alella · 2020. 4. 24. · a catalunya, sant jordi es la diada dels enamorats, de la rosa i del...

28
alella Núm. 365 23 d’abril de 2020 any 60 ESPECIAL SANT JORDI La nova biblioteca i arxiu municipals Expliquem el projecte MONOGRÀFIC

Upload: others

Post on 28-Sep-2020

1 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

Page 1: alella · 2020. 4. 24. · A Catalunya, Sant Jordi es la diada dels enamorats, de la rosa i del llibre. Per tant, hem pensat que tenia sentit dedicar l’es-pecial a l’aixopluc

1

alella Núm. 36523 d’abril de 2020any 60

ESPECIAL SANT JORDI

La nova biblioteca i arxiu municipalsExpliquem el projecte

MONOGRÀFIC

Page 2: alella · 2020. 4. 24. · A Catalunya, Sant Jordi es la diada dels enamorats, de la rosa i del llibre. Per tant, hem pensat que tenia sentit dedicar l’es-pecial a l’aixopluc

2

NOU TREN DE RENTAT, MÉS SUAU I MÉS EFICIENT!

Page 3: alella · 2020. 4. 24. · A Catalunya, Sant Jordi es la diada dels enamorats, de la rosa i del llibre. Per tant, hem pensat que tenia sentit dedicar l’es-pecial a l’aixopluc

3

01 Coberta La il·lustració de la portada es un detall del render que recrea una imatge virtual de l’interior de la fàbrica de pintures ja convertida en biblioteca i arxiu municipal.

05 Editorial L’especial Sant Jordi i reflexions sobre el projecte de la nova bibliotecaPer Ramon Ruiz Bruy, director de la revista Alella

08 Dossier La nova Biblioteca d’Alella, una mica més a propArran de l’aprovació definitiva del ‘Projecte executiu de la nova biblioteca pública d’Alella, arxiu i urbanització dels espais lliures de l’antiga fà brica de pintures d’Alella i ordenació dels espais públics de l’entorn’, en fem un extracte per al coneixement dels nostres lectors.

19 Opinió Els partits amb representació al consistori diuen la sevaHem demanat als portaveus d’ERC+Sumem per Alella, Junts per Catalunya Alella, Gent d’Alella, Ciutadans i Alella Primer-PSC que expressin la seva opinió sobre el projecte de la futura biblioteca. JxCat, Gd’A i PSC ens han fet arribar un text conjunt. ERC i Cs han escrit els seus propis textos.

24 Opinió Parla la CUP. “Fàbrica de pintures: cal adaptar el contingut al continent”Mark Ullod, regidor d’Alternativa per Alella–CUP, únic grup polític que per dues vegades va presentar plecs d’al·legacions al projecte, ha disposat d’espai extra a les nostres pàgines per explicar dites alegacions.

Les fotos i imatges de la portada i del dossier son manllevades del “Projecte executiu de la nova biblioteca pública d’Alella...”, excepte la foto antiga de la pàgina 12 que forma part de l’arxiu de la revista Alella.Les fotos dels polítics de les pàgines 19, 20, 24 i 25 son d’Òscar Pallarès.

Departament de la Presidència

Amb el suport de:

alellaRevista independent d’informació local

EditaASSOCIACIÓ CULTURAL REVISTA ALELLAEduard Serra i Güell, 2 - 08328 [email protected]

Director: Ramon Ruiz BruySots-director: Eudald SerraRedactor en cap: Òscar Pallarès

Han col·laborat en l’elaboració d’aquest número: Marc Almendro, Ramon Anglada, Àlex Asensio, Josep Bardés, Toni Bernal, Esteve Garcia-Ossorio, Eva Rami, Mark Ullod, Cristóbal Zueras

Publicitat: Òscar Pallarès (Tel. 654 40 40 43)Subscripcions: www.revistaalella.cat/subscripcio

Correcció: Martí CrespoDisseny gràfic i maquetació: Josep Puig

Producció: RRBImpressió: Comgràfic

Dipòsit legal: B-24.950-62

TIRA CÒSMICA Eva Rami

SUMARI

Page 4: alella · 2020. 4. 24. · A Catalunya, Sant Jordi es la diada dels enamorats, de la rosa i del llibre. Per tant, hem pensat que tenia sentit dedicar l’es-pecial a l’aixopluc

4

La revista Alella dona suport al comerç localEts comerciant o restaurador? Tens empresa a Alella? Fes-nos arribar les teves promocions i ens en farem ressò!

La revista Alella enguany celebra 60 anys. Això ha estat possible mercès a diferents circumstàncies; una d’elles, i molt important, ha estat el suport del comerç local que li ha fet costat des dels seus inicis.

En justa correspondència, ara que tots estem patint les conseqüències del confinament, la revista vol agrair aquesta fidelitat posant a la disposició del co-merç d’Alella els seus altaveus.

Pràcticament a diari difonem píndoles informatives a través del nostre web i xarxes socials. Ens posem doncs a disposició de tot el comerç local per tal de difondre les ofertes o comunicats que vulguin adreçar als veïns d’Alella.

Ens en sortirem!

Page 5: alella · 2020. 4. 24. · A Catalunya, Sant Jordi es la diada dels enamorats, de la rosa i del llibre. Per tant, hem pensat que tenia sentit dedicar l’es-pecial a l’aixopluc

5

L’Especial Sant JordiCom els lectors més fidels ja saben, cro-nològicament el segon número anual de la revista Alella és l’Especial Sant Jordi. Ex-cepte aquells anys en què hi ha eleccions municipals, i aleshores editem un Especial de l’endemà de les votacions amb els re-sultats.

Una de les coses que diferencia aquests especials respecte dels números ordinaris és que es distribueix gratuïtament pertot arreu del nostre poble. Enguany, com que estem confinats i no podem repartir-la i els veïns tampoc poden passejar i recollir l’exemplar, sortim en edició digital. Tan bon punt sigui possible la distribució, pro-cedirem a la impressió en paper i el farem arribar als nostres subscriptors, molts d’ells col·leccionistes.

A més, malgrat les circumstàncies actu-als, volem deixar constància, si res no ho impedeix, de la nostra voluntat de conti-nuar editant la revista seguint el pla anual previst.

Monogràfic de la nova Biblioteca i Arxiu MunicipalNo és la primera vegada que dediquem un d’aquests especials a un tema monogràfic. En aquesta ocasió el destinem al projecte de nova Biblioteca i Arxiu Municipal.

A Catalunya, Sant Jordi es la diada dels enamorats, de la rosa i del llibre. Per tant, hem pensat que tenia sentit dedicar l’es-pecial a l’aixopluc dels llibres: la biblioteca. El ple del nostre ajuntament va aprovar re-centment el projecte executiu de la nova Biblioteca i Arxiu Municipal.

Explicar aquest projecte de manera que tothom que hi tingui interès el pugui co-nèixer amb més detall serà d’utilitat per poder opinar amb més coneixement de causa. Complementen les pàgines dedica-des a la descripció del projecte els textos que hem demanat a tots els grups polítics amb representació municipal, on expliquen quina opinió en tenen.

La inoportunitat històrica del moment actualVeureu que en això hi ha unanimitat, atesa la crisi de la covid-19: des de l’equip de govern fins a tots els grups de l’oposició, amb més o menys intensitat, tothom està d’acord que el moment actual no és el més idoni per engegar una gran inversió. Primer cal sortir de l’emergència, valorar-ne els danys i després afrontar la previsible crisi econòmica i social que malauradament la seguirà.

És de justícia recordar que el mateix alcal-de, abans de l’esclat de la pandèmia, en la recent entrevista com a regidor d’Ur-banisme (revista Alella 363, novembre-desembre de 2019) va condicionar tirar endavant el projecte només si es compli-en unes condicions de finançament que no posessin en compromís les finances de l’ajuntament. Una idea que torna a reiterar, en el seu escrit, el grup municipal ERC + Sumem per Alella.

Una anècdota i dues reflexions sobre el projecteAbans de compartir amb vosaltres dues reflexions vull deixar constància que tota la vida he estat un amant dels llibres, als quals he dedicat vocacionalment la meva vida professional. També m’agradaria com-partir una anècdota personal, significativa, que em va passar recentment quan vaig anar a la deixalleria del Masnou a llençar una gran quantitat de paper que em feia nosa. El contenidor era una d’aquelles barques de ferro aptes per ser carregades en camions, al fons del qual vaig veure, fets malbé, uns quants volums de la Gran Enciclopèdia Catalunya Romànica. Una esplèndida obra que fa molts pocs anys les famílies compraven a terminis, perquè acostumava a ser massa costosa per com-prar-la al comptat. Aquesta imatge em va quedar gravada i sovint me’n recordo i amb fa pensar en el valor actual de segons quins llibres en paper.

