19 de novembre de 2015

32
Dijous, 19 de novembre de 2015 núm. 2.922 www.diarimes.com Un incendi al pàrquing Saavedra obliga a evacuar 50 infants TARRAGONA El foc es va originar en un magatzem de pintura de l’aparcament i va provocar una gran fumera que va fer que els nens que eren al pati fossin traslladats al Camp de Mart. P8 Els bombers a les portes del pàrquing Saavedra, d’on sortia fum negre que, de seguida, va omplir la zona. CRISTINA AGUILAR El grup desarticulat a Saint Denis estava preparat per atemptar de nou BALANÇ L’assalt policial i militar al barri de París se salda amb dos morts i vuit sospitosos detinguts EN RECERCA El fiscal parisenc confirma que el cervell dels atemptats no està entre els arrestats. P2 POLÍTICA França vol controlar el retorn d’europeus de tercers països i el EI confirma que va fer esclatar l’avió rus ALERTA La policia ha d’intervenir a quatre falses alarmes, entre aquestes al Pius Hospital de Valls. P3-4 EFE REUS La Biblioteca Pere Anguera obre després d’anys aturada. P11 AVUI

Upload: diari-mes

Post on 24-Jul-2016

286 views

Category:

Documents


42 download

DESCRIPTION

Diari gratuït del Camp de Tarragona

TRANSCRIPT

Page 1: 19 de novembre de 2015

Dijous, 19 de novembre de 2015núm. 2.922

www.diarimes.com

Un incendi al pàrquing Saavedra obliga a evacuar 50 infants TARRAGONA El foc es va originar en un magatzem de pintura de l’aparcament i va provocar una gran fumera que va fer que els nens que eren al pati fossin traslladats al Camp de Mart. P8 Els bombers a les portes del pàrquing Saavedra, d’on sortia fum negre que, de seguida, va omplir la zona.

CRISTINA AGUILAR

El grup desarticulat a Saint Denis estava preparat per atemptar de nouBALANÇ L’assalt policial i militar al barri de París se salda amb dos morts i vuit sospitosos detinguts

EN RECERCA El fiscal parisenc confirma que el cervell dels atemptats no està entre els arrestats. P2

POLÍTICA França vol controlar el retorn d’europeus de tercers països i el EI confirma que va fer esclatar l’avió rus

ALERTA La policia ha d’intervenir a quatre falses alarmes, entre aquestes al Pius Hospital de Valls. P3-4

EFE

REUS

La Biblioteca Pere Anguera obre després d’anys aturada. P11

AVUI

Page 2: 19 de novembre de 2015

2 diarimés 19/11/2015 ATEMPTATS A PARÍS

AgènciesLa policia francesa va llançar ahir una batuda antiterrorista al municipi de Saint Denis, a la perifèria nord de París, aconse-guint neutralitzar un comando jihadista preparat per atemptar, i que es va saldar amb almenys dos islamistes morts i 8 deten-cions. Un total de 110 agents van emprar prop de 5.000 municions en una operació que va durar set hores en aquesta conflictiva localitat del nord de París en la qual s’ubica l’Estadi de França, atacat per tres terroristes suïci-des divendres passat, que forma-ven un dels tres comandaments que van matar a 129 persones i van ferir a més de 300 en aquests atemptats.

«La investigació ha progres-sat considerablement i l’assalt d’aquesta nit és la demostració. Un nou equip terrorista ha estat neutralitzat i tot indica que, a la vista del seu armament, de la seva organització estructurada i la seva determinació anaven a passar a l’acció», va declarar da-vant la premsa el fiscal de París, François Molins. Segons fonts policials, estarien planejant ata-car contra La Defense –el barri financer de la capital francesa– o l’aeroport Charles de Gaulle.

Les indagacions, però, enca-ra no han aportat tots els seus fruits i no es descarta que hi hagi més terroristes morts entre la runa de l’apartament en el ter-cer pis del número 8 del carrer del Corbillon assaltat aquest matí per les forces de l’ordre. «El caràcter complex de l’operació ha requerit de fusells d’assalt, franctiradors i granades. El fet que almenys un terrorista s’hagi explotat, la destrucció parcial de l’interior de l’edifici, i en fi, l’estat dels cossos i les restes dels cossos necessitarà nombrosos exàmens per la policia científica», va dir.

«Extrema dificultat»L’assalt «d’extrema dificultat» es va complicar encara més quan la porta blindada de l’apartament va resistir a la càrrega explosiva de les forces especials, el que va permetre «als terroristes prepa-rar la seva resposta», en la qual van resultar ferits cinc agents.

El terrorista que se sap que es va immolar, segons mitjans locals com les cadenes BFMTV, iTélé i la revista L’Express, és una dona de 26 anys, identificada com Hasna Aitboulahcen i nas-cuda el 1989 a la localitat fran-cesa de Clichy-la-Garenne, en els suburbis del nord de París. La

policia sospita que té vincles de parentiu amb el suposat cervell dels atemptats, el belga Abdelha-mid Abaaoud, a qui la policia va anar a buscar a l’apartament de Saint Denis després de rebre una informació que estava «en terri-tori francès». «Aquest testimoni rebut dilluns al final del dia, va ser rebut amb gran precaució davant el risc de manipulació i va ser objecte de nombroses ve-rificacions, en particular telefò-niques i bancàries», va precisar el fiscal.

I el suposat ‘cervell’?Al tancament d’aquesta edició, Abaaoud no es compta entre els detinguts i els agents no han pogut establir encara si es tracta d’un dels terroristes morts –se-gons apunten diversos mitjans–, va precisar Molins, que no va identificar el jihadista suïcida, encara que va indicar que tot indica que es tracta d’una dona.

«Els primers elements de la in-vestigació ens porten a pensar que l’explosió va ser obra d’una dona que va detonar un cintu-ró d’explosius», encara que està «pendent de verificació», va in-dicar el fiscal.

Molins va descriure al supò-sit arquitecte de la matança del 13-N com el «sospitós de ser l’inspirador de nombrosos pro-jectes d’atemptats terroristes a Europa en nom de l’Estat Islà-mic», organització terrorista que va reivindicar els atemptats des

de Síria a través dels germans i jihadistes francesos Fabien i Jean Michel Clain, el paper dels quals en la massacre falta per precisar.

Pel que fa als terroristes suï-cides que van cometre el major atemptat terrorista de la història de França, s’han identificat a cinc dels assaltants. A més, se sap que almenys un terrorista dels tres ordres que van preparar els atemptats, Salah Abdeslam, va fugir, i no es descarta que pogués haver un novè gihadista també en fugida.

Precisament, les autoritats franceses van donar avís ahir a les policies europees perquè ex-tremin la precaució en les fron-teres sobre un Citroën Xsara en què podria viatjar Abdeslam.

Mòbil dels terroristesEn el marc de les investigacions, la Policia francesa ha trobat un telèfon mòbil en una paperera a la porta de la sala Bataclan que els terroristes van utilitzar di-vendres per enviar un SMS a les 21.42 (20.42 GMT) a un destina-

tari desconegut amb el missatge: «Hem sortit, comencem», va in-formar el fiscal de París.

«Les investigacions intenten determinar qui és el destinatari», va declarar ahir en una confe-rència de premsa sense pregun-tes Molins, que va oferir detalls de la preparació dels atemptats de divendres passat a París, on els terroristes van arribar en tres vehicles amb matrícula belga llogats pels germans belgues Ab-deslam: un Volkswagen Polo, un Seat León i un Renault Clio.

Militars i policies es despleguen pels carrers d’aquesta localitat al nord de la capital francesa. A la dreta un franctirador a la basílica.

ALARMA TERRORISTA

Dos morts i vuit detinguts en una batuda contra un comando llest per atemptarL’operació, a Saint Denis, volia neutralitzar l’amenaça i localitzar el suposat ‘cervell’ dels atemptats de divendres, que es desconeix si és un dels morts

La jihadista que es va immolar seria la cosina del suposat ‘cervell’ dels atemptats de divendres

En la batuda van participar 110 agents que van emprar prop de 5.000 municions

EFE

A la zona on va tenir lloc ahir de matinada la batuda també hi havia cossos d’emergències.

Fereixen un professor d’una escola jueva

Un professor d’una escola jueva de la ciutat francesa de Marsella va ser apunya-lat ahir la tarda diverses vegades per tres individus que van cridar consignes antisemitesi que van exhi-bir al·lusions a Estat Islàmic (EI) i a l’islamista Mohamed Merah –responsable de di-versos atacs antisemites l’any 2012–, segons les auto-ritats locals. La vida va patir diverses ferides però la seva vida no corre perill. Els tres agressors haurien fugit i les autoritats han activat un ampli dispositiu.

EFE

Page 3: 19 de novembre de 2015

319/11/2015 diarimésATEMPTATS A PARÍS

AgènciesFrança considera que ha arribat l’hora de canviar Schengen per fer front a l’amenaça terrorista, segons avançava ahir El País. El ministre de l’Interior, Bernard Cazeneuve, presentarà demà a Brussel·les una proposta perquè tots els europeus siguin con-trolats a la frontera cada vegada que tornin d’un país tercer o se’n vagin cap a ell. Actualment, el sistema de lliure circulació ja permet controls als europeus en situacions de risc, però les revisi-ons sistemàtiques estan prohibi-des. La petició francesa, que serà estudiada per la resta de països, no afecta les fronteres interiors de la UE.

D’altra banda, el Govern francès anunciava ahir que les manifestacions paral·leles a la cimera sobre el canvi climàtic (COP21), que París acollirà des de final de mes, seran prohibides per motius de seguretat. «Per tal d’evitar tot risc suplementari, el Govern ha decidit no autoritzar les marxes pel clima previstes a la via pública a París i a altres ciutats de França els propers 29 de novembre i 12 de desembre», va assenyalar en un comunicat el president de la COP21 i ministre francès d’Exteriors, Laurent Fa-bius.

Tanmateix, la Comissió Eu-ropea (CE) proposava ahir les primeres mesures després dels atemptats de París centrades en el control d’armes com els ka-

làixnikov que van utilitzar els terroristes, i alhora va defensar la supervivència de Schengen. L’Executiu comunitari va pre-sentar un reglament, que entra-

rà en vigor en el termini de tres mesos, dirigit a garantir que tots els Estats membres segueixen el mateix procediment a l’hora de desactivar les armes de foc, de manera que no puguin tornar a ser utilitzades. En segon lloc va posar sobre la taula una directi-va, que encara ha de ser aprova-da pel Consell de la Unió Euro-pea (UE) i el Parlament Europeu,

adreçada a modificar la categoria en la qual s’inclouen per exemple els fusells kalàixnikov, actual-ment dins de les armes semiau-tomàtiques, perquè siguin consi-derats «armes militars». Aquest canvi dificultarà la seva compra per part de persones que dispo-sin de llicències de caça, que ara tenen un accés relativament fàcil a les armes semiautomàtiques.

La Comissió Europea proposa les primeres mesures sobre el control d’armes

França vol controlar el passaport a europeus que viatgin fora de la UEEl Govern, d’altra banda, prohibeix les manifestacions previstes a la cimera del canvi climàtic

EFE

El ministre d’Interior, Bernard Cazeneuve, ahir, a Saint Denis.

Rajoy negocia la resposta d’Espanya a Síria

A Espanya, el president del Govern, Mariano Rajoy, negocia per tancar un altre acord d’Estat sobre la res-posta política a Espanya a la guerra a Síria i davant del terrorisme jihadista. De fet, el cap de l’Executiu, Mariano Rajoy, es compro-metia ahir a informar sobre «qualsevol petició» a Es-panya en la lluita contra el Dáesh als principals partits, que van reiterar la seva vo-luntat de col·laboració amb el Govern. Rajoy ha parlat entre ahir i dimarts amb els líders del PSOE, Pedro Sánchez; Ciutadans, Albert Rivera; Podem, Pablo Igle-sias, i el lehendakari, Íñigo Urkullu. Rajoy s’ha compro-mès a informar-los de qual-sevol petició a Espanya en la lluita contra l’Estat Islàmic.

EFE

L’explosiu estava fet amb una llauna de refresc.

EFEEl grup terrorista Estat Islàmic (EI) va assegurar ahir que va fer caure l’avió rus sobre la penín-sula egípcia del Sinaí amb 224 persones a bord, el passat 31 d’octubre, amb una llauna de refresc carregada d’explosiu, que va ser introduïda a bord de l’aparell.

En l’últim número de la re-vista propagandística que el grup edita en anglès, Dabiq, que es va poder conèixer ahir, els jihadistes mostraven una imatge del suposat artefacte ex-plosiu fabricat amb una llauna de refresc i el que sembla ser un detonador, i un interruptor i diversos cables per activar la bomba. Publicaven també una fotografia en què es veien uns documents d’identitat supo-sadament pertanyents als pas-

satgers de l’Airbus A321, que el grup hauria recollit al lloc del sinistre abans que arribessin les forces de seguretat egípci-es. «Després d’haver descobert la forma de posar en evidència la seguretat de l’aeroport de Sharm al Sheikh i d’haver deci-dit enderrocar un avió d’alguna nació de la coalició occidental liderada pels EUA contra l’Es-tat Islàmic, l’objectiu (de l’atac) va ser canviat a l’avió rus», ex-plicava l’EI. Els jihadistes van detallar que la decisió va ser adoptada després que el 30 de setembre «els russos decidissin donar suport al règim de Baixar al-Assad en la guerra contra els musulmans de Síria».Rússia, aliada del president sirià, va iniciar llavors una campanya de bombardejos a Síria, constitu-ïnt la seva primera intervenció.

Estat Islàmic assegura que va detonar un artefacte casolà a l’avióMostren les imatges de l’objecte explosiu

EFEEl grup terrorista Estat Islàmic (EI) va anunciar ahir que havia assassinat un ostatge noruec i un altre de xinès, segrestats a Síria, en la seva revista per in-ternet Dabiq. L’organització ra-dical va mostrar en una pàgina de la publicació les fotografies dels supòsits cadàvers dels pre-soners, que al setembre van ser identificats pels jihadistes com el noruec Ole Johan Grimsga-ard-Ofstad, nascut el 1967, i el xinès Fan Jinghui, de 50 anys.Les instantànies està encapça-lades amb el títol El destí dels dos presoners i, a la meitat de

pàgina, hi ha missatge dels ex-tremistes que diuen «executats després d’haver estat abando-nats per les nacions i organitza-cions apòstates». L’autenticitat d’aquestes informacions no va poder ser verificada i, de mo-ment, ni el Govern de Pequín ni el d’Oslo han confirmat la mort dels seus ciutadans. Fa poc més de dos mesos, l’EI va difondre efotografies de tots dos ostatges vius, vestits amb granotes grocs i amb cartells que deien Preso-ner en venda. Llavors, els jiha-distes van acusar a Noruega i Xina d’abandonar als segrestats en negar-se a pagar un rescat.

EFEL’aviació russa va centrar ahir els seus bombardejos a les co-lumnes amb camions cisterna que subministren petroli a l’Es-tat Islàmic (EI) entre Síria i l’Iraq, en un intent de trencar les línies de subministrament dels grups jihadistes. «Avui s’ha pres la decisió que els avions russos es llancin a la caça dels camions cisterna que transporten pro-ductes petrolífers a les zones controlades per l’EI», va infor-mar el cap de l’Estat Major de l’Exèrcit rus, Andrei Kartapólov.

El general va estimar en gaire-bé mig miler el nombre de cami-ons destruïts per l’aviació russa en els últims dies, segons infor-

maven mitjans locals. «Això ha disminuït notablement tant la capacitat dels guerrillers per a l’exportació il·legal d’hidrocar-burs com els seus ingressos pel contraban de petroli», va dir. A més, els bombarders van rebre la missió d’atacar també les in-fraestructures d’extracció, refi-nat i transport de petroli, princi-pal font de finançament per a les seves activitats terroristes.

D’altra banda, el ministre rus d’Afers Estrangers, Serguei Lavrov, va considerar «inaccep-table» que Occident segueixi exigint la sortida d’Assad en moments en què la principal amenaça per al món és el terro-risme jihadista.

«Espero un canvi de postura dels nostres socis occidentals sobre que només pot posar-se en marxa un combat real contra l’Estat Islàmic quan s’aclareixi el destí de Bachar al Asad», va dir Lavrov. Després de l’atemptat contra l’avió rus a Egipte, en què

van morir els seus 224 ocupants, i la matança a París «és inaccep-table posar condicions prèvies per unir-se en la lluita contra els terroristes, personificats, en primer lloc, per l’anomenat Es-tat Islàmic», va subratllar amb decisió.

Emeten unes imatges que no s’han pogut verificar

EFE

Una imatge dels atacs d’ahir.

Rússia centra els seus bombardejos en els camions de petroli de l’EI Volen abandonar la idea d’enderrocar Assad

El grup terrorista EI diu haver matat un ostatge noruec i un altre de xinès

Page 4: 19 de novembre de 2015

4 diarimés 19/11/2015 ATEMPTATS A PARÍSCRISTINA AGUILAR/CEDIDA

A.Fortuny/AgènciesEls cossos de seguretat de Valls, Barcelona, Madrid i Copenha-guen van haver de respondre, al llarg del dia d’ahir, a falses alar-mes d’un possible atac bomba. Els atemptats terroristes dels darrers dies han multiplicat la preocupació entre la població i així va quedar demostrat ahir. En el cas de Catalunya, els Mos-sos d’Esquadra van haver de treballar en les falses alarmes de l’Hospital Pius de Valls i al carrer Dos de Maig de Barcelona, da-vant de les quals van haver d’ac-tivar el protocol habitual: acor-donar la zona i enviar els TEDAX per comprovar si hi havia o no explosius.

Al voltant de les dotze del mig-dia, el cap de Serveis de l’Hospi-tal Pius de Valls, Jordi Requena, va decidir alertar la policia local després d’adonar-se que feia una bona estona que hi havia una motxilla blava prop de l’entrada a les Urgències del centre mè-dic. «Vaig sortir del despatx i vaig veure la motxilla. Al cap d’una estona, en continuar allí, vaig pensar que calia avisar algú», va explicar. A partir d’aquí, van activar el protocol per possible amenaça de bomba i l’equip dels TEDAX va desplaçar-se fins al centre. Després d’analitzar la

motxilla, van poder comprovar que no hi havia cap artefacte.

Un usuari del centre i veí de Valls, Manel Martínez, va expli-car que «he arribat a dos quarts d’una perquè tenia cita, però després d’entrar, un membre de l’hospital ens ha fet sortir per darrere cap a la via que es diri-geix a la carretera de Barcelona». A més, va dir amb to de tranquil-

litat que «hem estat uns 20 minuts esperant i després hem pogut tornar i he visitat el met-ge». Els Mossos van acordonar els carrers del voltant del centre hospitalari.

Alguns treballadors van coin-cidir a explicar que «hi ha hagut una mica de descontrol perquè no sabíem ben bé quina era l’or-dre, però han acabat conduïnt els pacients a la zona de darrere».

A Barcelona, un vehicle sos-pitós, aparcat prop de la plaça de les Glòries, va obligar a acordo-nar l’últim tram del carrer Dos de Maig. Una bossa que es trobava a l’interior del cotxe va provocar l’alerta de la possible bomba.

L’avís es va donar a les dotze del migdia i van tallar el carrer du-rant una hora.

Cal recordar que la Generalitat va decidir, aquest dimarts, que els Mossos d’Esquadra doblessin els controls antiterroristes a les carreteres catalanes i reforçar la presència policial als punts de més afluència ciutadana a les principals ciutats, com Barcelo-na. De fet, ahir a la nit el Complex Educatiu de Tarragona (CET) ja presentava aquesta mesura ex-traordinària.

Acordonen la plaça de CuzcoA Madrid, una falsa alarma moti-vada per la troballa d’una motxi-lla sospitosa va obligar a acordo-nar durant una mica més d’una hora els voltants del Ministeri d’Economia a la madrilenya pla-ça de Cuzco i va provocar des-viaments i retencions de trànsit al passeig de la Castellana. El propietari de la motxilla, un jove repartidor de propaganda, va personar-se al lloc i va explicar que l’havia deixat en aquell lloc mentre treballava.

D’altra banda, la policia da-nesa va tancar una terminal de l’aeroport de la capital, en trobar unes maletes sospitoses. Aques-ta alarma també va resultar ser falsa.

La policia respon a falses alarmes a Valls, Madrid, Barcelona i CopenhaguenLa troballa de motxilles i maletes abandonades van alertar als ciutadans, de manera que es va necessitar la intervenció d’experts en explosius

Una motxilla blava es trobava prop de l’entrada d’Urgències de l’Hospital Pius de Valls.

CEDIDA

Els Mossos van actuar amb celeritat, acordonant els voltants del centre mèdic.

ACNEl Secretari d’Estat de Seguretat, Francisco Martínez, va anunciar ahir en roda de premsa, a la seu del Ministeri d’Interior, que el dispositiu de seguretat pel clàs-sic entre el Real Madrid i el F.C. Barcelona d’aquest dissabte pre-veu com a mínim la presència de 1.000 agents de la policia nacio-nal. Això suposarà que hi haurà més del doble dels agents que en circumstàncies normals, quan es celebra un partit qualificat d’alt risc per la Lliga Espanyola. A més, el clàssic comptarà amb 1.400 membres de seguretat privada i efectius de policia mu-nicipal, protecció civil i emer-gències. El Ministeri d’Interior aconsella que els espectadors

vagin al partit amb més marge de temps que de costum perquè tothom pugui ser dins del Santi-ago Bernabéu quan comenci el clàssic, ja que les mesures d’ac-cés a les portes de l’estadi seran exhaustives.

En una reunió extraordinària de la Comissió Antiviolència, que va comptar amb la presèn-cia del Secretari d’Estat de Se-guretat, Francisco Martínez, el seu homòleg d’Esport, Miguel Cardenal i la Delegada del Go-vern Espanyol a Madrid, María Concepción Dancausa, van de-cidir intensificar el dispositiu de seguretat del clàssic. Els motius eren dos: la qualificació, com és habitual en un clàssic, d’en-frontament d’alt risc i pel nivell

4 d’alerta terrorista que Interior va reforçar el passat dissabte, degut als atacs terroristes de Paris. «Es tracta d’un dispositiu suficient per garantir la segure-tat de tothom i que no té prece-dents en l’àmbit de la celebració d’esdeveniments esportius», va explicar Martínez davant els mitjans de comunicació.

El Secretari d’Estat de Segu-retat va recomanar que l’accés a l’estadi es produeixi tres hores abans de l’inici del partit. Mar-tínez va dir que el dispositiu de seguretat pretén garantir l’ab-soluta normalitat «on per sobre de tot ha de prevaler la festa de l’esport». El número dos d’Inte-rior no va voler donar més de-talls de les mesures de seguretat

excepcionals «per seguretat» i va explciar que serà avui, en una reunió entre el Reial Madrid, la delegació del Govern espanyol de Madrid, l’Ajuntament i la Po-licia Nacional, quan s’acabin de concretar les mesures especials de seguretat. Sobre la prohibició al Bernabéu d’estelades que ahir matí proposava el president de la Lliga Espanyola, Javier Tebas, el Secretari d’Estat de l’Esport, Miguel Cardenal, va dir que no tenia res a veure amb el motiu de la declaració de partit d’alt risc ni amb el dispositiu espe-cial de seguretat. Cardenal va explicar que «es tracta d’evitar a l’estadi l’entrada de qualsevol element que pugui provocar un conflicte entre els seguidors».

El clàssic del Bernabéu comptarà amb el doble de policies que de costum El Ministeri d’Interior aconsella els espectadors que accedeixin a l’estadi amb força antelació

EFEEl Govern de Berlín va quali-ficar ahir de «responsable» la suspensió del partit de futbol entre Alemanya i Holanda, sen-se donar els detalls de l’amena-ça terrorista que la van motivar i cridant a la ciutadania a no deixar-se coaccionar pel jiha-disme, malgrat que la seguretat total no existeix.

«Em va entristir tant com a milions d’aficionats la cancel-lació. Però, davant del dubte, els responsables de seguretat van adoptar una decisió responsa-ble», va subratllar la cancellera alemanya, Angela Merkel, que tenia previst acudir ahir a la trobada amistós a l’estadi de

Hannover juntament a diversos dels seus ministres. La cap del Govern –habitual en els partits importants de la selecció d’Ale-manya, actual campiona del món– va admetre en una breu compareixença que la decisió va ser «difícil», i alhora va elogi-ar el comportament del públic, que es va retirar de manera or-denada davant les instruccions dels responsables de seguretat d’abandonar l’estadi. La decisió d’evacuar l’IDH Arena de Han-nover es va conèixer una hora i mitja abans de l’inici de la tro-bada, en un partit plantejat com «un gest de solidaritat» després els atemptats de París de diven-dres passat, amb 129 morts.

Berlin defensa la suspensió del partit Alemanya-HolandaEl govern no dóna detalls de l’amenaça terrorista

La policia danesa va tancar una terminal de l’aeroport de la capital per un objecte sospitós

Page 5: 19 de novembre de 2015

519/11/2015 diarimés TARRAGONAUn ferit en l’accident d’un cotxe contra un aparador

Un home va resultar ferit lleu en l’accident de trànsit d’aquest dimarts al carrer Jaume I. L’home va patir una fuetada cervical i diverses contusions. Ell mateix va as-segurar que va témer «per la seva vida», tot i que la Guàr-dia Urbana assegura que en el moment de l’accident ningú va requerir assistència mèdi-ca. No el van traslladar, ja que, segons la policia, va dir que es trobava bé. Vicente M. Izquierdo

Anna FortunyL’alcalde de Tarragona, Josep Fè-lix Ballesteros, va justificar ahir el pagament de fins a 21 factures, mitjançant set decrets d’alcaldia, de l’empresa Inipro, que s’hauri-en dut a terme tot i l’advertiment de diversos informes que ho desaconsellaven. Aquestes retri-bucions es van dur a terme entre els anys 2011 i 2012, tot i que un any després la CUP va encetar el cas Inipro amb la denúncia de possibles irregularitats en la prolongació del contracte inicial de 61.000 euros a través de factu-res que sumaven més de 215.000 euros.

