb posterioritat la Certificació administrativa als efectes d'inscripció en el Registre de la Propietat de la finca adjudicada a favor de l'Ajuntament, de conformitat amb l'establert en la Llei Hipotecària." J.- Que, en data 5 de setembre de 2017, l’Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona va elevar a l’Ajuntament de Santpedor l’expedient administratiu de constrenyiment número T/11-052964/100, a fi que el Tresorer municipal, si s'escau, formulés a l'Alcalde proposta motivada d'adjudicació de béns a la Hisenda pública en pagament dels deutes no coberts. Vist el que ha estat exposat, el Ple d’aquest Ajuntament ACORDA:

Page 13: ACTA DE LA SESSIÓ DEL PLE DE L’AJUNTAMENT DEL DIA 12 de …media.seu-e.cat/acteca/819230008/2017/dd80a12d-c4f4-4103... · 2018. 1. 11. · Es posa a votació l’acta del Ple ordinari

1r.- ADJUDICAR a l’Ajuntament el ple domini de la finca descrita en l'apartat primer, inscrita en el Registre de la Propietat de Manresa número 2, volum 3.546 de l’arxiu, llibre 212 de Santpedor, foli 152, finca número 924, inscripció 12a., en pagament dels deutes en concepte d’Impost sobre béns immobles i taxes de gual exercici 2008 i execucions subsidiàries per obres exercici 2010, contrets amb aquesta Hisenda municipal per FRANCESC DE PAULA BANÚS TORRENTS, amb NIF. 36459192Y. 2n.- FIXAR el preu d'adjudicació dels béns a l'Ajuntament en un import igual al dèbit perseguit en l’expedient administratiu de constrenyiment número T/11-052964/100 (per principal, recàrrec de constrenyiment, interessos de demora i costes del procediment), atès que la quantia d’aquests deutes és inferior al 75 per cent del tipus inicial fixat en el procediment d’alienació, de conformitat amb el que disposa l’article 172.2 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària. 3r.- REMETRE a l’Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona Certificació de l’Acord d’adjudicació de béns, per tal que practiqui la liquidació de l'expedient, realitzi les notificacions de l'adjudicació i liquidació dels deutes i comuniqui a aquest Ajuntament la liquidació practicada en el moment en que esdevingui ferma per incorporar-la a la Certificació d'adjudicació de béns, que serà títol suficient per inscriure'ls en el Registre de la propietat a favor de l'Ajuntament, de conformitat amb el que disposa l'article 110 del Reglament general de recaptació i 26 del Reglament hipotecari. La Sra. Raja manifesta que amb aquest dictamen l’Ajuntament s’adjudica una finca, la qual, hi havia un deute i transcorregut tot el termini de constrenyiment no s’havia pagat. Explica que l’Organisme de Gestió Tributària ha realitzat tota la gestió perquè pogués sortir a subhasta i liquidar el deute. Diu que s’han realitzat dues subhastes i que no s’ha presentat ningú, i per tant, l’Ajuntament ha decidit adquirir la finca, perquè sinó el cobrament del deute seria fallit, i així, poder condonar tot el deute inicial. Informa que el cost real de l’adjudicació és el recàrrec de constrenyiment i les despeses dels procediments, que en total puja 19.100,09 euros. El Sr. Puiggròs demana quina és la partida pressupostaria vinculada per treure el diners i pagar aquestes despeses. La interventora la Sra. Vilaseca explica que aquests costos no s’han de treure d’enlloc, perquè el mateix Organisme els deixa d’ingressar a l’Ajuntament, atès que es fa un compensació. Diu que amb les despeses hi ha la partida pressupostaria 13.920.227.06 o 13.920.227.07, on es carrega les despeses dels tràmits que realitza l’Organisme compensatòriament amb els ingressos. Es posa a votació el dictamen que queda aprovat per UNANIMITAT.

