2 revista t'estimo salt juny juliol 2014

16
Diada de la Policia La Policia Local de Salt va celebrar amb èxit la seva festa anual i va reunir cen- tenars de persones durant tot el dia, en els diferents actes que va organitzar. Salt vila universitària L’arribada de la UNED a la Coma Cros donarà més força a la vila com a refe- rent universitari després de ser la seu de la UOC, l’EUSES i l’ERAM. Balanç esportiu S’acaba la temporada d’esports 2013-2014 i els equips de Salt han obtin- gut tres ascensos desta- cats: dos en bàsquet i un en hoquei patins. 18 anys dels Marrecs Els Marrecs de Salt han arribat aquest any al seu divuitè aniversari; una majoria d’edat que confir- ma la progressió d’una de les colles de referència. Juny Juliol Tot a punt per a la Copa del Món de Kayak Freestyle La informació bimestral de la vila 2014 Foto N. Masó

Upload: aj-salt

Post on 01-Apr-2016

221 views

Category:

Documents


2 download

DESCRIPTION

 

TRANSCRIPT

Page 1: 2 revista t'estimo salt juny juliol 2014

Diada de la Policia La Policia Local de Salt va celebrar amb èxit la seva festa anual i va reunir cen-tenars de persones durant tot el dia, en els diferents actes que va organitzar.

Salt vila universitàriaL’arribada de la UNED a la Coma Cros donarà més força a la vila com a refe-rent universitari després de ser la seu de la UOC, l’EUSES i l’ERAM.

Balanç esportiuS’acaba la temporada d’esports 2013-2014 i els equips de Salt han obtin-gut tres ascensos desta-cats: dos en bàsquet i un en hoquei patins.

18 anys dels MarrecsEls Marrecs de Salt han arribat aquest any al seu divuitè aniversari; una majoria d’edat que confir-ma la progressió d’una de les colles de referència.

Juny Juliol

Tot a punt per a la Copa del Món de Kayak Freestyle

La informació bimestral de la vila

2014

Foto N. Masó

Page 2: 2 revista t'estimo salt juny juliol 2014

2

L’editorial

Edita: Ajuntament de Salt

Disseny: SW Factoria

Fotografia: Marc Rovira Ajuntament de Salt

Impressió: Rotimpres

Distribuïdor: Dispublica

Contacta amb nosaltres, escriu un correu electrònic a

[email protected]

Diumenge 27 d’abril. Una passejada a pri-mera hora del matí per les Deveses augura un bon dia. Veure bellesa i respirar natura profun-dament només a unes quantes passes d’on vius és un luxe, un privilegi a l’abast de tots els que vivim a Salt. Només has de calçar-te les sabatilles i prendre la decisió. No t’has de desplaçar lluny, no costa diners… només has de voler.

Quan tornem, l’activitat ja bull. A la plaça dels Pei-xos -passeig Verdaguer, oficialment- la Fira del Trasto i la Ganga ja està en plena efervescència. Veïns i veïnes han pre-parat les seves parades per oferir llibres, estris, roba, elements de deco-ració, joguines… qual-sevol cosa susceptible de ser venuda a un preu mòdic -podria dir-se sim-bòlic- tot esperant l’arri-bada dels visitants que, encuriosits, passegen de taula en taula.

És la vuitena edició i això vol dir que la Fira ha arre-lat i té acceptació. És,

per sobre de tot, una festa, un bona oca-sió de tro-bada. [...]

Després, a les dotze, a c t u a c i ó dels Marrecs a la plaça Lluís Companys, davant l’Ajuntament. Teníem un deute pendent amb ells. Em vaig comprometre durant la Festa Major de l’any passat que posa-ríem una placa per com-memorar que havien des-carregat la primera torre de 8 amb folre juntament amb la resta de castells d’aquest nivell: 4d8, 3d8 i 2d8f… una dia memora-ble! Mereixia que quedés constatat a la façana de l’edifici consistorial.

Però, a més a més, era el dia de l’aniversari dels Marrecs… i no un de qualsevol, divuitè ani-versari, majoria d’edat! La passada temporada va ser magnífica, la de-mostració que han fet apunta, també, molt bé… Molta sort a tots! M’agra-da l’actitud del Marrecs,

serenitat, sobrietat, no tirar a plaça allò que no està ben assegurat, pre-caució… és la garantia de futur!

En un dia així, no puc oblidar-me de tots aquells que durant aquests 18 anys n’han format part. Alguns segueixen; d’al-tres, no; n’hi ha que apa-reixen en diades espe-cials… però l’esperit que va inspirar el seu naixe-ment segueix ben viu en la generació actual.

Felicitats a tots, els d’ara i els d’abans… sou els de sempre! Entre tots ho heu fet possible i em sento orgullós que si-gueu Marrecs de Salt! Per molts anys!

Article de Jaume Torramadé publicat al seu blog personal www.jaumetorramade.cat.