Primera reflexió: les biblioteques al segle XXIDes de l’antiguitat fins fa quatre dies el paper ha estat el principal suport de trans-missió del coneixement i la informació. Les biblioteques eren i són llocs on s’emma-gatzemen i es classifiquen llibres en paper a disposició de qui els hagi de consultar o estudiar. Amb la irrupció de l’era digital el coneixement ha deixat de ser accessible només en llocs puntuals. La informació continguda en tota mena de suports cada cop és més a l’abast des de qualsevol in-dret. I no només la continguda en tots els llibres, biblioteques i arxius, sinó que cada vegada hi ha més informació i coneixe-ments purament digitals.

Les biblioteques de moment han resistit molt bé l’embat, tant a Alella com a tot ar-reu mai no havien estat tan plenes de vida. S’han convertit en motors culturals on contínuament se celebren esdeveniments culturals, clubs de lectura, xerrades i pre-sentacions de llibres i autors. També ofe-

reixen aixopluc com a lloc d’estudi, punt d’accés a internet i de tota mena de públic que consulta i passa l’estona llegint llibres, premsa, escoltant música o visionant pel-lícules i material audiovisual. Ara bé, quan tots aquests continguts siguin més eficaç-ment accessibles en línia, les biblioteques i arxius hauran perdut una bona part de la utilitat originària. Hauran de continuar reinventant-se.

Seria injust deixar aquesta reflexió aquí sense fer esment de l’estratègic paper que desenvolupen bibliotecaris i arxivers, per-sonal expert que guia i assessora usuaris i estudiosos. A Alella, precisament, tenim la sort de gaudir d’un personal a la Biblioteca Ferrer i Guardia que, a l’encert del seu gui-atge, hi suma eficàcia i bonhomia.

Segona reflexió: té Alella la capacitat de mantenir dignament tants equipaments culturals?A Alella disposem d’un centre cultural a Can Lleonart, una biblioteca potser peti-ta, però molt dinàmica, un centre d’art a Can Manyé i el nou Espai d’Arts Escèniques que tot just acabem d’estrenar i que de segur que acollirà un intens calendari d’es-deveniments, però que ara mateix encara presenta algunes incògnites. Tot just ara que començava la seva primera temporada estable, i que havia de servir de model per perfeccionar les següents, a sofert l’atura-da de la crisi actual.

El nou equipament de biblioteca i arxiu, tal com està projectat, serà espectacular, ho dic sincerament, i tant de bo ens el po-guéssim permetre. Però una inversió de gairebé cinc milions d’euros i la posterior despesa ordinària de mantenir-lo en ple funcionament ens fa dubtar. Ens sumem a tots aquells que pensen que abans de tirar-lo endavant s’ha de tenir ben clar de quina manera es finançaran les despeses.

En una propera edició de la revista Alella encararem el tema dels arxius i, sobretot, la situació de l’Arxiu Municipal d’Alella, ac-tualment dipositat a l’Arxiu Comarcal del Maresme, a Mataró.

Mentrestant, volem fer-vos arribar el desig d’una feliç Diada de Sant Jordi a tot-hom! I, seguint les directrius dels gremis afectats, esperem tenir aviat l’ocasió de celebrar-la més complidament, sortint al carrer a comprar les roses i els llibres per obsequiar-los cadascú als nostres estimats.

Ramon Ruiz BruyDirector de la revista Alella

EDITORIAL

Page 6: alella · 2020. 4. 24. · A Catalunya, Sant Jordi es la diada dels enamorats, de la rosa i del llibre. Per tant, hem pensat que tenia sentit dedicar l’es-pecial a l’aixopluc

6

Page 7: alella · 2020. 4. 24. · A Catalunya, Sant Jordi es la diada dels enamorats, de la rosa i del llibre. Per tant, hem pensat que tenia sentit dedicar l’es-pecial a l’aixopluc

7

Page 8: alella · 2020. 4. 24. · A Catalunya, Sant Jordi es la diada dels enamorats, de la rosa i del llibre. Per tant, hem pensat que tenia sentit dedicar l’es-pecial a l’aixopluc

8

RAMON RUIZ BRUY

Aprovació inicialEl ple municipal va aprovar inicialment aquest projecte en el darrer ple de l’anterior mandat, en data 25 d’abril de 2019. A conti-nuació va estar en període d’informació pú-blica durant el termini de trenta dies hàbils, per tal de poder-hi formular al·legacions o reclamacions.

Aquest projecte està signat per l’UTE (unió temporal d’empreses) Cuixart Goday SLP & Rafael Perera Leoz. En el període d’exposició pública només es va registrar un plec d’al·legacions, signat per Marc

Ullod López, representant municipal d’Al-ternativa per Alella-Cup. Alguna d’aquestes al·legacions va ser totalment o parcialment estimada. El projecte va ser aprovat defi-nitivament i publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya en data 22-11-2019.

El Celler Bruy o fàbrica de pinturesEl novembre de 2007 es va fer públic l’anun-ci de la compra per part de l’Ajuntament d’Alella de l’antiga fàbrica de pintures per 1,4 milions d’euros. Amb aquesta adquisi-ció passava a titularitat municipal un edifici històric.

Efectivament, la història d’aquest edifici es remunta a fa més d’un segle, des d’aleshores la seva elegant façana sobresurt sobre els murs del torrent Vallbona. Aquesta fàbri-ca és un dels exemples que es conserven a Alella d’arquitectura industrial del segle XIX. Al llarg de la seva història ha acollit diferents usos. A més de fàbrica tèxtil, tam-bé va ser seu del Celler Bruy, una empresa embotelladora de vins que va assolir un con-siderable volum de negoci en les dècades posteriors a la Guerra Civil. Però a la segona meitat del segle XX va ser adquirida per una empresa de pintures de Montgat, que és la que li ha donat el nom amb què es coneix

La fabrica de pintures en l’actualitat.

Arran de l’aprovació definitiva del ‘Projecte exe-cutiu de la nova biblioteca pública d’Alella, arxiu i urbanització dels espais lliures de l’antiga fà brica de pintures d’Alella i ordenació dels espais públics de l’entorn’, en fem un extracte per al coneixement dels nostres lectors.

DOSSIER

La nova Biblioteca d’Alella, una mica més a prop

En verd, la reserva per a l’habitatge dotacional.

Page 9: alella · 2020. 4. 24. · A Catalunya, Sant Jordi es la diada dels enamorats, de la rosa i del llibre. Per tant, hem pensat que tenia sentit dedicar l’es-pecial a l’aixopluc

9

popularment ara. L’empresa va cessar l’acti-vitat a Alella el 1989 i des de llavors l’edifici havia estat tancat.

Els 1,4 milions d’euros que va pagar l’ajunta-ment provenien en un 90% dels ingressos de la modificació urbanística de Can Calderó-Can Serra. La resta, un 10%, va ser pagat amb recursos propis.

Qualificació urbanísticaUrbanísticament es tracta d’un terreny en sòl urbà d’aproximadament 3.300 m2, dels quals 2.386,70 consten amb qualificació de sistema d’equipaments i a la resta hi ha prevista l’edificació de deu habitatges do-tacionals, anomenats així perquè dotaran l’ajuntament d’un increment d’habitatge de titularitat pública, però específicament des-

tinats a satisfer necessitats temporals de determinats col·lectius.

La finca acull l’antiga nau industrial, que d’acord amb aquesta qualificació de sistema d’equipaments l’ajuntament té la intenció de rehabilitar per tal de destinar-la a la nova biblioteca i els arxius municipals.

La nau industrialArquitectònicament, la nau industrial exis-tent té una superfície construïda aproxima-da de 600 m2, tots en una sola planta a nivell del pati d’entrada. Es tracta d’un volum rec-tangular de 40x15 metres aproximadament, amb una alçada a la part central de 8,75

EL NOVEMBRE DE 2007 ES VA FER PÚBLIC L’ANUNCI DE LA COMPRA PER PART DE L’AJUNTAMENT D’ALELLA DE L’ANTIGA FÀBRICA DE PINTURES

Imatge virtual amb la nau restaurada, el torrent Vallbona ampliat i, en gris, l’edifici dotacional.