L’alcalde va defensar que «qui parla es calla part de la veritat perquè hi havia informes d’ad-vertiment en el procediment de la contractació, però el mateix decret que jo signo diu que, si no signo, es produeix una situació d’enriquiment injust». Així, va destacar que «l’Ajuntament ha de pagar un servei que s’ha pres-tat per no incórrer en un delicte

d’enriquiment injust. Una altra cosa és que el procediment de contractació no sigui l’adequat». Cal recordar que aquest dimarts es van poder conèixer nous de-talls del cas, després que la CUP posés sobre la taula la investiga-ció policial duta a terme per la Guàrdia Civil, en aixecar-se el secret de sumari aquest dilluns.

A més, Ballesteros va defensar que «quan aquesta situació es va produir fins a set vegades, vaig donar instruccions perquè això es corregís i va ser llavors quan es va començar a actuar». L’alcalde va repetir, en tot moment, que els tècnics acreditaven que Ini-pro, empresa contractada per a la prestació de serveis d’ajuda i per a la integració de persones im-migrants, «havia fet la feina i no quedava més remei que pagar els serveis». Pel que fa als mètodes de pagament, Ballesteros només va dir que «crec que s’anava pa-gant a mesura que anaven certi-ficant els treballs fets». L’informe de la Guàrdia Civil, al qual es va

poder tenir accés aquest dimarts, revelava que les pròrrogues es van fer al marge de la normati-va contractual, amb alertes del cap de comptabilitat de l’Insti-

tut Municipal de Serveis Soci-als (IMSS). Així mateix, el batlle va insistir per defensar que, en aquell moment, hi havia «molta pressió a l’IMSS i tenia molt poca infraestructura administrativa i tècnica». A més, manifestava que «la pressió per fer la feina podia més que el tràmit per fer-ho, i és evident que això no està ben fet».

Cal destacar que la denúncia

del grup municipal de la CUP posava de manifest «la impos-sibilitat de conèixer quines eren les tasques reals de l’empresa Inipro i com es van pagar». L’al-calde va evitar entrar en polèmi-ca amb aquest partit afirmant: «Respecto el que diguin tots els grups i cadascú ha de fer la valo-ració que correspongui». A més va detallar que Inipro va prestar serveis de mediació social en l’àmbit de la immigració a bar-ris com Campclar, Bonavista, el Pilar, Torreforta, Riuclar, Parc Riuclar, La Floresta i Sant Salva-dor. «Se’ns queixaven de proble-mes de convivència en l’àmbit de la integració d’immigrants i en aquells moments vam decidir ac-tuar amb programes de mediació d’escales i comunitària», afegia.

ERC i CiU contra l’alcalde El portaveu del grup municipal d’ERC, Pau Ricomà, va manifes-tar que Ballesteros «hauria de plantejar-se si es pot ser alcalde havent ignorat set advertiments

de presumpta il·legalitat». Tot i això, Ricomà va afirmar que li sabia «greu» a nivell personal i que no participarà «en res que s’assembli a un linxament».

Mitjançant un comunicat, ERC va reclamar amb urgència «es-clarir quins són els documents que, segons l’equip de govern, acrediten la feina realitzada per Inipro». Per la seva banda, el portaveu de CiU, Albert Abelló, va considerar que, si es verifica que Ballesteros va firmar decrets per validar factures de l’empresa Inipro, tot i tenir informes desfa-vorables, «està clar que no estem davant de cap mala praxis admi-nistrativa ni de gestió». A més, va lamentar «l’absoluta manca de transparència que sempre ha envoltat la contractació d’Inipro per part de l’equip de govern».

A més, la CUP va exigir ahir, de manera formal, la relació dels treballs realitzats per Inipro, la còpia dels treballs i la memòria detallada d’aquests del 2010 al 2012.

CiU lamenta la «manca de transparència» del govern i ERC reclama «esclarir els dubtes»

POLÍTICA

Ballesteros justifica el pagament de les factures a l’empresa IniproDiu que havia de signar per «no incórrer en un delicte d’enriquimient injust», ja que la companyia «havia dut a terme uns treballs»

La CUP sol·licita de manera formal la relació dels treballs d’Inipro entre el 2010 i el 2012

CiU vol dedicar la plaça Major de Sant Salvador a Pere Anglada

El Grup Municipal de CiU a l’Ajuntament de Tarragona proposa, conjuntament amb l’Associació de Veïns de Sant Salvador, assignar a la Plaça Major de Sant Salvador el nom de Pere Anglada i Duran, una persona que va dedicar gran part de la seva vida a millorar la qualitat de vida dels veïns i veïnes d’aquest barri tarrago-ní. Anglada va ser president de l’entitat veïnal entre els anys 1988 i 1998.

Page 6: 19 de novembre de 2015

6 diarimés 19/11/2015 TARRAGONA

A.FortunyLa Junta Directiva destituïda de la Reial i Venerable Congregació de Puríssima Sang ha decidit contraatacar davant de les de-claracions manifestades aquest dilluns, en roda de premsa, per part del prefecte de la Confraria de la Sang, Josep Queraltó. Els membres que van quedar fora de la directiva des del setembre han decidit demanar «explicacions immediates» al prefecte, atès que consideren que «es van fer acu-sacions molt greus».

Per aquest motiu, el fins ara sotsprefecte de la congregació d’homes, Josep Maria Fortuny, detalla que «hem exigit, a través d’un document certificat, que es

convoqui, immediatament una Junta General Extraordinària per tal que donin explicacions als congregants al voltant de les greus acusacions que van mani-festar dilluns».

Així mateix, aquests membres van presentar, ahir, diligències preliminars al Jutge Degà per tal d’aconseguir les imatges i les gravacions d’una televisió que va acudir a la compareixença. «De tot el que hem sentit i llegit, nosaltres volem poder veure el vídeo íntegrament i analitzar-lo per detectar si les declaracions poden ser constitutives d’alguna responsabilitat civil o penal».

D’altra banda, tal com ja ha-vien anunciat, la Junta desti-

tuïda enviarà aquesta setmana un conjunt de documents a la Nunciatura amb seu a Madrid. «Els enviarem un relat de tots els fets –en els quals exposaran els mètodes emprats per a la seva destitució–, un dossier amb el

recull de premsa i les signatures que vam recollir a través de les quals es demana la nul·litat del procés», afegeix.

Cal recordar que la polèmica interna d’aquesta congregació va

iniciar-se fa més de dos mesos, quan l’Arquebisbat va imposar el Dret Canònic per sobre dels esta-tus de la confraria i va canviar la Junta Directiva. Els destituïts han defensat sempre que aquesta de-cisió es va prendre d’una manera «unilateral» i després que «de-manéssim l’entrada de dones a la congregació masculina».

Aquest dilluns, el prefecte Josep Queraltó i la nova Junta Directiva va acusar l’anterior de «mala gestió» i de deixar un deu-te pendent de 16.000 euros.

Fortuny destaca que «el més sorprenent de tot és que, des-prés de dos mesos, ens diguin que hem dut a terme una mala gestió». A més, subratlla que «és

molt curiós que qui parli de mala gestió sigui el màxim responsa-ble de la confraria, el prefecte, i no s’atribueixi cap tipus de res-ponsabilitat».

En les declaracions de dilluns, la nova Junta també va denun-ciar irregularitats en el cens de l’entitat. Fortuny reitera que «parlen de censos, però pràcti-cament no ens hem assegut per intercanviar documents. Només vam quedar per passar-los docu-mentació i perquè nosaltres els ho havíem demanat».

D’altra banda, explica que l’Arquebisbat ha respost a la de-manda de documentació que el grup va registrar la setmana pas-sada al palau de l’Arquebisbat. «Ens han contestat que els do-cuments que requerim els hem de demanar a la Confraria de la Sang», diu. Principalment, la do-cumentació que van sol·licitar és l’acta de la junta general del pas-sat 3 de setembre i l’enregistra-ment en vídeo d’aquesta, proves que consideren claus per tirar endavant la demanda judicial.

Demanen que convoqui una Junta General Extraordinària davant de les «greus acusacions»

RELIGIÓ

La Junta cessada de la Sang exigeix explicacions urgents al prefecteEnviaran les signatures recollides i un dossier relatant la seva destitució a la Nunciatura de Madrid

Surt a la venda la nova col·lecció de monedes de les Ciutats Patrimoni de la Humanitat

La Fàbrica Nacional de Mo-neda i Timbre ha posat a dis-posició del públic la tercera col·lecció de monedes de les Ciutats Patrimoni de la Huma-nitat, formada per cinc peces encunyades en plata de llei. Segons un comunicat remès ahir per la Casa Reial de la Mo-neda, aquesta col·lecció està dedicada a les ciutats de Santi-ago de Compostel·la, Segòvia, Tarragona, Toledo i Úbeda. La col·lecció està formada per monedes de 5 euros i s’hi re-produeix el logotip de la Unes-co. El projecte va iniciar el 2014 amb cinc monedes més per a Alcalá de Henares, Àvila, Bae-za, Càceres i Còrdova, a la qual va seguir ja el 2015 una segona sèrie dedicada a Conca, Eivis-sa, Mèrida, Salamanca i San Cristóbal de La Laguna. EFE

Tarragona ajudarà a difondre el català i a traduir-lo a set idiomes

Tarragona ajudarà a difondre el català i traduir-lo a set idi-omes en la tercera Nit de la Llengua al Món Digital que se celebrarà aquest divendres, segons va informar ahir el De-partament de Cultura. L’acte mantindrà el format de «wiki-marató» (acció intensiva d’edi-ció de l’enciclopèdia digital i oberta Wikipedia) que ja va tenir en les dues edicions an-teriors. L’Escola Oficial d’Idi-omes de Tarragona i el Centre de Formació d’Adults Josepa Massanés i Dalmau aportaran participants que es dedicaran a la traducció. En total, més de vint traductors contribuiran a difondre la realitat de la llen-gua catalana en set llengües diferents: alemany, anglès, àrab, espanyol, francès, roma-nès i rus. Entre aquests traduc-tors hi ha professors, alumnes de català amb llengua materna estrangera o estudiants que treballaran a l’aula prèviament algun dels articles que es pro-posen per traduir. El port de Tarragona posa a disposició el Muntatge 1 del Moll de Costa amb tot l’equipament i el su-port necessaris per desenvolu-par les activitats.

Vicente M. IzquierdoL’Ajuntament de Tarragona viurà aquesta tarda, a partir de les sis, el lliurament de premis IMET Josep Vives Ciurana, pa-trocinats per Repsol i que, any rere any, es presenten com un dels esdeveniments marcats en vermell pel que fa a educació a la ciutat. Aquests, s’encarre-guen de reconèixer i de difondre la tasca que desenvolupen els centres educatius de Tarragona i, enguany, han estat un total de 21 els treballs presentats, proce-dents de 20 centres escolars de la ciutat.

«Alguns dels objectius que ens marquem amb aquests pre-

mis són la cohesió social, l’apre-nentatge de llengües o les acti-vitats artístiques», manifestava durant la presentació Carles Ce-pero, director de l’Institut Muni-cipal d’Educació de Tarragona. Per la seva banda, Josep Bertran, responsable de Comunicació i Relacions Externes de Repsol a Tarragona, afegia que «aquesta és una magnífica eina per poder explicar a la societat què es fa de portes endins en els centres es-colars. El que nosaltres volem és ajudar a formar ciutadans».

Un centre compromèsL’Escola SOLC d’Educació Espe-cial, on ahir es va presentar l’ac-

te, també participa al concurs, amb el treball Esport adaptat, una experiència col·laborativa. Aquest és un dels treballs que avui podria rebre el seu premi de la mà de l’alcalde, Josep Fèlix Ba-llesteros, i alguns dels nens van

explicar al centre què els agrada en referència a l’esport.

«Al col·legi practiquem es-port sempre els divendres i els dilluns», explicava el Marcos, a què Jin Weng contestava que «fem piscina, atletisme, futbol,

futbol sala i llançament de pes». El Francisco, que opinava que la piscina «és molt avorrida», afe-gia que «m’agrada fer esport per estar en forma», a què la Imma, tímida ella, afegia que «m’agrada anar a cavall».

CRISTINA AGUILAR

Els alumnes de l’escola SOLC de Tarragona que han pres part en el concurs.

Fins a 21 treballs es presenten als premis Josep Vives Ciurana

ENSENYAMENT

Aquesta tarda es coneixerà el guanyador

Page 7: 19 de novembre de 2015

719/11/2015 diarimés TARRAGONA

Inicien els moviments de terra del pavelló Sant Jordi

JOCS MEDITERRANIS

La gran maquinària podria començar a excavar el solar la setmana vinent

A.FortunyEl moviment de terres per a la construcció del futur pavelló Sant Jordi ja ha començat. Ahir es va donar el tret de sortida a uns treballs que serviran per dotar la ciutat amb unes instal·lacions esportives de primer nivell per als Jocs Mediterranis del 2017, però també perquè la Universitat Rovira i Virgili (URV) compti amb una residència per a estudiants i docents.

El delegat del rector per a l’or·ganització i recursos de la URV, Xavier Farriol, va explicar que «avui els treballadors han entrat per replanar el terreny i tapar els forats que es van fer durant les cates arqueològiques». Així

mateix, va destacar que «la gran maquinària podria entrar d’aquí poc, de cara a la setmana vinent, i començar a excavar perquè el complex que s’ha dissenyat ne·cessita un gran soterrani que do·narà lloc a un pàrquing». Farriol es va mostrar satisfet amb aquest primer pas i va destacar que «tot va sobre calendari», a la vegada que destacava que «nosaltres no som els que construïm però estem en contacte permanent amb l’empresa encarregada dels treballs». La companyia que durà a terme els treballs i l’explotació és Viding Fitness. Pel que fa a terminis, Farriol va recordar que «l’única exigència que tenim és que les pistes de voleibol estiguin

enllestides per als Jocs Mediter·ranis». En el cas de la residència, el plec de clàusules no és «tan exigent» amb els terminis, afe·gia, a la vegada que subratllava «l’empresa vol construir tot el complex a la vegada». La Gene·ralitat ha cedit els terrenys per un temps de setanta·cinc anys. El complex comptarà amb un pàrquing soterrani i donarà lloc a les pistes de voleibol.

CRISTINA AGUILAR

A.FortunyL’Autoritat Portuària de Tarra·gona (APT) està treballant per elaborar un nou model d’utilit·zació de l’espai que, fins aquest dimarts, ocupava el Parc Suba·quàtic de Tarragona. La direcció ha manifestat que, en principi, no contempla un canvi de l’ob·jecte de l’espai. Tot i això, des de l’APT han expressat que aquest nou model quedarà definit en funció de les informacions i les entitats públiques i privades interessades a ocupar l’espai. Obriran un període de consul·tes amb aquesta finalitat.

El nou model haurà de donar una resposta adequada a les

necessitats que es deriven de l’explotació del parc pel que fa a utilització concurrent, pràcti·ca de l’esport, seguretat de les activitats i protecció del medi ambient. Aquest dimarts, ha finalitzat l’autorització per a l’ocupació privativa d’un espai dins de les aigües del domini públic portuari de la que n’era titular la Societat d’Exploraci·ons Submarines de Tarragona, per utilitzar·lo com a parc sub·aquàtic.

Transitòriament i amb la fi·nalitat de garantir la seguretat, qualsevol activitat de busseig a la zona, s’haurà de sol·licitar a l’Autoritat Portuària.

Finalitza la concessió del Parc Subaquàtic i es busca un nou model d’ús

EQUIPAMENTS

L’APT no contempla canviar l’objecte de l’espai

Page 8: 19 de novembre de 2015

8 diarimés 19/11/2015 TARRAGONA

Vicente M. IzquierdoL’Ajuntament de Tarragona té prevista una reunió, a finals d’aquest mes de novembre, per solucionar el problema a l’es-cola de Ponent, on es posaran al damunt de la taula les dues possibilitats que hi ha. «Som optimistes. Hi ha dues possi-bilitats. Una és la construcció total d’una nova escola i, l’altra, mirar què fa falta per comple-mentar les aules provisionals. Crec que estem en la bona línia, ja que existeix una col·laboració entre el Departament d’Ense-nyament i l’Ajuntament de Tar-ragona», va manifestar ahir el regidor d’Ensenyament, Fran-cesc Roca.

El que sí està clar és que l’es-cola quedaria ubicada al costat de l’Anella Mediterrània i que, per tant, de cara a aquest esde-veniment esportiu, els mòduls prefabricats que s’hi ubicaran hauran d’estar perfectament condicionats i a punt. A més, Roca va desvelar que «estem concretant una reunió a finals

de mes amb el director general de Centres Públics, la directora dels Serveis Territorials, Maria Àngels González, i amb l’al-calde de la ciutat per parlar del tema del centre de Ponent».

L’ArrabassadaRoca també va tractar ahir la problemàtica del centre escolar de l’Arrabassada, que fa molts mesos que cueja. El regidor va recordar que, a partir del gener, del 2016 el centre comptarà amb un solar a la Urbanització Antibes, que tindrà una utilitat molt concreta: realitzar les ac-tivitats esportives i de gimnàs-tica, ja que, amb l’increment de mòduls prefabricats, s’ha hagut d’augmentar el nombre de mò-duls prefabricats a l’escola.

Aquest projecte té un cost de 16.000 euros i, segons el ma-teix Roca, «hi ha recursos per tirar-ho endavant». En uns dos mesos ha d’estar finalitzada l’obra, que també contemplarà altres treballs menors al centre escolar.

Les escoles de Ponent i de l’Arrabassada veuen la llum al final del camí

ENSENYAMENT

La segona tindrà una nova zona per fer esport

SOLIDARITATCEDIDA

Ana Santos, Josep Fèlix Ballesteros i Marc Simón, ahir.

La Caixa beneficiarà 200 famílies de Ponent i Sant SalvadorFins a 200 famílies amb fills en risc d’exclusió social de la zona de Ponent i de Sant Salvador es beneficiaran d’un programa impulsat per l’Obra Social la Caixa d’atenció a llars amb me-nors d’edat. El conveni de Cai-xaProinfància va signar-se ahir al matí a l’Ajuntament de Tarra-gona. El programa, endegat el 2007 en la zona metropolitana de Barcelona, arriba per prime-ra vegada a Tarragona i preveu destinar una mitjana de 1.000

euros per infant. A més, la fun-dació bancària està treballant per estendre aquest programa en indrets com Girona o Lleida. El pla ofereix ajudes dirigides al reforç educatiu, l’educació no formal, el suport educatiu familiar, la teràpia psicosocial i la promoció de la salut, i pres-tacions econòmiques per ali-mentació, productes d’higiene o equipament escolar. En total, es destinaran fins a 250.000 euros. A.Fortuny

CrIstInA AguIlAr

V.Izquierdo/A.Fortuny/ACNPocs minuts després de les dues del migdia va donar-se l’avís d’un incendi a l’aparcament mu-nicipal Saavedra de Tarragona, de sis plantes i ubicat a la Via de l’Imperi. Segons van confirmar els Bombers de la Generalitat, el foc va originar-se en un magat-zem de pintures d’uns 30 metres quadrats i que es trobava situat a la sisena planta inferior del pàr-quing municipal.

Una cinquantena de nens de l’escola Saavedra, situada just al costat de l’aparcament, van ser evacuats de manera preventiva, ja que es trobaven al pati després d’haver dinat.

Els bombers hi van desplaçar fins a deu dotacions i, després d’apagar les flames, van centrar-se en revisar l’aparcament planta per planta i en dur a terme tas-ques de ventilació. Tot i que van aconseguir sufocar l’incendi amb

poc més d’una hora, els bombers van treballar al llarg de cinc ho-res. A les set de la tarda ja van donar per finalitzades totes les tasques.

Per evitar que els infants inha-

lessin fum, la direcció del centre escolar va decidir evacuar-los i els van confinar a les instal-lacions del Camp de Mart.

En aquest indret, també hi van intervenir voluntaris de Protec-ció Civil. Aquests els van portar

aigua i van obrir-los les instal-lacions de l’equipament cultural perquè poguessin utilitzar els lavabos. Des del centre, ja van avisar que, a partir d’avui al matí, les classes ja es reprendran amb total normalitat.

L’alcalde de la ciutat, Josep Fèlix Ballesteros, i el regidor de Seguretat, Pau Pérez, van despla-çar-se fins al lloc de l’incident. Així, el batlle va explicar que s’havien tallat alguns carrers per garantir que els serveis d’emer-gència arribessin al lloc dels fets amb comoditat.

A més, també va detallar que les barreres de l’aparcament van obrir-se perquè els propietaris dels vehicles estacionats po-guessin retirar-los. Ballesteros va insistir que «el magatzem on s’ha originat l’incendi compleix totes les inspeccions, controls i normes de protecció de riscos laborals».

INCIDENTS

Evacuen 50 infants del col·legi Saavedra per un incendi al pàrquing Fins a deu dotacions van treballar per extingir el foc que es va originar en un magatzem de pintures situat a la sisena planta inferior de l’equipament

Els bombers van apagar el foc en poc més d’una hora i van ventilar l’espai fins a les set del vespre

A dalt, la Via de l’Imperi amb el fum originat en l’aparcament i, a baix, veïns i agents de seguretat.

L’escola reprendrà les classes amb total normalitat a partir d’avui al matí

Page 9: 19 de novembre de 2015

919/11/2015 diarimésPUBLICITAT

Page 10: 19 de novembre de 2015

10 diarimés 19/11/2015 TARRAGONA

FELICITACIONS Envia el text i la foto de qui vulguis felicitar a [email protected]

Happy baby iuiu!! ¡Disfruta de tu día, y no olvides que la celebración no acaba hoy! Te quiero pastisset.

¡¡¡Felicidades en tu 60 aniver-sario!!! Tan guapa  como el pri-mer día. ¡Te queremos mucho, àvia! Mario, Arnau y Martina.

Felicidades Marc, te quere-mos, tu avi y tu yaya.

Virgili, moltes felicitats del teu padrí i avis.

Felicidades Ivan, de parte de los papas, los yayos y la her-manita. Te queremos.

S.JiménezLes persones que hagin de re-novar-se el Document Nacional d’Identitat obtindran, a partir d’ara, el nou D.N.I. 3.0. Des de les oficines de la Policina Nacional, al carrer Vidal i Barraquer de Tar-ragona van començar a expedir el carnet electrònic el passat di-lluns. El 24 de novembre aquest document es podrà obtenir a Reus, a la comissaria del carrer Antoni Gaudí.

Al mes de desembre, l’expedi-ció del D.N.I. 3.0 s’estendrà a mu-nicipis amb menys densitat de població, al medi rural, i es farà a petició i segons el calendari dels consells comarcals. Tortosa va ser la primera ciutat de la provín-cia de Tarragona a lliurar aquest

nou document d’identitat.D’entre les principals caracte-

rístiques del nou DNI hi ha un xip més ràpid, amb més capacitat i certificat com dispositiu segur de creació de firma electrònica reconeguda, de manera que se li dóna la mateixa validesa ju-

rídica que la firma manuscrita. Per aquest motiu, el nou DNI es podrà fer servir com a document de viatge electrònic. Així ma-teix, es podrà comunicar amb el telèfon mòbil només atansant-

lo a la part del darrera a través d’una antena de radiofreqüència i via NFC. Això permetrà que es pugui autoritzar a terceres per-sones per recollir paquets que arriben per correu o per serveis de missatgeria; per a col·legis, l’autorització a excursions dels nens o per firmar notes; per a la recollida de medicaments a les farmàcies quan hi ha recepta electrònica i el malalt no els pot retirar; o la signatura segura de correus electrònics.

Les novetats incorporades al document fan que sigui més di-fícil «usurpar» la identitat a més a més d’afavorir que sigui més compatible amb les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC).

L’estrena del nou DNI es va fer, el passat mes de gener a Lleida com a ciutat pilot i la seva implantació es va començar a estendre, a partir d’aleshores, de forma progressiva a l’Estat. La presentació va anar a càrrec del ministr d’Interior, Jorge Fernán-dez Díaz.

Actualment també s’està dis-tribuint el nou Passaport 3.0. Aquest document d’identitat està dotat també d’un xip amb

major capacitat i velocitat, un nou paper de seguretat, compo-nent hologràfics renovats, tacto-cel i altres mesures de seguretat invisibles.

D’altra banda, el titular del document podrà deixar en una base de dades de passaports un punt de contacte, telèfon o cor-reu electrònic per tal que, en cas d’emergència fora del territori espanyol, es pugui avisar a algú del seu entorn.

SOCIETAT

Tarragona ha començat a expedir el DNI electrònic 3.0Les oficines de Reus ho faran a partir del dia 24

CEDIDA

El xip del D.N.I. és més ràpid i té validesa com a firma electrònica.

Permet autoritzar a terceres persones per recollir paquets o medicaments

RedaccióL’Ajuntament de Tarragona avançarà l’encesa dels llums de Nadal al 27 de novembre per dinamitzar i fomentar l’activitat comercial al centre de la ciutat. Enguany s’instal·laran 500 mo-tius nadalencs en 60 carrers. Seran de tipus led, un sistema que permet un estalvi de con-sum energètic de fins a un 60%, i romandran oberts fins al 7 de gener. El seu cost econòmic, uns 250.000 euros, l’assumirà íntegrament el consistori. El tret de sortida de la campanya nadalenca coincidirà amb la celebració del Black Friday el 27 de novembre, una jornada de gran consum comercial sorgida als Estats Units i que cada cop

té més acceptació a Catalunya. A més, aquell dia també s’obrirà al públic la pista de gel a la plaça Verdaguer.

El dia 27 a les sis de la tarda, davant de l’arbre de Nadal de la Rambla Nova, hi haurà la festa de l’encesa de llums, amb l’actuació de les Agrupacions Corals de l’Escola Municipal de Música, l’espectacle Narratives Teatrals i l’actuació de Pot Pe-tit Animació. D’altra banda, la pista de patinatge sobre gel a la plaça Verdaguer, serà inaugura-da el 27 de novembre a les vuit de la tarda, i romandrà oberta fins al 17 de gener. La durada de l’activitat serà de 30 minuts i el preu estàndard serà de 7 euros.