Telèfons d’interès:

Page 3: 2 revista t'estimo salt juny juliol 2014

3

Copa del Món d’Aigües Braves a Salt i SortDel 30 de juny al 6 de juliol, Salt serà un referent mundial de piragüisme

Salt acollirà un campionat mundial en una de les modalitats més reconegudes de piragüisme: es tracta de la copa del Món d’Ai-gües Braves o bé Kayac Freestyle, que es disputarà del 30 de juny al 6 de juliol. Aquesta és una modalitat del piragüisme d’ai-gües braves reconeguda oficialment per la Federació Internacio-nal de Piragüisme. El municipi saltenc reuneix tots els imprescin-dibles necessaris i per això ha estat triada, juntament amb Sort, per ser la seu d’aquest campionat de referència mundial.

Fa gairebé vint anys que es practica piragüisme a Salt, i el 2011 l’actual Parc d’Aigües Braves de la Pilastra va ser íntegrament re-modelat. Les condicions que ofereix actualment fan possible l’or-ganització de proves de nivell internacional, tal i com s’ha demos-trat amb la darrera edició del Salt Kayak Festival que va comptar amb la participació de palistes reconeguts a nivell internacional. La implicació del Club Piragüisme Salt-Ter ha estat vital.

Aquesta competició es convertirà en una de les oportunitats que permetrà oferir la millor cara del municipi al món, i és que Salt ha demostrat comptar amb palistes excel·lents en Kayak Freestyle, ja que de moment ja han aconseguit 15 medalles entre les diferents competicions del màxim nivell internacional.

Ganes de participar en l’esdeveniment

El Punt de Suport de Voluntariat de Salt, ubicat a la Plaça Catalunya (a l’edifici Mas Mota), ha volgut agrair de manera especial la tasca dels voluntaris que col·laboraran en la primera Copa del Món organitzada a Salt. Actualment, l’organització compta amb el suport de 42 perso-nes que de manera desinteressada i altruista dedicaran el seu temps a realitzar diverses tasques, algunes més visibles que d’altres, però totes, necessàries per a l’èxit de l’esdeve-niment.

L’entitat saltenca vol agrair tot el suport rebut fins ara perquè d’aquesta manera es pugui organitzar i disputar una competició d’elit a la vila saltenca.

L’aposta: una visió de Salt al món

Cada dia som més a prop de la data del tret de sortida i la vila es co-mença a omplir dels participants i visitants que no es volen perdre el campionat. D’aquesta manera, aquest esdeveniment es converteix en una gran oportunitat per donar a conèixer tots els serveis que ofereix la vila i tota la seva oferta comercial: el comerç de proximitat i grans super-fícies, l’oferta cultural i els centres on es desenvolupen.

Foto N. Masó

Page 4: 2 revista t'estimo salt juny juliol 2014

4

L’Ajuntament tramita declarar el centre com a Bé Cultural d’Interès NacionalEl futur més actiu de la Factoria Cultural Coma Cros

El valor històric de la Coma Cros com a fàbrica tèxtil de referència al municipi i la seva actual funció oberta a la formació universitària, l’emprenedoria i la cultura són els factors claus en els quals l’Ajuntament de Salt es recolza per tramitar la declaració de Bé Cultural d’Interès Nacio-nal de la Factoria Cultural Coma Cros. Amb aquest propò-sit, el consistori pretén posar en relleu el passat i el futur d’aquest centre i demanar ajudes econòmiques a l’Estat espanyol per poder finalitzar el projecte d’actuació sobre l’edifici i l’entorn que l’envolta.

La Factoria Cultural Coma Cros no para de renovar-se i de mica en mica el centre es va omplint d’activats professio-nals i actes públics i privats. Es calcula que durant el 2013 es van dur a terme unes 806 activitats en total. D’altra ban-da, entre les actuacions que es preveuen amb vista al futur s’hi identifiquen tres zones a diferents escales.

Una de les últimes apostes de la Coma Cros és el trasllat de la seu de la UNED (Universidad Nacional de Educación a Distancia) a les comarques gironines. Durant aquest es-tiu s’estaran ultimant els treballs necessaris perquè pugui estar operativa el proper mes de setembre, després de deixar la seu del Barri Vell de Girona. Es preveu que el nou centre formatiu a Salt podria donar servei a uns 1.400 alumnes.

En total, les obres d’adequació de l’edifici han costat prop de mig milió d’euros. Durant la visita d’obres a la futura seu de la UNED, l’alcalde de Salt, Jaume Tor- ramadé, va declarar que amb la presència de la UNED al municipi es feia realitat la frase “Salt, vila universitària”. La vila salten-ca ja suma quatre seus universitàries.

A l’edifici central es preveu encabir noves oficines i una sala d’exposicions. A la zona dreta, es preveu la inclusió d’una zona de bar i restaurant i noves sales, algunes annexades al Centre d’Arts Escèniques. D’altra banda, la Factoria Cultural Coma Cros ja disposa d’espais acabats com les golfes de la Kropotkin, sobre la biblioteca.