Page 14: ACTA DE LA SESSIÓ DEL PLE DE L’AJUNTAMENT DEL DIA 12 de …media.seu-e.cat/acteca/819230008/2017/dd80a12d-c4f4-4103... · 2018. 1. 11. · Es posa a votació l’acta del Ple ordinari

3.- DONAR COMPTE AL PLE DELS ACORDS ADOPTATS CONTRARIS A LES OBJECCIONS FORMULADES DURANT EL PERIODE D'OCTUBRE A NOVEMBRE DE 2017 4.- CONTROL I FISCALITZACIÓ DELS ACORDS ADOPTATS PER LA JUNTA DE GOVERN LOCAL I RESOLUCIONS D'ALCALDIA Els regidors queden assabentats del contingut dels acords adoptats per la Junta de Govern Local i resolucions d’alcaldia, corresponents a l’últim mes, pel repartiment que de les actes d’aquestes sessions s’ha efectuat als portaveus dels partits polítics. 5.- INFORMACIÓ DE REGIDORIES 5.1.- Regidora Judit Raja Delgado En l’àrea d’hisenda comenta que s’ha tancat el període d’inscripció dels pressupostos participatius, que s’han presentat 28 projectes, i que s’ha realitzat una reunió tècnica per decidir quins són admesos, exclosos o els que tenen deficiències. Diu que en aquests moments s’està en el període d’esmenar els projectes que tenen deficiències i de presentar al·legacions. Informa que posteriorment es realitzarà una reunió política, en la que assistirà l’Alcalde, el regidor de comunicació, ella mateixa i un membre de cada partit, i que es convocarà al portaveu o a la persona que assignin. En l’àrea de règim d’intern informa que s’ha realitzat les proves de la borsa de treball d’auxiliar administratiu, en la que es van apuntar 35 persones, i dels quals, només es van presentar 16 persones a les proves i van aprovar 5 persones. Comunica que aquest mes s’està treballant en els pressupost de l’any 2018 i que s’intentarà celebrar el Ple el dia 27 de desembre per poder aprovar-lo. 5.2.- Regidor Ferran Balcells En l’àrea de joventut i patrimoni comunica que aquest mes va assistir al Consell d’Urbanisme que va tractar sobre el tema de Cal Clarassó. També va assistir al Consell de Comunicació on es va parlar principalment sobre la ràdio. Informa que avui s’ha entregat el projecte executiu definitiu de Cal Clarassó i que segurament el mes vinent s’aprovarà. També durant aquest mes s’ha realitzat el procés participatiu del Pla de Joventut, i de les conclusions e idees que es van treure de 4 reunions que es van realitzar amb diferents grups de treball s’estan redactant les propostes que seran per al Pla definitiu. 5.3.- Regidora Laura Tarradellas Font En l’àrea d’Acció Social i Sanitat, diu que va assistir al Consell assessor de Cal Clarassó. Explica que en la matinal solidària es va estar organitzant la donació de sang que es va realitzar a Ca l’Arola. Informa que s’ha organitzat tot un seguit d’actes a Cal Llovet per col·laborar amb la marató de TV3.

Page 15: ACTA DE LA SESSIÓ DEL PLE DE L’AJUNTAMENT DEL DIA 12 de …media.seu-e.cat/acteca/819230008/2017/dd80a12d-c4f4-4103... · 2018. 1. 11. · Es posa a votació l’acta del Ple ordinari