ACTUALITAT

La façana posterior i detalls del sostre i l’interior de la nau.

Page 10: alella · 2020. 4. 24. · A Catalunya, Sant Jordi es la diada dels enamorats, de la rosa i del llibre. Per tant, hem pensat que tenia sentit dedicar l’es-pecial a l’aixopluc

10

DOSSIER

metres i als extrems de 5 metres. L’edifici està modulat en deu crugies, de 4 metres aproximadament, separades entre si per nou encavallades de fusta i coberta a dues aigües de teula àrab. En el projecte aprovat consta un detallat estudi de patologies en què es conclou que l’estat de conservació de la nau en l’actualitat presenta diverses pa-tologies d’ordre mecànic, hídric i biològic de diferent intensitat, mostrant un quadre lleu-moderat.

L’eix torrent VallbonaLa nova biblioteca i arxiu municipal serà un equipament situat estratègicament al centre d’un recorregut de vianants que enllaçarà diferents equipaments situats entre el nucli urbà i l’extrem nord del torrent Vallbona: partint de l’ajuntament, continuarà per Cor-reus, la nova Biblioteca i Arxiu, el Centre de Salut i Serveis d’Assistència Social, i fi-nalitzarà a l’Escorxador, seu de la Policia Municipal.

En el projecte es diu que se solucionarà la conservació del mur de pedra existent situat al torrent Vallbona, tot i que, com veurem respecte de l’actuació al torrent, el projecte preveu tres opcions diferents, i en la més elaborada aquest mur es desmunta per tornar-lo a bastir uns metres més cap a llevant, amb l’objectiu d’eixamplar-ne l’am-plada vial. El projecte preveu també dotar l’entorn de més espai d’aparcament per a futurs usuaris de la biblioteca.

Pel que fa a la vegetació, el document descriu les espècies vegetals que haurien de plantar-se en tot l’àmbit de la finca i del nou passeig del torrent. Bàsicament propo-sa espècies d’acord amb les directrius de POUM (Pla d’Ordenació Urbanística Muni-cipal) i en el torrent en concret preveu que els arbres d’alineació del Torrent de Vall-bona són tipuanes, per donar continuïtat als existents en el tram d’aquest carrer des del carrer les Heures i fins al carrer Verda-guer. A la plaça de davant la biblioteca es planten xicrandes.

BCP (Bé Cultural Popular)El POUM qualifica l’edifici de la nau indus-trial de BCP i consta com a fitxa de catàleg núm. 38. L’edifici està datat com a contem-porani (segle XIX o XX), d’estil modernis-

Balcó en la planta primera sobre el hall d’entrada.

Detalls ceràmics d’estil modernista.

Page 11: alella · 2020. 4. 24. · A Catalunya, Sant Jordi es la diada dels enamorats, de la rosa i del llibre. Per tant, hem pensat que tenia sentit dedicar l’es-pecial a l’aixopluc

11

ta i d’ús originalment industrial. Aquesta qualificació de modernista és deguda al caràcter d’alguns detalls decoratius de la façana principal, tot i que ni a l’interior ni a l’estructura s’observen altres components rellevants d’aquest estil.

A la fitxa es descriuen així mateix els elements que cal protegir, com ara el mante-niment del volum, la coberta a dues aigües i el sistema constructiu original. Pel que fa a l’estructura, precepta el manteniment de les encavallades i l’entramat de fusta que dona una imatge tan característica de l’interior de la nau. A l’exterior, a les façanes s’han de mantenir els elements originals de la fa-çana principal, amb els seus característics

elements ceràmics. També cal conservar el ritme d’obertures del lateral del torrent Vallbona, i la recuperació de les obertures originals de la resta de façanes. Pel que fa a l’exterior cal respectar l’entorn lliure de la fàbrica i la relació espaial de l’edifici amb el solar.

Finalment, referent a les actuacions per-meses, es diu: S’admet l’ampliació en so-terrani però no l’addició de volums, llevat de volums menors com ascensors, porxos o similars. És possible també la subdivisió interior, però respectant l’ordre estructu-ral. És possible així mateix l’aparició de diferents nous accessos.

L’entorn del nou equipamentPel que fa a l’entorn, el projecte marca di-ferents objectius, com ara no densificar la zona amb altres construccions que en mo-difiquin la visió paisatgística. També actuar a la nau de la fàbrica de pintures sense alte-rar-ne el caràcter ni la volumetria. Crear un equipament funcional, dinàmic i equilibrat, integrat en els fluxos de circulació urbana. Crear una connexió de vianants fàcil que integri la biblioteca amb l’eix d’equipaments paral·lel al torrent Vallbona. Evitar culs-de-sac i passos forçats. Reordenar espais pú-blics i nous traçats de vials, dotant la zona de més aparcament.

Planta baixa i planta primeraPel que fa a l’actuació a la nau industrial, el projecte proposa rebaixar l’interior de la nau i les cotes de l’entorn proper. Això vol dir establir una nova planta baixa amb

Planta baixa.

Planta primera.

Planta coberta.

LA QUALIFICACIÓ DE MODERNISTA ÉS DEGUDA AL CARÀCTER D’ALGUNS DETALLS DECORATIUS DE LA FAÇANA PRINCIPAL

Page 12: alella · 2020. 4. 24. · A Catalunya, Sant Jordi es la diada dels enamorats, de la rosa i del llibre. Per tant, hem pensat que tenia sentit dedicar l’es-pecial a l’aixopluc

12

DOSSIER

accés directe des d’una cota 5 metres més avall que l’actual. I que aquesta planta no només ocupi l’espai sota el sostre de la nau actual, sinó que també creixi semisoterrada sota el talús lateral. Per entendre aquesta planta ampliada ens ajudarà la visió dels plànols de la pàgina anterior.

L’interior de l’edifici resultant constarà de dues plantes. A nivell d’accés hi haurà la

planta baixa, que és la suma de la part cor-responent sota sostre de la nau existent més l’ampliació soterrada, el sostre de la qual es-devindrà una nova terrassa exterior.

A l’interior de la nau també es construirà una planta primera, la qual estarà a la matei-xa alçada que la nova terrassa exterior que fa de sostre de la part soterrada de la planta baixa. Per tant, des d’aquesta terrassa, que el projecte anomena terrassa intermèdia, es podrà accedir a peu pla a la planta primera i també a un ascensor que connectarà amb la planta baixa.

Amb aquesta actuació, en opinió dels redactors del projecte, s’aconsegueix la superfície necessària per complimentar el programa d’una nova biblioteca i arxiu municipal sense desvirtuar les visions in-teriors de la nau ni el seu volum exterior. I pel que fa als espais exteriors servidors

de l’edifici, manifesten que s’obté un pas de vianants franc i cotes d’entrada lògiques i adaptades a l’entorn.

La terrassa lateral es perllonga per la part del darrere de la nau, davant la faça-na posterior de l’edifici. Per aquesta façana posterior hi haurà també un altre accés a peu pla a la planta primera. Aquest accés serà l’entrada principal a l’arxiu, perquè

l’equipament està previst que ocupi tota la part posteri-or d’aquesta planta primera.

El principal ac-cés a la biblioteca es realitza des de la planta baixa, a tra-vés de la plaça ober-ta que se situa da-vant la façana prin-cipal. En paraules textuals, serà ober-ta en tota la boca a la plaça exterior. A més, afegeixen els arquitectes, mag-nificarà el valor del tester modernista.

A ponent de l’en-trada principal hi haurà un tram d’escales que servirà per accedir a la terrassa intermè-dia, que, com ja hem explicat, constituirà el sostre de la superfície ampliada a l’exterior de la nau.

A l’interior de la nau, la planta primera estarà un metre i mig més amunt respecte del terra actual, això és a 3,45 metres de la part baixa de les encavallades i a 7,40 de la cumbrera (la part central i més alta). La manca de particions i la gran presència de les encavallades de fusta donaran mol-ta personalitat a aquest espai diàfan. En aquesta planta primera, a la part més pro-pera a la façana principal, hi haurà com una mena de gran balcó central, just a sobre del hall d’entrada de la planta baixa. Aquesta obertura proporcionarà a l’entrada princi-pal de més llum, majestuositat i visió sobre l’encavallada del sostre. A la façana de lle-

vant, que confronta amb el torrent Vallbona, es captarà llum natural mitjançant unes fi-nestres que resultaran de l’ampliació de les obertures actualment existents.