La pista descoberta fa 25x14

metres (350 m2) i la instal·lació complerta és de 604 m2, ja que també hi ha la zona dels patina-dors per col.locar-se els patins i quatre carpes cobertes amb els boxes de lloguer de patins.

Per tal de vincular la pista de gel amb el comerç local, la re-gidoria de Comerç col·laborarà amb les entitats comercials i els hi facilitarà tiquets de 2x1 per entrar a la pista de gel. Els co-merciants els podran oferir als seus clients per cada compra i fins esgotar les existències.

La regidora de Comerç, El-vira Ferrando, anunciava ahir, d’altra banda, que enguany s’instal·larà també un petit pes-sebre a la plaça de les Lletres Catalanes.

Tarragona encendrà l’enllumenat de Nadal el 27 de novembre

COMERÇ

L’Ajuntament avança la data per fomentar l’activitat comercial

SOCIETAT

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, va rebre ahir al migdia en visita protocol·lària al sotsprefecte, Josep Ignasi Boada, i a la nova junta directiva de la Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang.

A la recepció també ha assistit la regidora de Re-lacions Ciutadanes, Elvira Ferrando, així com el secretari de la Congregació, Daniel Pallejà (el se-gon per l’esquerra). La recepció es va dur a terme a l’Ajuntament.

L’alcalde rep la nova junta directiva de la Congregació de La Sang

MAURI FERNÀNDEZ

Visites guiades a la mostra fotogràfica ‘Afinitts. Llocs i no llocs’, a Casa Canals

La Fundació Forvm per la Fo-tografia ofereix durant tres caps de setmana visites guia-des per la mostra fotogràfica Afinitats. Llocs i no llocs, ubi-cada a Casa Canals. Les visites guiades aniran a càrrec dels responsables de la mostra, Chantal Grande i David Bal-sells, que aproparan les pro-postes fotogràfiques dels vuit autors a tots aquells amants de la fotografia que ho desit-gin. La inscripció és gratuïta. Per assistir-hi caldrà enviar un correu electrònic a [email protected], detallant la data en què es vol realitzar la visita. Els dies i horaris dels recorreguts amb guia són els diumenges 22 i 29 de novem-bre i el pròxim 13 de desem-bre, sempre d’onze a dotze del migdia.

Page 11: 19 de novembre de 2015

1119/11/2015 diarimésREUS

Susanna CasesLa desitjada biblioteca Pere An-guera ja és una realitat. El nou equipament cultural de Reus es va inaugurar ahir amb la voluntat d’esdevenir un pol de dinamitza-ció a la zona de Mas Iglesias i el sud de la ciutat i convertir-se en un espai obert de coneixement.

Els anys de paralització de les obres per la situació econòmica han donat pas finalment a un edifici de 1.500 metres quadrats amb un fons de 35.000 docu-ments, 100 diaris i revistes i 180 punts de lectura. Aquesta, però, serà la capacitat quan es culmini el projecte, ja que, de moment, l’obertura és parcial. Des d’avui, els ciutadans podran «fer seva» la planta baixa i l’altell on s’ha ubicat el fons de l’historiador reusenc Pere Anguera.

Espais per actes i veïnsDurant aquest primer any, a l’es-pera que a finals de l’any que ve s’obri totalment, l’espai infantil i de lectura informal s’ha ubicat a l’esquerra de l’entrada i la sala general –amb serveis informà-tics–, al fons a la dreta. La segona biblioteca municipal de la ciutat incorpora també una sala d’ac-tes, un espai de taller per realit-zar activitats en grup, així com un despatx per l’Associació de Veïns de Mas Iglesias.

Amb servei de Wi-Fi des d’avui, l’equipament, ideat per l’arquitecte Joan Tous en col-laboració amb els Serveis Tèc-nics Municipals d’Arquitectura, comptarà amb tres treballadors i estarà obert de dilluns a dijous, de quatre a vuit de la tarda, i di-vendres al matí, de deu a dues.

Les obres de construcció i

equipament tenen un pressu-post total de 3 milions d’euros i el Departament de Cultura ha aportat 315.000 euros a través del Programa Específic de Biblio-teques (PEB) i 195.000 euros més per al lot fundacional destinat a la compra de fons bibliogràfic.

Ahir la tarda, una bona re-presentació de la societat civil

reusenca i del territori ja va po-der conèixer les instal·lacions, en una visita encapçalada per l’alcalde de Reus, Carles Pelli-cer, el conseller de Cultura, Fer-ran Mascarell, i la vídua de Pere Anguera, Mercè Costafreda. Tampoc van faltar el delegat del Govern al Camp, Joaquim Nin, el president de la Diputació, Jo-

sep Poblet, així com regidors i exregidors i molts presidents i representants d’entitats cultu-rals, veïnals i socials de la ciutat. L’exalcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez, també va assistir-hi, com també Xavier Amorós, que dóna nom a la biblioteca municipal.

Pellicer va recordar les dificul-tats del projecte però va ressaltar

el camí que s’obre a partir d’ara, mentre que Mascarell va augurar èxits pel nou equipament. «To-tes les biblioteques s’omplen, Reus no serà una excepció. Aviat hauràs de començar a pensar en la tercera», va recordar-li a Pelli-cer, remarcant també que actu-alment Catalunya compta amb 391 biblioteques, que és «l’equi-pament públic més ben valorat».

En memòria del ‘bibliòman’«Pels historiadors, aquest centre serà un bon lloc de referència», va remarcar ahir el conseller, so-bre el fons Pere Anguera que in-corpora la biblioteca, inaugurada coincidint amb l’aniversari de l’historiador reusenc, que va dei-xar el seu fons per la ciutat –amb un important llegat del període del segle XIX i l’època contem-porània i, també, Reus. Ahir, va ser ben present i recordat.

La seva vídua, Mercè Costafre-da, va evocar la seva passió pels llibres i com es considerava un «bibliòman» i no pas un «bibliò-fil». En el seu emotiu parlament també va reivindicar i demanar que el seu patrimoni, ara públic, es difongui «establint una medi-ació intel·ligent entre l’usuari i el fons», així com l’establiment de col·laboracions amb altres ins-titucions per «treure el màxim rèdit cultural del seu fons».

OLÍVIA MOLET

L’espai infantil i de lectura informal ja va ser estrenat ahir per la canalla i les seves famílies.

CULTURA

Obre la biblioteca Pere Anguera amb la voluntat «d’abraçar» el sud de la ciutatEl nou equipament cultural, amb un fons de 35.000 documents però inaugurada parcialment, vol esdevenir un pol de dinamització a Mas Iglesias

OLÍVIA MOLET

El conseller de Cultura, l’alcalde de Reus i la vídua de Pere Anguera a l’espai destinat al fons de l’historiador. La inauguració va congregar una bona representació de la societat civil reusenca.

Page 12: 19 de novembre de 2015

12 diarimés 19/11/2015 REUSOLÍVIA MOLET

Mónica PérezA la demarcació de Tarragona es diagnostiquen anualment prop de 700 casos de càncer de cò-lon i recte, més de la meitat dels quals es donen en homes, i tenen lloc unes 250 morts vinculades a aquesta malaltia, la més freqüent entre els càncers si se sumen homes i dones. La seva detecció precoç és possible gràcies a pro-grames com el cribatge de càncer colorectal, un procediment que analitza la femta a la cerca de restes de sang i que pot reduir en fins a un 30% la incidència del càncer. L’Hospital Sant Joan de Reus treballa per incorporar-lo en els propers mesos com a un mecanisme «important», explica el director de l’Institut d’Onco-logia de la Catalunya Sud, Josep Gumà. El centre acollirà, avui i demà, la segona Jornada d’Infer-meria Oncològica de Tarragona i Terres de l’Ebre, que va cele-

brar-se per primer cop al 2013 i se centra enguany en el càncer colorectal.

El programa de detecció pre-coç consisteix en l’anàlisi de la femta per determinar la presèn-cia de sang. En cas que s’hi trobi, «no vol dir que el pacient patei-xi càncer de còlon, sinó que pot tenir moltes coses, entre elles el càncer». Així, un cop amb els resultats positius, es procedeix a la realització d’una colonoscòpia que concreta de quina malaltia es tracta. «Els càncers augmen-ten un 1-2% l’any i, molts, no sa-bem per què», afegeix Gumà, que diu que, «també n’hi ha més per-què hi ha més gent i vivim més anys, i tot plegat fa incrementar la xifra».

La importància de l’alimentacióEn el cas dels de còlon i recte, «la dieta és important però té una importància difícil de quantifi-

car: si menges molt malament, tens un 1,8% més de patir-lo que si ho fas molt bé. Potser no es tracta de no menjar carn o de menjar-ne menys, sinó de men-jar més fruita i més verdura», conclou el director de l’Institut d’Oncologia de la Catalunya Sud, Josep Gumà. Per tractar sobre aquests temes, l’Hospital Sant Joan de Reus esdevé l’escenari de la II Jornada d’Infermeria Onco-lògica de Tarragona i les Terres de l’ebre. Més de 200 professi-onals, entre diplomats en infer-meria, tècnics auxiliars en cures d’infermeria, tècnics especialis-tes de farmàcia i tècnics especi-alistes en radioteràpia prendran part de la cita. Aquesta jornada dóna continuïtat a la I Jornada celebrada l’any 2013 i davant la resposta dels professionals vol compartir, generar, intercanviar i divulgar idees i experiències per avançar com a col·lectiu en

el món de la infermeria onco-lògica. A més, pretén agrupar els diferents professionals de la infermeria per abordar totes les perspectives del coneixement, així com establir vies de comuni-

cació fluides i recíproques.En la presentació de les jorna-

des, ahir, Imma Grau, infermera i coordinadora de l’esdeveniment, destacava la col·laboració, en els comitès científics «de professio-

nals de diversos centres de la de-marcació com Joan XXIII, Santa Tecla, Verge de la Cinta, Pius de Valls i de l’Atenció Primària de Salut» i explicava que «ens hem volgut centrar en el càncer colorectal perquè el cribratge d’aquest tipus de càncer, que actualment ja es porta a terme a les Terres de l’Ebre s’ampliarà, properament, també fins al Baix Camp».

SANITAT

L’Hospital Sant Joan incorporarà el cribatge de càncer colorectalEl programa de detecció precoç amb l’anàlisi de la femta redueix un 30% la incidència de la malaltia; Reus acollirà la II Jornada d’Infermeria Oncològica

La iniciativa comptarà també amb l’aportació de persones que han viscut aquesta malaltia

Més de 200 professionals participaran a la cita per intercanviar experiències en aquest àmbit sanitari

Josep Gumà, Imma Grau, Montse Vilella i personal que estarà a la II Jornada d’Infermeria Oncològica.

Màster Class de Xocolata, dilluns 30 a la Cambra

La Cambra de Comerç acollirà dilluns 30 de novembre, a par-tir de dos quarts de quatre de la tarda, una Màster Class de Xocolata a càrrec de la Confi-teria Poy i el seu mestre artesà, Albert Poy. L’objectiu és intro-duir als assistents en l’apassi-onant món de la xocolata amb indicacions teòriques i amb el tast. La sessió compta amb el suport de la Cambra i de Xo-colates Valrhona. És gratuïta però cal inscripció prèvia.

La BSR actua aquest divendres al Bartrina per Santa Cecília

El concert de Santa Cecília de la Banda Simfònica de Reus (BSR) serà el proper diven-dres a partir de les nou del vespre, al teatre Bartrina. Du-rant el tradicional concert per la patrona de la música i els músics, es donarà entrada als nous músics de la formació, que oferirà un concert amb obres de grans compositors contemporanis per a banda. Les localitats estan a la venda a la web del teatre i a taquilla.

RedaccióLa Regidoria d’Ensenyament i Política Lingüística de l’Ajunta-ment de Reus, a través de Mas Pintat, l’equipament municipal que dóna suport a la infància i a les famílies, organitza una festa aquest divendres 20 de novem-

bre a partir de dos quarts de sis de la tarda amb motiu del Dia Internacional de la Infància. Per commemorar aques dia en què l’infant i la defensa dels seus drets en són els protagonistes, el Mas Pintat ha programat ac-tes d’animació infantil, a càrrec

del grup d’animació Els Picarols i el seu espectacle Maco per que sí; tallers de creativitat, i un be-renar de coca i xocolata.

L’objectiu del Dia Universal de l’Infant és recordar a la ciu-tadania que els nens i les nenes són el col·lectiu més vulnerable i per tant els que més pateixen les crisis i els problemes del món. En aquest dia es recorda que tots els infants tenen dret a la salut, a l’educació i a la pro-tecció, independentment del lloc del món on hagin nascut.

Mas Pintat busca acompa-nyar, orientar i encoratjar als pares i les mares en les respon-sabilitats educatives.

Mas Pintat celebra el Dia Internacional de la Infància

SOCIETAT

Hi haurà animació i berenar a la tarda

RedaccióAmb motiu de la diada de San-ta Cecícila, Còdol Educació proposa conèixer la Prioral de Reus des d’un nou punt de vis-ta: la seva estreta relació amb la música. El propers dissabte 21 de novembre, a dos quarts de

dotze del migdia, i diumenge 22 de novembre, a les deu; els visitants, de manera excepcio-nal, podran observar les entra-nyes de l’orgue i la música de les campanes i el carilló. Des d’un vessant passional, experimental i didàctic, l’organista Marta Nus

i el campaner Jesús Martínez desvetllaran els detalls més des-coneguts d’aquests impressio-nants instruments. Unes joies que, de manera potser inadver-tida, han vibrat acompanyant, durant segles, els moments més transcendentals de la vida de generacions i generacions de ciutadans. El preu de la visita és de 8 euros per persona i, 5 euros, els infants de 5-12 anys. Els in-fants de 0-4 anys tenen entrada gratuïta. Les entrades s’adqui-reixen a través del web de Còdol Educació, que amb aquestes ac-tivitats presenta una nova mira-da al temple com a instrument d’instruments.

Còdol farà ressonar la Prioral aquest cap de setmana

SOCIETAT

Proposa visites per conèixer l’orgue i la música

CULTURACEDIDA

L’actuació serà a dos quarts de dotze de la nit.

L’espectacle de relats eròtics ‘Entrellençols’ arriba avuiLa Companyia Entrellaçats Arts Escèniques portarà avui, a dos quarts de dotze de la nit, al bar musical Absenta l’espectacle Entrellençols. L’entrada és gra-tuïta i per a majors de 18 anys. La companyia amateur arriba amb un espectacle de creació pròpia basat en el món de l’ero-tisme i el sexe. Les històries que presenten són diverses i es mo-uen entre el desig, el misteri i la quotidianitat. Els relats i les his-tòries busquen normalitzar les

situacions del dia a dia que, de vegades queden a l’anonimat, però que també defineixen els vessants més foscos d’una per-sona.

Ara bé, Entrellençols també s’explica des de la comicitat i l’absurditat. Així, s’hi podran viure situacions com la trobada fortuïta entre un home i una dona en un tren, les dificultats que tenen dos amants per en-tendre’s per telèfon o l’erotisme del món casteller.

Page 13: 19 de novembre de 2015

1319/11/2015 diarimésREUS

S. CasesEl tram de la carretera de Mise-ricòrdia del santuari a la rotonda de la T-11 ja llueix reformat. Les obres de millora ja s’han enllestit i, des d’aquesta setmana, vehi-cles, vianants i ciclistes ja poden comprovar in situ com ha quedat la nova travessera, que amb el traspàs de la Generalitat a l’Ajun-tament ha perdut la seva condi-ció de carretera i s’incorpora a la xarxa viària municipal.

En total, s’han reformat 425 metres de l’antiga TV-3141 –la carretera que uneix, a partir d’ara des de la rotonda T-11, Reus i Cambrils–, en una inversió de 525.000 euros, dels quals la Ge-neralitat aporta 425.000 euros i el govern municipal, 100.000.

Així, al costat esquerre del tram –entrant a Reus–, s’ha construit una vorera, de 4,5 me-

tres d’amplada per al pas de via-nants i ciclistes. Aquesta vorera consta d’una franja de 3 metres d’amplada separada de la calça-da per a vehicles per una línia d’escocells i d’il·luminació d’1,5 metres d’ample.

Millorar la fluïdesaAmb la intenció de millorar l’ac-cés a la rotonda de la T-11 i així facilitar la fluïdesa i seguretat del trànsit, s’ha format un car-ril més al giratori, que permetrà millorar les incorporacions. En aquest tram d’accés a la rotonda, es dóna continuïtat a la vorera existent al costat dret fins arribar a la secció de la TV-3141.

També s’ha millorat la super-fície del ferm d’aquesta nova tra-vessera, que suporta un trànsit de 10.156 vehicles al dia, un 4% dels quals correspon a trànsit pe-

sat. Les feines sobre el paviment en l’espai de 425 metres han su-posat la part més important del pressupost, més de 300.000 eu-ros, que inclouen les obres d’ur-banització. L’adequació del dre-natge ha fregat els 88.000 euros i la instal·lació de l’enllumenat,

els 65.000. La titularitat i els futurs cos-

tos de manteniment i consum d’electricitat els assumirà l’Ajun-tament de Reus. Quant a les con-duccions d’aigua potable que tra-vessen per la zona, el projecte es limita a eliminar la font existent, i la reposició d’aquesta font no ha estat definida pel consistori, que podria reubicar-ne l’actual.

En aquest context, el Departa-ment de Territori i Sostenibilitat es «traslladarà» ara a l’altra ban-

da de la T-11, per tal de desenvo-lupar el projecte per reordenar els accesos i la seguretat a la carretera de Reus a Cambrils en terme reusenc. Les actuacions s’han de centrar en dos punts: els accessos a la urbanització Blancafort i el Club Tennis Reus Monterols; i a la urbanització Les Palmeres i el Club de Golf Reus Aigüesverds, on es preveuen no-ves rotondes per millorar la visi-bilitat i la seguretat dels milers de vehicles que circulen a diari.

SOCIETAT

Enllestida la reforma del primer tram de la carretera de MisericòrdiaLa nova travessera del santuari a la rotonda de la T-11 incorpora vorera i carril bici en un costat

OLÍVIA MOLET

Així llueix el nou vial després dels treballs d’aquest estiu.

La inversió és de 525.000 euros, dels quals la Generalitat aporta 425.000

El CNL organitza divendres al Pallol un taller de Scrabble en català

El Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura (CNL) convi-da tothom aquest divendres a dos quarts de set de la tarda a jugar en català en el Taller de Scrabble que tindrà lloc al passeig comercial El Pallol. El taller, que estarà obert a adults i a infants a partir de 8 anys, el dinamitzaran membres de la Federació Internacional de Scrabble en català. Entre els assistents, que podran comen-çar a jugar o per perfeccionar les estratègies, se sortejaran jocs. L’Scrabble té com a ob-jectiu acumular la màxima puntuació possible formant paraules en una graella, és un dels jocs més populars inclòs en el cercador de jocs en ca-talà en línia del Consorci per a la Normalització Lingüística, que conté ja més de 600 refe-rències. De fet, el taller serà el tret de sortida a la campanya «I tu, jugues en català?», que cada any posa en marxa el CNL per donar a conèixer els jocs en català a la venda i tam-bé les botigues on se’n poden comprar. Es pot consultar in-formació a www.cpnl.cat/reus/jocs.

Page 14: 19 de novembre de 2015

14 diarimés 19/11/2015 CAMP DE TARRAGONA

RedaccióEl Teatre Auditori de Salou acull, aquest divendres a les deu de la nit, l’artista Joan Pera que presentarà la seva obra Fer Riure és un Art. Pera, vol cele-brar els 50 anys de professió amb una classe magistral sobre

l’art de fer riure, i intentar donar resposta a les preguntes que tot comediant es fa quan s’enfronta sol davant del seu públic. Sota la direcció de Martí Torras, el reconegut artista ha preparat un espectacle únic per celebrar 50 anys de professió. 50 anys

al llarg dels quals ha actuat en 5.765 funcions i ha acumulat més de 2.700.000 espectadors, sumant les 17 produccions de Focus a les que ha participat. Xi-fres que seguiran augmentant. Pera és un conferenciant, un gran actor en el món de la co-mèdia que explica com és l’art de fer riure: per què riem, de què riem, com riem, etc. Sol a l’esce-nari, presenta un soliloqui únic, un monòleg que s’inspira en la millor comèdia francesa i l’acos-ta al particular sentit de l’humor català. Les entrades es poden adquirir a la taquilla del teatre. El preu de l’entrada anticipada es de 18 euros.

Joan Pera presenta ‘Riure és un Art’, divendres al Teatre Auditori de Salou

ESPECTACLES

L’obra celebra els seus 50 anys de professió

Mostra ‘Residus, matèria de primera’, a Salou

Del 21 al 29 de novembre, l’Ajuntament de Salou ha programat la mostra Residus matèria de primera, per tal de conscienciar la ciutadania de la importància de reciclar i els avantatges que genera aquesta pràctica. L’exposició es podrà visitar fins a finals de mes al passadís del TAS. L’exposició tracta la reutilització dels re-sidus i explica com un cartró vell passa a ser una cadira de disseny, etc.

Mónica PérezEls 562.782 ciutadans de la de-marcació de Tarragona que estan cridats a les urnes en les elecci-ons generals del 20 de desembre podran escollir entre 25 candida-tures: 13 al Congrés i 12 al Senat. La xifra suposa un total de cinc menys respecte als comicis de 2011, quan es van posar sobre la taula 16 paperetes al Congrés i 14 al Senat, i s’explica per la no concurrència com a tals de forces entre les quals es troben Plataforma per Catalunya, Unión comunista de España, Moviment pel Socialisme, Pirates de Catalu-nya, Hartos.org, Anticapitalistes o Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa. L’escissió de coalicions, com ara Convergència i Unió o la inte-gració de formacions en d’altres com En Comú Podem, a més de l’estrena de partits com Ciuta-dans, compensen la supressió de les altres i configuren aquestes 25 llistes de cara al 20-D.

Unió Democràtica de Catalu-

nya (Unió), Ciutadans (C’s), Par-tit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Esquerra Republicana de Catalunya-Catalunya Sí (ERC-CATSÍ), Partit Popular (PP), Partit Animalista Contra el Maltrac-tament Animal (PACMA), Unió Progés i Democràcia (UPyD), Re-cortes Cero-Grupo Verde, Partit Comunista del Poble de Catalu-nya (PCPC), Escons en Blanc (EB), Democràcia i Llibertat (DL), En Comú Podem (En comú) i Ciu-dadanos de Centro Democrático (CDD) són els partits i coalicions que presenten llistes als comicis. CDD és l’única que ho fa al Con-grés però no al Senat.

Renovació de caps de llistaRespecte a les formacions que van presentar-se a les eleccions generals de 2011 i que ho torna-ran a fer ara, cap d’elles repetirà cap de llista al Congrés. Joan Ruiz rellevarà al capdavant del PSC Francesc Vallès, que ha desapa-regut de les llistes després d’ha-ver-les encapçalat en anteriors

comicis. Pel que fa al PP, Jordi Roca ocupa el lloc on fa quatre anys va col·locar-se Alejandro Fernández, ara diputat al Par-lament de Catalunya i regidor de l’Ajuntament de Tarragona. Ángel Martín exercirà de cap de cartell del PACMA que ha-

via presentat Susana Sabaté al 2011, i Andrés Peñalver és el cap de llista d’UPyD, mentre que al les anteriors eleccions ho havia estat Manuel Alba. Pel que fa al PCPC, Alberto Blázquez relleva José Juan Farré i, a EB, encapça-larà la llista Josep Lluís Calabuig

i no Maria Isabel García. Entre els partits i coalicions

que es presenten per primera vegada amb les seves sigles al proper 20-D, Martí Barberà en-capçala Unió –fruit de la dissolu-ció de CiU–, Sergio del Campo és el cap de llista de C’s al Congrés, Jordi Salvador esdevé el candidat d’ERC-CATSÍ, Rut Clemente serà la cara més visible de Recortes Cero-Grupo Verde, Ferran Bel és el cap de llista de DL –l’altra mei-tat de CiU– i Ana Maria Surriba encapçala CCD. Finalment, Fèlix Alonso ho és d’En Comú Podem –integrada per Podem, ICV, EUiA i Equo– després que Toni Carmo-na, secretari general de Podem, es destaqués des de mesos enre-re com al cap de llista. Carmona ha desaparegut també de la can-didatura que es feia pública ahir a través del BOE, en principi ar-ran d’una decisió pròpia que ha estat fruit també del vincle amb ICV i EUiA, favorables a que qui es col·loqués al capdavant fos qui ho ha acabat fent, Fèlix Alonso.

L’anterior legislatura, la cir-cumscripció de Tarragona va tenir sis diputats electes al Con-grés: Martí Barberà (CiU), Juan Bertomeu (PP), Alejandro Fer-nández (PP), Teresa Gomis –en rellevar Jordi Jané– (CiU), Joan Ruiz (PSC) i Francesc Vallès (PSC).

Ballesteros i PellicerPel que fa al senat, destaca el fet que l’alcalde de Reus Carles Pe-llicer hi concorrerà com a cap de llista de DL, mentre que l’alcalde de Tarragona Josep Fèlix Balles-teros ocupa el tercer lloc a la can-didatura del PSC –encapçalada per Joan Sabaté–, també al Senat. Carlos Javier Calderón és el can-didat d’Unió, Fracisco Ester ho és de C’s, Miquel Aubà és el cap de llista d’ERC-CATSÍ, Sebastià Domènec estarà en el primer lloc del PP, Laura Gacía ho farà al PACMA, Juan Antonio Navarro a UpYD, José estrada serà el cap de llista del PCPC, Antonio Chapela serà l’únic a la llista de Recortes Cero-Grupo Verde, Conxita Be-nito està al davant d’EB i Cèlia Casanovas a En Comú Podem.

El proper 20 de desembre podran exercir el dret a vot 36.510.952 ciutadans de l’Estat, 731.461 més que en les eleccions de 2011. D’aquests, 34.635.680 resideixen al propi Estat i 1.875.272 votaran des de l’estran-ger. Dels 562.782 ciutadans de Tarragona, 14.798 també voten des de l’estranger.