Entre els objectius de l’Ajuntament es pretén posar en valor l’espai i optimitzar l’ocupació d’alguns locals que estan en mans d’entitats, però que en fan poc ús. La intenció és que es puguin compartir i altres entitats també puguin disposar d’un espai. Actualment, hi ha gairebé una vintena d’enti-tats i serveis, entre ells la Biblioteca Pública Iu Bohigas, el Centre d’Arts Escèniques El Canal, l’ERAM, la UOC, el viver d’empreses i agrupacions socioculturals com els Diables de Pere Botero, els Gegants, l’Agrupació Fotogràfica de Salt, Safareig Teatre i la Comissió de Festes, entre d’altres.

Imatge de la visita d’obres de la futura seu de la UNED.

EL Viver d’empreses creativoculturalsFoto: Girona Notícies.

Auditori de la Factoria Cultural Coma Cros.Foto: Girona Notícies

Page 5: 2 revista t'estimo salt juny juliol 2014

5

De fàbrica tèxtil a factoria culturalEl 1999 l’Ajuntament de Salt va convocar un concurs públic per contractar l’Estudi de Programació de la Coma Cros, un primer pas per desenvolupar el que ara és la Factoria Cultural després que el 1998 l’Institut Català del Sòl cedís al consistori l’edifici de l’antiga fàbrica. Es va elaborar un pla di-rector que va marcar les línies bàsiques de desenvolupament del complex. Anaven en dues línies.

Per una banda, la infraestructura havia de servir per donar suport al món sociocultural saltenc (l’Ateneu d’Entitats) i, de l’altra, oferir uns serveis i una producció cultural dins la qual es podrien englobar equipaments com la bi-blioteca, els equipaments de producció cultural o els estudis universitaris. El 2001 es van fer les primeres intervencions, que van consistir en enderrocs, consolidacions i una diagnosi de l’estructura. Alguns d’aquests serveis es van posar en funcionament a poc a poc. Un dels primers va ser l’Ateneu d’Entitats, considerat prioritari ja que calia donar resposta al dèficit i la ne-cessitat d’espais a disposició de les entitats del municipi.

Més de 800 activitats l’any passatEl 2013 es van fer dins l’àmbit de la Coma Cros 806 activitats. Els espais més usats són una de les aules de formació, amb 210 activitats. Hi segueixen l’aula polivalent, amb 176 activitats i l’auditori, amb 138 activitats. Aquesta xifra representa un augment significatiu respecte de l’any anterior, el 2012, en què se’n van fer 568. Representa un augment de gairebé el 42%. En comparació amb el 2010, el nombre d’activitats gairebé s’ha multiplicat per quatre (se’n van fer, aquell any, 219). A part de les activitats quantificades, se n’han fet d’altres en espais com la Biblioteca Pública Iu Bohigas, que ocupa una part dels baixos de l’edifici Kropotkin des del 2006. Dins l’àmbit de la biblioteca, el 2013, s’hi van fer 176 activitats entre exposicions, con-ferències, presentacions, tallers, audicions, etcètera. Hi van assistir 5.544 persones, segons els recomptes del mateix equipament. També s’han fet activitats de caire privat a les institucions universitàries amb presència a la Coma Cros, l’ERAM i la UOC.

La informació d’aquesta plana va ser publicada per Jordi Nadal a EL PUNT AVUI.

Les dades rellevants

Mitjan s. XIX: les indústries tèxtils tenen in-cidència a Catalunya i arriben a Salt.

1850: inici de la construcció de la fàbrica Coma Cros.

1861 i 1865: la crisi de la Guerra Secessió afecta al cotó de la indústria Coma Cros.

1969: ampliació i venda a Indústria Brugués.

1990: venda a Indústries Kio.

1995: tancament de la fàbrica.

1998: el complex passa a mans municipals.

2002: comença el procés de rehabilitació de l’edifici i es posa a disposició dels ciutadans i de l’àrea metropolitana un important con-junt d’equipaments culturals i empresarials.

2006: inauguració Biblioteca Iu Bohigas i l’edifici Kropotkin

2009: seu de l’Escola Universitària de Rea-lització Audiovisual i Multimèdia (ERAM).

2014: seu de la Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED).

Detalls d’una màquina de la indústria tèxtil.

Page 6: 2 revista t'estimo salt juny juliol 2014

6

Per al curs que ve, es preveuen uns 2.000 persones entre alumnes i professorsSalt, vila universitària: UOC, EUSES, ERAM i UNED

L’Ajuntament ha penjat lones en els tòtems publicitaris que té repartits per la vila on es destaquen els estudis universitaris que hi ha a Salt. L’objectiu és potenciar la imatge de Salt com a vila universitària. Actualment a Salt hi ha els estudis de l’ERAM, l’EUSES, la UOC i, a partir del setembre, la UNED.