Actuació al torrent VallbonaPel que fa a l’actuació al torrent Vallbona, el projecte proposa tres variants o àmbits principals, que opcionalment podrien ser tres fases consecutives, que anomena a, b i c.

a) Àmbit reduït, plaça petita davant edifici, pas de vianants entre muntanya i biblioteca. Aquest pas franc (eix de con-nexió d’equipaments) permetria ajornar l’expropiació marcada en el POUM i consi-derar menys greu la dualitat trànsit rodat/vianants en el torrent.

b) Àmbit mitjà; plaça gran davant la biblioteca (desplaçament de carrer i incor-poració de placeta existent), no s’expropia el pas paral·lel al torrent.

c) Àmbit extens; nova plaça davant l’edifici (desplaçament de vial i incorpo-ració de placeta existent), expropiació i nou pas de vianants vorejant els camps.

Com veiem, els arquitectes preveuen la possibilitat de no fer o ajornar la intervenció en el torrent per a una fase posterior, des-prés de la construcció de la nova biblioteca i arxiu. No obstant això, en el projecte es detalla i es grafia la solució C, tot i que en el pressupost aprovat només es comptabilitza l’opció A. Per tant, en el suposat cas que es volgués desenvolupar la tercera opció, cal-dria afegir al pressupost tota una sèrie de partides com ara l’enderroc del mur existent i la seva reconstrucció, i, sobretot, l’import de l’expropiació o compra dels terrenys afec-tats de Can Ferran i Can Casas.

Certament, l’amplada existent entre la paret de la fàbrica de pintures i el mur actu-al no facilita la circulació de vehicles i, per tant, si s’opta per eixamplar la tanca de pe-dra existent al llarg del carrer s’haurà d’en-derrocar per tornar-la a fer uns metres més cap a llevant, dins les propietats afectades, actualment de titularitat privada. La pedra i els sistemes constructius preexistents es reposaran a la construcció de la nova tanca com a la tanca existent.

En aquest alçat s’observa el desnivell que permet rebaixar la planta baixa i que la planta primera quedi a peu pla de les terrasses intermèdia i posterior.

Abans d’esdevenir una fàbrica de pintures, la nau va ser la seu del l’empresa vinícola Alella Bruy Limitada, coneguda popularment com el celler Bruy.

Page 13: alella · 2020. 4. 24. · A Catalunya, Sant Jordi es la diada dels enamorats, de la rosa i del llibre. Per tant, hem pensat que tenia sentit dedicar l’es-pecial a l’aixopluc

13

Imatge virtual de la terrassa intermèdia, al capvespre.

Recreació virtual de l’entrada principal que dona accés a la planta baixa.

DOSSIER

Page 14: alella · 2020. 4. 24. · A Catalunya, Sant Jordi es la diada dels enamorats, de la rosa i del llibre. Per tant, hem pensat que tenia sentit dedicar l’es-pecial a l’aixopluc

14

DOSSIER

Estudi de la mobilitat generadaEn el recull del Text Refós del MPGO Fàbrica de Pintures es diu que la mobilitat generada serà baixa perquè la biblioteca serà un equi-pament que genera una accessibilitat lenta i esglaonada. Afegeix que cal tenir present que s’hi podrà accedir a peu des del centre urbà, així com des de les parades properes de bus local i interurbà.

Pel que fa a l’aparcament, la proximitat al centre comportarà que es puguin fer ser-vir les places d’aparcament properes, i, a més, s’esmenta que al nord del solar hi ha carrers d’amplada suficient per encabir-hi places d’aparcament, tenint en compte la baixa densitat d’aquell entorn. Així, a càr-rec del projecte, es preveu una nova franja d’aparcament situada entre el Centre de Sa-lut i la biblioteca.

Respecte a aquest tema de l’aparcament es recorda la previsió de construcció de deu places d’aparcament al soterrani de l’edifi-ci dotacional, fet que es considera suficient atenent que els habitatges es destinaran a

col·lectius necessitats que probablement a l’entorn d’un 25% no tindran cotxe i que com a màxim en tindran un per habitatge.

Com ja hem dit, malgrat que l’eixampla-ment de la secció del Torrent de Vallbona es considera opcional, a l’informe tècnic es preveu com una prolongació, seguint les ma-teixes pautes, del tram existent entre el car-

rer de les Heures i el carrer Verdaguer. Això suposaria mantenir la franja d’aparcament lineal de 2,40 metres d’amplada al llarg del

carrer. En tot cas, l’ajuntament ja valorarà si cal fer excepció en el tram confrontant a l’edifici de la fàbrica de pintures, on es pot valorar si és convenient ampliar la vorera i suprimir la franja d’aparcament (d’entrada no es dibuixa aquesta opció), depenent de les places d’aparcament que es redueixin. Evidentment, una vorera més ampla i sense cotxes aparcats donaria més rellevància a la nau restaurada. Actualment la vorera del costat de la futura biblioteca té només 90 cm d’amplada al llarg de tot el traçat.

PressupostEl projecte aprovat conté un pressupost ben detallat el resum del qual us oferim. (Quadre pressupost.)

La xifra que consta en l’aprovació publi-cada al Diari oficial de la Generalitat és de 3.457.027,77 euros, quantitat que correspon estrictament al cost de l’edificació.

Per tant, per culminar el projecte cal-drà afegir uns altres costos, expressats més avall en el resum, com ara la compra d’equipament i d’altres.

A aquestes sumes, tal com ja hem anat assenyalant, també caldria afegir-hi el cost de l’expropiació o compra del terreny neces-sari per a l’ampliació del torrent Vallbona i les obres corresponents, en el cas que es decideixi realitzar aquesta actuació.

Les al·legacions de la CUPEn el període d’exposició pública només es va presentar un plec d’al·legacions, signat per Mark Ullod López en nom i representa-ció de l’assemblea d’Alternativa per Alella-CUP, en la seva condició de membre electe del ple municipal.

Aquestes al·legacions constaven de dues parts. Una primera recordava com el recurs presentat per Alternativa per Alella-CUP al mateix projecte executiu quan es va presen-tar per primera vegada l’any 2014 mai havia rebut l’exigida i exigible resposta raonada de l’administració pública. Davant el desco-neixement de si algunes de les al·legacions que foren plantejades el 2014 han estat ara

Murs i vorera actuals del torrent Vallbona. Zona d’ampliació de vorera del Torrent de Vallbona (detall del POUM).

Zona de titularitat no pública afectada per l’ampliació de la secció transversal del Torrent de Vallbona.

ELS ARQUITECTES PREVEUEN LA POSSIBILITAT DE NO FER O AJORNAR LA INTERVENCIÓ EN EL TORRENT PER A UNA FASE POSTERIOR

Page 15: alella · 2020. 4. 24. · A Catalunya, Sant Jordi es la diada dels enamorats, de la rosa i del llibre. Per tant, hem pensat que tenia sentit dedicar l’es-pecial a l’aixopluc

15

estimades, introduïdes o integrades, to-talment o parcialment, en aquest projecte executiu, reitera de nou totes les consi-deracions fetes aleshores perquè siguin novament avaluades i contestades, des del principi fins al final de les pretensions que s’exercitaven llavors. En l’informe de secre-taria de contestació adreçat a la CUP se’ls comunica que, atès que no es va produir l’aprovació definitiva del projecte, es va declarar la caducitat del procediment i es va procedir a l’arxivament de l’expedient.

El nou plec d’al·legacions relacionava a continuació totes les reivindicacions del 2014 i seguidament afegia tot un seguit de reclamacions noves.

Entre les de 2014 i les de 2019 certament sumaven una gran quantitat d’al·legacions de tot ordre, legals, econòmiques, urbanís-tiques, ambientals, etc. A tall d’exemple en citarem algunes, com ara la insuficiència de càlcul de places d’aparcament i de la mo-bilitat generada, la recuperació de la mina de la Gravada, l’aprofitament de les aigües pluvials i, respecte a l’ampliació del torrent Vallbona, la innecessària ampliació del vial i afectació de les finques veïnes. També res-pecte del projecte de revegetació suggeria la utilització d’espècies considerades més autòctones, en especial la plantació de gar-rofers tenint en compte que aquell sector del poble encara és anomenat per molts ale-llencs com els Garrofers, que era l’espècie d’arbres que hi havia abans de la urbanit-zació.