POLÍTICA

Els tarragonins podran escollir entre 25 llistes a les eleccions del 20-DEls votants de la demarcació a les generals podran triar entre 13 paperetes pel Congrés i 12 pel Senat, 5 menys que l’any 2011

ACN

Un votant exerceix el seu dret, a l’urna, en uns comicis anteriors.

Page 15: 19 de novembre de 2015

1519/11/2015 diarimés CAMPDETARRAGONA

ACNEl 73% dels ajuntaments van lliu-rar els comptes del 2014 a la Sin-dicatura dins del termini, que va finalitzar el 15 d’octubre, mentre que en les corporacions locals el grau de compliment és del 71%. Passada aquesta data, un cente-nar d’ajuntaments van presen-tar la documentació requerida, mentre que la resta –entre els quals es troben els de Barcelona, Badalona, Valls, Les Borges Blan-ques, Sitges, el Vendrell, Alcanar, Deltebre, Guardiola de Bergue-dà, Pals, Queralbs, Sant Carles de la Ràpita, Sant Pere Pescador i Vilassar de Mar– encara no han fet. En altres casos, tenen els comptes a punt però pendents

de trametre’ls a l’espera de ser aprovats en ple municipal. D’al-tra banda, també han complert el 85% dels consells comarcals i les quatre diputacions.

D’aquesta manera, al voltant d’un centenar de municipis no han enviat abans de l’octubre d’aquest any, uns quatre mesos després del relleu en algunes alcaldies, els comptes relatius a l’exercici del 2014. A banda de localitats grans com Barcelona, Badalona i Valls, la majoria de municipis són mitjans o petits.

Els ajuntaments del Camp de Tarragona que no han lliurat l’exercici de l’any passat, a banda de Valls i el Vendrell, són Banye-res del Penedès, la Bisbal del Pe-

nedès, Calafell, La Pobla de Ma-fumet, Riudoms. D’altra banda, a les Terres de l’Ebre destaquen-Camarles (Baix Ebre), Deltebre, Sant Carles de la Ràpita (Mont-sià) i Vinebre (Ribera d’Ebre).

D’altra banda, una cinquan-

tena de municipis més han pre-sentat la documentació però encara és incompleta. És el cas, per exemple Torredembarra, en el cas de la demarcació de Tar-ragona.

El Ple de la Sindicatura de Comptes va aprovar aquest di-marts, després de rebre i estudiar les al·legacions dels ens locals, la relació de corporacions que han complert el deure legal de reme-tre els seus comptes anuals.

Sobre un cens de 1.134 ens locals, les quatre diputacions ja han entregat la documentació, així com al 85% dels consells comarcals (35/41), al 100% de les entitats metropolitanes (1/1), el

42% de les mancomunitats de municipis (32/76), el 73% dels ajuntaments (690/947) i el 66% de les entitats municipals des-centralitzades (43/65). En tots els casos, són comptes enviats a la Sindicatura abans del 15 d’octu-bre, inclosos aquells que no reu-neixen les condicions requerides perquè els manca documentació o algun tràmit per ser donats per bons. Poc més d’un mes després del termini màxim per retre els comptes del 2014, el nivell de tramesa entre els ajuntaments ha assolit el 81%, deu punts més que el 15 d’octubre, mentre que entre els ens locals ha estat del 78%. La Llei 18/2010, de la Sindi-catura de Comptes, estableix que si els ens locals incompleixen sense justificació el deure de re-missió dels comptes a la Sindica-tura, aquest ens ho ha de comu-nicar al Departament competent en administració local perquè suspengui les subvencions o transferències als quals tenen dret amb càrrec als pressupostos de la Generalitat.

A les Terres de l’Ebre destaquen: Camarles, Deltebre, Vinebre i Sant Carles de la Ràpita

MUNICIPAL

Set municipis del Camp no han lliurat els comptes a la SindicaturaSón Valls, el Vendrell, Banyeres del Penedès, la Bisbal, Calafell, la Pobla de Mafumet i Riudoms

RedaccióL’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va treure a licitació pú-blica el passat dimarts el con-tracte per a la revisió i actualit-zació del projecte d’ampliació de la depuradora dels municipis de Vila-seca i Salou. El contrac-te té un pressupost de 125.000 euros –IVA no inclòs–, i totes les ofertes es podran presentar fins al pròxim 11 de gener del proper any 2016.

Un cop adjudicat i signat aquest contracte es disposarà de quatre mesos per a la redac-ció del projecte. Quan les dis-ponibilitats pressupostàries ho permetin, s’ampliarà la planta

que permetrà incrementar la seva capacitat de tractament i millorar la qualitat de l’ai-gua sanejada. L’ampliació de la planta està prevista entre el 2016 i el 2020. Convé recordar que la depuradora de Vila-seca i Salou es va posar en servei l’any 1995.

La depuradora de Vila-seca i Salou saneja les aigües re-siduals d’aquests dos termes municipals. Aquesta planta té una capacitat de tractament de 47.500 metres cúbics diaris, equivalent a una població de 197.917 habitants, i retorna les seves aigües degudament trac-tades al mar.

L’ACA licita l’ampliació de la depuradora de Salou i Vila-seca

GENERALITAT

Fins l’11 de gener es poden presentar ofertes

RedaccióEl concert de l’organista Claudio Astronio marcarà, aquest cap de setmana, el final del III Festival Internacional Orgues de Poblet i l’inici de les commemoracions del 75è aniversari de la restaura-ció de la comunitat cistercenca

en aquest monestir fundat l’any 1150. Al llarg de tot el dissabte, es duran a terme activitats re-lacionades amb la història i el present de Poblet. A les deu del matí se celebrarà una missa so-lemne. Tot seguit, a dos quarts de dotze, Jordi Rius Jové pro-

nunciarà la conferència Poblet: exemple de fe i civilització. A dos quarts d’una, s’inaugurarà una exposició fotogràfica i se servirà un aperitiu. Al vespre, a dos quarts de nou, el concert d’Astronio posarà el colofó a la jornada. Astronio és un músic eclèctic: és clavecinista, orga-nista i director d’orquestra. Ha participat en programes de rà-dio i televisió arreu del món i els seus enregistraments han rebut molts premis internacio-nals, especialment els de l’obra de Wilhelm Friedemann Bach per a clavicordi i els Concerts i l’Oratori de Sant Giovanni Bat-tista d’Alessandro Stradella.

L’organista Claudio Astronio al Festival Internacional de Poblet

MÚSICA

Actuarà dissabte, a dos quarts de nou

Renfe llança el nou abonament per AVE ‘BonoAVE Colaborativo’

Renfe llança va llençar ahir un nou abonament per AVE, el BonoAVE Colaborativo, una modalitat multipersonal que permet compartir el seu ús fins amb quatre titulars asso-ciats per realitzar un mateix trajecte de manera recurrent. Es comercialitza des d’ahir ex-clusivament a través de la pà-gina web renfe.com i en agèn-cies de viatge i permet un 30% de descompte en cada trajecte amb origen i destinació prede-terminats. A partir del proper 25 de novembre es podrà ad-quirir també a taquilles i mà-quines de venda de bitllets. El BonoAVE Col·laborativo està enfocat a petites empreses, famílies i grups de viatgers, ja que permet viatjar en la ma-teixa data i tren d’AVE i Llarga Distància.

Reconstrucció històrica de l’època ibèrica a la plaça Nova del Vendrell

El proper dissabte 21 de no-vembre, a les onze del matí i a la plaça Nova del Vendrell, tindrà lloc una reconstrucció històrica de l’època ibèrica amb motiu de la celebració de la 20a Setmana de la Ciència. A partir de la recreació amb diferents personatges, a càrrec d’Ibercalafell, els visitants po-dran conèixer com vestien, la seva diversitat, quins proble-mes tenia la societat de l’epoca i com es relacionaven, segons ha informat l’Ajuntament del Vendrell. L’objectiu de l’acti-vitat és demostrar que gràcies a la ciència de l’arqueologia es pot saber com eren els avant-passats dels humans i com vivien fa més de dos mil anys. Per a obtenir més informació cal adreçar-se a la regidoria de Cultura.

Els Joves de Vandellòs organitzen el V Aglà, aquest dissabte

L’Associació de Joves de Van-dellòs celebra aquest dissabte 21 de noviembre, a partir de dos quarts de dotze, al poli-esportiu de Vandellòs, la V edició de l’Aglà. Enguany l’or-ganització ha preparat un car-tell molt festiu i variat amb les actuacions de Xeic, Aspencat, Dr. Prats, Pirat’s Sound Siste-ma i DJ OGT. Les entrades ja es poden adquirir de forma anti-cipada per un preu de 10 euros als punts de venda físics.

L’Ajuntament de Torredembarra ho ha fet, però la documentació és incompleta

Page 16: 19 de novembre de 2015

CLUB BÀSQUET TARRAGONA

2015/2016TEMPORADA

#CBTkm0#valorsCBT

JÚNIOR Masculí A Tarragona Fem Bàsquet JÚNIOR JÚNIOR Masculí 1 JÚNIOR Masculí 1B

CADET Masculí 2A CADET Masculí 1

INFANTIL Masculí A INFANTIL Masculí B

PREINFANTIL Masculí B PREINFANTIL Femení

Esc. ARQUITECTE JUJOL Pallaressos Ceip ARRABASSADA

Col·legi CARMELITES Escola CBTCol·legi EL CARME Bàsquet LESTONNAC

Col·legi SALLE TORREFORTA Ceip SERRALLO i Escola PORTALADA

INFANTIL Femení PREINFANTIL Masculí A

CADET Femení B CADET Masculí 2B

CADET Masculí A Tarragona Fem Bàsquet CADET

TARRAGONA FEM BÀSQUET MESSER Masculí

TARRAGONA FEM BÀSQUET B SOTS 21 Masculí

LEB PLATA

Page 17: 19 de novembre de 2015

CLUB BÀSQUET TARRAGONA

2015/2016TEMPORADA

#CBTkm0#valorsCBT

JÚNIOR Masculí A Tarragona Fem Bàsquet JÚNIOR JÚNIOR Masculí 1 JÚNIOR Masculí 1B

CADET Masculí 2A CADET Masculí 1

INFANTIL Masculí A INFANTIL Masculí B

PREINFANTIL Masculí B PREINFANTIL Femení

Esc. ARQUITECTE JUJOL Pallaressos Ceip ARRABASSADA

Col·legi CARMELITES Escola CBTCol·legi EL CARME Bàsquet LESTONNAC

Col·legi SALLE TORREFORTA Ceip SERRALLO i Escola PORTALADA

INFANTIL Femení PREINFANTIL Masculí A

CADET Femení B CADET Masculí 2B

CADET Masculí A Tarragona Fem Bàsquet CADET

TARRAGONA FEM BÀSQUET MESSER Masculí

TARRAGONA FEM BÀSQUET B SOTS 21 Masculí

LEB PLATA

Page 18: 19 de novembre de 2015

18 diarimés 19/11/2015 CAMP DE TARRAGONA

RedaccióL’olor va ser el que va delatar l’existència d’un hivernacle amb més de 360 plantes de marihu-ana i la llum punxada en una masia abandonada en una urba-nització de la Bisbal del Penedès (Baix Penedès), segons va infor-mar ahir la Guàrdia Civil.

La investigació es va iniciar a l’octubre, gràcies als veïns que van avisar que feia olor de mari-huana en una casa deshabitada

d’una zona despoblada i aïllada en una urbanització de la Bisbal.

L’home vivia en una altra casa del mateix municipi i el passat dia 10 la Guàrdia Civil va regis-trar el seu domicili habitual i van localitzar 2.589 grams de marihuana seca preparada per a la venda. Amagat en un sostre fals del garatge, els agents van trobar un sobre amb 3.760 euros en bitllets de diferent valor. En el registre del segon habitatge, van

localitzar la plantació interior amb 367 plantes de marihuana en el punt de recol·lecció i infra-estructura i el material necessari per cultivar i accelerar el creixe-

ment de les plantes. En el marc d’aquesta operació,

els agents van detenir un home de nacionalitat italiana, 35 anys d’edat i veí de la Bisbal del Pene-

dès. El jutjat número 8 del Vendrell

el va deixar en llibertat amb els càrrecs de tràfic de drogues i frau a la companyia elèctrica.

BAIX PENEDÈS

L’olor delata un hivernacle amb 360 plantes de marihuanaEls veïns van denunciar que provenia d’una casa deshabitada a una urbanització de la Bisbal

guàrdia civil

A l’interior de la casa hi havia un hivernacle amb la llum punxada.

RedaccióEl 8 de desembre se celebrarà als voltants de la zona d’esca-lada de la Penya Roja, a la Riba, la primera trobada d’escaladors i muntanyencs organitzada per la Colla Joves Xiquets de Valls. Aquesta trobada, que ha rebut el

nom de Penya Roja, jugant amb el color que comparteix aques-ta muntanya i la històrica colla vallenca, està oberta a tothom a qui li agradi les activitats de muntanya, estiguin o no relaci-onats amb l’activitat castellera. La trobada consistirà en dife-

rents activitats encapçalades per una ascensió coordinada de la muntanya Penya Roja, amb múltiples vies de diferents grau i dificultat. A part dels es-caladors, un circuit pels munta-nyencs transcorrerà, a peu, per indrets emblemàtics d’aquestes muntanyes de l’Alt Camp, com ara el Castell Dalmau, els bar-ranc dels Tres Pilans i la Cova del Colom, abans d’arribar al cim de la Penya Roja. En aquest espai es trobaran escaladors i muntanyencs i alçaran pilars. Durant tot el dia al conegut com a Campament Almogàvers es re-alitzaran tota mena d’activitats per als assistents.

Primera trobada d’escaladors i castellers a la Penya Roja

LLEURE

Serà el proper 8 de desembre

Maria Costa, a la darrera jornada tècnica sobre comerç

VALLS

La darrera sessió de les Jorna-des Tècniques sobre comerç de proximitat organitzades per la Regidoria de Comerç i Turis-me de Valls comptarà amb la presència de Maria Costa, ge-rent de Terrassa Centre, entitat que agrupa els comerciants de la rambla d’aquesta ciutat. La trobada se celebrarà el proper dijous 26 de novembre a les vuit del vespre a la Biblioteca Popular de Valls. L’entrada és lliure. Maria Costa, comerci-

ant, ex regidora de Comerç de l’Ajuntament de Terrassa, i ac-tualment, gerent de Terrassa Centre, parlarà sobre la recupe-ració del comerç al centre de les ciutats. La conferència-debat se centrarà en l’experiència adqui-rida en la seva carrera i en el cas de Terrassa. Costa és coneguda per haver organitzaat Denim-Terrassa, un esdeveniment de promoció que inclou ofertes comercials, activitats al carrer, desfilades de moda, etc.

Festival de Guitarres Guitar Pro Cambrils 2015, aquest dissabte, a l’Ateneu

L’Associació Multigeneraci-onal de Músics i Autors de Cambrils (AMMAC) organit-za, per segon any consecutiu, el Festival de Guitarres Guitar Pro Cambrils 2015 . La trobada tindrà lloc aquest dissabte 21 de novembre, a l’Ateneu Juve-nil de Cambrils, a partir de les sis de la tarda. Al Guitar Pro Cambrils es donaran cita pro-fessionals de l’instrument de la guitarra (Ramon Teixidó, Toni Just, Alexandre Sanchez, En-rique Malo, Eduardo Sanchez, Ian Taglialavore i Miguel Peri-ago), que mostraran algunes tècniques i els secrets millor guardats d’aquest instrument en diferents modalitats. Hi haurà l’exhibició del contra-baix Jose Sanka Longstreet, que faran gaudir als amants de les quatre cordes.

L’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa és líder en la donació de còrnies

Des del passat mes de maig, l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta ha posat en marxa un programa d’extracció de teixit corneal. En només sis mesos, s’ha situat líder a la demarca-ció de Tarragona en la donació de còrnies i entre els capda-vanters de Catalunya. Durant aquest 2015 s’han fet 18 dona-cions de 36 còrnies, una de les quals es va fer al mes de febrer abans d’implantar el progra-ma. A més, l’Hospital de Tor-tosa és actualment pioner pel model implantat on s’hi ha im-plicat el personal d’infermeria, que contacta amb els familiars del possible donant, i també el servei d’oftalmologia, i els metges i tècnics d’anatomia patologia, responsables en la majoria de casos de l’extracció de còrnies.

El cuiner Joan Castell de Valls, al Bocuse d’Or Espanya 2015

Joan Castell, cuiner i copro-pietari del restaurant Portal 22 de Valls, participarà, els propers 27 i 28 de novembre, al prestigiós concurs Bocuse d’Or Espanya 2015. Ho farà en representació de Catalunya al costat de Matías Fernández, cap de cuina del restaurant Quinoa de Falset. El certamen, que se celebrarà al Centre Cul-tural Miguel Delibes de Valla-dolid, enfrontarà a un total de 16 representants d’Espanya.

ACNEl moviment veïnal per una AP-7 gratuïta feia ahir al migdia un tall extraordinari per protes-tar contra la retallada d’horaris que els imposen en les seves protestes setmanals dels dijous. Una trentena de participants van aturar el trànsit tres quarts d’hora i després van compartir una paella popular al voral de l’N-340, a l’encreuament de les Cases d’Alcanar, al Montsià. El moviment va presentar un ma-nifest al qual animen a adherir-se a entitats, polítics i particulars de manera que s’esclareixin els posicionaments per una o altra solució a l’N-340, ja sigui l’AP-7

gratuïta, les bonificacions per al trànsit pesant, o la construc-ció de l’autovia A-7. Avui dijous s’amplien a quatre els talls set-manals de l’N-340 amb una pro-testa al Vendrell.

El manifest pretén que en-titats socials, partits polítics i tothom qui ho vulgui s’adhereixi a la reclamació del moviment veïnal com a «única» solució als problemes de col·lapse i sinis-tralitat de l’N-340, la gratuïtat immediata de l’AP-7. El docu-ment proposa aquesta mesura com a «provisional» mentre no acaba la concessió de l’autopis-ta, prevista a finals de 2019, i rebutja el desviament del trànsit

pesant per l’autopista tot i que es faci amb bonificacions. Pel que fa a les rotondes, es reclama una «construcció responsable» i que es facin «només aquelles que afavoreixin la seguretat en les cruïlles dels punts negres».

Els moviment veïnal desvin-cula la construcció de l’autovia A-7 o d’altres infraestructures a la gratuïtat de l’AP-7. Per aca-bar amb les confusions i deixar clars els posicionaments de tots els agents implicats en aquesta

lluita, el portaveu del moviment veïnal i copresident de la Fede-ració d’Associacions de Veïns d’Amposta, Llorenç Navarro, ha defensat que el manifest es limiti a exigir l’alliberament de peatges «per a tots».

acN

Els protestants van tallar la carretera ahir al migdia i, després, van compartir una paella.

Els veïns per l’AP-7 gratuïta demanen que els polítics es posicionin

PROTESTA

Redacten un manifest i fan una crida a l’adhesió

Page 19: 19 de novembre de 2015

1919/11/2015 diarimésCATALUNYA-ESPANYA-MÓN

EFEEl jutge de Palma José Castro ha sol·licitat al Jutjat d’Instruc-ció número 5 de l’Audiència Nacional una còpia de la factu-ració presentada en el marc de l’anomenat cas Bárcenas per l’empresa que va remodelar la

seu del PP de Madrid, Unifica Serveis Integrals. Castro va dic-tar ahir una providència refe-rida a la instrucció del cas Son Espases, en què investiga el pre-sumpte tripijoc del concurs per construir aquest hospital, en què a més demana a l’Agència

Tributària l’expedient electrò-nic d’aquesta mateixa empresa, les actes i els informes de delicte contra la hisenda pública que pogués haver contra la mateixa.El magistrat ha sol·licitat també a un registre de la propietat de Madrid una còpia del full re-gistral de l’immoble número 13 del carrer Gènova de dita ciutat, que és la seu del PP.

Castro va reclamar el passat octubre al PP una relació de les obres de remodelació dutes a terme a la seu del partit a Ma-drid entre 2002 i 2010, de les empreses contractades i sub-contractades que les van fer i les factures pagades.

Castro demana factures de la remodelació de la seu del PP a Madrid

TRIBUNALS

Demana el full registral del local de Génova

Arxivat provisionalment el cas de la fuita radioactiva a Ascó

NUCLEAR

El jutge de Gandesa ha arxivat provisionalment el cas de la fuita de partícules radioactives de la central nuclear d’Ascó el novembre de 2007 que no va ser comunicada fins l’abril de 2008. La interlocutòria argu-menta que no queda provat que l’emissió tingués efectes perjudicials sobre les persones, béns i el medi ambient. En les diligències prèvies van ser im-putats l’exdirector de la central d’Ascó, Rafael Gasca; l’excap de

vigilància radiològica de la cen-tral, Francisco Gonzlez; el cap d’explotació, Jordi Sabartés; així com els inspectors residents del Consell de Seguretat Nuclear, Manuel Oliva i Antonio García. En la interlocutòria, el jutge de Gandesa no considera que l’alliberament d’almenys un miler de partícules sigui cons-titutiva dels delictes ecològics, d’emissió de radiacions ionit-zats i contra la seguretat del tre-ball, entre altres.

Un terratrèmol de 3,1 graus Richter sacseja la Cerdanya

Un terratrèmol de 3,1 graus a l’escala de Richter es va dei-xar sentir lleugerament a la Cerdanya ahir, tot i que no va produir danys, segons va informar l’Institut Cartogrà-fic i Geològic de Catalunya. El sisme es va produir quan passaven uns deu minuts de les dotze del migdia i va tenir l’epicentre entre els termes municipals d’Alp i Toses, al Ripollès, a tres quilòmetres de profunditat.

EFEEl president d’ERC, Oriol Jun-queras, assegurava ahir que és «possible i probable» que Junts pel Sí (JxS) i la CUP arribin a un acord d’investidura i advertia que un fracàs de les negociacions suposaria un «frau» a l’ electorat independentista. Després de tres hores de reunió extraordinària de l’executiva d’ERC per analit-zar l’estat de les negociacions entre JxS i la CUP, Junqueras va explicar que les dues parts havi-en aproximat posicions: «Estem avançant en la línia adequada. El que hem de fer és arribar al final del camí».

Al marge del escull princi-pal –la CUP veta l’opció d’Artur Mas per a la investidura com a president català–, «es pot avan-çar molt», segons Junqueras, en altres qüestions que, un cop pac-

tades, poden acabar decantant l’acord també en el punt més conflictiu.

Aquesta és precisament l’es-tratègia que suggereix Esquerra Republicana de Catalunya: bus-car consensos al voltant de l’es-tructura del nou govern i en les polítiques a desplegar en aquesta legislatura, perquè al final els ac-tors de les negociacions tinguin encara més complicat sortir sen-se un acord, que veu «necessari i imprescindible».

«En quantes més coses esti-guem d’acord, més fàcil serà po-sar-se d’acord en tot», afirmar Junqueras, que va assegurar que JxS i la CUP estan «molt més a prop d’un acord que d’un desa-cord». Junqueras va explicar que la CUP havia rebut amb bons ulls la proposta de Mas de con-feccionar un govern «més horit-

zontal» en què el president de la Generalitat delegui funcions, mentre que JxS també «valora positivament» la predisposició de l’esquerra anticapitalista a «implicar-se en l’estabilitat par-

lamentària» i a donar suport lleis clau com la del període de transició cap a la independència, la d’hisenda pública o els pres-supostos. En els propers dies, els negociadors han d’«omplir de contingut» les propostes formu-lades per uns i altres i que han estat rebudes positivament.

«Esperem que l’acord arribi el més aviat possible, perquè l’al-ternativa, un no acord, seria un

frau a les expectatives dels ciu-tadans que van votar per la inde-pendència», alertava.

El president d’ERC, que va demanar «serenitat i calma» als interlocutors d’aquest procés de negociació després de l’encre-uament de retrets dels últims dies entre CDC i la CUP, va reite-rar que el seu partit «només té i tindrà un candidat, que és Artur Mas.

POLÍTICA

ERC creu que un fracàs en les negociacions seria un frau a l’electoratEl president republicà, Oriol Junqueras, diu que s’està avançant en la línia adequada

ACN

Marta Rovira, Oriol Junqueras i Lluís Salvadó, ahir, després de la reunió de l’executiva.

ERC es va reunir durant tres hores de forma extraordinària per analitzar les converses

EFEEl president dels EUA, Barack Obama, reiterava ahir el seu pla per acollir 10.000 refugiats siri-ans davant la pressió de l’opo-sició republicana, que demana tancar la porta als asilats des-prés dels atemptats de la setma-na passada a París. La «rebel·lió»

d’una trentena de governadors, gairebé tots republicans, que aquesta setmana han rebutjat rebre a refugiats en els seus es-tats, no ha fet sinó reforçar la creença Obama a la necessitat d’ajudar les víctimes que fugen de la guerra a Síria. «Proveirem de refugi a almenys 10.000 re-

fugiats que escapen de la vio-lència a Síria durant el proper any, després de passar els majors revisions de seguretat», deia Obama en el seu compte oficial de la xarxa social Twitter. Els re-publicans no accepten l’acollida de refugiats arran de les infor-macions que asseguren que un

dels vuit terroristes implicats en la massacre de París, que va cau-sar 129 morts i més de 350 ferits, va entrar a Europa com a part de l’onada de sirians que fugen del seu país. El setembre passat, Obama va ordenar els prepara-tius per admetre a 10.000 refu-giats sirians al nou any fiscal,

que va començar l’1 d’octubre, davant la crisi migratòria que afecta Europa. «Aquí, el nostre focus està en donar refugi als sirians més vulnerables: dones, nens i supervivents de tortura», va subratllar el mandatari nord-americà. «Donar la benvinguda als més vulnerables del món que busquen la seguretat dels Estats Units no és una cosa nova per a nosaltres. Hem rebut de manera segura a tres milions de refugiats des de 1975», afegia. Lluny d’aco-vardir-se, Obama va criticar des de Manila, on assisteix a la XXIII Cimera del Fòrum de Coopera-ció Econòmica Àsia-Pacífic, els dirigents del Partit Republicà.