Salt, que des de fa uns anys acull dos centres universitaris únics de referència a la demarcació de Girona, l’Escola Universitària de la Salut i l’Esport (EUSES) i l’Escola Universitària de Realització Audiovisual i Multimèdia (ERAM), així com el centre de suport del Gironès de la seu de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), ha estat escollida novament com a seu central provincial de la Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED).

El govern municipal està molt satisfet d’aquesta decisió, ja que es reafirma una vegada més el posicionament de Salt com a vila universitària. Per a aquest pròxim curs 2014/2015, el con-sistori espera el pas pel munici-pi d’unes 2.000 persones, entre estudiants i professors, que de ben segur significarà un impac-te econòmic molt positiu per al municipi, dinamitzarà la vida de la població amb un ambient jove i dinàmic i al mateix temps re-forçarà la imatge cap a l’exterior.

Salt es pot posicionar, sens dub-te, en el mapa català en destins universitaris amb una oferta es-pecialitzada i de qualitat, tant pel que fa a estudis presencials com semipresencials o en línia.

Binomi juventut i talent

L’equip de govern considera que el binomi joventut i talent és avui en dia la clau de l’èxit per a la recuperació econòmica de la nostra societat, i el compromís de cohesió i cooperació entre les pròpies universitats i l’ Ajuntament ha permès que el municipi esdevingui testimoni actiu d’aquesta eficaç fórmula.Tanmateix, “sabem que per obtenir els resultats que desitgem hem de treballar també perquè Salt tingui una oferta comercial, cultural, sanitària, immobiliària i de serveis d’alta qualitat que sigui competitiva i que permeti acollir cada vegada més estudiants”.

Representants de les universitats van aprofitar una trobada recent per constatar que no es veuen entre ells com a competència i van destacar l’esperit de col·labo-ració amb l’Ajuntament i entre les diferents institucions.

Jaume Torramadé amb els quatre representants dels centres universitaris: Montse Palma (UNED), Antoni Romero (UOC), Fran-cesc Sánchez Carcassés (EUSES) i Miquel Bisbe (ERAM).

Page 7: 2 revista t'estimo salt juny juliol 2014

7

Els joves del programa d’ocupació visiten el Celler de Can Roca

Trenta joves, d’entre 16 i 25 anys, que es van formar com a auxiliars de cambrers i auxiliars de cuina en el Programa Joves per l’Ocupació de Salt, que gestionava l’Àrea de Jo-ventut de l’Ajuntament, van visitar durant el curs el consi-derat com a segon millor restaurant del món, El Celler de Can Roca de Girona. Aquest programa està subvencionat pel SOC, el Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social i el Fons Social Europeu, d’acord amb el Programa d’Experiència Professional per a l’Ocupació Juvenil a Catalunya “Joves per l’Ocupació”.

La visita es va organitzar per incidir en la formació dels jo-ves, especialment per conèixer les tasques a desenvolupar

pels cambrers i cuiners, els requeriments del lloc de treball, els aspectes que es valoren durant el procés de selecció i escoltar els consells i testimonis de vida dels tres germans Roca, que són grans referents mundials en el sector de la gastronomia.

“Aquí ens teniu per donar oportunitats als joves que més ho necessiten. El Celler va néixer en un barri humil de Girona, per això tenim molt clar d’on venim i tenim molt clar que tothom, vingui d’on vingui, ha de tenir com a mínim l’opor-tunitat de demostrar la seva vàlua”, va destacar en Josep Roca, que va acompanyar i guiar el grup.

Aquesta formació professionalitzadora va finalitzar el maig amb molt bons resultats. El 100% dels joves que van iniciar la formació van finalitzar el curs i l’assistència va ser supe-rior al 80% . Tots els joves van acabar el període formatiu i van ser qualificats com a aptes per part dels formadors.

El curs va anar a càrrec del Casal dels Infants pel que fa a auxiliar de cambrer; de l’Escola d’Hostaleria de Girona i la Fundació Oscobe, pel que fa a auxiliar de cuina, i Eva Lucas els va formar en primers auxilis i manipulació d’ali-ments.

Ara han començat les accions de prospecció i visites a em-preses per formalitzar convenis en pràctiques dels joves, amb la possibilitat de convertir-se en contractes laborals.La selecció de tots els participants es va realitzar durant el gener passat. Dels 150 joves derivats per l’Oficina de Tre-ball, finalment van ser 77 els joves que van participar en el procés de selecció.

Després d’una prova de selecció i una entrevista personal, es van triar 15 joves per al mòdul d’auxiliar de cambrer i 15 joves per al mòdul d’auxiliar de cuina.

Foto de la celebració de la cloenda del curs.

Els joves, durant la visita al Celler de Can Roca.