En aquesta ocasió, amb motiu de l’apro-vació del projecte, s’ha adjuntat a l’expedi-ent un informe tècnic en què es contesten cadascuna de les al·legacions presentades, les anteriors i les actuals. Algunes, no gai-res, són acceptades totalment o parcial-ment, i són incorporades al projecte.

Atès que aquesta presentació ultra-passa la capacitat de resumir en uns pocs paràgrafs la complexitat i abast de les al-legacions presentades per Alternativa per Alella-CUP, hem optat per cedir a aquest grup l’espai de dues pàgines perquè siguin ells mateixos qui ens expliquin la seva visió del projecte i l’abast de les al·legacions que van presentar.

Subvenció de la GeneralitatLa Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura, Oficina de Suport a la Inicia-tiva Cultural, en data 23 de març de 2020, va notificar l’acord de subvenció a les sol-licituds d’ajuts per a obres de construcció o adequació de Biblioteques de Catalunya per al període 2020-2023, i concretament que a l’Ajuntament d’Alella li havien correspost 40.000 euros per a l’any 2020, 200.000 euros per a l’any 2021 i 160.000 euros per a l’any 2023. En total, doncs, 400.000 euros.

DOSSIER

Zona d’ampliació de vorera del Torrent de Vallbona (detall del POUM).

Resum Import %

TREBALLS PREVIS I D’IMPLANTACIÓ 99.043,85 € 2,865DEMOLICIONS, ENDERROCS, MOVIMENT TERRES I GESTiÓ RESIDUS 260.314,19 € 7,53FONAMENTACiÓ 240.332,57 € 6,952ESTRUCTURES 377.853,13 € 10,926COBERTES 86.909,68 € 2,514TANCAMENTS I DIVISÓRIES 81.758,71 € 2,365IMPERMEABILITZACIONS I AILLAMENTS 146.716,26 € 4,244REVESTIMENTS 230.376,33 € 6,664PAVIMENTS 379.581,65 € 10,976TANCAMENTS I DIVISÓRIES PRACTICABLES 181.770,52 € 5,258SERRALLERIA, PROTECCIONS I SENYALITZACiÓ 139.456,50 € 4,034ENVIDRAMENTS 48.225,54 € 1,395INSTAL·LACIONS D’EVAQUACIÓ 15.038,07 € 0,435INSTAL·LACIONS DE LAMPISTERIA I APARELLS SANITARIS 7.916,59 € 0,229INSTAL·LACIONS DE TRANSPORT 66.651,50 € 1,928EQUIPAMENTS 66.098,37 € 1,912JARDINERIA 45.598,20 € 1,319VARIS 38.027,31 € 1,1SANEJAMENT 41.899,18 € 1,212XARXA D’AIGUA FREDA, CALENTA SANITÀRIA I VAPOR 8.780,85 € 0,254ELECTRICITAT I ENLLUMENAT 228.302,12 € 6,604CLIMATITZACiÓ I VENTILACiÓ 548.284,61 € 15,856INSTAL.LACIONS AUDIOVISUALS, DE DADES I DE CONTROL 31.320,67 € 0,906PROTECCiÓ CONTRA INCENDIS 13.274,99 € 0,384PROTECCiÓ I SEGURETAT 9.852,53 € 0,285ELECTRICITAT I ENLLUMENAT 27.656,22 € 0,8REG 11.650,18 € 0,337SEGURETAT I SALUT 24.786,89 € 0,717

TOTAL 3.457.477,21 € 100,000

EQUIPAMENT SUBMINISTRAMENT DE MOBILIARI: taules, seients i complements Instal·lació i muntage: (prestatgeries,mobiliaris especials , taules, seients, senyalització, etc) EQUIPAMENT INFORMÀ TIC I ALTRES EQUIPAMENT TOTAL 444.929,10 €

HONORARIS DIRECCIÓ FACULTATIVA, BIBLIOTECA I URBANITZACIÓ Aquest apartat sense Despeses Generals (13%), ni el Benefici Industrial (6%) ni l’IVA al 21% Direcció d’Obra ARQUITECTE 63.990,66 € Direcció d’Obra ARQUITECTE TÈCNIC 85.747,48 € Direcció d’Obra ENGINYERIA + INSTAL·LACIONS 14.850,00 € HONORARIS Direcció d’Obra TOTAL 164.588,14 €

ANNEXES BIBLIOTECA. CENTRE DE DISTRIBUCIÓ Obra Civil 35.058,07 € Centre transformador 138.168,53 € CENTRE DISTRIBUCIÓ ELÈCTRICA BT TOTAL 173.226,59 €

CONNEXIONS, ESCOMESES I ALTRES Sorea: escomesa, contraincendis e hidrant 27.720,93 € Endesa: adequació instal.lacions existents 11 .548,24 € Endesa:noves instal.lacions 29.562,10 € CONNEXIONS, ESCOMESES, TOTAL 68.831,27 €

COST TOTAL DE L’INVERSIÓ. PRESSUPOST TOTAL PER AL CONEIXEMENT DE L’ADMINISTRACIÓ EDIFICACIÓ + URBANITZACIÓ 3.457.027,77 € EQUIPAMENT 444.929,10 € HONORARIS DIRECCiÓ URBANITZACIÓ I BIBLIOTECA AMB ARXIU 95.397,20 € CENTRE DE DISTRIBUCIÓ ELÈCTRICA DE BAIXA TENSIÓ 173.226,59 € CONNEXIONS, ESCOMESES I ALTRES 68.831,27 € COST TOTAL DE L’INVERSIÓ 4.239.411,93 €

AVANTPROJECTE ENTORNS DEL SOLAR, PRESSUPOST ESTIMATIU Modificació de plaça, amb desplaçament carrer Garrofers 227.086,63 € Modificació de secció c/ Torrent de Vallbona 114.325,18 € TOTAL 341.411,81 €

COST D’INVERSIÓ, AMB URBANITZACiÓ DELS ENTORNS DEL SOLAR 4.580.823,74 €

Resum del pressupost projecte executiu de la biblioteca pública, arxiu i urbanització dels espais lliures de l’antiga fàbrica de pintures d’Alella

(Xifres amb IVA inclós)

Page 16: alella · 2020. 4. 24. · A Catalunya, Sant Jordi es la diada dels enamorats, de la rosa i del llibre. Per tant, hem pensat que tenia sentit dedicar l’es-pecial a l’aixopluc

16

Escola bilíngüe Montessori per a nens de 0 a 6 anys · Niu de 4 a 18 mesosComunitat infantil de 18 a 36 mesos · Casa de nens de 3 a 6 anys

Carrer Verdaguer, 6 · Tel. 615 316 892 · [email protected]

Page 17: alella · 2020. 4. 24. · A Catalunya, Sant Jordi es la diada dels enamorats, de la rosa i del llibre. Per tant, hem pensat que tenia sentit dedicar l’es-pecial a l’aixopluc

17

C/ Indústria, 14 - P.I. Buvisa 08329 Teià - Barcelona - Tel: +34 93 555 93 88

[email protected]

NO TOTES LES PORTES SÓN

IGUALS

Page 18: alella · 2020. 4. 24. · A Catalunya, Sant Jordi es la diada dels enamorats, de la rosa i del llibre. Per tant, hem pensat que tenia sentit dedicar l’es-pecial a l’aixopluc

18

Page 19: alella · 2020. 4. 24. · A Catalunya, Sant Jordi es la diada dels enamorats, de la rosa i del llibre. Per tant, hem pensat que tenia sentit dedicar l’es-pecial a l’aixopluc