Barack Obama no cedeix a la pressió republicana i acollirà 10.000 refugiats

MÓN

Una trentena de governadors republicans s’han rebel·lat contra els plans del president

La misteriosa pudor de Barcelona es podria haver produït pels fems del Parc Agrari

L’origen de la pudor que se sentia ahir des de primera hora de la tarda a l’àrea me-tropolitana de Barcelona i que va aixecar certa alerta, podria haver estat originada al Parc Agrari del Baix Llobregat, al Prat de Llobregat. El mateix ajuntament pratenc va confir-mar que responsables muni-cipals s’havien acostat al Parc Agrari i havien comprovat que hi havia hagut moviments de fems a diverses hectàrees. D’aquí s’infereix que la pudor de Barcelona podria haver estat originada per aquests adobaments agraris. Tant Pro-tecció Civil com l’Ajuntament de Barcelona també van asse-nyalar al Parc Agrari del Baix Llobregat com a focus de les pudors, després de descartar altres possibles fonts.

Revoquen el tercer grau penitenciari a l’exconseller de Governació, Ausàs

El jutjat de vigilància peniten-ciària de Lleida ha revocat el tercer grau concedit a comen-çaments d’octubre a l’excon-seller de Governació Jordi Au-sàs per la direcció general de Serveis Penitenciaris. Ho feia a petició de la Fiscalia, que va re-córrer aquesta decisió atenent que l’equip d’observació del centre penitenciari plantejava només el segon grau. El jutjat considera prematura i preci-pitada la classificació de tercer grau ja que considera que no ha passat el temps «suficient» d’estudi i coneixement de l’intern. Ausàs actualment es troba en segon grau i aquest no permet obtenir permisos (a no ser que siguin per circums-tàncies excepcionals) fins que no s’hagi complert una quarta part de la condemna.

Page 20: 19 de novembre de 2015

20 diarimés 19/11/2015 ESPORTS

Vicente M. IzquierdoLa veu més auto-ritzada del vesti-dor del Gimnàs-tic de Tarragona ha parlat. I ho ha fet, com sempre,

des de màxim seny i el màxim respecte possible envers el rival. Xisco Campos opina que el duel contra el Llagostera d’aquest diu-menge, a les cinc de la tarda al Nou Estadi, «són tres punts més, però estaríem mentint si no di-guéssim que és un partit amb connotacions especials. Al fut-bol passa que hi ha certs partits que et deixen aquestes sensaci-ons, com ara el de l’Atlètic Bale-ars, pel cas de Tomeu Nadal».

L’illenc no amaga que el par-tit serà una espècie de revenja esportiva: «Sí, però l’altre dia contra l’Oviedo era el mateix. Vam perdre i teníem ganes de guanyar. El futbol ofereix certes rivalitats i tenim aquesta sen-sació, que és un partit amb una motivació especial. L’important és anar partit a partit i intentar guanyar, ja que són tres punts més», tot i que deixa ben clar que «ens vam treure l’espina de Lla-gostera quan vam ascendir. Vam tirar endavant i vam pujar, que era el principal».

El futbolista també té la seva pròpia opinió sobre la campanya que ha muntat el Nàstic aquesta setmana per atraure més gent al Nou Estadi: «Això és una cosa del club. Estic segur que la gent vindrà amb moltíssimes ganes. Segurament, no van quedar con-formes amb el partit de Llagoste-ra, i segur que animaran i que es deixaran la veu», diu el defensor, qui espera que la catorzena jor-nada lliguera serveixi de punt d’inflexió per als aficionats. «Es-pero que aquest partit serveixi perquè la gent s’enganxi al Nàs-tic fins a finals de temporada. La igualtat és màxima a la categoria, i el nostre camp ha de ser un for-tí. Mai és tard per venir a animar a l’equip», diu.

Xisco Campos fa una crida a l’afició perquè aquesta es com-porti com sap fer: «Ha de ser una festa esportiva, que tots tinguem seny. Si hi ha alguna persona que s’equivoca, a qui perjudica és al seu club. Hem de ser coherents, ja que representem una entitat. Estic convençut que la gent de Tarragona és intel·ligent i que no passarà res». A més, amb tristesa, el futbolista, que serà titular en el lateral dret contra els gironins, expressa que «recordo el final

del partit, les nostres cares d’im-potència. Allí van succeir coses estranyes. Després t’has de refer, tot i que estàvem tocadíssims». «Hi ha imatges, però és difícil d’explicar a una persona que no hi va ser. Tots els companys sa-ben com va ser i què va passar. No li hem de donar massa voltes, ni els hem de capficar massa en aquest tema. La gent està centra-da en l’estratègia, en com hem de defensar i atacar, i quines són les debilitats del rival», recorda Xisco.

Sobre la seva situació personal a l’equip, Xisco Campos explica que continuarà lluitant per se-guir tenint un lloc a l’equip, ja que «qualsevol futbolista, quan no juga, li costa entendre-ho. Tothom ha de voler ser titular i, quan tens l’oportunitat, has d’es-tar preparat. Tenim una plantilla amb molta igualtat i molt àm-plia. Pot entrar qualsevol a l’onze i molts dels que es queden sense convocar poden jugar d’inici per-fectament». «Pràcticament hem jugat tots», conclou.Xisco Campos tornarà a ocupar el lateral dret del Nàstic aquest diumenge.

CRISTINA AGUILAR

FUTBOL

Xisco Campos: «Ens vam treure l’espina de Llagostera quan vam pujar»«Ha de ser una festa esportiva, on tots tinguem seny, ja que la gent de Tarragona és intel·ligent», manifesta el capità del Nàstic

Vicente M. Izquierdo—Com estan afrontant el par-tit del cap de setmana? —Estem vivint aquest partit com un més. El nostre pensa-ment únic és el de guanyar per obtenir els tres primers punts fora de Palamós i, a més, poder sortir de la zona de descens.—Per què el Llagostera no aca-ba d’arrencar fora de casa? —Ens falta una mica d’agres-sivitat defensiva i una mica de tranquil·litat amb la pilota. A Mallorca vam merèixer millor sort. A l’equip li costa reaccionar als contratemps.—Però tenen una plantilla mi-llor que la temporada passada. —Cert. Crec que la plantilla és molt més competitiva que la de

la temporada passada. El cert és que les plantilles serveixen per guanyar partits i, el que ens fa falta, és guanyar dos o tres par-tits per situar-nos en una situa-ció molt més còmoda.—Com veu el partit de diu-menge? —Serà un partit molt complicat, ja que el Nàstic està tenint molt bons resultats al Nou Estadi. Mai dóna els partits perduts, i és un equip que està molt ben dirigit i que té molta qualitat futbolísti-ca. Es pressuposa que serà molt difícil. —Què opina de la campanya i del cartell que ha proposat el Nàstic per incentivar el seu públic a acudir al Nou Estadi? —Únicament pensem en la vic-

tòria. Tot el que hi hagi al voltant no ha de ser important per a no-saltres. El partit, per si sol, ja té força arguments per gaudir-lo com a un espectacle futbolístic.—Recorda el maltracte patit per integrants del club grana Llagostera, a banda d’algun sector de la premsa o dels ju-gadors. Entén que hi hagi certa animadversió des de Tarrago-na?—Hi ha un eslògan a Médicos sin Fronteras que diu: No maldi-gas la oscuridad, enciende una vela. No hem d’ancorar-nos en el passat. Gent que jo m’estima-va de Tarragona va plorar des-consoladament després d’aquell Llagostera-Nàstic. No hem de tornar on érem, s’ha de gaudir

del moment.—En una entrevista recent, vostè ha assegurat que el pre-sident del Nàstic, Josep Maria Andreu, és un forofo. —Sí, i espero que aquest forofis-

me li duri molts anys. És part del seu encant. Una persona que no només viu des del protocol es-tricte d’un directiu i un executiu, i que viu el futbol com un afici-onat no és estrictament negatiu.

«Espero que a Andreu li duri molts anys aquest ‘forofisme’,

és part del seu encant»

CRISTINA AGUILAR

L’exentrenador del Nàstic avisa que, «el partit per sí sol, ja té arguments com per gaudir-lo com a un espectacle futbolístic»

Javi Salamero, el dia de la seva presentació amb el Nàstic.

Javi SalameroSecretari tècnic del Llagostera

Page 21: 19 de novembre de 2015

2119/11/2015 diarimésESPORTS

Vicente M. IzquierdoIsabel Tarragó, presidenta de la UE Llagostera, ja ha enviat la seva carta als Reis d’Orient. Segura-

ment, se li compliran la majoria dels desitjos, tot i que no està clar si seran tots.

El conjunt gironí va enviar ahir la petició d’acreditacions de cara al partit d’aquest cap de setma-na, que enfrontarà el Nàstic i el Llagostera. En total, 66 persones que hauran d’entrar sense pagar, sempre que el Nàstic doni el seu vistiplau. Una xifra realment estranya si es té en compte que, en el partit de l’estiu del 2014 es van quedar sense poder en-trar la gran majoria d’integrants del Consell d’Administració del Nàstic, alguns periodistes –els d’aquest diari, en concret– i au-toritats com l’alcalde de Tarra-gona, que no acostumen a veure rebutjada la seva petició, es van quedar sense cap tipus d’acre-ditació. Tots ells van adquirir la seva entrada i van poder gaudir del partit, amb final trist per als tarragonins.

Doncs ahir va arribar l’esmen-tada petició, que es divideix en tres parts. La primera, són onze acreditacions per a la llotja pre-sidencial. El Nàstic ha assegurat, per la seva banda, que farà tot el possible per complir els desitjos del rival de diumenge, tot i que entén que no hi cabrà tanta gent, ja que s’hi hauria d’ubicar una llotja «supletòria». Irònicament parlant, clarament. Quatre peti-cions hi va haver fa un any i mig.

Els de Rocha no van entrarA més, demanen 50 entrades més per als familiars dels 25 fut-bolistes que componen la plan-tilla. Evidentment, fa dos anys, aquestes invitacions a Girona no van existir i, com a anècdota, cal recordar que familiars de David

Rocha, que van arribar al des-cans i amb l’entrada comprada prèviament, van veure com se’ls prohibia l’entrada adduint que «el camp estava ple». Si estava ple, i ells tenien entrada, algun problema hi havia, està clar.

Finalment, el club gironí tam-bé ha requerit quinze entrades més per als futbolistes que no

estiguin convocats i pel personal del cos tècnic que no hagi de fer acte de presència a la banqueta. Això sí, han exigit que tots ells estiguin junts.

A més, els gironins han de-manat sis places d’aparcament perquè alguns dels convidats no tinguin problema a l’hora d’esta-cionar el seu vehicle.

Isabel Tarragó, a la llotja del Nou Estadi, fa dues temporades. Sempre ha rebut un tracte excel·lent per part del Nàstic.

CRISTINA AGUILAR

La carta als Reis d’Isabel TarragóEl Llagostera ha demanat 11 entrades a la llotja presidencial, 50 més per a familiars de jugadors, i 15 per a tècnics i no convocats

Periodistes, consellers del Nàstic i l’alcalde de Tarragona, entre d’altres, no van poder acreditar-se

Excel·lent ritme de venda d’entrades de cara al duel de diumengeA partir d’avui es començaran a conèixer xifres de venda d’en-trades de cara al derbi català de diumenge. El club s’ha fixat l’objectiu d’arribar a les 10.000 persones al Nou Estadi, tot i que encara és aviat per saber si el desig es convertirà en una re-alitat. Les oficines del club grana treuen fum i, des de l’entitat tarragonina, asseguren que el que sí està clar és que «tindrem, de llarg, la millor entrada de la temporada». El club ha decidit esperar que avancés una mica més la setmana per poder donar una xifra aproximada de localitats venudes i, si l’entitat que presideix Josep Maria Andreu, no es pogués arribar als 10.000 seients plens, la idea de la Junta Directiva és acostar-s’hi el màxim possible. Inicialment, no està previst que la zona de Preferent Alta s’obri al públic, ja que això voldria dir que s’han superat les 11.000 entrades venudes. El club estaria més que sa-tisfet amb què el camp es veiés completament ple sense tenir la necessitat d’habilitar aquesta zona. Fins diumenge, tothom té la possibilitat d’adquirir la seva localitat.

Els seguidors del Llagostera pagaran 5 euros més per falta de previsió

El Llagostera ha organitzat un desplaçament perquè els seus socis i aficionats puguin gaudir de l’enfrontament al Nou Es-tadi. El preu del viatge és de 20 euros, que és el que els costarà l’entrada al camp. La resta, anirà a compte del club. Si el club gironí hagués reaccionat abans, podria haver adquirit les en-trades a un preu de 15 euros, que és el que estipula la Lliga de Futbol Professional per als duels de Segona Divisió. Onze dies abans de la disputa d’un duel, un club de la categoria de plata pot demanar un màxim de 300 entrades per als seus aficionats. Els interessats a comprar els tiquets poden fer-ho fins diven-dres i de cinc a vuit del vespre al bar del Municipal de Llagoste-ra, i els nens fins a 11 anys tenen l’entrada gratuïta.

En el duel de fa dues temporades, els gironins van acceptar només quatre acreditacions

Saragossa

Mario: «Anem pel bon camí»El jugador del Saragossa Mario Abrante va assenyalar ahir que veu al seu equip «bé i per bon camí» perquè els rivals amb prou feines li creen ocasions de gol i que l’única cosa que falta és «una espurna de cara al gol» que considera que arribarà. «Estem a dalt, que és on volem, i traient bons resultats», va indi-car el central, que encara no ha pogut jugar aquesta temporada en haver estat lesionat des de la pretemporada i ser sotmès a un llarg tractament mèdic. Ja treba-lla al mateix ritme que la resta dels seus companys, la qual cosa li va permetre ser convocat la passada jornada per primera vegada.

Còrdova

Víctor: «No anirem amb més respecte a Tenerife per la seva ratxa»El migcampista Víctor Pérez es va referir ahir al partit que el Còrdova disputarà diumenge que ve a Tenerife i va comentar que «és cert que ara porten di-versos bons resultats» però que per aquesta circumstància no aniran «amb més respecte» per-què ja van trencar «altres bones ratxes» de rivals. «No ens fa por que estiguin bé, perquè ja vam aconseguir guanyar a Lugo, on ningú ho havia fet fins que vam arribar nosaltres. Així que el fet que el Tenerife porti dos triomfs consecutius amb Martí –nou entrenador– no ens fa anar amb més respecte allí», va assegurar Víctor Pérez.

Mallorca

Incrementaran la seguretat al camp a causa de la visita del LugoEl Mallorca va anunciar ahir que incrementarà les mesures de se-guretat a Son Moix «a causa dels últims esdeveniments interna-cionals» per al partit del dissab-te davant el Lugo corresponent a la catorzena jornada de Sego-na A. «L’objectiu és garantir la seguretat dels assistents, discul-pin les molèsties», assenyala el club balear.

Sancions

Setze jugadors no actuaran el cap de setmanaUn total de setze futbolistes es perdran la jornada d’aquest cap de setmana per sanció després de la decisió presa pel Comitè de Competició de la Federa-ció Espanyola de Futbol. Per altra banda, el mateix Comitè de Competició ha deixat sen-se efecte l’amonestació a Ai-tor Sanz, i podrà jugar contra el Còrdova. Estaran suspesos Mantovani (Leganés), Antoñito i Edu Ramos (Albacete), Alberto i Carlos Ruiz (Tenerife), Mario Hermoso (Valladolid), Miquel (Ponferradina), Manuel, Óscar Ramírez i Fran Mérida (Osca), Joan Oriol (Mallorca), Einar Ga-lilea i Pacheco (Alabès), Jaime Mata (Girona), Undabarrena (Bilbao Athlètic) i Juanma (Nu-mància).

SEGONA A

Page 22: 19 de novembre de 2015

22 diarimés 19/11/2015 ESPORTS

Mónica PérezCompten menys de 25 anys, acumulen un bagatge impor-tant a les esquenes i brillen en un pro-jecte que aspira a la segona màxima ca-

tegoria del futbol estatal. Més de la meitat de la plantilla roig-i-ne-gra està integrada per futbolistes que van néixer entre 1990 i 1996. La major part de les darreres in-corporacions en el mercat d’estiu, de fet, acaba de complir les dues dècades. Entre els habituals dels esquemes de Natxo González, ju-gadors com Edgar Badia, Alberto Benito o Fran Carbia. El darrer, va segellar la setmana passada la re-novació fins al 2017. Tots tres aco-miadaran l’any havent-ne fet 23. La dècada dels 90 demana pas a un CF Reus que arrencava la tem-porada orgullós d’haver «rejove-nit la plantilla per tenir un equip el més jove possible», explicava el director esportiu, Sergi Parés, en el tret de sortida a la competició. El resultat és visible a les xifres però també sobre el terreny de joc: la il·lusió i l’empenta d’una generació que ha quedat comple-mentada amb l’expertesa de pe-ces contrastades camí de la Sego-na Divisió A.

A més de Badia, Benito i Car-bia, Aitor Embela, Cassamá, Raúl Bernabeu, Dinis Almeida, David Haro, Ricardo Vaz, Miguel Marín i Ángel Martínez formen part d’una collita que ha deixat de ser prometedora per passar a l’acció. El porter barceloní, sense anar més lluny, és l’únic –junt amb el central Ismael Moyano– que ha completat sobre el terreny de joc les 13 cites de Lliga disputades fins al moment. Entres els que han gaudit de gran protagonisme a un equip que troba part del seu èxit en les rotacions hi ha també Benito –ha competit 965 minuts repartits en 12 partits–, Ángel –a

la gespa 757 minuts en 8 partits i especialment present arran de la lesió que manté a la infermeria Marín, un altre dels 90 i que va participar 45 minuts–, Vaz –amb 641 minuts al seu compte– o el propi Carbia –que ha jugat aques-ta campanya 641 minuts–.

En relació la configuració de l’equip, Parés apuntava, en la ma-teixa compareixença a principis

de curs, que «un tema fonamen-tal era continuar amb l’essència de l’any passat: un joc atractiu de cara a l’aficionat, un equip que portés la iniciativa i que fos com-binatiu». És per això que «vam decidir fer un pas que cap club de la Segona Divisió B havia fet, que és que els 14 jugadors que van jugar més minuts la tempo-rada passada, s’han quedat tots».

«Hem fet incorporacions impor-tants per, sense renunciar al joc associatiu, poder dominar altres registres que són molt necessaris, la transició, el contraatac i mi-llorar en consistència defensiva quan has d’estar més replegat, guanyar en l’estratègia, en l’àmbit dels llançadors, i tenir avantatge també en el salt». De les set peces que van arribar en el mercat d’es-tiu, cinc tenen data de naixement posterior a 1990.

Tots tres portersLa major part dels futbolistes d’aquesta dècada ocupen posi-cions a la línia més endarrerida.

Tan sols Fran Carbia, David Haro i Ricardo Vaz aporten la seva fei-na a una davantera roig-i-negra sobrada de recursos aquesta tem-porada. La resta, s’han sumat a la defensa –Cassamá, Dinis, Marín, Ángel– o fins i tot treballen sota l’arc. I és que els tres porters dei-xen una mitjana d’edat de 21,3 anys, amb Aitor Embela com a més jove. El porter, per cert, ha competit aquests dies amb la Nzalang Nacional en la segona ronda classificatòria per al Mun-dial de Rússia 2018.

Aitor Embela i DinisEls dos jugadors més joves de la plantilla 2015-16 del CF Reus, els dos que va néixer al 1996 i el 1995, són precisament Embela i Dinis Almeida. El primer va viure el seu debut amb la samarreta roig-i-negra en el CF Reus-Sabadell de Copa Catalunya, en què l’equip de la capital del Baix Camp va acomiadar-se de la competició tot i el bon paper desenvolupat sobre la gespa. Dinis ha disputat enguany 78 minuts sobre el ter-reny de joc. El curs anterior, però, va deixar actuacions destacades com la que el va servir per anotar el 0-1 al terreny de joc de l’Eldenc. El gol i, amb ell, la victòria, confir-maven el final del túnel per a un conjunt roig-i-negre que deixava enrere la pitjor dinàmica de la temporada i tornava a col·locar-se a tocar del play-off, on acaba-ria classificant-se per debutar en la lluita per l’ascens a la Segona Divisió A.

«El primer pas era el canvi substancial i ara entrem en un procés de millora continuada: planificant, executant, revisant i fent feines de millora», apunta-va llavors Parés. La renovació de Carbia fa pocs dies deixa bona mostra de la rellevància d’aques-ta dècada a un CF Reus que, ara més jove, continua també bevent de la saviesa dels més veterans.

Sergi Parés havia explicat als inicis de curs que «volíem tenir un equip el més jove possible»

Carbia, amb la pilota, sota la mirada d’Ángel Martínez i del porter Badia, amb Benito d’esquenes.

XAVI GUIX/CF REUS

Cinc de les incorporacions que van arribar durant el darrer mercat d’estiu tenen menys de 25 anys

FUTBOL

La dècada dels 90 es rebel·la al ReusEdgar Badia, Fran Carbia o Alberto Benito són alguns dels 11 nascuts entre 1990 i 1996 que manen a l’equip

La següent jornada, amb 14 baixes persanció al grup tercer

La catorzena jornada de Lliga arriba al grup tercer de la Segona Divisió B amb 14 baixes per sanció, 13 de les quals per acumulació de targetes grogues. De cara a aquest cap de setmana, no podran ser alineats Pepe-lu (Atlètic Llevant ), Quim Araujo (Eldenc), Marín (Vila-real B), Diego Caballo (València Mestalla), Juan-jo Nieto (Atlètic Balears), Santos (Olot), Sergi Samper (Barcelona B), Ibón Gutiér-rez (Badalona), Fran Grima (Badalona), Fran Miranda (Alcoyano), Abraham (Al-coyano), Álvaro García (Hu-racán) ni Berna (Olímpic) Per doble groga i expulsió, no podrà competir Maxi Rolón (Barcelona B). En el capítol de tècnics, l’entre-nador de porters de L’Hos-pitalet està sancionat.

A per tres punts més en el desplaçament fins a Son Malferit

Els homes que dirigeix Natxo González miraran d’extraure del seu pas per Palma de Mallorca una al-tra jornada consecutiva sumant a domicili. L’equip de la capital del Baix Camp visita Son Malferit amb el repte de donar continuïtat a una dinàmica que ha dei-xat victòries i empats en els darrers desplaçaments. Els roig-i-negres van pagar ca-res, la temporada passada, les dificultats per tornar a Reus amb premi, i buscaven enguany eliminar els obsta-cles que s’interposaven en-tre l’equip i la victòria quan l’enfrontament no tenia lloc sobre la gespa de l’Estadi. Aquest inici de curs, camí ja de l’equador de campanya, demostra que els problemas en aquest sentit estan enter-rats.

Barcelona acull dues sessions informatives de voluntaris de Tarragona 2017

POLIESPORTIU

Ja hi ha més de 130 inscrits per participar en la formació bàsica dels Jocs Mediterarnis

RedaccióLa ciutat de Barcelona acollirà aquest cap de setmana dues no-ves sessions formatives organit-zades per l’equip de voluntaris dels Jocs Mediterranis Tarrago-na 2017. Més de 130 voluntaris ja s’han inscrit per participar en aquestes dues jornades, que

consisteixen en una xerrada in-formativa i una formació bàsi-ca. Totes elles tindran lloc a les instal·lacions del Museu Olím-pic de Barcelona aquest diven-dres 20 de novembre de 19 a 21 hores, i dissabte 21 de novembre de 10 a 12 del migdia.La planificació d’aquestes sessi-

ons respon d’una banda, a la vo-luntat de l’organització dels Jocs Mediterranis d’apropar-se al màxim a tots els municipis seu de Tarragona 2017, i de l’altra, a la necessitat de donar resposta a la gran demanda i implicació dels voluntaris inscrits proce-dents de la ciutat de Barcelona,

seu de la competició d’hípica als Jocs de 2017. Finalment cal recordar que l’equip de volunta-ris dels Jocs Mediterranis, que ja compta amb una xifra d’inscrits propera a les 4.000 persones, ha iniciat recentment un pla espe-cífic de captació de voluntaris als diferents municipis seu.

CEDIDA

Fotografia d’arxiu de les xerrades informatives dels voluntaris.

Page 23: 19 de novembre de 2015

2319/11/2015 diarimésESPORTS

RedaccióEl Club Bàsquet Tarragona ja està preparant a consciència el partit del cap de setmana vinent a Ala-cant, quan els tarragonins visita-ran una pista històrica d’ACB a la recerca de la quarta victòria de l’any. Els homes de Berni Álvarez han entrenat amb normalitat du-rant la setmana, amb tan sols la ja coneguda baixa de Dani Martí-nez. L’aler de Tarragona segueix realitzant treball de recuperació previ a l’operació de genoll a la qual sotmetrà en les properes setmanes.

David Fernández segueix en-trenant amb una màscara pro-tectora, a causa de la fractura que va patir durant la derrota davant del Marín, però la seva participació en el partit d’Ala-cant no perilla. Per la seva banda, Jamal Wilson està realitzant la primera setmana completa d’en-trenaments amb tots els seus companys El jugador cada vega-da està més integrat en el grup, i va assumint els sistemes de joc del seu tècnic. Jamal va realitzar un gran debut en el seu primer partit amb la samarreta blava, signant un total d’11 punts en tan sols 20 minuts de joc, amb uns percentatges de tir per sobre del 50%.

Ara, el quadre tarragoní ha d’afrontar la part més dura del calendari, ja que haurà de dis-putar sis dels propers set partits fora de casa, en pistes tan com-plicades com Alacant, Granada, o Valladolid. Per aquest mateix motiu, l’equip s’ha conjurat per aconseguir bons resultats en aquesta fase del calendari que li permetin afrontar la segona part de la competició amb garanties.