Page 8: 2 revista t'estimo salt juny juliol 2014

8

Centenars de policies celebren el seu dia a la Factoria Cultural Coma CrosFesta multitudinària de la Diada de la Policia

Prop de dues-centes persones es van reunir a l’Era de Cal Cigarro per participar en la vuitena edició de la Cursa de la Policia Local de Salt, l’acte que donava el tret de sortida a la Festa de la Policia de la vila i que es va celebrar el 6 de juny.

La cursa, oberta a tots els ciutadans, va reunir un gran nom-bre d’agents de tots els cossos policials que operen al terri-tori i de les poblacions veïnes que, un cop arribats van po-der gaudir d’un esmorzar i del sorteig de diversos obsequis.Es pot consultar la classificació de la cursa des de l’enllaç a la web de l’Ajuntament (www.viladesalt.cat).

Al migdia, representants de tots els cossos policials i dels bombers es van trobar a la Coma Cros on es van distingir els agents i ciutadans que han fet actuacions destacades durant l’any. En els parlaments es va destacar la bona col.laboració policial que hi ha a Salt i els bons resultats que està donant en la solució dels problemes d’inseguretat.

També es va destacar el paper de l’agent caní de la policia local i el paper del projecte “Passadissos nets i segurs”, en la percepció de la seguretat per part dels ciutadans. L’esde-veniment va finalitzar amb un refrigeri a càrrec de les Cui-neres de Salt.

Campanya per evitar els robatoris de telèfons mòbilsLa Policia Local de Salt ha publicat uns fu-llets amb consells de seguretat per evitar els robatoris de telèfons mòbils. Aquest és un dels delictes més freqüents a les ciutats occidentals. Els fullets estan disponibles a diversos espais públics, però especialment als instituts, perquè s’ha detectat que la majoria de víctimes són joves.

Els consells de seguretat expliquen que cal parar atenció a l’entorn mentre es ma-nipulen els mòbils, perquè és el moment que solen aprofitar els lladres per apode-rar-se’n. També s’aconsella no deixar mai el mòbil sobre la taula en bars i restaurants i dur el telèfon fora de la vista i fer servir el mans lliures si es parla pel carrer.

Tret de sortida de laCursa de la Policia Local.

Imatge de l’acte que es va celebrar a l’auditori de la Coma Cros.

Page 9: 2 revista t'estimo salt juny juliol 2014

9

Més de 400 alumnes de dotze escoles de tot Catalunya es van trobar a l’Era de Cal Cigarro de Salt, dins el projecte coo-peratiu Bongoh. En aquest repte de cooperació, els escolars, a través de les eines telemàtiques, van participar en un joc de simulació d’un arxipèlag imaginari. Les activitats van durar tot el curs i es van integrar en el currículum escolar en àrees com ara la llengua, el coneixement del medi, la música.

Seguretat en teleassistència Revisió dels parcs infantils

El projecte cooperatiu Bongoh reuneix 400 escolars catalans

A partir d’ara, tots aquells usuaris saltencs del servei de Te-leassistència que no tinguin ningú de confiança a qui deixar les claus del seu habitatge podran guardar-ne una còpia a la Policia Local. Els usuaris que es vulguin acollir a aquest sistema rebran la visita del coordinador de zona de l’em-presa del servei, que els recollirà les claus, els donarà un rebut i les farà arribar a la Policia Local, que les guardarà en bosses precintades.

En cas que sorgeixi alguna emergència, des del centre d’atenció del Servei de Teleassistència s’avisarà la Policia Local, que es desplaçarà al domicili de l’usuari i serà el res-ponsable d’obrir la porta als serveis d’emergència.

Jocs per a la mainada més segurs. Amb aquesta finalitat, l’empresa Entorn Urbà ha inspeccionat totes les àrees de jocs per a mainada del municipi i ha arranjat les que supo-saven algun risc per als infants. La decisió de revisar els jocs infantils es va prendre després de constatar que tenen una gran utilització i que sovint els usuaris en fan un ús poc adequat, cosa que causa destrosses que poden suposar un risc per als usuaris.

Les àrees de joc per a la mainada han de complir unes normatives específiques sobre les condicions de seguretat dels equipaments per a joc i les dels paviments que les suporten.

Imatge cedida pel Col·legi Pompeu Fabra de Salt.

D’esquerra a dreta: la regidora Fanny Carabellido, Eva Gost, de Televida, Jaume Torramadé i Antoni Marco, cap de la Policia Local,.

Page 10: 2 revista t'estimo salt juny juliol 2014

10

Suport al voluntariat Salt engega un punt de suport al voluntariat que ha de servir per orientar i formar els volun-taris i promoure el voluntariat entre la ciutadania. El punt de suport al voluntariat està ubicat al Mas Mota i obre a les tardes gestionat per l’entitat Casal, dels Infants. El PSVS té l’ob-jectiu d’estimular la ciutadania per a participar en les tasques de voluntariat social per aju-dar i promoure actuacions, conjuntament amb les entitats que ja treballen amb voluntaris i poder articular una proposta atractiva que reverteixi en be-nefici de la comunitat i de la ciutadania en general.