19

Marc Almendro, Esquerra Republicana + Sumem per Alella

El 2007 l’Ajuntament d’Alella adquiria la Fà-brica de Pintures amb l’objectiu que en un futur es convertís en la nova Biblioteca Fer-rer i Guàrdia i Arxiu Municipal. L’objectiu es transformà en projecte i fou el març del 2014 que el ple municipal, per unanimitat, aprovà el projecte executiu. El ple d’abril del 2019 apro-và de nou inicialment el projecte, responent

a la seva actualització, així com a la posada al dia dels preus d’execució, fent l’adaptació a noves normatives i aportant-hi, fins i tot, alguns canvis. L’octubre del 2019 el ple mu-nicipal l’aprova definitivament amb els vots favorables d’ERC + Sumem x Alella i Alella Primer-PSC. Nosaltres seguim volent allò que ens va portar a engegar aquest projecte: les millors condicions perquè la ciutadania tingui lliure accés a la informació, al coneixement i a la cultura, i la nova Biblioteca i Arxiu Mu-nicipal permetrà, sens dubte, facilitar aquest

accés de manera més eficaç. D’aquesta cro-nologia i el seu contingut, se n’ha parlat tant en aquest mitjà com als mitjans municipals i se’n parlarà en aquesta edició especial, i en la data que ens trobem ens agradaria fer, però, una menció excepcional de com es va presentar a la ciutadania l’espai de la futura Biblioteca i Arxiu Municipal. Va tenir lloc a la Fàbrica de Pintures el 13 d’abril de 2008 dins la primera edició d’Espais de Poesia, a tocar de Sant Jordi. Avui, en el dia que els llibres són els protagonistes, aquest fet pren tota la força, i més que mai ens porta al convenciment de l’oportunitat de la construcció i posada en marxa de l’equipament. A la vegada, també, som molt conscients de la realitat econòmica que estem vivint arran d’aquesta terrible crisi sanitària i que de segur que ens marcarà el fu-tur més immediat. És molt possible que aquest projecte no es pugui dur a terme en el temps que hauríem desitjat, però sí que és segur que seguirem treballant en positiu per posar-lo en marxa tan bon punt les circumstàncies ens ho permetin i treballant també en l’àmbit de les polítiques culturals que sumin cap a una millor qualitat de vida per a la ciutadania.

Esteve Garcia-Ossorio (Junts per Catalunya Alella), Josep Bardés (Gent d’Alella) i Cristóbal Zueras (PSC – Alella Primer)

Els grups municipals de Junts per Catalu-nya Alella, Gent d’Alella i PSC-Alella Pri-mer-CP hem decidit fer una reflexió con-junta sobre el projecte de la biblioteca, tot i tenir tres visions ben diferenciades. I és que, ara mateix, amb el que està passant a tot el món, amb una crisi sanitària i la

Els partits amb representació al consistori diuen la sevaHem demanat als portaveus d’ERC+Sumem per Alella, Junts per Catalunya Alella, Gent d’Alella, Ciutadans i Alella Primer-PSC que expressin la seva opinió sobre el projecte de la futura biblioteca. JxCat, Gd’A i PSC ens han fet arribar un text conjunt. ERC i Cs han escrit els seus propis textos

Marc Almendro.

Josep Bardés.

Esteve Garcia-Ossorio.

Cristóbal Zueras.

OPINIÓ

Page 20: alella · 2020. 4. 24. · A Catalunya, Sant Jordi es la diada dels enamorats, de la rosa i del llibre. Per tant, hem pensat que tenia sentit dedicar l’es-pecial a l’aixopluc

20

seva derivada de crisi econòmica i social, els tres grups coincidim que la Biblioteca no és una prioritat.

Just en un moment d’alta mortalitat, de col·lapse hospitalari, de repercussions gra-víssimes en l’economia amb la pèrdua de milers i milers de llocs de treball (més de 81.000 ERTO amb més de 650.000 treballa-dors afectats amb dades de la primera set-mana d’abril, i molt probablement aquestes dades empitjoraran amb el pas dels dies), de crisi aguda del món empresarial (autònoms i pimes viuen amb vertigen i desesperació un futur incert), de trencament del sistema educatiu tradicional i de tancament absolut del sector cultural, que l’Ajuntament d’Ale-lla destini diners per a un nou equipament cultural que ja existeix actualment al nostre poble (amb totes les seves limitacions) seria un error que no ens podem permetre.

La primera inversió en aquest projecte s’acostaria a 200.000 euros (habitualment es destina entre un 4% i un 5% per al desenvolu-pament dels projectes inicials, dels quals ja es disposa de la reserva econòmica) i perquè la biblioteca fos una realitat en aquest mandat, estaríem parlant de més de 4 milions d’euros. Una xifra espectacular que, destinada a les persones i al nostre teixit econòmic, de segur que oxigenaria i permetria la viabilitat del comerç i els negocis, així com una assistèn-cia efectiva i extensiva a la població alellen-ca. Per dur a terme una acció com aquesta, decidida i resolutiva en l’erradicació de la derivada del problema, seria necessària una extensa participació, i per això proposem la creació del Pacte Local per la Recuperació.

Aquest fòrum de treball hauria d’aglutinar tots els agents econòmics, socials, culturals i polítics del municipi, per tal de consensuar les mesures que han de permetre la recupe-ració d’Alella. Requerirà un treball conjunt i un consens ampli per la priorització de totes les mesures que han de fer possible l’atenció als col·lectius de població més vulnerables,

en paral·lel a l’acompanyament de tots els actors econòmics i culturals que han de fer garantir la recuperació del nostre municipi davant l’impacte del covid-19.

Aquells col·lectius que no estiguin aglu-tinats sota cap associació o gremi, hauran de designar els membres que els represen-ten. Així mateix, entenem que és fonamental la presència de gestors i assessors fiscals, que permetran la representació d’altres col-lectius capitals com els autònoms, pimes i la resta de tipologies d’empreses, amb menys volum d’activitat al nostre municipi a les quals també caldrà donar resposta.

Una de les funcions prioritàries del Pac-te Local per la Recuperació ha de ser la in-terlocució permanent amb administracions i organismes supramunicipals, tant de l’àmbit públic com privat, per tal de garantir el conei-xement i l’anàlisi de totes les iniciatives que es puguin implementar al nostre municipi.

Amb l’objectiu de garantir l’eficàcia de la tasca del Pacte Local per la Recuperació proposem la creació de dos àmbits de treball segons la naturalesa dels membres que en formin part:

1. Àmbit Econòmic i Empresarial2. Àmbit Social d’Atenció a les PersonesEl Pacte Local per la Recuperació haurà

de consensuar una planificació de mesures estratègiques per al període d’un any, vin-culades tant al pressupost municipal com als possibles recursos extraordinaris pro-vinents d’administracions superiors, així com aquells provinents de la col·laboració público-privada.

En aquest sentit, els tres grups hem fet arribar aquesta proposta a l’equip de govern el dilluns 13 d’abril.

Com que això és una tasca difícil i com-plexa, els grups municipals de Junts per Catalunya Alella, Gent d’Alella i PSC-Alella Primer-CP, apel·lem a la necessitat de col-laboració i unitat d’acció per al reflotament econòmic i social d’Alella i proposem a ERC-SxA que no estiguin sols davant la magnitud de la crisi que comença.

Per tot això, aquests grups municipals de l’oposició ens oferim per formar part del govern municipal d’Alella i estem disposats a treballar colze a colze des de la correspon-sabilitat i l’honestedat per superar tots els reptes que el nostre poble té al davant.

Ara no és moment ni de retrets ni de polí-tiques partidistes i amb aquest escrit conjunt és el que volem traslladar a l’equip de govern.

Ens teniu a la vostra disposició, perquè és el moment de la unitat d’acció, de la cohesió i del treball col·laboratiu.

Aquesta proposta també l’hem feta arri-bar a l’equip de govern el mateix dia 13 d’abril.

No voldríem desaprofitar l’ocasió que ens dona la revista Alella per agrair a tot el volun-tariat, als equips sanitaris, a la nostra policia,

als equips de protecció civil, en definitiva un agraïment a tothom que està fent possible que puguem superar aquesta crisi que ningú es podia arribar a imaginar, posant la seva vida en risc en moltes ocasions.

Entre totes i tots ho podem aconseguir. Entre tots i totes ho aconseguirem.

Toni Bernal, Ciutadans

Sembla que aquest any ens gastarem 3.500.000 euros en un nou local que es diu biblioteca.

En un pressupost de 12.000.000, és el 30% de la despesa total. Si tenim en compte que ja tenim un Espai d’Arts Escèniques que no serà rendible mai perquè no té l’aforament mínim de 500 localitats (amb dades d’altres munici-pis on sí que és rendible), ara ens trobem en la tessitura d’invertir en cultura…

Però invertir en cultura no és invertir en tombes faraòniques. Empreses tecnològiques ens ofereixen millors serveis que una biblio-teca i ens sortiria més econòmic i rendible: cal invertir per facilitar als veïns les eines per accedir a tota mena de continguts tele-màticament.