Els jugadors que estan entre-nant en doble sessió en aquest inici de setmana gaudiran avui de la seva jornada festiva, mentre

que el divendres tornaran a en-trenar en doble sessió. El dissab-te entrenaran al matí, abans de sortir cap a Alacant, on faran nit abans de jugar el diumenge a un quart d’una del migdia al pave-lló Pedro Ferrandiz, enfront del Fundación Lucentum, colíder de la classificació. Una victòria del CBT, li situaria directament en llocs de play-off d’ascens a LEB Or.

BÀSQUET

El CBT prepara la visita a Alacant amb tots els jugadors disponiblesA excepció de Dani Martínez, que no jugarà més aquesta campanya, Berni compta amb tota la resta

Els jugadors van a una i saben que, si juguen com el passat cap de setmana, van pel bon camí.

CEDIDA

Jamal Wilson està aprenent a marxes forçades el sistema de joc de Berni Álvarez

El club celebrarà aquesta tarda l’assemblea anual ordinàriaEl club blau té previst celebrar, aquesta mateixa tarda, l’assem-blea anual ordinària, on els socis i sòcies seran informats, fil per randa, dels comptes de l’entitat durant la temporada 2014-15. A més, tots ells podran conèixer de primera mà el projecte esportiu i podran realitzar totes les preguntes que creguin con-venients a la presidenta, Loli Salas, qui atendrà totes les qües-tions que se li presentin. La primera convocatòria serà a dos quarts de vuit del vespre i, la segona, a les vuit en punt perquè, d’aquesta manera, tots els socis hi puguin ser presents. Com sempre, l’assemblea tindrà lloc al pavelló del Serrallo i el club espera que tots els socis i sòcies hi facin acte de presència «pel bon funcionament present i futur del Club Bàsquet Tarrago-na». La permanència a LEB Plata serà una de les situacions més comentades entre aquells que decideixen fer acte de presència a l’assemblea.

RedaccióLa primera fase de la com-petició a Copa Catalunya ha conclòs per al Tarragona Fem Bàsquet. Albert Del Rey, entre-nador de l’equip, vol fugir de pessimismes i fa balanç del suc-ceït fins ara: El balanç, després de 9 jornades, és que el conjunt lila ocupa l’última posició del grup 2 amb 2 victòries i 7 der-rotes, els mateixos números que el Reus Ploms i a 3 triomfs de l’equip que marca el grup que jugarà per l’ascens, el JET Terrassa (5 i 4), precisament un dels dos únics equips que han perdut amb el Tarragona Fem Bàsquet, juntament amb l’Hos-pitalet.

Queda tota una segona vol-ta per millorar aquest balanç i el joc mostrat per l’equip de Del Rey convida a l’optimisme. De les set derrotes encaixa-des, s’haurien pogut evitar ben bé un parell o tres, un fet que mostraria un panorama molt més engrescador. Les desfetes contra el Ploms –la diferència final al marcador condicionarà

molt el partit de tornada per-què l’average sembla gairebé perdut, 79-64–, en una segona part per oblidar i en què les liles van tirar per terra la gran feina feta en la primera meitat, amb una renda superior a 10 punts, contra el Bencriada (64-67) o el SESE (47-52), han fet mal per-què van ser triomfs que es van tenir a tocar dels dits i que es van escapar per inexperiència. «Tenim un equip jove. Al prin-cipi ja ho vaig dir: la primera volta seria per situar-nos, per saber com està la competició. Ara, si fem el símil d’un partit de tennis, estem al segon set. Crec que podem ser optimistes perquè hem jugat millor del que indica la classificació», explica Albert del Rey, qui afegeix que «hi ha hagut partits que hem perdut per molt pocs punts, alguns dels quals a l’últim sos-pir, on acabàvem malament i perdíem la bona feina dels tres primers quarts. Ara això ja ho comencem a tenir controlat, i d’ara en endavant, millorar al-tres aspectes».

Albert Del Rey: «Vaig dir que la primera volta serviria per situar-nos»

BÀSQUET

El tècnic del Tarragona Fem Bàsquet, tranquil

CEDIDA

Albert Del Rey, a la pista tarragonina.

El IFCPF Pre Paralímpic Tournament Salou 2016 ja té imatge i web

POLIESPORTIU

L’esdeveniment es celebrarà a Salou del 30 d’abril al 7 de maig

RedaccióEl IFCPF Pre Paralímpic Tour-nament Salou 2016 es pot con-siderar l’avantsala dels Jocs Paralímpics que tindran lloc a Rio durant el mes de setembre del proper any i ja té logotip, dissenyat per la Unió de Federa-cions Esportives de Catalunya. Aquest, mostra la silueta d’un

jugador envoltat de pilotes amb una expressió oberta i alegre que sens dubte representa dos aspectes fonamentals del nostre esport.

D’una banda, la relació hu-mana que existeix entre els ju-gadors de països participants i, d’altra, la joia que proporciona als esportistes el poder tenir

opció d’ésser internacionals i representar els seus països. Els colors liles, magentes i índics transmeten part d’aquest mis-satge i, alhora, els valors del campionat; així com, la integri-tat, sinceritat, responsabilitat i la defensa de grans ideals.

El web inclourà tota la infor-mació tècnica sobre les instal-

lacions, els equips participants, els seus jugadors, resultats, no-tícies...

CEDIDA

La imatge del torneig.

Page 24: 19 de novembre de 2015

24 diarimés 19/11/2015 ESPORTS

Mónica Pérez«El repte va ser obrir el club tots els dies i fer front al deute here-tat, però el que ha pesat més ha estat treballar amb un equip de persones que no ens coneixíem per tirar endavant un projecte de canvi». Són paraules d’Andreu Giménez, president del CN Reus Ploms durant els darrers sis anys, en el balanç del mandat pocs dies abans que s’iniciï el pro-cés per a la celebració de noves eleccions, el proper 19-D. Entre

les satisfaccions que deixa per a Giménez la gestió de l’entitat, actualment amb uns 2.300 socis i vora 2.500 usuaris, hi ha «haver aconseguit el tracte més equita-tiu a les seccions del club, que no hi hagués privilegis» i «mantenir la voluntat que el soci hagi tingut les màximes atencions».

Amb un deute acumulat de prop d’1,8 milions d’euros –gai-rebé 700.000 menys que al 2010– i la celebració de la darrera assemblea encara sobre la taula,

el president desgrana el projec-te de cessió de terrenys que ha centrat l’actualitat del club en les darrers setmanes. Es tracta, en definitiva, de «cedir el dret de superfície d’una parcel·la de 2.400 metres –ubicats a tocar de la carretera de Tarragona i l’avin-guda Marià Fortuny– i a 40 anys a una empresa sevillana que hi instal·laria un gimnàs. Després d’aquests 40 anys, els terrenys tornarien a mans del Ploms». En contraprestació a la cessió, l’em-

presa «hauria de negociar amb els nostres creditors i arribar a un acord per eliminar pràcticament tot el deute del club, i compar-tiria també instal·lacions amb

els nostres socis alhora que ens permetria estalviar-nos certes despeses en manteniment». Gi-ménez detalla que «no es tracta d’un gimnàs low cost, sinó més

aviat al contrari, i estem treba-llant per tal d’aconseguir bonifi-cacions per al Ploms».

Els vots dels socis van donar llum verd a l’aprovació d’un do-cument d’intencions relatiu a aquesta cessió en la passada as-semblea. Serà la junta que surti de les eleccions del 19-D –a més de la candidatura encapçalada per Giménez hi concorrerà tam-bé Sí Ploms, amb Isidre Guinjoan al capdavant– la que haurà de determinar, sigui com sigui, si el projecte s’acaba materialitzant o no.

La celebració del centenari«És important arribar al cen-tenari amb un projecte com aquest, instal·lacions noves, ade-quades, i aconseguir fons per co-brir la pista exterior i climatitzar la de cinquanta», explica Andreu Giménez sobre la celebració del centenari de l’entitat, que viurà el seu aniversari al 2018. «Una imatge nova de club de cara al centenari», reitera el president, al tancament del mandat.

POLIESPORTIU

Giménez, a les instal·lacions de l’entitat, ahir.

OLÍVIA MOLET

Andreu Giménez: «El repte va ser obrir el club cada dia i fer front al deute heretat»El president del CN Reus Ploms fa balanç del mandat que ara tanca, content per aconseguir «un tracte igualitari a les seccions» i «atencions per als socis»

Una setantena d’esportistes prenen part en la primera edició del Memorial Antonio Quinteiro

GOLF

Sixte López i Cristina Vázquez, vencedors absoluts de la jornada

RedaccióGran èxit de participació en el torneig Memorial Antonio Quinteiro, que es va celebrar du-rant aquest passat cap de setma-na en honor d’un dels principals impulsors d’aquesta instal·lació esportiva, posada en marxa a fi-nals de l’any 1989.

Va ser una competició a la qual s’hi van inscriure més de 70 golfistes en categoria masculina i femenina i que tindrà, a partir d’enguany, una periodicitat anu-al com a principal torneig social del Club Aigüesverds.

Pel que fa a la competició femenina, les primeres classifi-

cades van ser Cristina Vázquez Galera –guanyadora de la cate-goria– i Mar Sugranyes Savé, en segon lloc. Pel que fa a la moda-litat masculina, els vencedors van ser Sixte López –primer– i Oscar Torrente –segon–, en la classificació scratch; Antonio Barbany –primer– i Vicente Bat-tini –segon–, van ser els millors esportistes en la modalitat hàn-dicap baix, mentre que Juan Mar Cerezo –primer– i Josep Miquel Vila –segon–, en l’apartat de hàndicap alt.

Cal destacar també que l’ac-te d’homenatge al recentment traspassat Antonio Quinteiro va

comptar amb la presència de la seva filla, Pepa Quinterio propie-tària de la Galeria Anquin’s –pa-trocinadora del torneig– i de la regidora Montserrat Caelles, en representació de l’Ajuntament de Reus. El dinar de germanor va comptar també amb presèn-cia del regidor del consistori reusenc Jordi Cervera, dels pre-sidents dels clubs esportius de la ciutat: Reus Deportiu, Club Tennis Reus Monterols, CN Reus Ploms i del Consell Esportiu del Baix Camp.

Felipe Giménez, president del Club de Golf Aigüesverds va mostrar el seu «agraïment per

la presència dels representants dels citats clubs esportius de la ciutat i per l’alt nivell de partici-pació del torneig».

Giménez també va aprofitar per confirmar que «el Memorial Antonio Quinteiro tindrà la seva periodicitat anual per tal d’ho-

menatjar la figura de qui va ser un dels principals impulsors de la creació i posada en marxa del nostre club».

Els millors esportistes de la jornada, acompanyats de presidents de clubs i d’autoritats.

CEDIDA

Mari Àngels Miralles es proclama campiona provincial +40 de tennis

TENNIS

Va imposar-se a Gloria Riera en tres sets (1-6, 6-2 i 6-0), amb remuntada inclosa

RedaccióMari Àngels Miralles, jugadora del CT Comarruga Atlétic, es va proclamar, aquest cap de set-mana, campiona provincial +40 de tennis després d’imposar-se en la final a Gloria Riera per 1-6 6-2 i 6-0 després de més de dues hores de partit. Mari Àngels Mi-

ralles està completant una bona temporada ja que, a aquest títol, cal sumar-li el torneig de dobles solidari de Cubelles que va gua-nyar en companyia de Carmen Bernal, companya de club, així com el campionat social del CT Comarruga Atlétic.

Per altra banda l’equip mas-

culí+40 del CT Comarruga Atlétic no va poder arrencar cap punt en la seva visita al CT Tarragona en la Lliga Catala-na de la Federació Catalana de Tennis. En la propera jornada, prevista pel 28 de novembre, els de el Baix Penedès rebran al potent CT Valls. Per la seva

banda, l’equip femení +30 del CT Comarruga, amb la recent campiona provincial +40, Mari Angels Miralles al capdavant, ju-garà aquest mateix dissabte a les instal·lacions del CT Tarragona en una nova jornada de la Lliga Interclubs Provincial que es pre-sumeix molt igualada.

CEDIDA

Mari Àngels Miralles, en acció

Page 25: 19 de novembre de 2015

2519/11/2015 diarimésOPINIÓLes cartes al Diari Més, poden fer-les arribar a la redacció per correu (carrer Manel de Falla, 12, baixos. 43005 de Tarragona o carrer Alcalde Joan Bertran, 30. 43202 de Reus), o mitjançant el correu electrònic ([email protected] o [email protected]). El diari es reserva el dret de publicació de les cartes i de no donar resposta a les mateixes. Les cartes no seran retornades i no han de superar el màxim de vint línies. Les cartes han d’anar signades indicant el número de D.N.I. i el telèfon de contacte.

Edita: Tamediaxa, S.A.DL: T-1609/2001issn: 1579-5659

Director General:Carles Abelló

Cap de publicitat:Contxi JoanDisseny editorial:Carles MagranéCap de distribució:Jaume Cañada

Directora: Sílvia Jiménez.[[email protected]] Redacció: Mariona Forcat, Anna Fortuny, Vicente Izquierdo, Susanna Cases, Mònica Pérez. Especials: Laura Gómez. Tancament: Mario López. Fotografia: Cristina Aguilar, Olívia Molet. Edició de publicitat: Sara Sorando. Distribució: Marta López. Administració: Núria Clos.Publicitat: Maria Molleda, Mercè Ripoll, Silvia Sanjuan i Jordi Font.[[email protected]]Imprimeix: Indugraf Offset, S.A.

Distribució controlada:

Manel de Falla, 12, baixos.43005 TARRAGONA977 21 11 54 Fax 977 23 68 83

C/Monterols, 36, 2n.43201 REUS977 32 78 43 Fax 977 59 07 47

Amb la col·laboració de:

www.diarimes.com - www.facebook.com/DiariMes

TRIBUNA

El passat divendres 30 d’octubre, en sessió extraordinària, el consell plenari de l’Ajunta-ment de Tarragona va aprovar definitivament el text refós del PP10. Aquesta aprovació im-plica donar llum verda per fer un barri amb 1200 habitatges, una zona d’equipaments i la ubicació d’IKEA. Les gestions impulsades per ERC l’any 2007 han fructificat ara per ubicar allí la coneguda multinacional sueca del moble. Aquest pla urbanístic se situa en el sector sud de l’Autovia de Reus, enfront del Carrefour i la confluència de la T-11 (carretera Tarragona -Reus) i l’A-7/N340. Allí trobem la gran rotonda que configura un nus de comu-nicació per on passen diàriament de l’ordre de 100.000 vehicles. Aquest espai és en un extrem del terme municipal de Tarragona, just a ponent, i sembla paradoxal que malgrat estar a l’extrem de la ciutat, esdevingui cen-tre. Centre d’una ciutat metropolitana, cen-tre del que representa el Camp de Tarragona amb una població de 350.000 habitats en un

radi de 10 km.Es fa evident que pel volum de vehicles

que hi transiten, per la concentració d’equi-paments comercials i d’oci, esdevé i esdevin-drà encara més un espai de trobada i centrali-tat del Camp de Tarragona.

Davant aquesta realitat ens cal reflexionar i encetar aquells plantejaments globals, de política global en el marc del Camp de Tar-ragona. I en aquest sentit el primer que cal afrontar és la planificació de la mobilitat des d’una visió i un abast d’aquesta ciutat metro-

politana, d’aquesta ciutat real. Tenim prece-dents del transport elèctric i de mobilitat en aquesta àrea com és el troleibús de Tarrago-na –Reus que s’inaugurà el 1952, propietat de l’empresa FIRTESA. El «trole», a més de con-nectar les dues ciutats, entrava als municipis i tenia un cert recorregut urbà. A Tarragona era habitual que els treballadors de la Taba-calera l’utilitzessin per arribar al centre la ciutat. Anys més tard el troleibús va ampliar la línia penetrant dins del barri de Torrefor-ta. Els anys seixanta s’adquirí més material

mòbil. El gener de 1973 circulà l’últim trolei-bús. Des d’aquell dia FIRTESA seguia donant servei de transport fins que l’any 1981 la línia passà a mans de l’empresa Hispano Igualadi-na, la qual segueix cobrint la distància entre la capital del Baix Camp i la del Tarragonès, amb un volum de gairebé 1 milió de viatgers a l’any amb els més de 120 viatges al dia. Quin ha de ser l’instrument de mobilitat del segle XXI d’aquest indret, amb la nova centralitat? Sens dubte el projecte que hi ha al calaix, el TramCamp. Un TramCamp que com el «tro-le» penetri i arribi als centres generadors de mobilitat (universitat, centres sanitaris, ...)

Tarragona fa una gran aposta urbanitzant la zona i contribueix a la visió metropolitana. Malgrat tot podem convenir que hi ha alhora altres necessitats d’urbanització, si més no

ara són encara més necessàries i evidents. Cal que Tarragona sigui un continu i deixi de ser una població esmicolada per tot el terme. Els barris de ponent esdevindran en poc temps un continu amb una nova centralitat. Si la zona del Francolí no fa de nexe efectiu, ens podem trobar amb una Tarragona barri amb d’epicentre a la Rambla respecte a la nova centralitat metropolitana.

Pensem i dissenyem metropolitanament, serà la forma de generar les grans sinergies que necessita el Camp de Tarragona.

Pensem i dissenyem metropolitanament, serà la forma de generar sinèrgies

Ens cal reflexionar i encetar aquells plantejaments globals

CARTES

Com tants diumengesCom tants diumenges en calendari lectiu, jo-ves tarragonins agafen el tren cap a Barcelo-na per començar una setmana d’estudis a la universitat. Des de fa molts anys (a mi ja em passava fa 30), el diumenge a la tarda puges al tren i aquest ja arriba ple. No cal intentar buscar seient perquè ja no es pot circular pels compartiments. La gent va ocupant els passa-dissos per intentar encabir-se en algun lloc, la majoria d’estudiants acaben seient a terra perquè ja no saben on posar-se i la gent més gran aguanta estoicament drets l’hora i quart del trajecte, si tot va bé. Algun dia et trobes amb la figura del revisor que intenta anar sortejant persones i maletes per demanar els bitllets Sí, la seva feina que és demanar els bit-llets, però jo em pregunto, si han venut bitllets per un tren que no hi ha places no haurien de tornar els diners als viatgers que no en tenen? S’ha de pagar el mateix per anar ple i de males maneres que per anar correctament assegut?

I la pregunta clau: Per què Renfe no ha posat remei després de tants anys que passa el mateix? Si tenen l’estadística d’afluència i saben que els trens que vénen de les terres del Sud ja arriben plens, per què no donen una solució?

Sembla mentida que aquest problema s’ha-gi convertit en un mal endèmic i no siguin capaços de posar-hi remei! Senyors d’Adif, potser ja és hora que inverteixin a Tarragona condicionant l’estació (una de les que té més viatgers del país i que necessita urgentment un ascensor) i no deixar-la morir, traient els trens de llarg recorregut i donant aquest ser-vei tan deficient!

Marta Gispert

Amb el Nàstic, amb el Nàstic... diumenge!El partit de derbi català del Nàstic amb el Lla-gostera finalment arriba aquest diumenge, amb una situació a la classificació que podem considerar de justícia poètica: els portem fins a 6 punts de diferència. El succeït al camp

del Llagostera, que des de llavors juga al del Palamós, perquè no reunia les condicions mínimes i dignes, és impossible d’oblidar... Impossible. Fins i tot el ganxets, l’any passat cridaven el nom dels gironins per gratar-nos en la ferida. Quina és la millor reacció per res-cabalar-nos de les malifetes d’Oriol Alsina, de la junta, de l’afició a primera fila? Penso que serà guanyar per panadera! I, per això, cal oblidar el Llagostera i l’àrbitre per concentra-nos en el suport convençut, constant amb el nostre Nàstic.

Com a demanat el president del Nàstic: bu-fandes al coll per desfer-les i anar celebrant els gols. I el camp ben ple. Hem de recuperar la dignitat agreujada al darrer partit oficial al camp del Llagostera exercint la màxima dig-nitat: la de creure en la victòria, amb nostre suport apassionat als nostres. Quan el sense títol Oriol Alsina surti al camp, tota i la darrera esbroncada. La provocació ja ens la podem imaginar: faltes tàctiques constants, pèrdua de temps. No gastem les energies en pitar-los; perquè els esperonarà... «Nàstic, Nàstic, crida l’afició...». Potser que l’himne no pari de sonar per megafonia durant tot el partit... Per acompanyar-nos... Empenyent per posar-nos a 9 punts!

Fonxo Blanc. Altafulla.

El jabalí y la cabra En los últimos años la proliferación de jaba-líes ha motivado que se hayan abandonado y se abandonen todavía muchas fincas, prin-cipalmente en comarcas interiores de Cata-luña, en particular cultivadas de avellanos y dañan también otros cultivos tanto arbóreos como de cereales y hortalizas. A tales daños coadyuvan los que causan otros animales, como la cabra silvestre, que prácticamente ya no existía en muchas de estas comarcas pero que actualmente se prodiga y protege por par-te de los organismos oficiales, a pesar de que malmete las vides y otros cultivos. ¿Es que, para dichos organismos, la fauna dañina es primordial a la agricultura que es base de la

economía de los pueblos rurales? Pues para proteger aquellos animales no solamente se mantienen períodos de veda sino que se han establecido rigurosos controles y prohibicio-nes que hacen indefenso al agricultor ante ta-les plagas, poniéndole trabas a que las comba-ta incluso en el interior de su finca. Hasta tal unto que le ponen ante la alternativa de vallar su finca, si las características de ésta y sus cos-tes lo hacen factible. Si la administración pú-blica quiere conservar animales que causan daños, podría ponerlos en parques zoológicos o vallar zonas de monte público o de los lla-mados parques naturales para que allí puedan estar sin perturbar los cultivos y perjudicar la economía a particulares (sin que los indem-nice), motivando el abandono de cultivos y empobrecimiento del país en definitiva. Se precisa la concienciación de los agricultores (para organizarse en defensa de sus legítimos intereses) y de la Administración pública (sea de la Generalitat o estatal) para encontrar so-luciones y acabar con estos problemas.

Josep Maria Juncosa Secall

Terrorisme a ParísAra als cinemes es pot veure Spectre, la nova pel.lícula de 007, el personatge creat per l’es-criptor Ian Fleming. No es pensaria mai que les adaptacions a la gran pantalla reportarien molts diners des del primer film Dr. No. Però la tasca d’un espia no és una aventura de bo-niques dones i exòtiques platges com com-templem al cinema, ja que qui parla massa desapareix. Un cas... Un agent treballava al KGB fidelment i als Urals tenia la seva temuda base per torturar rebels. Quan queia el Mur de Berlin, molestava. Ara els nous enemics no són capitalistes ni comunistes, són l’Estat Islàmic que ha realitzat l’horrible matança a París. Parlem de 129 morts, nombrosos ferits i por a Europa. L’enfrontament porta temps, però aquesta guerra continua... Fallen els ser-veis secrets? Quins venen les armes? Quines mesures prendrà Occident?

Xavier Parera. Historiador.

La gran rotonda o la centralitat del Camp de Tarragona

Jordi Fortuny i GuinArtregidor d’ErC-MES-MdC de l’Ajuntament de tarragona

Després dels atemptats que van sacsejar París el passat cap de set-mana, França considera que ha arribat l’hora de canviar Schen-gen per fer front a l’amenaça terrorista. El ministre de l’Interior, Bernard Cazeneuve, té previst presentar demà a Brussel·les una proposta perquè tots els europeus siguin controlats a la frontera cada vegada que tornin d’un país tercer o que parteixin cap a ell. El sistema de lliure circulació ja permet controls als europeus en situacions de risc, però les revisions sistemàtiques estan prohibides. La demanda dels francesos serà analitzada diven-dres per la resta de països. Cal dir, però, que la petició francesa no afecta les fronteres interiors de la Unió Europea. I és que la desaparició d’aquestes fronteres és, de fet, l’essència de l’espai comú. D’aquesta manera es vol combatre una de les problemà-tiques més greus: la del retorn de joves amb passaport europeu que han viatjat a Síria o l’Iraq. La solució que planteja França és la d’extremar els controls, evidenciant així que Europa ha llençat la tovallola a l’hora de trobar una solució que eviti el problema des dels arrels. La urgència de posar fi a l’extremisme després dels atemptats, allunya els països europeus d’una anàlisi sociològica i dels motius que porten a aquests joves a tornar radicalitzats.

França proposa controlar el retorn dels europeus de tercers països a les fronteres

EDITORIAL

+ CONFIDENCIAL

Plans de futur i ‘Victus’ per totsEl conseller de Cultura en funcions, Ferran Mascarell, s’escapa-rà a la nova biblioteca Pere Anguera de Reus per analitzar més a fons el llegat de l’historiador «ara que tindré més temps». Així ho va dir ell mateix ahir durant l’acte d’inauguració, deixant entre-veure el seu futur, tot i que després va voler treure ferro, assegu-rant que «sempre que hi ha un procés de constitució d’un nou govern, les persones sensates pensem en el futur». «Quan s’aca-ba un mandat, seguim des de zero», va puntualitzar, deixant clar, també, que està «a disposició» de Mas. De fet, els màxims repre-sentants polítics que ahir van inaugurar el nou equipament van tenir clara l’elecció a l’hora de facilitar unes imatges de recurs pels periodistes. Amb la facilitat, també, de tenir-lo en un dels prestatges de davant seu, es van decantar per Victus, d’Albert Sánchez Pinyol. En veure-ho, la directora dels Serveis Territori-als d’Ensenyament, M. Àngels González, s’hi va apropar, interes-sant-se per conèixer l’edició de l’adquisició de la nova biblioteca.

Page 26: 19 de novembre de 2015

26 diarimés 19/11/2015 GASTRONOMIA

HORARI:

RESTAURANT MASIA FONTSCALDES

Carrer de la Font, 7. Fontscaldes-Valls Telèfon: 977 612 836 / 609 319 630 Correu electrònic : [email protected]

Des d’octubre, obert tots els caps de setmana i festius. A partir del mes de desembre, obert tots els dies excepte els dimarts, per descans setmanal.

Calçotades

Menú i carta

Banquets, celebracions,

festes familiars...