Nova formació per a la recerca activa de feina

Milloren la conducta amb treballs comunitaris

L’Espai Municipal d’Ocupació de Salt ha creat unes càpsules formatives per arribar a nous públics que desitgen ampliar i millorar les seves estratègies de recerca de feina. La nova línia de formació va començar amb unes càpsules sobre Networking, Twitter, Linkedin i Eures i més endavant inclourà també temàtiques com el coaching, la in-tel·ligència emocional o les oportunitats de

treball durant l’estiu. Els canvis en el mercat laboral obliguen a canviar la forma de recer-ca de feina i, amb la voluntat d’oferir recur-sos a la ciutadania per adaptar-se a aquests canvis, aquestes formacions estan obertes a tothom, tot i que es farà especial èmfasi a arribar a col·lectius d’interès com poden ser estudiants universitaris, joves o persones en situació d’atur de llarga durada.

L’Ajuntament de Salt, a través del Consorci de Benestar Social Gironès-Salt, està duent a terme un projecte de tre-ball comunitari amb joves entre 12 i 17 anys del municipi, els quals han transgredit les normes de convivència o han portat a terme accions predelictives o bretolades de for-ma reiterada. Es tracta d’una acció comunitària que forma part del Programa d’Intervenció Educativa en Conflictes (PIEC). Aquests joves ja han rehabilitat el mobiliari de l’es-cola del Gegant del Rec, i està previst que també facin arranjaments de mobiliari urbà i col·laborin amb comunitats de veïns arreglant els desperfectes del seu edifici.

Centres oberts actius Els centres oberts infantils de Salt estrenen nova web amb l’objectiu de ser una platafor-ma de difusió dels serveis i les activitats que es duen a terme. La web té com a objectiu infor-mar de la tasca que es fa i, a la vegada, esdevenir una pla-taforma de comunicació per als propis menors i les seves famílies (coisalt.cbs.cat). Una de les properes activitats serà la col·laboració durant el julliol en la 26a edició del Festival de Cinema de Girona. Els infants del centre obert podran gau-dir de pel·lícules infantils en format gran pantalla i tots els actes gratuïts que hi haurà.

Professionals de residències i centres de dia

Dues imatges de la IV Jornada de Professionals de Residències Geriàtriques i Centres de Dia, que va ser organitzada per la Delegació de Girona del Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya i que es va celebrar a la Coma Cros.

Gent gran i “techs”Estudiants de l’Institut Sal-vador Espriu han ensenyat a navegar per Internet i fer dife-rents accions a disset usuaris del Centre de Recursos de la Gent Gran de Salt. És un pro-jecte creat per la Fundació del FC Barcelona, l’Institut Salva-dor Espriu i la Fundació Pere Tarrés.

Imatge d’una de les sessions de “networking”.

Page 11: 2 revista t'estimo salt juny juliol 2014

11

Més formació per a comunitats de veïnsL’Oficina d’Habitatge de l’Ajun-tament de Salt ha iniciat una nova tanda de formacions per a comunitats de propietaris. Aquestes formacions tenen una durada d’una hora i mitja, són gratuïtes i van dirigides a membres de les comunitats de propietaris implicats en la seva gestió. Les formacions són monogràfiques i es dediquen a l’acollida a la comunitat. La pri-mera sessió: “La gestió econò-mica i la morositat” es va fer di-jous 8 de maig i hi van assistir una vintena de persones. Se’n va fer una altra el 12 de juny i una està prevista per al 10 de juliol.

La formació per a les comuni-tats de propietaris és una prio-ritat de l’actual equip de go-vern i juntament amb serveis de mediació i assessorament jurídic formen part dels serveis que ofereix l’Oficina d’Habitat-ge i que són gratuïts.

Els Donants de Sang de Salt estrenen nova imatge

Els Donants de Sang de Salt estrenen imatge pro-mocional que s’utilitza per difondre a la ciutadania les donacions de sang periò-diques que es realitzen al municipi es va estrenar amb motiu de la donació extraor-dinària del 21 de juny. Es va presentar sota el lema “Vine, Dóna i Tasta!”, i hi col·laboren l’Ajuntament de Salt, el Banc de Sang i Teixits, l’Associació de Do-nants de Sang del Gironès i les Cuineres de Salt.

Una combinació entre cuina saltenca i donació solidària.

Amb aquesta idea cada persona que s’acostés a la Casa de Cultura les Bernar-des i que fes una donació, podria fer un tastet elaborat

per les Cuineres de Salt.

D’altra banda, l’Assemblea General de l’Associació de Donants de Sang de Girona va fer, a principis de juny, un reconeixement a l’Ajun-tament de Salt per la seva implicació en la donació de sang, on l’alcalde, va desta-car la importància de donar sang i la tasca de les tècni-ques municipals de Salut, de la tinenta d’Alcaldia i re-gidora de l’Àrea de Serveis a les Persones i de Ràdio Salt i les Cuineres de Salt, pel suport en les campan-yes de donació.