Però potser haurem de reinventar la bibliote-ca i fer-ne un Can Lleonart que sigui un espai adequat a les noves necessitats dels ciuta-dans i a les noves formes d’aprenentatge. La biblioteca serà un espai multifacètic i no serà l’única proveïdora de continguts de la comu-nitat. Això ja ens ho dona Amazon a canvi d’una tarifa plana mensual, per tant la bibli-oteca haurà d’involucrar la seva comunitat.

Els usuaris de la nova biblioteca hauran de participar en el procés de disseny i des-envolupament, perquè sigui un lloc eficient, eficaç i satisfactori transmetent continguts.

En definitiva, en la societat del coneixe-ment tindrà dos serveis principals:

1. Ser un suport per a la comunitat.2. Proporcionar espais físics de trobada,

d’aprenentatge i de treball.Així es convertirà en una plataforma de

base objectiva que crearà eines i serveis per a l’empoderament dels veïns i la comunitat.

OPINIÓ

ERC: SOM MOLT CONSCIENTS DE LA REALITAT ECONÒMICA QUE ESTEM VIVINT

JXCAT: PROPOSEM LA CREA-CIÓ DEL PACTE LOCAL PER LA RECUPERACIÓ

CIUTADANS: INVERTIR EN CULTURA NO ÉS INVERTIR EN TOMBES FARAÒNIQUES

Toni Bernal.

Page 21: alella · 2020. 4. 24. · A Catalunya, Sant Jordi es la diada dels enamorats, de la rosa i del llibre. Per tant, hem pensat que tenia sentit dedicar l’es-pecial a l’aixopluc

21

ALELLA DENOMINACIÓ D’ORIGEN

El nou vi El nou vi de ‘Papers de vi’de ‘Papers de vi’

La bota del racó era, tradicionalment, la

barrica que contenia el vi més vell i més

bo del celler. Ens remuntem a uns temps,

quasi ja perduts, en què a gairebé cada

casa del territori DO Alella es feia vi “per

al gasto”, per consumir a casa.

Amb La Bota del Racó, elaborat per Alta

Alella, ‘Papers de vi’ vol reivindicar el vi

dels avis, el millor vi del celler de casa.

Raïms madurs del 2007 elaborats com

a vi dolç; un vi que ha experimentat un

lleuger i noble procés d’enranciment

que el converteix en un magnífic acom-

panyant per a un munt de postres.

www.papersdevi.catPVP10 €

La botadel racó

Page 22: alella · 2020. 4. 24. · A Catalunya, Sant Jordi es la diada dels enamorats, de la rosa i del llibre. Per tant, hem pensat que tenia sentit dedicar l’es-pecial a l’aixopluc

22

Page 23: alella · 2020. 4. 24. · A Catalunya, Sant Jordi es la diada dels enamorats, de la rosa i del llibre. Per tant, hem pensat que tenia sentit dedicar l’es-pecial a l’aixopluc

23

Sant Jordi 2020

23 d’abril

Un Sant Jordi més enllà dels confinsUs convidem a compartir amb nosaltres les vostres experiències, sensacions i pensaments d’aquests dies. Escriviu un relat curt d’una pàgina, ens l’envieu abans del 30 d’abril i el publicarem a www.alella.cat/santjordi.

Concurs de decoració de balconsAquest Sant Jordi guarniu els balcons del poble, perquè enguany els carrers no seran els protagonistes! Publiqueu la foto del vostre balcó a Instagram amb #SJbalconsalella i etiqueteu a @ajalella.

Taller de roses de paperUs ensenyarem a fer roses de paper amb materials que tingueu per casa. Estigueu atents a les xarxes socials on penjarem un tutorial.

Hisako Hiseki: mostra d’Ensueño a piano y luzPer als amants de la música, proposem endinsar-vos en l’univers de la pianista Hisako Hiseki. Des del canal d'Instagram #espaialella podreu gaudir d'una petita mostra del seu treball musical en col·laboració amb l'artista digital Rubén Ventura.

alella.cat/santjordi

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Anunci Revista Alella SantJordi.pdf 1 20/4/2020 11:16:01

Page 24: alella · 2020. 4. 24. · A Catalunya, Sant Jordi es la diada dels enamorats, de la rosa i del llibre. Per tant, hem pensat que tenia sentit dedicar l’es-pecial a l’aixopluc

24

OPINIÓ

Alternativa per Alella-CUP sempre ha es-tat a favor de rehabilitar l’antiga fàbrica de pintures per acollir-hi la futura biblioteca municipal. Però no de qualsevol manera ni a qualsevol preu.

La prova d’això que diem és que el nos-tre grup municipal ha formulat al·legacions cada cop que el govern ha volgut tramitar el projecte, el 2014 i el 2019. Ho hem fet sempre amb esperit crític i ànim propositiu, amb la voluntat d’assenyalar aquells aspectes que ens semblaven inadequats i de perfeccionar aquells altres que es podien millorar. I tot, en benefici d’un projecte, necessari i emble-màtic, que haurà de donar servei a la nostra comunitat durant molts anys.

Val a dir que si ens hem vist forçats a presentar-hi al·legacions ha estat perquè no se’ns ha deixat participar en el procés de discussió i disseny previ a l’elaboració del projecte arquitectònic i funcional ni se’ns ha volgut escoltar abans de la seva votació al ple de l’ajuntament. Es tracta d’una mala praxi governativa: furtar el debat ciutadà de les idees per imposar una proposta po-lítica preconcebuda, disfressada amb ar-guments tècnics.

A continuació us fem cinc cèntims de quines han estat les nostres inquietuds i propostes.

2014, silenci administratiuEl 22 de maig de 2014 les persones que més endavant constituiríem Alternativa per Alella-CUP vam presentar un plec d’al-legacions a l’aprovació inicial del projecte executiu de la biblioteca. Algunes consi-deracions eren de caràcter jurídic, perquè el Col·legi d’Arquitectes havia impugnat el concurs de redacció del projecte i un jut-jat de Barcelona va declarar nul el plec de clàusules administratives el novembre de 2013. Per això demanàvem la suspensió del tràmit d’aprovació i la repetició d’una nova

convocatòria per escollir un equip multi-disciplinari que incorporés altres perspec-tives, acompanyada d’un procés de partici-pació ciutadana que valorés les necessitats expressades pels veïns i veïnes d’Alella.

Aquesta pretensió es veia reforçada per les mancances en la proposta d’urbanitza-ció de l’entorn, que motivaven la construc-ció d’una gran escala exterior, i l’alteració i el falsejament de la façana principal de l’edifici, tot i estar protegida com a Bé Cul-tural d’Interès Local.

Tot i no ser prescriptius, també sol-licitàvem un estudi de la mobilitat gene-rada i de les necessitats d’aparcament as-sociades al nou equipament, així com una memòria de sostenibilitat econòmica per determinar els costos de manteniment i conservació ordinaris que tindria la instal-lació.

Finalment, plantejàvem millores en matèria d’energies renovables, tractament d’aigües grises, accessibilitat, jardineria i arbrat.

En comptes d’abordar aquestes qüestions, el govern va deixar caducar el procediment administratiu i no va donar mai resposta a les al·legacions. Aquell silenci administra-tiu ens va privar de l’exigida i exigible “res-posta raonada” de l’administració pública que legalment ens assistia.

2019, bones paraulesL’any passat, el govern va rescatar el pro-jecte i el va reformular. Davant el desco-neixement de si algunes de les al·legacions que es van plantejar el 2014 havien estat ara estimades, introduïdes o integrades, total-ment o parcialment, el 5 de juliol passat vam reiterar totes les consideracions fetes aleshores perquè fossin novament avalua-des i contestades. A més, en vam formular de noves, d’acord amb la modificació del projecte.

D’entrada, la nova proposta ens va do-nar la raó pel que fa a la conservació de la façana en els termes que estableix el Catàleg de Patrimoni. L’ajuntament també ha admès la conveniència de “realitzar un estudi o memòria econòmica per avaluar les despeses de manteniment i conserva-ció de l’edifici”, i considera “positiu” fer “un estudi de recuperació i reciclatge d’aigües grises i pluvials per incorporar el dipòsit al projecte d’urbanització”.

En canvi, negligeix les principals con-sideracions:

Urbanització de l’entorn. L’ajunta-ment preveu eixamplar el torrent de Vall-bona en detriment de les finques veïnes de Can Ferran i Can Casas per obtenir vint places d’aparcament en línia. Per nosal-tres, això representa una banalització del paisatge urbà. La nostra proposta passa per conservar-ne el mur de pedra i crear un vial de prioritat invertida amb una sola plataforma elevada de 4,4 metres amb gual d’entrada i sortida, i velocitat limitada a

Mark Ullod.