5.4.- Regidor Antoni Valverde Oliva En l’àrea de Turisme, ha estat treballant amb la difusió i cartellera de la Fira de Santpedor en flor d’hivern. Informa que el proper dijous assistirà a la presentació del Pla estratègic de Bages-turisme, on també es rebrà el distintiu del punt d’informació turística la llibreria Timbaler. El regidor vol destacar l’interès que ha mostrat la llibreria Timbaler per convertir-se en punt d’informació turística. En l’àrea de Comunicació es va celebrar el Consell de Comunicació. Diu va assistir a la reunió política del Pla de Joventut. També va assistir juntament amb l’escola bressol municipal Els Gallarets a la trobada d’escoles verdes que es va realitzar a Cornellà, on van recollir el premi Escola Verda 2017 en la categoria de trajectòria de millora continuada en el procés d’ambientalització integral del centre. Informa que després de Nadal sortirà la revista d’Or i que es tancarà el 8 de gener, i que ho tinguin en compte per redactar el text. 5.5.- Regidora Núria Barba Bosch En l’àrea d’Esports, informa que ha estat treballant en els pressupostos de l’any 2018. Comunica que aquest dijous es reunirà amb el club de futbol per tancar el conveni. Es va reunir amb l’Hivernal per intentar elaborar un conveni especial només per l’edició especial del 25è.aniversari que serà al gener. Va assistir a la presentació dels equips de handbol. També ha estat treballant en els actes de la marató que serà el pròxim divendres. En l’àrea d’Igualtat, explica que es va celebrar l’acte central contra la violència de gènere, amb la cantada de dues cançons, la lectura d’un manifest i amb un flash mob. El mateix dia es va realitzar un taller de defensa personal. Explica que s’ha creat la comissió d’Igualtat per començar a iniciar el pla d’Igualtat intern. El Sr. Puiggròs en relació amb el tema de la marató demana si es pot vincular una pedalada que ha organitzat el centre excursionista amb la publicitat que realitza l’Ajuntament. La Sra. Barba diu que el programa que s’ha elaborat ja està tancat i penjat, però des de les xarxes socials de l’Ajuntament es pot promocionar l’activitat. 5.6.- Regidor Josep Illa Antich En l’àrea d’Urbanisme i Medi Ambient, informa que l’ajut que es va sol·licitar a l’ACA, en relació a la neteja de lleres del riu d’Or, Forestal Catalana ja ha realitzat part de l’actuació, que s’ha decidit adherir-se a la plantació d’om autòcton i que pràcticament ja està finalitzada. Explica com ha evolucionat la campanya de millora del porta a porta, en la que han repartit 2.377 cubells, i que la previsió inicial era d’uns 3.500 cubells, i properament es començarà a realitzar les lectures dels cubells, vist que la gent ja treuen el cubells nous, i en paral·lel es realitzarà una campanya informativa personalitzada a les persones que encara no han recollit els cubells, als quals, se’ls hi deixarà un imprès per avisar de que vinguin a recollir-los. Diu que en aquests moments s’està període d’evolució, però que el repartiment que s’ha realitzat és important, i que la primera cosa que ens permetrà saber quants usuaris estan amb el porta a porta, i

Page 16: ACTA DE LA SESSIÓ DEL PLE DE L’AJUNTAMENT DEL DIA 12 de …media.seu-e.cat/acteca/819230008/2017/dd80a12d-c4f4-4103... · 2018. 1. 11. · Es posa a votació l’acta del Ple ordinari

que més endavant podrà donar xifres. El regidor destaca que es van acollir a la convocatòria d’ajuts 2017-2018 d’espais naturals protegits, en concret, en les línies de zones humides, per fer una actuació de recuperació del camp que es va comprar a l’aiguamoll al camí del Coll de l’Om i que estan pendents de resposta. 5.7.- Regidor Agustí Comas i Guitó En l’àrea Cultura, d’Educació i de Participació Ciutadana, informa que es va realitzar la resolució del concurs de fotografia de la fira de Sant Miquel. També informa que es va realitzar la festa dels Drets dels Infants i la Matinal Solidària, i agraeix la participació de les escoles, de les ONGS i del Consell dels Infants. Comunica que es va realitzar el Consell escolar del l’escola municipal de música. Va assistir a la ballada de country que es va fer a Cal LLovet. Informa que amb diferents entitats s’ha estat coordinant la programació de Nadal, i convida a tothom a participar en les diferents activitats que es realitzaran. 5.8.- Alcalde Xavier Codina Casas En l’àrea d’alcaldia, Mobilitat, Governació, seguretat ciutadana i Promoció econòmica. Informa que va assistir al plenari del Consorci, i que juntament amb el regidor el Sr. Illa també va assistir al plenari de la Mancomunitat de Sanejament. Destaca que una de les reunions més importants que va realitzar aquest mes va ser amb Ampans. Comunica que també va donar la benvinguda als alumnes d’Erasmus que van venir al IES d’Auro. I per últim també es va reunir amb gent del Geoparc. En l’àrea de Via Pública i Manteniment, manifesta que bàsicament s’ha estat treballant en l’arranjament de carrers. El Sr. Puiggròs diu que a l’entrada de Santpedor hi ha una vorera que sempre està plena de cotxes, i demana que s’informi als veïns que a les voreres no es pot aparcar, i que lo mateix passa la carrer del cine. El Sr. Codina diu que ja ho han detectat i que prenen nota. Informa que la Maria Closa es jubila desprès d’haver treballat durant 46 anys a l’Ajuntament, i convida als regidors a l’acte de comiat que es realitzarà divendres a les 14 hores al Born, i demana als regidors i al públic que ho mantinguin en secret, atès que és una sorpresa. Desitja al públic i als regidors un Bon Nadal. 6.- PRECS I PREGUNTES Signat electrònicament,