Amb la voluntat de crear sinergies entre la restaura-ció i el comerç, la Federació de Comerciants de Salt i l’Ajuntament han posat en marxa des del 14 de juny i fins al 6 de juliol un concurs per triar “el millor còctel de Salt”. En la iniciativa hi participen deu bars del municipi que poden dur a concurs dos còctels, un dels quals ha de ser sense alcohol.

Les consumicions tenen un preu de quatre euros, sense descompte, de tres, si es lliuren les butlletes que repartiran els establiments comercials quan es compri. Si es compra un bloc de 10 tasts, els còctels també sortiran a 3 €. Als bars participants hi haura urnes per dipositar les votacions dels clients. Tots els consumidors que participin entren en un sorteig de cinc vals de compra per un valor total de 500 €.Un dels còctels premiats es triarà per votació popular i, l’altre, per un jurat designat pels organitzadors.

Primer Concurs de Còctels de la vila de Salt

La nova imatge dels Donants de Sang a Salt.Torranadé recull el guardó en l’acte celebrat al Centre Cultural La Mercè de Girona.

Relacions familiarsSalt va ser escollida per par-ticipar en el projecte “Apren-dre junts, créixer en família” de l’Obra Social “la Caixa”. L’Ajuntament, a través del Consorci de Benestar So-cial Gironès-Salt, ha engegat aquest programa socioeduca-tiu amb una trentena de famí-lies usuàries dels Serveis So-cials del municipi. L’objectiu és potenciar el desenvolupament de les capacitats dels pares en la cura i educació dels seus fills, promovent vincles efec-tius i estables que permetin créixer i desenvolupar la seva autonomia a través del paper de la família.

Page 12: 2 revista t'estimo salt juny juliol 2014

12

La gimnàstica femenina espanyola omplirà Salt els dies 20 i 21 de juny durant la celebració del II Trofeu Vila de Salt que se celebrarà al Pavelló Municipal de Gimnàstica de Salt. Du-rant tres dies passaran per la vila uns 23 clubs, 450 gimnastes, 70 entrenadors, 10 jutges i molts acompanyants d’arreu de l’Estat espanyol. El Trofeu Vila de Salt està organitzat pel Salt Gimnàstic Club, amb la col·laboració de les institucions catalanes, gràcies a una tren-tena de patrocinadors, i la gran família que té el club saltenc.

La competició es disputarà durant el cap de setmana i es clausurarà amb una gran coreo-grafia on actuaran totes les gimnastes. Tot això, juntament amb tallers de massatge, rela-xació, manualitats, concursos i coreografia faran una gran festa de la gimnàstica per a tots els participants i assistents. I també està previst un taller formatiu “Com entendre una nota al terra”, destinat als acompanyants.

Referents en gimnàstica femenina

Hoquei puja i puja

El millor bàsquet segueix cap amunt

L’equip sènior de l’Hoquei Club Salt ha pujat a 1a Divisió Catalana en quedar en segona posició de la segona divisió de la Lliga Catalana. L’equip saltenc s’ha situat darrere del Blanes Hoquei Club, en una lliga en la qual només ha perdut dos partits, precisament davant el líder de la classificació: el conjunt blanenc.

El club saltenc, que té tots els jugadors de Salt mateix o de Girona, valo-ra molt l’ascens i destaca la dificultat de fer-ho sense disposar d’equips de les categories júnior i juvenil. Amb l’ascens, el club saltenc jugarà arreu de tot el territori català en la nova temporada.

Per al CB Salt aquest ha estat un any ple d’èxits. Els cadets masculí i femení entrenats per Marc Bartolí i Berta Bartolí, respectivament, han quedat campions de Girona i sotscampions de Catalunya. El cadet masculí es defineixen com “un equip amb moltes ganes de bàsquet”. Per altra banda, l’en-trenadora del cadet femení defineix la temporada com: “la il·lusió i les ganes de seguir lluitant han sigut les claus del seu èxit”.

El Sots 25 també ha complert els objectius de principi de temporada aconseguint l’ascens a Tercera Catalana. El seu en-trenador afirma que s’ha aconseguit gràcies a “la forta personalitat i el saber fer dels jugadors”. Cal destacar també la gran temporada del Sènior A, que ha assolit l’objectiu de pujar a EBA superant la segona eliminatòria contra el CB Martorell i que va jugar la final del Campionat de Catalunya a Martorell.