L’autèntica calçotada de Valls amb el millor preu i qualitat en una autèntica masia catalana. En el Restaurant Masia Fontscaldes, pot gaudir i degustar aquest àpat que fa ja molts anys, uneix familiars i amics essent una festa al voltant d’una taula. Lentament, de mica en mica i de boca a boca, El Restaurant Masia Fontscaldes, s’ha anat situant com un dels millors establiments de l’Alt Camp i avui ja es conegut arreu de Catalunya i altres contrades per les seves Calçotades.Regentat pels seus propietaris Jaume Villasevil i la seva esposa Anna M. Vall, ofereixen l’Autentica Calçotada de Valls amb productes de la nostra terra i d’alta qualitat. Calçots amb salsa, pa torrat, carn de xai, botifarra negra amb fesols, carxofes a la brasa i una típica crema catalana són alguns dels plats característics que s’hi poden degustar.

LA TABERNA DEL TEMPLE

Carrer de Salines, 5. Tarragona, 43004Telèfon: 627 52 15 64Web: facebook.com/tabernadeltempletarragona

De dimarts a dissabte, a partir de les 19:00 hores.HORARI:

Cerveses medievals

Esdeveniments i sopars de

grups

Reviure l’esperit medieval és possible a la Part Alta de Tarragona. La Taberna del Temple és un bar-restaurant especialitzat en menjars i cerveses d’aquesta època. Situat a les antigues cavallerisses del Circ, aquest establiment temàtic organitza esdeveniments, sopars de grups i sopars d’empresa, en un ambient únic que combina a la perfecció l’essència antiga de l’Edat Mitjana amb la modernitat d’avui en dia.

EL RACÓ DEL PESCADOR

Carrer Gravina, 61-63. Tarragona, 43004Telèfon 977 24 21 69 Correu electrònic: [email protected]

De dimarts a diumenge, al migdia i a la nitHORARI:

Especialitats en arrossos i

suquets

Menús per 20 euros

Tot el gust del mar al plat. Aquesta és la proposta que presenta El Racó del Pescador. Aquest restaurant, situat al Serrallo, està especialitzat en arrossos, suquets, romescos i alls cremats. El marisc també ocupa una part important dels seus menús i cartes. Tots els plats estan cuinats al moment, cosa que assegura la seva qualitat. Una atmosfera 100% marinera, amb antigues fotografies de pescadors, completa l’experiència.

CUCURUTXO

Avinguda de Ramón y Cajal, 57. Tarragona, 43001Telèfon: 631 74 78 30 Busca’ns a Facebook: Cucurutxo Tarragona

De dimarts a diumenge, de 8:00 a 22:00 h.HORARI:

Concepte‘fried food’

Esmorzars i berenars a base

de xurros i porres

Un univers gastronòmic dins d’un cucurutxo. Aquesta és la proposta de Cucurutxo, un nou establiment ubicat a l’avinguda Ramón y Cajal de Tarragona. Tempures, croquetes, broquetes, peixet fregit són algunes de les especialitats del local, que va més enllà del salat en el seu concepte fried food, per oferir també esmorzars i berenars a base de xurros, porres, croissants, brownies i pastissos de pastanaga

RedaccióEl francolí és una au, semblant a una guatlla o a una perdiu, que ja menjaven els reis catalans fa segles, però que amb el temps s’ha anat perdent. Ara, a instàn-cies de l’Associació d’Empresa-ris d’Hostaleria de la Conca de Barberà, es vol recuperar perquè esdevingui el tret distintiu de la seva gastronomia. Tot i no ser un ocell autòcton, l’han triat com a producte estrella perquè porta el mateix nom que el riu que creua la comarca, de mane-ra que s’identifica ràpidament amb el que han anomenat ‘La cuina del Francolí’. A més, espe-ren que el projecte gastronòmic ajudi a recuperar aquesta au i

animi criadors de la zona a pro-duir-lo. L’objectiu és que al 2017 els establiments de la comarca ja ofereixin plats amb francolí a les seves cartes.

El projecte ‘La cuina del Francolí’ sorgeix de la voluntat de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la Conca de Bar-berà de buscar un «nexe d’unió» entre tots els establiments de la comarca. Després de diversos intents, i tal com ha explicat Jaume Hernàndez, president de l’entitat, van començar a tre-ballar amb la idea del francolí. «El riu Francolí és representatiu perquè creua tota la comarca», ha exposat, «i l’ocell porta el mateix nom i ens ajuda a iden-

tificar el projecte».Albert Roig, xef i director de

forEvents, ha detallat que du-rant la investigació per buscar un producte «rellevant» van tro-bar molts condiments, com el safrà, el fesol, l’all o el raïm tre-pat. Tots ells, ha insistit, «d’una qualitat extraordinària», però que «en cap cas poden servir com a pal de paller per defensar un plat o un model clar de pro-posta gastronòmica», ha lamen-tat. Per això, han apostat pel francolí acompanyat d’aquests altres elements, autòctons de la zona.

Per Hernàndez, el fet de te-nir un element diferencial «ens posiciona molt bé respecte els

altres», i pot contribuir a pro-mocionar tant el territori com la seva gastronomia. De mo-ment, però, hi ha un petit in-convenient, i és que el producte principal, el francolí, és car (uns 25 euros la peça). Per això, ha assegurat, treballaran per aba-ratir costos i per intentar que

criadors locals s’animin a pro-duir-lo, de forma que «el cost sigui assequible i atractiu». «La recuperació d’aquest ocell és un repte», ha reblat Roig.

L’objectiu és que al llarg del 2016 es faci una feina de recerca i desenvolupament, amb jorna-des on tots els agents implicats

puguin treballar conjuntament. De cara al 2017 esperen que els restauradors de la comarca ja puguin incorporar plats amb francolí a les seves cartes, així com que es pugui comercialit-zar la marca de ‘La cuina del Francolí’ per promocionar el turisme a la comarca.

ALIMENTACIÓ

La Conca aposta pel francolí com a tret distintiu de la seva gastronomiaEls restauradors de la comarca esperen recuperar aquest ocell i oferir-lo a les cartes al 2017

Plat de francolí rostit a la mel amb herbes de la Conca de Barberà.

ACN

Page 27: 19 de novembre de 2015

2719/11/2015 diarimésGASTRONOMIA

RESTAURANT PUNT I A PART

Cuirateries, 2. 43003 TarragonaTelèfon 977 91 05 86Correu electrònic: [email protected]

Obert als migdies de les 13:30 h a les 15:45 h i a la nit de les 20:15 h a les 23:00 h.Diumenges i dilluns nit tancat

HORARI:

Cuina de temporada

Productes de qualitat

Reivindicar l’essència de la cuina mediterrània. Aquest és l’objectiu del restaurant Punt i a part. Obert des de finals d’agost, l’establiment es presenta com la nova proposta gastronòmica de la Part Alta tarragonina. Per aconseguir ser un restaurant mediterrani, les seves creacions es basen en la suma de bon producte, ben tractat i ben servit, cosa que assegura la màxima qualitat.Els productes de proximitat i els productes de mercat són els fonaments de la cuina d’aquest restaurant, motiu pel qual els aliments de temporada defineixen els menús i cartes de Punt i a part. Per la tardor, els bolets, les verdures del moment, les carns i el peix seran alguns dels imprescindibles. Un ambient tranquil on poder gaudir d’una cuina feta amb cura complementa la proposta de Punt i a part.

RESTAURANT SOL-RIC

Via Augusta, 227. 43007 TarragonaTelèfon 977 23 20 32Correu electrònic: [email protected]

De dimarts a diumenge, tots els migdies entre 13 i 16 h i divendres i dissabtes a la nit, de 20:30 a 23 h. Diumenge nit i els dilluns, descans setmanal.

HORARI:

Especialitat en plats de peix i

maric

Aparcament gratuït per als

clients

El restaurant Sol-Ric és un dels establiments de restauració més característics de Tarragona. Amb més de 50 anys d’experiència, ofereix als seus clients la possibilitat de degustar l’essència del Mediterrani, amb els millors productes de proximitat. Sol-Ric està especialitzat en la cuina de peix i marisc, que es compra diàriament a la subhasta. Les carns són seleccionades d’entre els millors proveïdors i el seu xef s’ocupa personalment del seu hort 100% natural. Tot això assegura la qualitat dels seus menús i cartes i demostra la seva ferma aposta pel concepte slow food, basat en la idea de menjar bé, sa i sense presses. Aquest restaurant complementa les seves àmplies propostes culinàries amb una atenció exquisida als seus clients, cosa que assegura les ganes de tornar-hi.

RESTAURANT THAI SALOU

Barbastre, 13 - local 2. 43007 SalouTelèfon 977 35 04 06 - Reserves al 640 22 96 87Correu electrònic: [email protected]

Obert divendres nit de 19:30 a 24:00 hores i caps de setmana de 13:30 a 16:00 i de 19:30 a 24:00 hores.Entre setmana tancat.

HORARI:

Cuina 100% tailandesa

Especialitat en woks i curris

Oferir una cuina 100% tailandesa. Aquest és el propòsit del Restaurant Thai. El local disposa d’una sala interior per a una cinquantena de persones, que està decorada amb motius típics de la cultura tailandesa, com són els budes i els elefants. A més, també disposa d’una terrassa. En la seva carta, s’hi poden degustar entrants com brotxetes de pollastre al curri o rotllets orientals, cruixents amb pasta fresca, arrossos i llagostins, a més dels plats principals que es basen principalment en els woks i els curris, tant verds, vermells o grocs, que combinen molt bé amb pollastre o vedella.El restaurant posa a l’abast un menú de migdia amb entrant, plat principal i postres per 14,50 euros, i un menú especial de nit amb degustació d’entrants, plat principal i postres per 19,90 euros, sense beguda.

RESTAURANT LA NOVA TAVERNA

Plaça de la Font, 31. 43003 TarragonaTelèfon 977 21 39 18 / 630 21 14 73Correu electrònic: [email protected]

De dimarts a dissabte, de 13:00 a 16:00 hores i de 20:00 a 24:00. Diumenges, de 13:00 a 16:30 hores.Diumenges a la tarda i dilluns, tancat.

HORARI:

Menús especials

per a sopars d’empresa

Productes de proximitat

Degustar la cuina mediterrània en un entorn ple d’història. Aquesta és la proposta que presenta el restaurant La Nova Taverna. Situat a l’emblemàtica Plaça de la Font de Tarragona, l’establiment està sota la càvea de la façana meridional del circ romà. El restaurant ofereix dos menús diaris, un de tapes i un altre que consta de primer plat, segon plat i postres, a un preu molt assequible. A més a més, també té un menú de nit i d’una àmplia carta. Tant la carta com els menús consten de plats casolans, fets amb productes frescos i de proximitat; unes creacions que els van fer guanyadors del premi Gastronia, atorgat per l’Associació de Gourmets de Tarragona. La Nova Taverna està especialitzat en l’elaboració de menús personalitzats per a grups i ara ofereix menús especials per a dinars i sopars d’empresa de cara el Nadal.

Page 28: 19 de novembre de 2015

28 diarimés 19/11/2015 DEFUNCIONSTarragonaManuel Aranda Luján. Ha mort als 48 anys. El seu fune-ral serà avui a les 15:30 h. a la parròquia de Sant Josep Obrer de Torreforta.Estanislao Palau Gurí. Ha mort als 86 anys. El seu fu-neral serà avui a les 9:30 h. al Tanatori.Teresa Roig Roig. Ha mort als 94 anys. El seu funeral serà avui a les 11 h. a la parròquia de Sant Fructuós.

ReusFina Chabrera Castelló. Ha mort a l’edat de 64 anys. El seu funeral se celebrarà avui a les 12h a l’Església de Sant Pere. Emilio Ortiz Escobar. Ha mort a l’edat de 72 anys.

Cambrils Enrique Ortiz Lozano. Ha mort als 80 anys. El seu fu-neral serà avui a la capella del Tanatori a les 12:45 h.

DEFUNCIONS

Page 29: 19 de novembre de 2015

2919/11/2015 diarimésSERVEISAVUI FELICITA ALS QUE ES DIUEN: Crispí, Faust i Abdies.

URGÈNCIESBombers .........................................................................112Emergències ...................................................................112Urgències (Ambulàncies)...............................................112CAMBRILSAjuntament.................................................... 977 79 45 79Policia local .................................................... 977 79 45 66Centre d’Assistència Primària (CAP) .............977 36 30 74SALOUAjuntament.................................................... 977 30 92 00Policia local .................................................... 977 30 92 12VILA-SECAAjuntament.................................................... 977 30 93 00Policia local .....................................................977 30 93 16Ambulatori ..................................................... 977 39 40 27TORREDEMBARRAAjuntament.................................................... 977 64 00 25CAP ................................................................. 977 64 38 09Policia local .................................................... 977 64 60 05

TELÈFONS D’INTERÈS

CINEMA. CartelleraTARRAGONA / OCINE TARRAGONA

1 Los cinco y el secreto de la pirámide 16:15 - 18:20 / matinal dg: 12:00 1 L’adopció 16:15 - 20:30 - 22:30 2 Clan 16:00 - 18:15 - 20:30 - 22:40 / matinal dg: 12:15 / golfa dv i ds: 00:453 Atrapa la bandera 16:00 / matinal dg: 12:00 3 Spectre 17:45 - 20:45 / matinal dg: 12:00 / golfa dv i ds: 23:454 Straight outta compton 16:15 - 19:15 - 22:00 5 Pan matinal dg: 12:00 5 Mi gran noche 16:00 / golfa dv i ds: 00:405 Una pasteleria en Tokio 18:00 - 20:15 - 22:30 6 El último cazador de brujas 16:30 - 18:00 - 22:00 / golfa dv i ds: 00:456 El sicario 19:15 / matinal dg: 12:15 / golfa dv i ds: 00:157 Marte -3D- 16:00 7 Marte 18:45 - 20:00 - 22:15 / matinal dg: 12:00 / golfa dv i ds: 00:157 La verdad 22:00 8 Del revés -inside out- matinal dg: 12:15 8 Dheepan 16:00 8 El becario 18:15 - 20:30 - 22:45 9 Él me llamó Malala 16:00 / matinal dg: 12:00 9 La cumbre escarlata 22:45 10 Hotel Transilvania -català- 17:00 - 19:00 10 Sinister 2 20:40 - 22:45 / golfa dv i ds: 00:4511 Dragon ball Z: la resurrección de Freezer 16:15 - 18:20 - 20:30 - 22:30

/ matinal dg: 12:15 / golfa dv i ds: 00:3012 El segon origen matinal dg: 12:00 12 Truman 18:15 - 20:30 - 22:40 12 Paranormal activity golfa dv i ds: 00:4513 Spectre 16:00 - 18:45 - 22:00 / golfa dv i ds: 00:3013 Barcelona nit d’hivern -dijous 19- 20:30 14 Spectre 17:00 - 19:45 - 22:40 14 Sonata de violonello -dimarts 17- 20:00 15 Hotel Transilvania 2 16:30 - 18:30 - 20:30 / matinal dg: 12:00 16 El sicario 16:00 - 18:15 - 20:30 - 22:45 6 Sicario -dimarts versió original- 19:15 8 El becario -dimarts versió original- 18:15 9 Marte -dimarts versió original- 20:00 13 Spectre -dimarts versió original- 22:00

YELMO PARC CENTRALAtrapa la bandera ds i dg: 15:30El becario dv, ds i dg: 22:25 / dl, dt, dc i dj: 19:50 - 22:15Hotel Transilvania 2 (3D) dv, ds i dg: 17:30Marte (The martian) dv, ds i dg: 19:30 / dl, dt, dc i dj: 19:45Pan: Viaje a Nunca Jamás dv: 18:15 / ds i dg: 16:00 - 18:15Sicario dv: 19:30 - 22:00 / ds i dg: 00:30 - 16:45 - 19:30 - 22:00

/ dl, dc i dj: 17:30 - 20:00 - 22:30 / dt: 17:30 - 22:30Spectre dv, dl, dt i dj: 19:00 - 20:45 - 21:55 / ds, dg i dc: 16:05 - 19:00 - 20:45 - 21:55Black Mass dv, ds i dg: 22:15 / dl, dt, dc i dj: 22:25El desconocido ds i dg: 00:55Hotel Transilvania 2 dv: 18:30 - 20:25 / ds i dg: 16:30 - 18:30 - 20:25 / dl, dt, dc i dj: 17:50Mi gran noche dv i ds: 23:45 / dl, dt i dj: 18:40 / dc: 16:35 - 18:40Regresión ds i dg: 00:50 / dl, dt i dj: 17:35 / dc: 15:30 - 17:35Sicario V.O.S.E dt: 20:00Truman dv: 18:00 - 20:30 - 22:40 / ds i dg: 00:45 - 15:35 - 18:00 - 20:30 - 22:40

/ dl, dt i dj: 18:15 - 20:30 - 22:40 / dc: 15:35 - 18:15 - 20:30 - 22:40

VILA-SECA / OCINE VILA-SECA1 Hotel Transilvania ds i dg: 16:00 - 18:00 - 20:00 / la resta: 18:00 - 20:001 Black mass 22:00 / dv i ds: 00:302 Spectre dv: 20:00 - 22:45 / ds: 17:00 - 20:00 - 22:45 / dg: 17:00 - 20:00

/ dl a dj: 17:30 - 20:303 Marte (the martian) ds i dg: 16:15 - 19:15 - 22:00 / la resta: 19:15 - 22:004 Sicario dv: 18:00 - 20:15 - 22:30 / ds i dg: 15:50 - 18:00 - 20:15 - 22:30 / dv i ds: 00:455 Spectre ds i dg: 16:00 - 19:00 - 22:00 / la resta: 19:00 - 22:006 El becario ds i dg: 16:006 Sicario dv, ds i dg: 19:306 La cumbre escarlata 22:00 / dv i ds: 00:306 Paranormal activity: la dimension fantasma dl a dj: 17:306 Mi gran noche dl a dj: 19:307 Truman ds i dg: 16:00 - 18:10 - 20:20 - 22:30 / la resta: 18:10 - 20:20 - 22:30

/ dv i ds: 00:408 Paranormal activity: la dimension fantasma ds i dg: 16:008 Spectre dv, ds i dg: 18:008 Mi gran noche dv, ds i dg: 22:00 / dv i ds: 00:158 Sicario dl a dj: 18:00 - 20:15 - 22:309 El ultimo cazador de brujas ds i dg: 15:509 El becario dv, ds i dg: 17:50 - 20:10 - 22:30 / dl a dj: 17:30 - 20:00 - 22:20 / dv i ds: 00:4510 Hotel Transilvania dv: 18:45 / ds i dg: 17:00 - 18:4510 El ultimo cazador de brujas dv, ds i dg: 20:30 - 22:30 / dl a dj: 18:00 - 20:30 - 22:30

/ dv i ds: 00:30

REUS / REUS PALACE (Més informació al telèfon 977 776 638)Spectre: 007 James Bond 16:00 - 18:35 - 22:15Sicario 16:00 - 18:15 - 20:30 - 22:40El último cazador de brujas 22:30Hotel Transilvania 2 16:00 - 18:15Marte 20:00Dragon Ball Z -català- 16:00 - 18:15 - 20:30 - 22:30L’adopció -català- 16:00 - 18:15 - 20:30 - 22:30Marató Sinsajo 1 i Sinsajo 2 dv: 20:00

EL VENDRELL / OCINE (OCINE. 902 170 831 / 977 660 778)El ultimo cazador de brujas 15:50 - 20:30 - 22:30Spectre 17:50 Pan 16:30 Hotel Transilvania 2 19:30 Mi gran noche 22:00Spectre 17:00 - 19:45 - 22:30El becario 15:45 - 18:00 - 20:15 - 22:30Marte 16:30 - 19:15 - 22:00Spectre 16:15 - 19:15 - 22:00Sicario 15:45 - 18:00 - 20:15 - 22:30Hotel Transilvania 2 16:00 - 18:00 - 20:00 Paranormal activity 22:00

VILALLONGA DEL CAMP / de Cinema del Centre Recreatiu Golpe de estado dg: 17:00 - 19:00

TELEVISIÓ. Programació

06:00 Notícies 3/2408:00 Els matins13:24 Espai Terra14:00 Telenotícies comarques14:30 Telenotícies15:42 Cuines15:50 La Riera16:36 Divendres19:19 El Faro, cruïlla de camins20:14 El gran dictat21:00 Telenotícies21:58 Polònia22:37 .CAT00:17 Diaris de vampirs01:04 Diaris de vampirs01:43 Ventdelplà02:34 Ritmes a l’estudi03:34 Jazz a l’estudi04:34 Blues a l’estudi05:34 Jazz a l’estudi

TV310:48 Gran recorregut11:43 Les muntanyes del món12:26 Per avió13:16 A taula13:43 Cuiners pel món14:07 Forquilla i motxilla15:00 Viatge per l’Àrtic amb Bruce

Parry15:51 Gran recorregut16:52 Dolça França17:44 A taula18:11 Cuiners pel món18:34 Forquilla i motxilla19:27 Transmissions esportives20:00 Esport Club20:55 Bàsquet F.C. Barcelona Lassa-Pinar

Karsiyaka23:00 Efectivament00:05 324 Esports

ESPORT 313:45 Shin Chan14:58 Sailormoon15:43 La casa d’Anubis16:21 L’hora del Timmy16:58 Ella Bella Bingo17:36 Mic18:03 Una mà de contes18:13 Zoom, el dofí blanc18:42 Els germans Kratt19:30 Info K19:43 Super3 - La família20:08 Tom i Jerry20:54 Bola de drac Z CANAL 3321:23 La Riera22:01 Tria3322:09 Quarts de nou22:38 Latituds23:03 Tria33

CANAL SUPER3

06:00 Noticias 24H06:30 Telediario matinal08:30 Los desayunos de TVE10:05 La mañana13:20 Torres en la cocina14:00 Informativo territorial14:30 Corazón15:00 Telediario 116:00 Informativo territorial16:25 Acacias 3817:25 Seis hermanas18:20 Centro médico18:50 Esto es vida19:35 España directo20:30 Aquí la Tierra21:00 Telediario 222:15 Águila Roja23:55 El siglo de Águila Roja00:25 Fabricando Made in Spain02:10 La noche en 24h

TVE106:15 Las noticias de la mañana09:00 Espejo público12:20 Karlos Arguiñano en tu

cocina12:45 La ruleta de la suerte14:00 Los Simpson15:00 Noticias15:45 Deportes16:00 El tiempo16:30 Amar es para siempre17:30 El secreto de Puente Viejo18:45 Ahora caigo20:00 ¡Boom!21:00 Noticias21:30 Deportes21:40 El tiempo21:45 El hormiguero22:40 Velvet02:30 Campeonato europeo de

póker

ANTENA309:00 Pueblo de Dios09:30 Aquí hay trabajo10:00 La aventura del saber11:00 Paraísos cercanos12:00 Mañanas de cine: ‘El terror

de los bárbaros’ 13:30 Zoom Net13:45 50 años de...14:45 Planeta comida15:45 Saber y ganar16:20 Grandes documentales18:00 Documenta219:00 Tardes de cine: ‘¡Viva la

muerte... tuya!’ 20:45 50 años de...21:00 ¡Atención obras!21:55 Historia de nuestro cine:

‘La ley del deseo’ 23:40 Crónicas00:25 La 2 Noticias

TV2

07:00 El zapping de Surferos

08:35 Ciudades bajo tierra

09:30 El último poli duro10:30 Alerta Cobra12:20 Las mañanas de Cuatro14:15 Noticias Cuatro14:45 El tiempo15:10 Deportes Cuatro16:00 Hawai 5.018:30 Las reglas del juego20:45 Noticias Cuatro21:00 Deportes Cuatro21:20 El tiempo21:30 Gym Tony22:40 Mentes criminales03:00 Puro Cuatro04:00 Shopping05:15 Puro Cuatro

CUATRO06:00 Minutos musicales07:15 ¿Quién vive ahí?09:05 Crímenes imperfectos10:30 Las primeras 48 horas11:30 Informe criminal12:20 Al rojo vivo14:00 La Sexta Noticias14:55 Jugones15:30 La Sexta meteo15:45 Zapeando17:15 Más vale tarde20:00 La Sexta Noticias20:45 La Sexta Meteo21:00 La Sexta deportes21:30 El intermedio22:30 El jefe infiltrado02:30 Juega con el 804:00 Minutos musicales

LA SEXTA06:30 Informativos Telecinco08:55 El programa de

Ana Rosa12:45 Mujeres y hombres y

viceversa14:15 Cámbiame15:00 Informativos Telecinco15:35 Deportes15:45 El tiempo16:00 Sálvame limón17:00 Sálvame naranja20:10 Pasapalabra21:05 Informativos Telecinco21:35 Deportes21:45 El tiempo22:00 Gran Hermano 1601:45 Gran Hermano 1602:45 Premier Casino,

la ruleta VIP05:00 Fusión sonora

TELECINCO

14:30 Qüestió de fons15:00 Notícies migdia15:30 Actius16:00 Notícies migdia16:30 Aventura’t17:00 Notícies migdia17:30 Gaudeix la festa18:00 Notícies migdia18:30 Qüestió de fons19:00 Notícies en xarxa19:30 Esports en xarxa20:00 Notícies vespre20:30 Avui per demà21:00 Notícies vespre21:30 Avui cambrils22:00 Notícies vespre22:30 Pica lletres23:00 Notícies vespre23:30 Actius00:00 Notícies vespre

CANAL REUS TV07:30 Rumbo al inglés08:30 Culture vultures09:30 Televenda12:30 Cazatesoros13:30 Arucitys16:30 Trencadís19:30 8 al dia22:30 Gran cinema: La leyenda

de Bagger Vance

PARAMOUNT ChANNEL10:40 Cinexpress11:10 El retorno de Clint el

solitario12:55 Libertarias15:30 El muchacho y su montaña17:25 Cuatro dólares de venganza19:00 El gran robo de Missouri20:45 Riesgo extremo22:30 Juego de patriotas

8TV10:00 Saló de Plens 11:00 Carreteres 11:30 Saló de Plens 12:30 Carreteres 13:00 Saló de Plens 14:00 Notícies 12 14:30 Saló de Plens 15:30 Carreteres 16:00 Notícies 12 16:30 Reemissió 18:00 Notícies 12 18:30 Saló de Plens 19:30 Esports en xarxa 20:00 Notícies 12 20:30 Auditori 1.2 21:30 Gaudeix la Festa 22:00 Notícies 12 22:30 Auditori 1.2 23:30 Gaudeix la Festa 00:00 Notícies 12

TAC 12

L’HORÒSCOP

Heu de ser total-ment sincers amb relació a un com-promís que serà dif ícil d’assumir arran de les ac-tuals circumstàn-cies.