Fàbrica de pintures: cal adaptar el contingut al continentMark Ullod, exposa el punt de vista assembleari d’Alternativa per Alella–CUP sobre el projecte de la nova biblioteca a partir de les al·legacions que l’agrupació ha presentat al projecte

Page 25: alella · 2020. 4. 24. · A Catalunya, Sant Jordi es la diada dels enamorats, de la rosa i del llibre. Per tant, hem pensat que tenia sentit dedicar l’es-pecial a l’aixopluc

25

20 km/h entre el carrer dels Avellaners i el Centre de Salut.

Reformulació del “Racó del conte”. Amb aquest nom s’ha designat un espai si-tuat en un angle d’una plaça intermèdia, al costat del talús. En concret, s’ha previst la creació d’una grada de dues fileres i d’un banc corregut per a quaranta persones amb la intenció d’oferir espectacles de petit for-mat a l’aire lliure. La idea és molt encerta-da, però s’hauria de potenciar encara més i donar forma a un petit “Teatre Grec” amb més capacitat d’espectadors per acollir esdeveniments culturals que depassin el públic infantil o familiar.

Accessibilitat. El projecte preveu la construcció d’una escala de setze graons i una superfície de 130 m2 que impediria que les persones amb problemes de mobilitat puguin voltar l’edifici i gaudir plenament dels espais exteriors del nou equipament. Per nosaltres és incon-cebible al segle XXI. I per aquesta raó en defensem la supressió i la creació d’un itine-rari adaptat i accessi-ble que faci realitat el propòsit expressat a la memòria del projec-te, segons la qual “la nova biblioteca serà al centre d’un recor-regut de vianants que enllaça diferents equi-paments situats entre el nucli urbà i l’extrem nord del torrent Vall-bona: l’ajuntament, el Centre de Salut, els Serveis d’Assistència Social i l’Escorxador [...] Aquest conjunt d’equipaments [...] hau-ran de transformar el torrent de Vallbona en un eix bàsic per a vianants”.

Compromís ambiental. Ens sembla contradictori esmerçar 256.000 euros en la instal·lació d’un sistema de calefacció de sòl radiant per geotèrmia i, en canvi, negar-se a eliminar el PVC del projecte perquè “tindria un cost molt superior”. Per nosaltres, el compromís ambiental no ad-met peròs. En països com Alemanya, les restriccions als productes de la construc-ció organoclorats van començar el 1986. En canvi, al pressupost de la biblioteca la sigla PVC apareix 469 vegades. És per això que sol·licitem una revisió basada en paràmetres ambientals i d’ecoeficiència de totes les partides d’obra per tal de priorit-zar l’ús de productes respectuosos amb el medi i d’aquells que tinguin una motxilla

ambiental inferior als inicialment previs-tos, com ara el consum d’energia necessària per fabricar-los o les emissions de carboni derivades del transport des de la planta de producció.

La situació actualAl nostre entendre, la nova biblioteca és un equipament que sobrepassa les necessitats reals del poble i que és extremadament car (i ho serà encara més per les desviacions pròpies d’un projecte tan gran i dilatat en el temps).

Considerem que té un programa funcio-nal sobredimensionat que no té en compte la nova oferta de sales del Casal ni la possi-bilitat de treballar-hi en xarxa. I tanmateix, malgrat la fastuositat, el projecte presenta mancances difícils de pair, com les limi-

tacions d’accessibilitat, la infrautilització d’espais i la falta de polivalència, o la insu-ficiència de l’arxiu municipal.

Ara, al seu cost teòric de 4,2 milions d’euros sense comptar la urbanització del torrent de Vallbona, cal afegir-hi l’absència de partida consignada en el pressupost del 2020, així com les perspectives de futur.

La nostra propostaCertament, les conseqüències socials que derivaran de la crisi causada pel coronavi-rus seran molt dures, també a escala local. I això ens obliga a replantejar totes les agen-des públiques, incloent-hi les inversions i la política cultural.

Arribats a aquest punt, Alternativa per Alella-CUP formula una proposta que pre-tén garantir la viabilitat social i econòmica d’un projecte en un terme mitjà entre la sus-

pensió que reclama la resta de l’oposició i el brindis al sol que planteja el govern (i que ja sap, positivament, que no executarà mai). Per tot plegat, presentem a la resta de grups municipals i a la ciutadania en general la següent solució de compromís:

1. Construir una nova biblioteca a la fà-brica de pintures, preferentment en aquest mandat, amb l’objectiu de millorar substan-cialment l’equipament actual a l’Hort de la Rectoria i culminar la rehabilitació d’un edifici catalogat.

2. Revisar el projecte actual per ajus-tar-ne els usos i superfícies exclusivament al sostre existent en l’edifici històric, amb planta baixa i primer pis, sense ampliacions laterals, soterranis ni forjats de cap mena.

3. Ajustar el Preu d’Execució del Con-tracte (PEC) a l’entorn dels 2,5 milions

d’euros. 4. Continuar apos-

tant per incorporar-hi l’arxiu municipal, per-què en molts sentits es complementen i és una peça essencial per dur a terme una política cultural completa.

5. Reconsiderar les propostes de ges-tió bibliotecària, en especial aquelles que han demostrat la seva ineficàcia i alt cost econòmic en l’àmbit de les biblioteques locals i universitàries, com la desmagnetització per radiofreqüència i els mecanismes d’au-topréstec.

6. Respectar la in-tegritat del torrent de Vallbona, de manera

que s’abarateixen els costos d’urbanització i es respecta l’entorn arquitectònic coetani a l’edifici industrial per evitar que no es-devingui un element aïllat, sense context històric ni paisatgístic.

En el fons, es tracta d’ajustar el conti-nent al contingut, i no a l’inrevés; encara que això impliqui no poder optar a alguna subvenció perquè no es compleixin els pa-ràmetres de la Diputació per a poblacions de 10.000 habitants. Com ja va passar amb la fondària de la piscina municipal, l’experi-ència ens demostra que és preferible deixar d’ingressar un ajut (estimat, en el millor dels casos, entre els 200.000 i els 400.000 euros) que es compensarà amb escreix amb un estalvi dels costos de construcció i, sobretot, de les despeses de manteniment i conservació (neteja, consum energètic, reposició d’elements...) a llarg termini.

OPINIÓ

Page 26: alella · 2020. 4. 24. · A Catalunya, Sant Jordi es la diada dels enamorats, de la rosa i del llibre. Per tant, hem pensat que tenia sentit dedicar l’es-pecial a l’aixopluc

26

Page 27: alella · 2020. 4. 24. · A Catalunya, Sant Jordi es la diada dels enamorats, de la rosa i del llibre. Per tant, hem pensat que tenia sentit dedicar l’es-pecial a l’aixopluc

27

Page 28: alella · 2020. 4. 24. · A Catalunya, Sant Jordi es la diada dels enamorats, de la rosa i del llibre. Per tant, hem pensat que tenia sentit dedicar l’es-pecial a l’aixopluc

28

Col·legi totalment privat,familiar i trilingüe

Ensenyament de qualitat en plena natura

InfantilActivitats en anglès cada dia, amb professores angloparlants nadiues. Ambient proper, contacte constant amb la natura i les millors metodologies.

PrimàriaAprenentatge cooperatiu i col·laboratiu, per projectes, anglès en grups reduïts segons nivell, robòtica i programació, escacs, creativitat i educació musical.

SecundàriaMotivació, acompanyament i orientació de l’alumne en aquesta etapa de consolidació personal i acadèmica. Ràtios reduïdes i educació física en un entorn verd.(Continuïtat Batxillerat a Barcelona).

www.pinoalella.com Visites concertades T 93 555 44 11Alella Barcelona - Transport escolar

Escola familiar que destaca per la seva educació en valors, pels bons resultats acadèmics i per transmetre als alumnes el plaer d’aprendre.

Escola capdavantera en la integració de la Cultura de Pensament a l’aula, emmarcada en la Neurociència i en el Projecte Zero de Harvard. Robòtica Batxillerat

Dual Americà Centre AutoritzatRoyal Academy of Music Altes capacitats Diplôme

D’études

Anunci Pino Alella - Revista Alella 2019 240x320.indd 1 23/5/19 15:57