Fotografies cedides pel Club Bàsquet Salt:

1. Cadet femení2.Cadet masculí3.Sots 254. Copa sènior A

Page 13: 2 revista t'estimo salt juny juliol 2014

13

Va demostrar que l’artesania tradicional encara té encant

Centenars de persones encuriosides per comprar roba o conèixer de prop les tècniques tradicionals per treballar el teixit van visitar l’última gran fira celebrada a Salt. La segona edició de la Fira Tèxtil i Botiga al Carrer va ser un clar exemple de l’artesania que encara segueix ben viva amb les diferents tècniques de treballar el fil, la llana, la corda, l’espart... També es van fer diversos tallers, com ara confecció de joies amb roba, entre d’altres manualitats, i actuacions, animació per a la mainada, concerts i màgia al carrer, visites guiades o una desfilada de moda. La Fira va ser organitzada per l’Associació de Veïns i l’Associa-ció de Comerciants del Veïnat amb el suport de l’Ajuntament.

Èxit de la Segona Fira Tèxtil i Botiga al Carrer

Page 14: 2 revista t'estimo salt juny juliol 2014

14

L’Espai Gironès, més proper. Per a la segona edició de l’Espai d’Art que ha organitzat l’Espai Gironés, es va gravar l’anun-ci promocional pels carrers reconeguts de la vila. Per poder veure el vídeo, es pot fer a través del canal de Youtube del centre comercial.

El Cove de les Paraules. Els alumnes de quart de primària de Salt van gaudir de la cloenda d’ “El Cove de les Paraules”, on van conèixer els escriptors

Anna Manso i Pau Joan Her-

nàndez. Els escolars van tenir l’ocasió de llegir, investigar i, finalment, escriure un llibre de forma col·laborativa.

Exposició de mobles restaurats

Fe d’errades. En el número anterior a la pàgina 14, les imatges del taller de l’EMBA realitzat pels joves del Centre de Dia de l’hospital Sta. Caterina no es corresponen amb la realitat. Les peces publicades són de l’artista Christine Coveney, i van ser exposades a la Biblioteca Pública Iu Bohigas durant el mes d’abril.

“Què fem per dinar? “Aquest és el títol del llibre que acaben de publicar els alumnes de segon d’ESO del col·legi Pom-peu Fabra de Salt i que van presentar la vigília de Sant Jor-di. És un recull de receptes de cuina -tal com diuen ells- del país, que inclou primers i segons plats i les postres.

Els Pulpo Pop trien Salt. El grup gironí Pulpo Pop va enregis-trar el nou videoclip pels carrers de Salt, amb la intenció de donar èmfasi a l’optimisme de la vila, a l’estil del “Happy” del conegut Pharrel Williams. Segons va explicar el mateix grup: “hem fet ballar els barris més interculturals de Salt!”

La Biblioteca Pública Iu Bohigas acull aquests dies una exposició de mobles antics restaurats pels alumnes de l’Escola Municipal de Belles Arts de Salt EMBA. Des de l’Escola de Belles Arts fa 15 anys que es du a terme el curs de restauració de moble i objecte antic amb la intenció decompartir els co-neixements i apropar els alumnes a les arts decoratives. Segons Miracles Boades, l’interiorista i restauradora de moble antic, “en les peces que ens han estat llegades hi queden reflectides les tècniques, els materials i també el gust dominant a cada època de la nostra història, essent doncs una font important per a l’estudi de les arts”.

Fragment del vídeo publicitari d’ Espai d’Art.

Acte de cloenda a l’auditori de la Factoria Cultural Coma Cros.

Una de les peces exposades.

Page 15: 2 revista t'estimo salt juny juliol 2014

15

Fes SALT Hem volgut promoure la vostra creativitat amb un concurs original i estiuenc

#viladesalt

@albarnoyes @jota2408 @laiamiquel99

@albarnoyes @rispau@marcarrasson

Etiqueta les teves fotografies amb #viladesalt a Instagram. En cada publicació de la revista, seleccionarem les imatges més maques. T’hi animes?

Més informació al nostre web: www.viladesalt.cat

Page 16: 2 revista t'estimo salt juny juliol 2014

Amb esperit de superacióL’Ajuntament de Salt va voler homenatjar la colla castelle-ra del poble, els Marrecs, a finals d’abril amb motiu de la seva arribada a la majoria d’edat. I és que, el maig passat, la colla castellera de referència del municipi i una de les emblemàtiques a Catalunya va fer 18 anys. Ha passat molt temps des que els saltencs van realitzar la primera actuació (considerada com el bateig) al municipi saltenc: els Ganxets de Reus i els Castellers de Terrassa els van fer de padrins.

Els Marrecs van tenir un 2013 exitós, en què es van anar superant de manera successiva. Començant per l’actuació destacada de la Festa de Salt –immortalitzada en una pla-ca–, la colla saltenca va carregar, a més, un pilar de 6 en la seva diada (a l’octubre), i encara van millorar per Sant Narcís a Girona: als tres castells de 8 de la Festa Major lo-cal hi van afegir el pilar de 6 completat. Una progressió que confirma el seu creixement com a colla castellera.

Per a més informació: www.marrecs.cat

SALT EN POSITIUDivuit anys dels Marrecs de Salt