21/03 al 20/04

Algunes circum-stàncies de les ocupacions podri-en desbordar les vostres capaci-tats. Retrobament amb certa perso-na molt especial.

21/04 al 21/05

A p r o f i t e u l e s oportunitats que podrien ser profi-toses per a la fei-na. Sentireu que us allunyeu de la persona que esti-meu.

22/05 al 21/06

Nous èxits en la carrera. Serà di-f ícil aconseguir un acostament a una persona que us atreu. Podria sorgir un conflic-te amb la parella.

22/06 al 23/07

Establireu noves relacions profes-sionals que se-ran molt avan-tatjoses. El vincle amorós es desen-volupa positiva-ment.

23/11 al 21/12

La concreció d’un assoliment pro-fessional que vo-leu fa temps us causarà una gran alegria. Eviteu les discussions amb la parella.

22/12 al 20/01

Heu de demos-trar eficàcia per superar amb èxit els obstacles. Hi ha certa falta de comprensió i to-lerància mútua en l’actual relació.

21/01 al 19/02

Podríeu viure al-gunes circums-tàncies comple-xes en el treball. Algú començarà a demostrar un gran interès en vosaltres.

20/02 al 20/03

El treball que es-teu dedicant als projectes us brin-da e xcel·lent s resultats econò-mics. Podríeu fer un viatge amb la parella.

24/07 al 23/08

Haureu de pos-tergar algun re-clam en la feina. Una actitud mas-sa precipitada de la vostra part podria espantar algú que us atreu.

24/08 al 23/09

Heu de replante-jar-vos l’enfoca-ment que doneu als projectes pro-fessionals. La pa-rella podria qües-tionar-se alguna situació.

24/09 al 23/10

El compliment de certa tasca do-mèstica serà prio-ritari aquesta jor-nada. Algú podria s or pr endr e -us declarant-vos el seu amor.

24/10 al 22/11

ÀRIES TAURE BESSONS CRANC

LLEÓ VERGE BALANÇA ESCORPÍ

SAGITARI CAPRICORN AQUARI PEIXOS

AGENDA

TARRAGONA. Conferència: «Un nou viatge a Ítaca: Gècia, viatge de tardor». A les 19h al MNAC.

REUS. Xerrada: «Ciutat i Salut», a càrrec de Joan Guix. A les 19.30h a la Sala Santa Llúcia.

REUS. Literatura: «Presentació del llibre ‘Aubades i capvespres, sobre Cels Gomis», a càrrec de Ferran Sugranyes. A les 19.30h a La Carrutxa.

CALAFELL. Xerrada: «Mesures d’autoprotecció per a dones», a càrrec de Mossos i M. Carme Vila. A les 18 a les Dependències Muncipals de la Platja.

ALTAFULLA. Cine: «Magical Girl». A les 20.30 a La Violeta. Preus: 2-5 euros.

FARMÀCIES

TARRAGONA:- Ciutat, Rosa M. i Molero, Helena - Urb.La Granja, Gran Canaria, 11 (Torreforta) - 977.54.31.89 (Diürn)

- Milián Grao, Mª Pilar - Canyelles, 6 - 977.23.27.22 (24 hores)

REUS:- Peidro Jordà, Mª Victoria - Escultor Rocamora, 1 - 977.75.73.01 (Diürn)

- Guillen-Navàs-Sentis-Villanueva - Av. Països Catalans, 116 dreta - 977.32.27.51 (24 hores)

Page 30: 19 de novembre de 2015

30 diarimés 19/11/2015 CLASSIFICATSIMMOBILIÀRIA

• VendaTarragona

VENDA PIS CENTRE TARRA-GONA c/ Mallorca 17. Exterior, totalment reformat i per estrenar (tancaments, instal·lació elèctrica i recent pintat). 4 dormitoris, cui-

na, bany, traster i pàrquing per a dos cotxes al mateix edifici. Im-port:145.000€. Tel. 615.065.095 –Jordi-

VENC CASA VISTABELLA. 250m2, 5 habitacions, 3 banys, piscina. Terreny 750m2. Preu. 250.000€. Tel. 649.098.886

• Lloguer

Tarragona

AV ANDORRA, pis de 4 dormi-toris reformat parcialment, sala-menjador amb terrassa, cuina amb galeria, 1 bany, 1 lavabo, armaris encastats, calefac ind a gas, moblat, exterior, sol, vistes, pk . Comunitat inclosa 550 €/mes nouhabitatconfort.com Telf. 977 22 90 96 - 609 309 507

TORREfORTA C/ BALAGuER, PIS reformat de 3 dormitoris, sala-menjador amb terrassa, cui-na independent, 1 bany, armaris encastats, exterior, sol i amb mo-bles (sense ascensor) Comunitat inclosa 420 €/mes nouha-bitatconfort.com Telf. 977 22 90 96 - 609 309 507

C/ COLOm, PIS DE 3 dormito-ris, sala-menjador amb terrassa, cuina independent, 1 bany + 1 lavabo, exterior, assolellat i amb mobles. Sense ascensor Comu-

nitat inclosa 400 €/mes. nouha-bitatconfort.com Telf. 977 22 90 96 - 609 309 507

POBLA DE mAfumET-c/ Serra d’Or, pis semi-nou de 2 dormito-ris, sala-menjador amb terrassa, cuina amb vitro, 2 bany, armaris encastats, exterior, assolellat, as-censor, moblat i comunitat inclo-sa. 400 €/mes. nouhabitatcon-fort.com Telf. 977 22 90 96 - 609 309 507

C/ mENDEz NúñEz, pis refor-mat de 2 dormitoris + 1 vesti-dor, sala-menjador amb balcó, 2 banys, cuina officce amb vitro, exterior, sol. Comunitat inclosa 450 €/mes nouhabitatconfort.com Telf. 977 22 90 96 - 609 309 507

uNIO, PIS DE 2 DORmITORIS, sala-menjador amb balcó, cuina, 1 bany, 1 servei, exterior, ascen-sor, calefacció a gas, assolellat. Comunitat inclosa 400 €/mes nouhabitatconfort.com Telf. 977 22 90 96 - 609 309 507

SANT PERE-EL SERRALLO, PIS reformat de 2 dormitoris, sala-menjador, cuina americana, 1 bany, bomba de fred/calor, ex-terior, assolellat i amb traster al terrat. Comunitat inclosa 300 € - nouhabitatconfort.com Telf. 977 22 90 96 - 609 309 507

Altrespoblacions

VILA-SECA, PARC DE LA Riera- C/ Heura, local-despatx a entresol de 180 m2, instal·lacions fetes. 650 €/mes - nouhabitatconfort.com Telf. 977 22 90 96 - 609 309 507

CAmBRILS –AV DIPuTACIó, PIS semi-nou de 2 dormitoris, sala-menjador amb terrassa, cuina amb electrodòmestics, 1 bany, ascensor, assolellat i amb mobles. Comunitat inclosa. 550 €/mes (pk opcional) nouha-bitatconfort.com Telf. 977 22 90 96 - 609 309 507

REuS-zONA VELòDROm, PIS SEmI-NOu de 1 dormitori, sala-menjador, cuina americana amb vitro, 1 bany, exterior, assolellat, moblat i amb pk i traster. Zona comunit amb piscina. Comunitat

inclosa. 380 €/mes nouhabi-tatconfort.com Telf. 977 22 90 96 - 609 309 507

Venda Oficines, Terrenys, Naus,

Pàrquings

VENC PLAÇA PARQuING Mercat Tarragona. 16.000€. Tel. 616.319.004

Lloguer Oficines, Terrenys, Naus,

Pàrquings

REuS. LOCAL PARA ALmACÉN 20m2. Buena ubicación. 75€. Tel:666.140.989

TARRAGONA. ALQuILO PAR-kING Ferrer i Durán cerca EO Idiomas. Económico. Noches . Tel. 629.824.236

VILA-SECA (AL COSTAT mER-CAT i resid avis) bar-restaurant de 110 m2, totalment equipat i per entrar, bomba fred/calor, tendals 700 €. nouhabitatconfort.com Telf. 977 22 90 96 - 609 309 507

TREBALL

ASOCIACIóN mINuSVáLIDOS DE CATALuNyA Ofrece trabajo a gente disminuida y no dismi-nuida a partir de 18 años. Tel. 653.550.885

REFORMES

CARPINTERO, EBANISTA. Econó-mico. Tel: 693.775.316

ALBAñILERIA. Realizamos toda clase de trabajos. Presupuestos sin compromiso. Sr. Codina. Tel. 609.240.935/ 636.05.37.55 /977 54.12.34

TRASPÀS

TARRAGONA. PER JuBILACIó ES TRASPASSA NEGOCI molt cèntric, 150 m2, Xiquipark-Ca-fetería-Forn. Tel. 977 22.58.12 / 649.585.982

TORREfORTA. PER JuBILACIó es traspassa Copisteria en ple funcionament. Tel. 977 54.45.61

SP.SP. PANADERÍA-CAfETERÍA PLENO fuNCIONAmIENTO. Tel. 601.071.672

AMISTAT

AGENCIA-mAISOL. Vols TRO-BAR la teva parella estable? Se-rietat, honestedat. Tel. 695.410.052. www.maisol.com

AGENCIA uRIBET. ENCON-TRAR AmISTAD o pareja. Psico-logía social. Tel. 671.327.565

ALTRES

INGRESOS EXTRAS ACTIVIDAD INDEPENDIENTE Nombre, lo-calidad y teléfono: [email protected]

¡¡OPORTuNIDAD!! VENDO 3 ACCIONES de la comunidad de regantes del Pantano de Riude-canyes. Tel. 606.417.414

VENC CADIRA SALVAESCA-LES NOVA, ideal persones amb mobilitat reduïda. OCASIÓ!! Tel: 660.081.979

VENC LLENyA D’OLIVERA. Tel. 630.347.036

PROFESSIONALS

TAPICERO RáPIDO, ECONómI-CO. CLáSICO profesional. Mue-bles hostelería. Tel. 691.586.879

ALICATADOS, REfORmAS, PINTuRAS. Económico. Tel: 600.776.788

COmPARTO DESPACHO PARA CONSuLTA de Psicolo-gía, pedagogía o similares. Tel. 655.443.394

MOTOR

TAROT

mAESTRO mADI. Gran viden-te de confianza. Curandero, amor, negocio, trabajo, dinero, suerte... 100% garantizado. Tel. 645.863.524

TAROT CARLA. Sólo necesito fecha de nacimiento. Te atiendo personalmente. Precio máx: red fija 1.21€/min. – red móbil 1,51€/min. 806.517.132

MASSATGES

CATALANA mADuRITA. mASA-JES PROfESIONALES. Final feliz. Tarragona. Tel. 688.212.405

NATALIA. Masaje PROfESIONAL ERóTICO. Económico. Discreto. Salidas. Final feliz… a tu gusto. Tel. 628.892.397 – SALOU–

mASAJISTA TITuLADA: Relajan-te, circulatorio, terapeútico. Tel: 645.410.666 NO SEXO. Reus.

mASAJE TERAPEuTICO, sensi-tivo. 22€ (Zona Joan XXIII) Tel. 647.757.630 ¡¡REPETIRÁS!! LIDIA.

RELAX

PRECIOSA JOVENCITA. SERVI-CIOS COmPLETOS. Sin prisas. Francés, besitos, ducha erótica y más... Discretísimo. Placer 100%. Reus. Salidas. Tel. 699.242.637

NIñERA SOLITA. 30€. Tarrago-na. Tel: 697.851.568

CHICA áRABE. COmPLETA. TEL. 693.689.953

20€!!! JOVENCITA. Francés com-pleto. Tel: 648.132.051

ALQuILO HABITACIONES por horas en Reus. Suites conforta-bles para relax, especial pare-jas. Climatizado y discreto. Tel. 615.383.697

RELLENITA, mADuRITA. Sí a todo... Tel. 693.731.224

SEñORA. Discreto. Vendrell. Tel: 683.100.761

VERóNICA RuSA 46a. Reus. Tel: 688.416.679

fRANCESA. mASAJISTA DIPLO-MADA. Todos servicios, sin pri-sas. REUS. Tel: 632.794.912

JOVENCITA POLACA ANA. Sexo caliente...Tel: 650.801.498

ANASTASIA ESPAñOLA. 40€ - 1h. Tel: 642.172.192

NENAS GuAPAS, CALIENTES... Tarragona. Tel: 977 21.26.12

CASA NICOL 30€. Reus. Tel. 698.788.062

¡¡NOVEDAD!! SARA bombón latino, 140p. Puro vicio. 30€. Par-ticular. Tel. 688.349.745

SARRAL. CHICA ESPAñO-LA Discreto. 10 -20.30h.Tel: 669.436.810

ANA mª mASAJISTA. Ma-durita. Todo de todo. Reus. Tel:602.628.255

REuS. mARITXELL catalana, ma-dura. Tel. 688 313 590

INÉS 45A. Citas ocasionales. Discreción. Tel: 678.956.345

CASA PILI. Las mejores chicas!!! Reus. Tel. 633.805.896

CLAuDIA BESuCONA. 25€ completo. Reus. Tel: 688.372.056

¡¡¡ALINA!!! GARGANTA PRO-fuNDA francés insuperable. 20€. 24 hrs.Tel: 603.425.437 -REUS-

REuS. VENEzOLANA CALIEN-TE. Pechugona, 46a, francés natural y doble penetración. Tel: 654.499.093

¡¡¡20€!!! JESSy espectacular ca-lentona... Tel: 653.613.385

ABuELA SEXy “30€”. Tarragona centro. Tel: 615.480.455

NOVEDAD NIñATA cañera JES-SICA. Fiestera, juguetona. Tel: 608.112.493

VENTA ObrA NuEVA EN plENO cENTrO dE TArrAgONA. comte de rius, al lado de la rambla. 125m2 útiles, 4 habitaciones y 2 baños. con solárium. Más información en 977.2147.13

SE AlQuIlAN pISOS NuEVOS EN TArrAgONA.

pisos exteriores de 1 a 4 habitaciones

en el complejo royal Tarraco, cercano a la

universidad. gimnasio y piscina. comunidad

incluida. parkings desde 25€/mes. descuento para residentes en el

gimnasio. desde 450€/mes. 977.21.47.13. royal.

promysa.com

ATENcIóN INVErSO-rES, VENTA dE pISOS NuEVOS exteriores de 1 y 2 dormitorios en Ta-rragona ciudad. desde 75000 euros. rentabi-lidades anuales entre el 5% y hasta el 6,5% solo por renta. Tasa de ocupación superior al 90%. Excelente in-versión. posibilidad de comprar el piso vacío o con inquilino y con-trato de obligado cum-plimiento. 977.21.47.13

VENTA dE lEÑA NIZA-------------------------------

lEÑA dE grAN cAlIdAd

ENcINA, OlIVO, AlMENdrO.

MuY buEN prEcIO

--------------------------------TElS: 645 454 675

691 663 847

Se hacen todo tipo de mantenimien-to, colocación de osmosis, descalci-ficadoras, electri-cidad, fontanería, carpintería, contra-incendios, pintura.Tel. 615891932

SE AlQuIlA dESpA-cHO-OFIcINA en el vivero empresarial del complejo royal-Tarraco. El vivero dis-pone de 13 oficinas de distintos tama-ños, salita de espera, sala de reuniones, baños y parking. Es-pacio de coworking para autónomos. Sin costes de alta. par-king incluido. dere-chos especiales para el complejo deporti-vo. desde 150€/mes. 977.21.47.13

VENdA plAçA dE pArQuINg c/Vio-lant d’Hongria, 9 de Sant pere i Sant pau. Tel. 619.802.730

rEuSES llOguEN lOcAlS

cOMErcIAlS cÈNTrIcSc/Sardana plaçes comte

de reus i pastoretaInformació

c/MONTErOlS 8 ENTlO.rEuS TEl. 977 34 27 84

[email protected]

pArQuINg dIÜrN EN cENTrE rEuS. plaça fixa en llo-guer. preu 54,45€. Tel. 630.922.003 / 977 75.54.32

Asisted selecciona cuidadores/as para

asistencia domiciliaria. Imprescindible

referencias.Tel. 619 508 559 de

09:30h a 13:30h

precisamos incorpo-rar: ASESOrES ENEr-gÉTIcOS pYMES. -Necesario vehículo propio-Alta en la S.S. - Fijo + comi-siones. Enviar cV: [email protected]

Page 31: 19 de novembre de 2015

3119/11/2015 diarimésCLASSIFICATS

MARíA CARIÑOSA. ReuS. Tel. 604.127.504

ReuS. ANA mulata, rellenita, pechugona, cariñosa, com-pletita. Francés. Particular. Tel. 688.364.500

AMIGAS CARIÑOSAS, viciosas. 25€. Reus. Tel. 696.255.672

lAIA y JeSSICA. Juntas a la cama. Económico. Reus. Tel. 632.700.362

20€. 1/2H. Chica en alquiler. Tel: 686.526.657

¡¡1ª VeZ!! SuPeRPeCHOS NA-TuRAleS joven guapísima. 20€. 24h. Reus. Tel: 634.838.843

¡NOVeDAD! lAuRA brasileña. 23 añitos. Sexy, atrevida. Tel. 638.185.062.- 24horas-

MuÑeQuITA CHOCOlATe. Dulce masaje 25€ completo. Reus. Particular. Tel: 631.876.964

¡¡¡NOVeDAD!!! SORAyA árabe. Viciosa juguetona. 24hrs. Tel: 636.737.720

MASAJe CAMIllA. Alivia tus tensiones del dia!!! Prostático, testicular. Tel. 628.068.257

BuSCO CHICA piso relax, 60%. Tel. 688.483.224

¡¡NOVeDAD!! JOVeNCITA, fiestera, sexy. KAReN 22 añi-tos, el placer que buscas... Tel. 688.421.075 -24h-

ABuelITA RuBIA EXUBERANTE. Tel: 683.422.625

MADuRITA. ReCIBO sóla. Máxi-ma discreción. Tel. 698.390.293

SeÑORA MADuRITA. Cariño-sa. Para señores solventes. Tel. 634.690.215

TRAVeSTI 30€. Sin prisas, sin tabús y a pelo. REUS. Tel: 666.030.929

lA PINeDA. ESPAÑOLA. Discre-to. Tel. 689.948.342

CASA CRISTINA. Latinas y Espa-ñolas, culitos calientes. Tarrago-na. Tel. 977 21.49.29

RelleNITA 25 . Muy compla-ciente. Tel: 642.044.059

HABITACIONeS AlQuIleR. Ta-rragona y Salou. Tel: 628.984.219

¡¡ReAlMeNTe SÓlA y DeSNu-DA!! Rubia viciosa, 20€. 24h. Reus. Tel. 625.837.798

eMPReSARIA RuSA EJECUTIVA no profesional, rigurosa discre-ción. Chalet privado. CREIXELL. Tel. 691.087.230

Se NeCeSITAN MuJeReS joven-citas, maduritas, españolas. Visa. Tel. 681.126.044

luNITA CuBANITA, catalana sí todo. Reus. Tel. 691.062.243

JOVeN CATAlANA uNIVeR-SITARIA. No profesional. Ho-ras concertadas. SEGUR. Tel: 653.103.491

DelIA ITAlIANA 22 años. DA-NIelA española y penetración sin goma. Tel. 688.231.746

¡¡RuSA SIN PRISAS!! Tel. 643.346.937 –Reus-

TIA - SOBRINA. Masaje 4 ma-nos. Final feliz. 50€. Tarragona. Tel: 603.208.543

¡¡¡DANIelA NueVA ReuS!!! Máxima discreción. Tel: 688.284.029

TeTONA JOVeNCITA. 50€. Tel: 622.357.275

TRAVeSTI TATIANA. Sí a todo. Tel. 680.874.562

¡¡NOVeDAD!! luCIA. Todo terreno, fiestera total. Tel: 638.076.098 – 24 hrs-

diarimés

Carrer Manuel de Falla, 12 baixos 43005 Tarragona

Tel. 977 21 11 54 - Fax: 977 21 47 21Horari: de dilluns a divendres

de 9 a 14 h i de 16 a 19 h

• Targeta de crèdit · En metal·lic• Transferència bancàriaCajaMar: 3058 4001 63 2720006075Banco Santander: 0049 1877 46 2110735856Banco Polular: 0075 0358 79 0600484554BBVA: 0182 5400 29 0201550268IBERCAJA: 2085 9507 86 0330400870

FORMA DE PAGAMENT

anuncis classificatsClassificat bàsic

0,37 € x paraula+ 21% IVA

Classificat destacat

0,37 € x paraula+ 2,50€ (requadre)+ 21% IVA

Classificat mòdul17 € x dia+ 21% IVA

Classificat destacat color0,60 € x paraula+ 2,50€ (requadre)+ 21% IVA

OFERTES: 3 dies + 1 gratis / 7 dies + 3 gratis

Classificat fotoColor: 57€B/N: 47€(Màx: 4 paraules)

10 dies + 4 gratis

Classificat destacat amb foto

30 € x dia+ 21% IVA

OPORTUNITAT!Tarragona!

Pis de 3 habitacions, pàrquing i traster a l’avinguda Rovira i Virgili. Tercera planta amb ascensor. 134.00 €.Tel. 977 342543

000 000 000

Page 32: 19 de novembre de 2015

32 diarimés 19/11/2015 A L’ÚLTIMA

L’ACUDIT Napi

21º

Estat del celCel serè o poc ennuvolat pel pas de núvols alts. A banda, hi haurà estrats baixos a planes i fondalades de l’interior fins a pri-meres hores del matí, tot i que seran persistents al llarg del dia al nord-oest de Ponent. Independentment, al vessant nord del Pirineu el cel estarà mig o molt ennuvolat fins al vespre per la presència de núvols baixos.

PrecipitacionsSón probables precipitacions inapreciables o minses a causa de la boira a Ponent i a punts del prelitoral sud.

VisibilitatLa visibilitat serà entre bona i excel·lent en general, sobretot a zones elevades del territori. Malgrat això, de matinada i fins a l’inici del matí hi haurà boirines en general.

ELTEMPS

7ºMàxima Mínima

Nivell mitjà

SUDOKU

Completeu el taulell, dividit en nou quadrats,

omplint les cel·les buides amb un número de l’1 al 9, sense repetir

cap número en una mateixa fila ni en una mateixa columna, ni

dins de cada quadrat.

S. CasesEls alumnes de l’Es-cola Puigcerver de Reus (C/Astorga) es troben immersos aquest curs en la recerca de l’elixir daurat. A través de «El joc de l’oli a la Mediterrània», el centre educatiu de la capital del Baix Camp ha impulsat un projecte que im-plica tota la comuni-tat educativa.

«La idea és poder fer un projecte interdisci-plinari i internivells del què participin tots els alumnes de l’escola, des de P3 fins segon de Bat-xillerat», explica la directora del centre, Eloïsa Sugrañes. Així, el projecte es va iniciar el curs passat, plantant oliveres al centre i, aquest curs, la voluntat és completar el procés de l’oli.

Coincidint amb l’època de màxima feina als trossos i a les finques d’oliveres d’arreu del ter-ritori, durant aquests dies, els alumnes d’ESO i Primària estant també pentinant les oliveres de l’escola i plegant les olives. Amb molta implica-ció dels nens, molt receptius en el projecte i en veure com de les olives pot sortir oli, es realitza la tria de les olives, tot separant-les de les fulles i les branques. Posteriorment, es trituren i es posa la pasta als cofins de la premsa, que ha adquirit el centre.

Control de la totalitat del procésEl procés culmina amb l’otenció d’oli i el seu en-vasat i etiquetatge. I, sobretot, amb el tast i la de-gustació, que ja està esperant tota l’escola. «Es-perem que el podem tastar tota l’escola», confia la directora del centre, que detalla aquest progra-ma pilot. «Ho vam iniciar l’any passat, plantant

oliveres. En tenim més, però no han donat fruit totes. De moment, tres», re-corda Sugrañes, que detalla la implicació del centre, que en aquest projecte està combinant la pràc-tica amb la teoria i el procés d’aprenen-tatge de tot el que envolta aquest món.

«La setmana pas-sada vam començar

a collir les olives. Els alumnes d’ESO han penti-nat les oliveres i els més petits, les branques més baixes i han plegat les olives del terra», explica la directora de l’escola Puigcerver. Els alumnes d’ESO també han estat els encarregats del procés de trinxar-les i la premsa, amb la «supervisió», però, de la canalla.

«Ara, l’oli està reposant, per separar l’aigua, fil-trar-lo i embotellar-lo. Encara no sabem quants litres sortiran, però a veure si el podem tastar tots», esperen des del centre, on es controla la totalitat del procés. A tall d’exemple, els alumnes de 4t d’ESO s’han encarregat de l’etiquetatge, a través de l’assignatura de Disseny. I els alumnes més grans, en un estudi hipotètic de màrqueting, comprovaran quina viabilitat podria tenir la co-mercialització d’aquest oli «DO Escola Puigcer-ver».

«Els agrada i els sorprèn molt, perquè normal-ment aquests processos no els veuen», expliquen des del centre sobre com han rebut els alumnes aquest projecte pioner. «La idea va néixer de la metodologia de l’escola, que és buscar projec-tes que compleixin certs requisits: entendre els processos i treballar-los des del començament i, sobretot, que siguin vivenciats, que els nens ho puguin manipular i veure-ho», conclouen.

REUS

A LA RECERCA

DE L’ELIXIR DAURAT

L’Escola Puigcerver impulsa el projecte interdisciplinari «El joc de

l’oli a la Mediterrània»

Els alumnes de Primària del centre reusenc, plegant les olives plantades el curs passat.

CEDIDA